ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑμΕΑ
Υπερεθνικά διαπιστευτήρια στη «νέα τάξη»

Την προσπάθεια ποδηγέτησης των αναπήρων των βαλκανικών χωρών, κατ' εντολήν των Κέντρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταγγέλλει η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ»

Η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) κινείται στα επικίνδυνα μονοπάτια της «νέας τάξης» πραγμάτων στα Βαλκάνια, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη χειραγώγηση του αναπηρικού κινήματος στις χώρες της περιοχής.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν στελέχη της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ (ΕΣΚ ΑμΕΑ), με αφορμή τη διοργάνωση χτες στην Αθήνα του Περιφερειακού Βαλκανικού Συνεδρίου Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία. Το Συνέδριο οργάνωσε η ΕΣΑΕΑ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και πήραν μέρος εκπρόσωποι από Αλβανία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΦΥΡΟΜ, Ελλάδα, Κόσσοβο, Σερβία - Μαυροβούνιο και Σλοβενία.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΕΑ, «απώτερος σκοπός (του συνεδρίου) είναι η συγκρότηση και ενίσχυση των Εθνικών Συμβουλίων Ατόμων με Αναπηρία στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση η συμμετοχή τους ως μέλη στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία».

Πιο αποκαλυπτική, όμως, είναι η αγγλόφωνη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Το συνέδριο της Αθήνας είναι μέρος του σχεδίου "CARDS" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθοδηγούμενο από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, την αντιπροσωπευτική οργάνωση των 50 εκατ. στην Ευρώπη. Στόχος αυτού του σχεδίου είναι να ενισχυθούν στην περιοχή των Βαλκανίων τα περιθώρια δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που ασχολούνται με τα αναπηρικά προβλήματα, και σαν αποτέλεσμα να ενδυναμώσει συνολικά το Αναπηρικό Κίνημα στην περιοχή. Το σχέδιο προωθεί την ίδρυση τοπικών και διεθνών ομοσπονδιών αναπήρων, καθώς και μια βαλκανική δομή συνεργασίας για τις ΜΚΟ στον τομέα της αναπηρίας. Το σχέδιο παρέχει, επίσης, εφόδια και εκπαίδευση για τις ΜΚΟ, καθώς και πληροφορίες για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και τους νόμους των Ηνωμένων Εθνών για τις διακρίσεις και την αναπηρία».

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ ΑμΕΑ υπογράμμισαν στο «Ρ»: «Μετά τα διαπιστευτήρια που έδωσε η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ στην κυρίαρχη τάξη της Ελλάδας και τους πολιτικούς της εκφραστές (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση και Ειδική Αγωγή, που καρατομούν τα δικαιώματα των αναπήρων, έρχεται τώρα να αναλάβει πιο "χοντρές" δουλιές απέναντι στους αναπήρους των πρώην σοσιαλιστικών χωρών με την ενίσχυση μηχανισμών ανάλογων της ΕΣΑΕΑ και χρησιμοποιώντας χίλιες δυο μεθόδους για την καθυπόταξη των αναπήρων, που βιώνουν τα "αγαθά" και τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες των Βαλκανίων. Εκεί που άλλοτε άνθιζαν τα Ειδικά Σχολεία και τα Κέντρα Εργασίας και Παραθερισμού, τώρα υπάρχουν οι δραματικές εικόνες των άστεγων, των φτωχών και των περιθωριοποιημένων αναπήρων. Σε αυτό το περιβάλλον, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ αυτοπροσφέρεται ως διαμεσολαβητής και βασικός μοχλός για την προώθηση της πολιτικής διαφόρων κέντρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ζητά και Εξεταστική Επιτροπή

Με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση της Κάρτας Λειτουργικότητας για τους αναπήρους, η ΕΣΑΕΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των «αναπήρων - μαϊμού».

Το αίτημα αυτό αποτελεί μέγιστη υποκρισία της ΕΣΑΕΑ, καθώς η ίδια με την πολιτική της και νομιμοποίησε τους «αναπήρους - μαϊμού» και τους ενέταξε στις δυνάμεις της.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Συνειδητή υποβάθμιση χάριν των ιδιωτών

Θύματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας είναι και οι μικροί μαθητές του Γυμνασίου Κωφών, όπου βρέθηκε χτες το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Θύματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας είναι και οι μικροί μαθητές του Γυμνασίου Κωφών, όπου βρέθηκε χτες το κλιμάκιο του ΚΚΕ
«Η κατάσταση και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών και παιδιών με Βαρηκοΐα της Αργυρούπολης είναι τραγική. Εχει φτάσει 27 Σεπτέμβρη και δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα, εξαιτίας των συνηθισμένων προβλημάτων που προκύπτουν κάθε χρόνο με τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές. Πρόκειται για πρόβλημα, που υπάρχει κάθε χρόνο και έχει τη βάση του στην εμπορευματοποίηση που προωθείται στη μεταφορά των μαθητών, αλλά και σε όλους τους τομείς της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Την ώρα που τα Ειδικά Σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και την κερδοφορία τους. Χρειάζεται όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι, οι γονείς και συγγενείς των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι ίδιοι οι ανάπηροι, να αγωνιστούμε για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Να διεκδικήσουμε μιαν άλλη πολιτική με δικαιώματα για τους ανάπηρους και όλο το λαό».

Με τα λόγια αυτά, περιέγραψε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος την κατάσταση που συνάντησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ίδιο και τον Χάρη Χουρδάκη, μέλος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε χτες το Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών στην Αργυρούπολη.

«Τα "παιδιά του άλλου θεού" είναι στα σπίτια τους. Εχουμε απελπιστεί. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», τόνισε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ο διευθυντής του σχολείου Στέλιος Τοφής.

Προβλήματα και ελλείψεις, όμως, υπάρχουν και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού το σχολείο χρειάζεται τουλάχιστον εφτά αναπληρωτές καθηγητές, αλλά θα πάρει μόνο τέσσερις, γιατί και σε αυτόν τον τομέα το υπουργείο Παιδείας έκανε περικοπές.

«Στην Ειδική Αγωγή οι ανάγκες είναι τεράστιες. Πρέπει να σταματήσει πια ο μύθος της ωραιοποίησης ότι στην Ελλάδα όλα πάνε καλά σε αυτόν τον τομέα. Ο,τι έχει να κάνει με την Ειδική Αγωγή εμπορευματοποιείται. Πώς, λοιπόν, να αναπτυχθούν οι δημόσιες δομές, όταν, για παράδειγμα, στον τομέα του αυτισμού υπάρχουν ιδιωτικά κέντρα που πληρώνονται με 30 ευρώ για μια ώρα; Τα συμφέροντα είναι τεράστια», υπογράμμισε ο καθηγητής του σχολείου Γιώργος Αντζάκας. «Η κάθε κυβέρνηση δείχνει ότι αγαπάει και φροντίζει τα ΑμΕΑ για ψηφοθηρικούς λόγους και τα πράγματα μένουν πάντα ίδια. Πώς να βελτιωθεί η κατάσταση, όταν οι ίδιοι που χαράσσουν την πολιτική έχουν απ' έξω ιδιωτικά κέντρα;», τόνισε και ο υποδιευθυντής του σχολείου Νίκος Τζανετάκος.

«Σαν ΚΚΕ πιστεύουμε ότι οι νέοι και οι νέες έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην Ειδική Αγωγή, αλλά και τη δουλιά, αφού τελειώσουν τις σπουδές τους. Αν ο λαός αποφασίσει ότι έχει τη δύναμη, αν οι ανάπηροι συσπειρωθούν γύρω απ' τα αιτήματα για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, τότε μπορούν να βάλουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική, έως την ανατροπή της», τόνισε απ' την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κοινό αφεντικό τους οι εφοπλιστές

Την εκκωφαντική σιωπή για τη συμφωνία τους όσον αφορά την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών, επέλεξαν χθες στη Βουλή η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αρκέστηκαν σε φραστικές αντιπαραθέσεις για δευτερεύοντα θέματα.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, η σιωπή των δύο κομμάτων στα κρίσιμα και σοβαρά θέματα δείχνει ότι συμφωνούν με τη στρατηγική της ακολουθούμενης πολιτικής, η οποία σε κάθε περίπτωση αποβαίνει υπέρ των κερδών των εφοπλιστών και στρέφεται κατά των ναυτεργατών, των νησιωτών, αλλά και όσων επισκέπτονται τα νησιά. Σήμερα, είπε, η ΝΔ είναι κυβέρνηση και κρίνεται για τις ενέργειές της, θέτοντας στη συνέχεια το σοβαρό θέμα της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών.

Οπως υπογράμμισε, η κακή συντήρηση των πλοίων, η εντατικοποίηση της δουλιάς, η μεγάλη ηλικία των πλοίων και οι διάτρητοι έλεγχοι συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα, από το οποίο μόνον από τύχη δε θρηνούμε νέα θύματα από ατύχημα. Η βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να καταργηθεί ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», ιδιωτική εταιρία που διενεργεί τους ελέγχους στα πλοία, και κατήγγειλε ότι πρώην στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας δουλεύουν σήμερα για τον «Νηογνώμονα». Αναφέρθηκε και στα αιτήματα των εφοπλιστών, τονίζοντας ότι είναι πρώτοι σε κερδοφορία στον κόσμο και την ίδια στιγμή ζητάνε το «σβήσιμο» κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει απομείνει στους ναυτεργάτες.

Τόσο ο υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης, όσο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κρύβοντας την επί της ουσίας συμφωνία τους με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, αναλώθηκαν σε κατηγορίες και σε υπονοούμενα για «σκάνδαλα». Ο υπουργός είπε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν υπόγειες σχέσεις με ακτοπλόους, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άφησαν υπονοούμενα για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της πρώτης προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ