ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ!

Σε ιλιγγιώδη ύψη πέταξε το 8μηνο Γενάρη-Αυγούστου 2005 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών

Σε πρωτόγνωρα ύψη εκτοξεύτηκαν στο 8μηνο Γενάρη-Αυγούστου οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, σε μια εξέλιξη που αποκαλύπτει το μέγεθος των «παράπλευρων απωλειών» που φέρνει η «ανάπτυξη».

Τα σπασμένα πληρώνουν πρώτα και κύρια οι μικρότερες επιχειρήσεις και ΕΒΕ, οι οποίοι, ως οι πλέον αδύναμοι κρίκοι, αναγκάζονται να περάσουν έξω από το πεδίο του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού. Η ζοφερή κατάσταση οικονομικής ασφυξίας προκύπτει ανάγλυφα από τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών που κοινοποιούνται στην «Τειρεσίας ΑΕ». Μέσα στο οκτάμηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών - ένα μέσο συναλλαγής που συνεχώς φθίνει - έφτασε τα 112 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή τα «φέσια» ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ και σε ημερήσια βάση φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 5,5 εκατ. ευρώ! Ιδιαίτερα υψηλοί είναι και οι ρυθμοί διόγκωσης της αξίας των ακάλυπτων επιταγών που φέτος κινείται σε ποσοστά της τάξης του 70%! Να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται στα «φέσια», στην πραγματικότητα είναι υποτιμημένα, αφού δεν υπολογίζεται το σύνολο των υποχρεώσεων που δεν πληρώθηκαν, αλλά μόνο οι επιταγές που σφραγίστηκαν στις τράπεζες και τα γραμμάτια που διαμαρτυρήθηκαν.

Οι μαύρες λίστες, πάντως, της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων, επαγγελματιών και καταναλωτών που απειλούνται πλέον με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα. Είναι φανερό ότι οι διάφορες κυβερνητικές ρυθμίσεις, όπως η πρόσφατη για τα πανωτόκια, δεν είναι παρά απλές ασπιρίνες χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Το πρόβλημα είναι σύμφυτο με τους κανόνες λειτουργίας του «ελεύθερου ανταγωνισμού», στο πλαίσιο του οποίου θα ανακυκλώνεται συνεχώς με τη μια ή την άλλη μορφή.

Από τα επίσημα στοιχεία -Γενάρης-Αύγουστος 2005 - της «Τειρεσίας ΑΕ», που ελέγχεται από την Ενωση Τραπεζών, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Εκτινάχτηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ έναντι 593,3 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2004. Ο ρυθμός διόγκωσης φτάνει σε 68,5%. Ο αριθμός τεμαχίων των διαμαρτυρημένων επιταγών έφτασε τις 82.514 (από 56.275 πέρσι) παίρνοντας αύξηση 46,6%. Η διόγκωση (τόσο σε αξία όσο και σε αριθμό τεμαχίων), και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τράπεζες παίρνουν πρόσθετα κατευναστικά μέτρα, αποκαλύπτει το μέγεθος της ασφυξίας και της πραγματικής κατάστασης στην «αγορά»
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Πλησίασαν τα 112 εκατ. ευρώ (από 105,8 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 5,9%. Το συγκεκριμένο καταδείχνει και τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις για εμπορεύματα που αγόρασαν με συναλλαγματικές
  • Τα συνολικά «φέσια» ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ (από 699 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 57,4%.

Με απίστευτο θράσος οι τραπεζίτες φτάνουν στο σημείο να κατηγορήσουν για τα «φαινόμενα» υπερδανεισμού τα θύματα και πελάτες τους. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών σε χτεσινές δηλώσεις ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα υπερχρέωσης», προσθέτοντας το κατάπτυστο «επιχείρημα» ότι «υπάρχει ελευθερία και την ελευθερία πρέπει να ξέρει κανείς να τη διαχειρίζεται»!

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Δεύτερη Ιρλανδία θα γίνει η Ελλάδα...

Προσκλητήριο για γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έβγαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, προς Αμερικανούς επενδυτές... Οι τελευταίοι πήραν διαβεβαιώσεις ότι η φιλελεύθερη επέλαση κατά των εργασιακών κατακτήσεων θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, ώστε η Ελλάδα, μαζί με τον ευρύτερο βαλκανικό περίγυρο, να μετατραπούν σε Ιρλανδία και να αποτελέσουν το ...δεύτερο οικονομικό θαύμα της επόμενης εικοσαετίας, δεδομένου ότι η Ιρλανδία ήταν το οικονομικό θαύμα της τελευταίας εικοσαετίας... Δηλώσεις, οι οποίες απλώς αποκαλύπτουν τις άγριες και πολεμοχαρείς διαθέσεις της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας δεν είναι τυχαίο, καθώς η χώρα αυτή αποτελεί το πρότυπο της ασυδοσίας και αυθαιρεσίας των πολυεθνικών, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή εισοδήματος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, πραγματοποίησε χτες σειρά επαφών με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της Ν. Υόρκης, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, μετά την Ουάσιγκτον. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους του Αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και του Ελληνοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, καθώς και το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, από την πλευρά των Αμερικανών επιχειρηματιών, υπήρξε ενδιαφέρον για τους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού. Ο ίδιος εμφάνισε την Ελλάδα σαν χώρα - βάση, για την εξόρμηση ξένων κεφαλαίων σε χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της παρευξείνιας ζώνης. Σχέδιο, το οποίο η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα προωθούν - χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής - από τις αρχές της δεκαετίας του '90, στα πλαίσια της επιχειρούμενης ηγεμονίας στις όμορες χώρες. Επιδιώξεις, βέβαια, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων της ελληνικής άρχουσας τάξης με τους ανταγωνιστές της περιοχής - πρώτα και κύρια την τουρκική άρχουσα τάξη - οι οποίοι επίσης ενδιαφέρονται για να αποκτήσουν τα ηνία και να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Κυρίως πιάτο» το επιχειρηματικό κέρδος

...με «γαρνιτούρα» τον πολιτισμό

Με μια μακροσκελή ομιλία, χτες, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, «υποδέχτηκε» ο αρμόδιος υπουργός Δ. Αβραμόπουλος την «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού». Μια ομιλία που επιβεβαίωσε ότι η προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και το κριτήριο που θέτει για να αξιολογηθεί είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών και μάλιστα των μεγάλων. Γιατί αυτό που προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού είναι η στόχευση για τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να υποστηριχτεί - και να υποστηρίξει με τη σειρά της - μόνο από το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή η κυρία, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση του τουρισμού συνοδεύει τις υπουργικές αναφορές ως «γαρνιτούρα».

«Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε μια διάσταση του τουρισμού που ξεφεύγει από την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει να κάνει με τον πολιτισμό, την καλύτερη κατανόηση των λαών και οδηγεί σε αυτό που κατ' επανάληψη έχουμε χαρακτηρίσει ως αμοιβαίο πολιτιστικό σεβασμό», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. Και αφού ξεμπέρδεψε με αυτή τη διάσταση ανέφερε μετά από λίγο πως η ποιότητα είναι το σύγχρονο στοίχημα και πως αυτό το στοίχημα «θα κρίνει την αειφόρο βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Προϊόν ο τουρισμός και με ανάλογους όρους το αντιμετωπίζει το υπουργείο, καθώς οι πιο συγκεκριμένες αναφορές είχαν να κάνουν με το διαγωνισμό της διαφήμισης για το 2006 και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στον Οκτώβρη για το διεθνή στρατηγικό σύμβουλο του «μάρκετινγκ» και το διαγωνισμό για την κατασκευή σύγχρονης διαδικτυακής πύλης.

Καθαρά επιχειρηματική διάσταση είχε και η επισήμανση ότι «ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ετών 2005-2006. Προχωρούμε άμεσα στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος για τη χώρα». Αυτό που δεν κάνει ωστόσο η κυβέρνηση είναι να ανακοινώσει το σχέδιο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ) για να γίνει γνωστό το νέο σχέδιο ξεπουλήματος.

Πολλές ήταν και οι αναφορές - και του υφυπουργού Αν. Λιάσκου - σε νομοσχέδια που είναι έτοιμα ή πρόκειται να ετοιμαστούν, ιαματικού τουρισμού, θαλάσσιου αγροτουρισμού κλπ., που κρατούνται... μυστικά!

Φοροέλεγχοι εφ' όλης της ύλης

«Αναβαθμισμένους» φοροελέγχους σε όλα τα επίπεδα προαναγγέλει η διοίκηση της «Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων» (πρώην ΣΔΟΕ») για το τέταρτο τρίμηνο του 2005, εκφράζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προσεγγίσει - πάση θυσία - τα πλάνα αύξησης των φοροεσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνώντες, εξαπολύουν το φοροεισπρακτικό μηχανισμό με εντολές να ελέγξουν την «ορθή εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, την απόδοση των φόρων και κυρίως του ΦΠΑ». Τα σπασμένα θα πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι μικροί ΕΒΕ, σε μια περίοδο που οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται με επίσημες φοροεκπτώσεις και άλλες διευκολύνσεις.

Στο τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη 2005, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει προγραμματίσει να διενεργηθούν 16.633 έλεγχοι σε όλη τη χώρα και ακόμη 3.957 στη διακίνηση εμπορευμάτων. Σύμφωνα με την υπηρεσιακή εγκύκλιο, τα κριτήρια επιλογής είναι το μέγεθος της επιχείρησης, η εικόνα που εμφανίζεται από πληροφοριακά στοιχεία και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στις επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα που επιβαρύνται και με ειδικούς φόρους κατανάλωσης (πετρέλαιο, καπνός, ποτά κ.ά.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ