ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα η συνάντηση στις Βρυξέλλες

Συμμετοχή δήλωσαν 33 κόμματα. Την εισηγητική ομιλία θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 30 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες. Θέμα της συνάντησης είναι: «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, για να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, την ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό».

Την εισηγητική ομιλία στη Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή τα εξής 33 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλη την Ευρώπη: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Την Τρίτη 1η Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση για την ίδρυση της «Πρωτοβουλίας κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ ενώνει στη βάση των ταξικών συμφερόντων

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM»

Συνέντευξη στο ρ/σ «Βήμα FM» και στους δημοσιογράφους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Α. Ραβανό, έδωσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθεί η συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

***

-- Πώς τα βλέπετε όλα αυτά τώρα με επίκεντρο τη Χρυσή Αυγή; Είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές;

-- Ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται ή αλλιώς το ναζιστικό θηρίο όταν παγιδεύεται έτσι βρυχάται. Και τα δύο παίζουν με αυτό το μόρφωμα, μην ξεχνώντας κάθε στιγμή και τώρα που μιλάμε, ότι πρόκειται για μια ναζιστική, εγκληματική, δολοφονική οργάνωση. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, για μια ιδεολογία, με κάποιες θέσεις. Πρόκειται για το ναζισμό, για το φασισμό προσωποποιημένο σε αυτό το μόρφωμα που ονομάζεται Χρυσή Αυγή και που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με την ανοχή του αστικού πολιτικού συστήματος, βρέθηκε εδώ που βρέθηκε. Δε νομίζω, δηλαδή, ότι θα προχωρήσουν, για να απαντήσω και στο ερώτημά σας.

-- Δεν πιστεύετε, δηλαδή, ότι θα παραιτηθούν για να προκαλέσουν εκλογές;

-- Ναι, δεν έχουμε αυτή την εκτίμηση αλλά, τέλος πάντων, εδώ είμαστε, θα τα δούμε, θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

-- Δέχομαι και παίρνω πολύ σοβαρά την εκτίμησή σας, η οποία τυχαίνει να είναι εκτίμηση και αρκετών άλλων, δεν έχει σημασία, έχει ειδικό βάρος το ότι το λέτε και εσείς, στην περίπτωση όμως που δεν επιβεβαιωθεί και για λόχους χ,ψ, ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες, γίνει αυτό, δημιουργούνται προϋποθέσεις για να υπάρξει μια έκφραση πιο ενιαία του αντιφασιστικού μετώπου ή εκεί μπαίνουν οι διαφοροποιήσεις οι οποίες υπάρχουν;

-- Καταρχήν, θα γίνουν εκλογές σε 14 εκλογικές περιφέρειες για 1 έδρα και σε μία, στη Β' Αθήνας, θα γίνουν για 3 και εκεί θα κατεβούν τα πολιτικά κόμματα που έχουν θέσεις, έχουν αρχές, έχουν τη δική τους λογική. Για το ερώτημά σας να πω πιο συγκεκριμένα, μια τοποθέτηση που επανειλημμένα έχουμε κάνει ως Κόμμα, να την επαναλάβουμε: Εμείς θεωρούμε ότι όπως βούτυρο στο ψωμί, για να το πω έτσι, της Χρυσής Αυγής, υπήρξε η στάση και η ανοχή της κυβέρνησης, των κυβερνήσεων θα έλεγα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο για το μεταναστευτικό, οι θέσεις τους και πώς ανέχτηκαν μια σειρά καταστάσεις. Οσο και οι απόψεις για μια γενική καταδίκη της βίας ενάντια σε απεργιακές εργατικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, σ' αυτές αναφέρομαι, με τη θεωρία των δύο άκρων κ.λπ.

Οσο λοιπόν αυτή η άποψη, αυτή η θέση οδήγησε, άλλο τόσο αυτή η αφηρημένη -να το πω έτσι- αντιμνημονιακή ρητορική, αντιμνημονιακή πολιτική, τα μέτωπα τα αντιμνημονιακά, υπήρξαν επίσης βούτυρο στο ψωμί της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Συγκάλυψαν, δηλαδή, για να το πω αλλιώς, σε εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό, στη νεολαία, το φασιστικό εγκληματικό ρόλο και χαρακτήρα της. Της έδωσαν τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως αντισυστημική δύναμη. Κι αυτό υπήρξε με μεγάλη ανοχή κομμάτων, όπως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλων πολιτικών δυνάμεων...

-- Ανοχή ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ;

-- Βεβαίως, αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι. Σ' αυτόν αναφέρομαι ευθέως. Διότι η ανοχή αυτή και η γενική αντιμνημονιακή ρητορική όπου βρισκόμαστε όλοι μαζί σε κάποιες κινητοποιήσεις από φασίστες και εθνικιστές, ρατσιστές μέχρι δεν ξέρω τι άλλους, επειδή είμαστε ενάντια στο μνημόνιο, έδωσε ανοχή και η Χρυσή Αυγή αξιοποίησε αυτό το γεγονός. Οχι ότι το έκαναν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά. Δε λέω αυτό, κάθε άλλο, για να μην παρεξηγηθώ, γιατί πολλές παρεξηγήσεις γίνονται τελευταία. Εννοώ ότι η ίδια η στάση, αυτή η πολιτική, το να ταυτίζεις τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, απ' τη μια μεριά, τις μνημονιακές απ' την άλλη...

-- Αδιακρίτως.

-- ...δίνει τη δυνατότητα ένα μόρφωμα εγκληματικό, δολοφονικό, όπως είναι η Χρυσή Αυγή, να εμφανίζεται ως αντισυστημική δύναμη, ότι αγωνίζεται ενάντια στο σύστημα, ότι αγωνίζεται ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στην τρόικα.

-- Αναφέρεστε, κ. Κουτσούμπα, και στη συνύπαρξη στην πλατεία Συντάγματος με τους αγανακτισμένους;

-- Βεβαίως, αναφέρομαι σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά κοιτάξτε να δείτε, έτσι δεν αθωώνουμε την κυβέρνηση ή τις τότε κυβερνήσεις. Το αντίθετο λέμε. Στην πραγματικότητα, είτε με μνημονιακή ρητορική που ήταν απ' τη μεριά των κυβερνήσεων, είτε με αντιμνημονιακή γενική ρητορική, διότι καθαρά και το Κόμμα μας ήταν ενάντια στα μνημόνια, δεν το συζητάμε, δε χρειάζεται να τα επαναλάβω αυτά τα πράγματα, όμως όλα αυτά τα στοιχεία συνιστούν ανοχή σε αυτό. 'Η τουλάχιστον για να απαλύνω λίγο την κριτική, για να μην παρεξηγηθώ, αν όχι ανοχή, στην ουσία χωρίς να το καταλαβαίνουν, άθελά τους, έδιναν λαβές, έριχναν νερό στο μύλο μιας εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης.

-- Αυτό είναι σωστό που λέτε, για την ανοχή και τη συγκάλυψη. Από εκεί και πέρα πώς βλέπετε, πώς αξιολογείτε την αντίδραση της πολιτείας τις τελευταίες μέρες, μετά και το φονικό στο Κερατσίνι και δεύτερον ποιο είναι το σχόλιό σας για τη θεωρία των δύο άκρων;

-- Κοιτάξτε να δείτε, μετά το τραγικό γεγονός, το φονικό του παιδιού στο Κερατσίνι, ενεργοποιήθηκε το νομικό πλαίσιο, το ποινικό πλαίσιο που υπάρχει, με μεγάλη καθυστέρηση. Γιατί εγκληματικές πράξεις είχαμε και πριν, τα προηγούμενα χρόνια, ενάντια σε μετανάστες, δολοφονίες λέω, επιθέσεις δολοφονικές που παραλίγο δεν κόστισαν τη ζωή ανθρώπων, στο Πέραμα ή πιο πριν άλλες τέτοιες δραστηριότητες που έχουν κατατεθεί και ελέγχονται τώρα πλέον και από τη Δικαιοσύνη. Υπήρχε όλο το ποινικό νομικό πλαίσιο, δεν φτιάχτηκε τώρα. Ομως, με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστέρησε τραγικά. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε και σε αυτό το γεγονός, της δολοφονίας.

-- Μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω, επειδή μιλάτε για ευθύνες της κυβέρνησης, θεωρείτε εσείς ως Κόμμα ότι υπήρχε επικοινωνία, ταύτιση κάποιων θυλάκων εντός της ΝΔ με το κόμμα της Χρυσής Αυγής;

-- Δεν ξέρω αν υπήρχαν στη ΝΔ, δεν έχω τέτοια στοιχεία, ούτε φαίνεται από πουθενά αυτό το πράγμα. Ομως, θύλακες ή καλύτερα τμήματα - δεν θα έλεγα θύλακες - του κρατικού μηχανισμού είναι φανερό και απ' τα τελευταία στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι απ' τη δουλειά τη δημοσιογραφική Μέσων Ενημέρωσης, συναδέλφων σας. Είναι όντως στοιχεία ατράνταχτα, που μιλάνε ότι υπάρχει άμεση εμπλοκή και σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, των σωμάτων ασφαλείας, άλλων δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και βεβαίως, απ' αυτή την άποψη, ε, πού να ψάξεις αλλού ευθύνες; Στα κόμματα που κυβερνούν και που κυβέρνησαν ως σήμερα.

Και ένα σχόλιο για τη θεωρία των δύο άκρων: Εκτός του ότι τη θεωρούμε ανιστόρητη, είναι και απαράδεκτη. Είναι απαράδεκτη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απορρίψει αυτή τη θεωρία, είναι πολύ επικίνδυνη, ανοίγει το δρόμο στην ουσία για τη νομιμοποίηση στη λαϊκή συνείδηση φασιστικών, ναζιστικών εκτρωμάτων όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί να έχει καμία σχέση και δεν έχει σχέση ο φασισμός, ο ναζισμός, τα κόμματα αυτά που υπηρετούν ναζιστικές αντιλήψεις με οποιαδήποτε ιδεολογία να το πω έτσι, δεν είναι μια οποιαδήποτε άποψη, μια οποιαδήποτε ιδεολογία να το πω αλλιώς. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματικές, δολοφονικές οργανώσεις. Απ' τη φύση του, ο ναζισμός έχει τέτοια επιθετική, εγκληματική οργάνωση και φύση. Δεν μπορεί να ταυτίζονται, λοιπόν, οι λαοί που αγωνίζονται, το εργατικό κίνημα, οι εργαζόμενοι ή άλλοι λαοί στο παρελθόν, ο δικός μας λαός, που έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού, να ταυτίζονται, να εξομοιώνονται οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές, ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός με το ναζισμό κ.λπ. ή οτιδήποτε άλλο.

-- Υπάρχει θέμα δημιουργίας ενός αντιφασιστικού μετώπου και αν ναι, ποιες δυνάμεις περιλαμβάνει αυτό;

-- Το αντιφασιστικό μέτωπο δεν θα πρέπει να το δεις αν μπορεί να γίνει ή πώς μπορεί να γίνει ή αν έχει κάποια προοπτική σήμερα με τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις ή αργότερα με άλλες. Αν δεν δεις, αν δεν αναλύσεις, αν δεν εκτιμήσεις σωστά τι φαινόμενο είναι ο φασισμός. Αν το βγάλεις δηλαδή, έξω απ' αυτό που λέμε σύστημα, σάπιο σύστημα, το σημερινό, που ονομάζεται καπιταλιστικό σύστημα και αν το βγάλεις έξω απ' το ίδιο και το πολιτικό σύστημα που δρα στο πλαίσιο του καπιταλισμού σήμερα, με αυτούς τους θεσμούς, την αστική δημοκρατία. Δεν ταυτίζονται. Ομως είναι η ακραία φωνή αυτού του συστήματος.

Οταν λέμε εμείς ως κομμουνιστές, για παράδειγμα, ότι ο φασισμός, η Χρυσή Αυγή, οι ναζί γεννιούνται μέσα στη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος, αμέσως μπαίνουν και κάποιες διαχωριστικές γραμμές. Δηλαδή, σημαίνει ότι τμήματα της τάξης που έχει την εξουσία, που έχει πρόσβαση στις κυβερνήσεις και τις σημερινές και τις χτεσινές, δηλαδή τμήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, άλλα τμήματα του τραπεζικού κεφαλαίου, άλλα τμήματα μεγαλοεργολάβων, δείτε στο Πέραμα για παράδειγμα, στη Ζώνη, που έχουμε κάνει και συγκεκριμένες καταγγελίες, ενισχύουν και θρέφουν αυτό το φαινόμενο.

Μπορεί να το χρηματοδοτούν κιόλας, δεν ξέρω, δεν έχω στοιχεία, όμως οπωσδήποτε το ενισχύουν πολιτικά, βάζοντας μηχανισμούς που στηρίζουν, μηχανισμούς της νύχτας, μαφιόζους, ουσιαστικά να δρουν ως τέτοιες δυνάμεις. Ως εγκληματικές δολοφονικές οργανώσεις, ως τάγματα εφόδου για το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αρα θα πρέπει, με αυτήν την έννοια, να δεις και τις θέσεις των κομμάτων κ.λπ. Πώς, για παράδειγμα, μπορείς να συνεργαστείς με ένα κόμμα, όπως τα κυβερνητικά κόμματα σήμερα, που υιοθετούν τη θεωρία των δύο άκρων, που έχουν αντιλήψεις τέτοιες π.χ. για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην ανοχή της Χρυσής Αυγής, που μιλάνε για απεργιακές κινητοποιήσεις, π.χ. στους ναυτεργάτες ή στα μπλόκα των αγροτών ή σε τουριστικές επιχειρήσεις, και ταυτίζουν αυτό το ζήτημα με τη βία ή με ακραίες φωνές όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Οταν αξιοποιούν και τη Χρυσή Αυγή ακόμα για να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα. Πώς μπορείς να κάνεις αντιφασιστικό μέτωπο;

'Η με άλλες δυνάμεις που χαϊδεύουν τα αυτιά στο κίνημα, καλλιεργούν τη θεωρία «έξω όλα τα κόμματα», «έξω τα συνδικάτα», «έξω το ΚΚΕ από εδώ», «έξω η ΚΝΕ από εκεί» και πάει λέγοντας. Αρα και οποιαδήποτε δράση κοινή θα πρέπει να στηρίζεται -και εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όλους μας, για όλες τις πολιτικές δυνάμεις- μέσω των μελών μας, των στελεχών μας, μέσα στα σωματεία, μέσα στους συλλόγους, στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στις γειτονιές, να βρεθεί κοινός βηματισμός, κοινές δράσεις μέσα απ' το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

-- Μετά από 3 χρόνια μνημονίου, το ΚΚΕ απορρίπτει την οποιαδήποτε αριστερή συμμαχία σε επίπεδο κομμάτων, δε θα μπορούσε όμως μια τέτοια συμμαχία να δώσει διεξόδους στα σημερινά αδιέξοδα που έχει ο λαός και να δει στο ίδιο μετερίζι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απέναντι στη μνημονιακή πολιτική;

-- Μα κατεξοχήν η πρόταση του ΚΚΕ και με τις Αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου μας, είναι Λαϊκή Συμμαχία...

-- Δεν μπορεί να γίνει αυτή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

-- Λαϊκή Συμμαχία σε κοινωνικό επίπεδο. Οχι ο χωρισμός όπως κάνετε εσείς - δεν λέω εσείς προσωπικά, μέσω του ερωτήματός σας εκφράζονται προφανώς κάποια ερωτήματα που μας θέτει κι εμάς ο απλός ο κόσμος - δεν πρέπει να χωρίζουμε τον εργάτη, τον άνεργο, τον υπάλληλο, τον αγρότη, τον επαγγελματοβιοτέχνη, το νέο, τη γυναίκα, τη λαϊκή οικογένεια συνολικά, σε αριστερούς - δεξιούς - κεντρώους. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει κοινούς στόχους, άρα λαϊκή συμμαχία και πάλη γιατί έχει κοινά συμφέροντα. Εκεί μπορούν να ενωθούν οι δυνάμεις, στη βάση. Αλλά στη βάση των ταξικών συμφερόντων τους και με βάση τέτοιο διαχωρισμό, ταξικό.

-- Αρα κοινωνικές και όχι πολιτικές συμμαχίες λέτε.

-- Μα, αυτό είναι και πολιτική συμμαχία. Το κίνημα έχει πολιτικούς στόχους.

-- Ναι, αλλά υπάρχει και μια πολιτική έκφραση, υπάρχουν κόμματα.

-- Αν είναι δυνατόν ένα κόμμα να πει εγώ θέλω την κυβέρνηση, την εξουσία. Να την κάνεις τι; Να μην μπορείς να κινητοποιήσεις το 1.750.000 ψηφοφόρους που πήρες πέρυσι και να κινητοποιείς δύο και τρεις χιλιάδες; Ούτε τα μέλη σου; Αυτό είναι που λέμε ο λαός στην εξουσία; Η αντίληψη του ΚΚΕ είναι εντελώς διαφορετική.

-- Αυτό είναι ταβανόπροκα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

-- Διότι αυτήν την αντίληψη τη συναντάμε και μέσα στο εργατικό κίνημα, μέσα στα σωματεία, μέσα στις κινητοποιήσεις, απ' τους εκπαιδευτικούς μέχρι όλους τους κλάδους. Η αντίληψη, εμείς από πάνω θα πούμε, τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, βουρ για απεργία διαρκείας επειδή είναι πολύ οξυμένα τα προβλήματα - και έτσι είναι - και τελικά θα πάμε να πούμε και να επιβάλουμε επειδή έχουμε την πλειοψηφία σε μια Συνομοσπονδία, σε μια Ομοσπονδία, σε ένα εργατικό σωματείο, να κάνει αυτό. Οχι.

Η λαϊκή συνέλευση, η συμμετοχή των εργαζομένων είναι ουσιαστικά ζητήματα. Η διαπάλη μέσα εκεί, γύρω από απόψεις, συνθήματα, τρόπο δουλειάς, μορφές πάλης και την προοπτική του αγώνα πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της δράσης και της σύμφωνης γνώμης των ίδιων των εργαζομένων, του ίδιου του λαού. Ετσι μόνο θα φτάσεις σε μια κυβέρνηση που δε θα έχει απλώς κοντά ποδάρια και δεν θα είναι μια εναλλαγή σε μια ίδια διαχείριση, «φύγε εσύ, έλα εσύ», κι άντε πάλι, πράγμα που το γνωρίσαμε δεκαετίες τώρα στη χώρα μας.

-- Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι πλησιάζουμε στο τέλος των μνημονίων, τι θα λέγατε με ένα μικρό σχόλιο;

-- Με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα και αντιλαϊκοί νόμοι θα υπάρξουν. Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που λέμε εμείς, οι μεταρρυθμίσεις που λέει η κυβέρνηση και η ΕΕ είναι δρομολογημένα, είναι προαποφασισμένα ακόμα - αν θέλετε - και πριν τα μνημόνια. Αντιλαϊκά μέτρα ίδια ή αντίστοιχα, ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε χώρας, παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο Ολάντ παίρνει μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και δεν έχει ούτε μνημόνιο, ούτε τρόικα.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην πρεσβεία της Κίνας

Στην πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, βρέθηκε την Πέμπτη το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσκεκλημένος στη δεξίωση για την 64η επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1 Οκτώβρη 1949. Στη φωτογραφία ο ΓΓ του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα Κιουέν Ντου και τη σύζυγό του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ