ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Πλήρης ιδιωτικοποίηση μέσω ... Ν.Υόρκης

Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε την εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Ν. Υόρκη, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Γουόλ Στριτ

Το σχέδιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης των μεγάλων πρώην ΔΕΚΟ από την κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και πρώτη στη σειρά της λίστας, φαίνεται ότι βρίσκεται η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας. Τα νέα, αυτή τη φορά, για το μέλλον της Επιχείρησης, ήρθαν από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από τη Ν.Υόρκη.

Σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Γουόλ Στριτ (του Χρηματιστηρίου της Ν.Υόρκης) Τζον Θέιν, ο τελευταίος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Περιμένουμε την εισαγωγή και άλλων ελληνικών εταιριών στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, ιδιαίτερα αυτών που τελούν υπό αποκρατικοποίηση, όπως η ΔΕΗ». Από τις δηλώσεις του Αμερικανού χρηματιστή (ο οποίος είχε προφανώς ενημερωθεί από τον Ελληνα υπουργό Οικονομίας) προκύπτει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει να προωθήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - εκχώρηση της διοίκησης σε ιδιώτες - ακολουθώντας το παράδειγμα του ΟΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας.

Ως γνωστό, ο ΟΤΕ και η ΕΤΕ, σύμφωνα και με τον νόμο, θεωρούνται ιδιωτικές, καθώς είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με υπουργό Οικονομίας τον Γ. Παπαντωνίου. Φαίνεται ότι την ίδια τακτική επέλεξε να συνεχίσει και η σημερινή κυβέρνηση για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Με δεδομένο το ειδικό βάρος του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης στις διεθνείς χρηματιστηριακές εξελίξεις, φαίνεται ότι η επόμενη επιλογή εισόδου εταιριών σ' αυτό, θα είναι τα άλλα μεγάλα «φιλέτα» του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ). Κίνηση, η οποία θα συνδυαστεί με την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, το πέρασμα δηλαδή των διοικήσεων στα χέρια ιδιωτών.

Αλλωστε, είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος - σχολιάζοντας την περασμένη βδομάδα την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία - έδειξε το δρόμο για τις πρώην ΔΕΚΟ, δηλώνοντας: «Το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο απώτερος στόχος εκεί (σ.σ. στις ΔΕΚΟ) θα πρέπει να είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση, βεβαίως, εμμένει στο δικό της πρόγραμμα που για ορισμένες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο έχει ως στόχο την ιδιωτικοποίηση, αλλού θεωρούμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ένα μεικτό σχήμα, με τη συμμετοχή και του δημόσιου τομέα».

Η ΔΕΗ

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έχει ίσως ιδιαίτερη σημασία η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, η πρώτη μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση και τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα ότι παρατηρήθηκαν «αρρυθμίες» στο όργανο, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς - που αποτέλεσε... είδηση ότι συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δ. Μανιατάκη - δήλωσε στο ΔΣ: «Δεν έχω πρόβλημα με κανένα από τα μέλη του ΔΣ. Σας εμπιστεύομαι όλους. Δε θεωρώ ότι εξυπηρετούνται κάποια συμφέροντα»!

Κύκλοι της ΔΕΗ χαρακτήρισαν «δήλωση μετανοίας» τα παραπάνω λόγια. Ετσι, τα περί εξυπηρέτησης συμφερόντων πάνε ...περίπατο και σύσσωμο το ΔΣ θα επιδοθεί στο έργο της ανάπτυξης της «ανταγωνιστικής θέσης» της Επιχείρησης, με επεκτάσεις και στο εξωτερικό. Πρόκειται για δραστηριότητα που δεν έχει καμία σχέση με την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά έτσι κι αλλιώς η ΔΕΗ είναι πια μια πολυμετοχική εταιρία όπως διατυμπανίζουν παλιά και νέα στελέχη της και έχει πρώτα απ' όλα υποχρέωση προς τους μετόχους για περισσότερα κέρδη. Παράλληλα, όμως, θα κληθεί να σηκώσει και το βάρος της «απελευθέρωσης» της αγοράς.

Για το θέμα αυτό μίλησε χτες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που προειδοποίησε για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο της σχετικής οδηγίας της ΕΕ. Με αυτό το νομοθέτημα θα ολοκληρωθεί το θεωρητικό μέρος της «απελευθέρωσης». Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ εμφανίστηκαν να υπερασπίζονται μια ...καλύτερη «απελευθέρωση», μέσω της δυνατότητας της ΔΕΗ να ελέγχει το ΔΣ της νέας εταιρίας, που προβλέπεται να διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής αλλά με όρους ...«εχεμύθειας». Με απλά λόγια, η ίδια η ΓΕΝΟΠ συζητά με όρους επιχειρηματία και υποβιβάζει την, όποια, αντιπαράθεση στο επίπεδο της «απελευθέρωσης» μεν, με καλύτερους όρους για τη ΔΕΗ δε, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί την όποια ωφέλεια του ελληνικού λαού.

Προαναγγέλλοντας τη χειροτέρευση της οικονομικής εικόνας της ΔΕΗ μέσα από τα στοιχεία του εξαμήνου, ζήτησαν να επιστραφούν στην επιχείρηση, ή να απαλλαχτεί από αυτά, σημαντικά ποσά που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις της για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, 300 εκατ. ευρώ ετησίως είναι η επιβάρυνση από την ηλεκτροδότηση των νησιών, 30 εκατ. ευρώ χρωστούν υπουργεία, 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για πολυχρηστικά έργα όπως τα φράγματα. Ουσιαστικά, ζήτησαν να παίξει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό με ίσους όρους απεξαρτημένη από το όποιο κοινωνικό έργο επιτελεί ακόμη!!!

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης που ανακοινώθηκαν λίγες ώρες μετά, παρουσιάζουν πράγματι χειροτέρευση των δεικτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πραγματοποιήθηκαν σημαντικές και κερδοφόρες επιδόσεις. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2005 υπήρξε μείωση των καθαρών κερδών κατά 23,4%. Αυτό μεταφράζεται σε κέρδη 147,7 εκατ. ευρώ έναντι 192,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 22,8% (από 383,1 σε 295,6 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται από τη ΔΕΗ ότι, μεταξύ άλλων, η εικόνα αυτή οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που αύξησε τη σχετική δαπάνη κατά 23,3% ή 75,3 εκατ. ευρώ, καθώς και στη για πρώτη φορά εμφάνιση της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ύψους 45 εκατ. ευρώ!

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Σε κινητοποιήσεις οι τεχνικοί

ΟΧΙ στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», απαιτεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση των εταιριών του ομίλου ΟΑ, προσανατολίζονται οι τεχνικοί αεροπλάνων της «Ολυμπιακής».

Σε χτεσινή τους γενική συνέλευση, εξουσιοδότησαν το ΔΣ της Ενωσής τους (ΕΠΤΑΟΑ), να προχωρήσει σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και καθημερινές συγκεντρώσεις στο αεροδρόμιο Σπάτων, το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να πάρει σε σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΠΤΑΟΑ.

Το ΕΚ Σάμου

Η συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης της ΝΔ, να διαλύσουν την «Ολυμπιακή» και να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, εντάσσεται στα πλαίσια της προώθησης των συμφερόντων των πολυεθνικών, που θέλουν να μονοπωλήσουν τις αερομεταφορές, επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου.

Το ξεπούλημα ή το κλείσιμο της «Ολυμπιακής», τονίζεται στην ανακοίνωση, θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, στη μείωση των μέτρων ασφαλείας, στη διαμόρφωση των δρομολογίων σύμφωνα με τα κέρδη και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων. Επίσης επισημαίνεται: «Εχουν ψευδαισθήσεις όσοι πιστεύουν ότι η ιδιωτικοποίηση είναι λύση. Οπως δεν έλυσαν τα προβλήματα οι εφοπλιστές στην ακτοπλοΐα, έτσι δε θα λύσουν τα προβλήματα οι ιδιώτες και στις αερομεταφορές».

Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» να συντονίσουν τα βήματά τους με όλους τους εργαζόμενους, να παλέψουν για την υπεράσπιση της δουλιάς τους και των δικαιωμάτων τους. Καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες σε αγωνιστικό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη διεκδίκηση αιτημάτων όπως: ΟΧΙ στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής». Αποκλειστικά δημόσιος αερομεταφορέας στην υπηρεσία του λαού, με φθηνά εισιτήρια και ασφάλεια στις πτήσεις. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη και σταθερή απασχόληση και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά.

ΠΑΜΕ
Σύσκεψη σήμερα στην Κέρκυρα

Σύσκεψη σωματείων με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» πραγματοποιεί η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ