ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Προκλητική σύμπτωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πέντε χρόνια από την τραγωδία του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» συμπληρώνονταν προχτές και την ίδια μέρα η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Committee του Λονδίνου, που συναντήθηκαν στον Πειραιά, έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση. Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν η προκλητική αυτή σύμπτωση ήταν τυχαία ή συνειδητή επιλογή, αλλά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης είναι σαφές: Οι εφοπλιστές ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη ακόμη περισσότερων μέτρων, προκειμένου, βέβαια, «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου» και, με άλλα λόγια, για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κερδοφορία τους. Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι εφοπλιστές χρησιμοποιούν επισήμως μια γλώσσα αρκετά επικριτική και οξεία, ενώ βάλλουν - εμμέσως πλην σαφώς - και κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Χρειάζονται, άραγε, και άλλες αποδείξεις, για την προδιαγραφόμενη ένταση της επίθεσης σε βάρος των ναυτεργατών και του στοιχειώδους δικαιώματος των νησιωτών και όλου του λαού σε ασφαλή, επαρκή και φτηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία όλων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους;

Πάνε τα λεφτά...

Με θριαμβολογίες για «επιτυχή διαχείριση του βαμβακιού» ανακοίνωσε, την περασμένη άνοιξη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η επιστροφή από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας στους βαμβακοπαραγωγούς θα έφτανε στις 38 δραχμές το κιλό. Από τότε είχαμε επισημάνει ότι αυτήν την επιστροφή δε θα την έπαιρναν όλοι οι δικαιούχοι, καθώς η κυβέρνηση θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να την περικόψει, μειώνοντας κι άλλο το εισόδημα των αγροτών. Ετσι και έγινε. Πολλοί παραγωγοί δεν πήραν πίσω ολόκληρο το 38δραχμο κι άλλοι δεν πήραν καθόλου επιστροφή.

Ανάμεσα σ' αυτούς που «κόπηκαν» ήταν και εκείνοι, οι οποίοι, λόγω λαθών στα μηχανογραφικά του ΟΣΔΕ - λάθη για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν οι ίδιοι - εμφανίζονταν να έχουν δηλώσει διαφορετικά στρέμματα από αυτά που πραγματικά καλλιέργησαν. Από το υπουργείο, τους είπαν, τότε, να κάνουν ένσταση που θα δικαιωθεί και θα πάρουν τα λεφτά τους. Οι ενστάσεις έγιναν από τον περασμένο Μάη, τα λάθη διορθώθηκαν, αλλά ακόμα οι επιστροφές δε δόθηκαν. Και δεν είναι και λίγα τα χρωστούμενα, αφού από πολλούς είχαν «κοπεί» μεγάλες ποσότητες βαμβακιού. Τώρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους λέει να κάνουν νέες ενστάσεις και να ξαναπεριμένουν...

Οσο οι αγρότες δεν ξεσηκώνονται και δεν «παίρνουν με τα παλούκια» τους διαχειριστές - αλλά και τους κάθε είδους υποστηρικτές - αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, αυτά θα παθαίνουν...

«Σύμφωνα με πληροφορίες... »

Αχ, αυτό το ρεπορτάζ... Πόσο εύκολα μετατρέπεται σε «ρεπορτάζ». Δηλαδή πόσο εύκολα με ένα «σύμφωνα με πληροφορίες...» μπορεί να φτιάχνεις συνειρμούς, μέχρι και να οικοδομείς «γεγονότα» που ούτε συνέβησαν ούτε θα συμβούν. Δράστης και πάλι η συνάδελφος Β. Κεχαγιά από «Τα Νέα», η οποία σε χτεσινό της ρεπορτάζ γράφει σχετικά με τις τοπικές εκλογές και συγκεκριμένα για την υπερνομαρχία Αθηνών πως ο Μ. Γλέζος «έχει ζητήσει την έναρξη διαλόγου με το ΚΚΕ». Μέχρις εδώ καλά, αλλά μετά συνεχίζει: «Σύμφωνα με πληροφορίες ο Περισσός απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Γλέζου...». Αν πράγματι είχε αναζητήσει πληροφορίες ή διασταυρώσει τις όποιες «πληροφορίες» της - όπως λένε οι στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφίας - θα ήξερε πως το ΚΚΕ ήδη έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει αντικείμενο οποιουδήποτε τέτοιου διαλόγου...

Τηλεφωνήστε, κ. υπουργέ Παιδείας

Μια σπουδάστρια (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) του τμήματος Λογιστικής στο ΤΕΙ Πειραιά έδωσε εξετάσεις σε ένα μάθημα στις αρχές Σεπτέμβρη. Προχτές πήγε στη Σχολή να πληροφορηθεί τ' αποτελέσματα, αλλά οι αναρτημένοι πίνακες ήταν σκισμένοι. Απευθύνθηκε, λοιπόν, στη Γραμματεία της Σχολής και της απάντησαν ότι έπρεπε να προσέλθει χτες για να μάθει τη βαθμολογία της. Χτες όμως επαναλαμβάνονταν οι εξετάσεις στο ίδιο μάθημα και στο αίτημα της σπουδάστριας ότι έπρεπε να ξέρει αν πέτυχε ή όχι για να διαβάσει, εισέπραξε και πάλι την ίδια αρνητική απάντηση.

Χτες επικοινώνησε και δημοσιογράφος με τη Γραμματεία και αφού πήρε την απάντηση ότι δεν μπορούν να δώσουν βαθμολογία απ' το τηλέφωνο, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος.

- Μα, δε ζητήσαμε βαθμολογία. Ζητάμε να μάθουμε αν πέτυχε ή όχι.

- Να έρθει εδώ.

- Μένει στην άλλη άκρη της Αττικής.

- Να το δει μέσω του διαδικτύου.

- Δεν έχει διαδίκτυο. Δείτε εσείς το αποτέλεσμα να μας το πείτε.

- Κι αν κάνω λάθος;

- Ε, να μην κάνετε λάθος.

- Εμείς είμαστε εδώ για άλλα σημαντικότερα πράγματα.

Και πριν προλάβουμε να ρωτήσουμε, ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα, μας έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο. Αυτά τα απίστευτα συμβαίνουν στα Ανώτερα Ιδρύματα. Κι αν δεν πιστεύετε κ. υπουργέ Παιδείας, τηλεφωνήστε στο 2105381125 ή 2105381218.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυτή είναι η ... Ελλάδα τους

Τα στοιχεία της μελέτης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας και μας πληροφορούν πως περίπου το 22% των νοικοκυριών στην Ελλάδα βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, βγάζουν μάτι. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ και τους Eurostat, που καταγράφουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 10 χρόνια και κατατάσσουν την Ελλάδα στις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά.

Αποκαλυπτικά, γιατί δείχνουν πως τα «χρυσά κουτάλια», με τα οποία θα έτρωγαν ΟΛΟΙ οι Ελληνες, με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (όπως υποσχόταν πριν 25 χρόνια η τότε κυβέρνηση της ΝΔ) ή ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και η «σύγκλιση» με το μέσο όρο της ΕΕ θα οδηγήσει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και ΟΛΩΝ των κατοίκων της χώρας (όπως υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο) αποδείχτηκαν ...παχιά λόγια και επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Προκλητικά, γιατί τεκμηριώνουν πως η φτώχεια διατηρήθηκε στο ύψος της και η ανισοκατανομή των εισοδημάτων μεγάλωσε, παρά τις πολύχρονες και πολύμορφες σκληρές θυσίες, στις οποίες υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και παρά την αύξηση του εγχώριου πλούτου (της πίτας του ΑΕΠ). Με απλά λόγια, στη χώρα μας - όπως και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες - άλλοι δουλεύουν και παράγουν τον πλούτο και άλλοι τον καρπώνονται και πλουτίζουν. Οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς παραμένουν φτωχοί και υπερχρεωμένοι, ενώ, αντίθετα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κάθε είδους ρεντιέρηδες - τα παράσιτα - θησαύριζαν, εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Το βεβαιώνει και η μελέτη του ΕΚΚΕ, που μας πληροφορεί πως αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και άνεργοι αποτελούν τις μεγαλύτερες ομάδες μεταξύ των 2.200.000 πολιτών (21% του πληθυσμού) που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με ετήσιο εισόδημα από 4.800 ευρώ (μονομελές νοικοκυριό) έως 10.800 ευρώ (νοικοκυριό με δύο ενήλικες και 2 παιδιά). Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην EE των «15» με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες.

Αυτή είναι η Ελλάδα τους. Από αυτή την «ισχυρή» Ελλάδα, για την οποία περηφανευόταν και εξακολουθεί να περηφανεύεται το ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να την κάνει «ισχυρότερη» η κυβέρνηση της ΝΔ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε. Αντίθετα, έχουν συμφέρον και υποχρέωση να συντονίσουν την πάλη τους για την ανατροπή της πολιτικής που αναζητά την ισχυροποίηση της Ελλάδας, μέσα από τη φτώχεια και την υπερχρέωση των εργαζόμενων νοικοκυριών και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ