ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΟΚΟΤΑΒ» - ΚΙΛΚΙΣ
Να μη μείνει αναπάντητο το νέο έγκλημα

Ανακοινώσεις - κάλεσμα του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Καπνεργατών στους εργαζόμενους, με αφορμή των ακρωτηριασμό εργάτριας στην επιχείρηση - κάτεργο

Το κάτεργο της «Σόκοταβ», όπου η εργάτρια έχασε την Παρασκευή τα δύο της δάχτυλα
Το κάτεργο της «Σόκοταβ», όπου η εργάτρια έχασε την Παρασκευή τα δύο της δάχτυλα
Τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας για τον ακρωτηριασμό των δύο δαχτύλων της καπνεργάτριας στην καπνοβιομηχανία «ΣΟΚΟΤΑΒ», την περασμένη Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η τοπική Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Καπνεργατών - Καπνεργατριών Βορ. Ελλάδας «Παγκαπνεργατικό». Η καπνεργάτρια έχασε τα δυο της δάχτυλα στην προσπάθειά της να καθαρίσει με τα χέρια και χωρίς καμιά άλλη προστασία τη μηχανή από τα φύλλα καπνού, κατ' εντολή της εργοδοσίας και χωρίς αυτό να είναι το πόστο της.

Το ΠΑΜΕ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι το νέο εργοδοτικό έγκλημα γίνεται για μια ακόμη φορά η αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας που επικρατούν στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Και τονίζει ότι ο ακρωτηριασμός της εργάτριας δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά χαρακτηριστικό της εργοδοτικής ασυδοσίας, που στηρίζεται από την αντεργατική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ).

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και από αυτό το νέο έγκλημα και να πάρουν μαζικά και μαχητικά μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Να δημιουργήσουν με τον αγώνα τους τις προϋποθέσεις μιας μαζικής λαϊκής αντίδρασης και αντεπίθεσης στις πολιτικές που «θερίζουν» από τα εργασιακά δικαιώματα, μέχρι και την ίδια τους τη ζωή, στο όνομα του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας.

Αντίστοιχα, στην ανακοίνωσή του, το «Παγκαπνεργατικό» τονίζει ότι το νέο εργοδοτικό έγκλημα της «ΣΟΚΟΤΑΒ» δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο από τους καπνεργάτες. Και τους καλεί να δώσουν συσπειρωμένοι τη μάχη για την ανατροπή του κλίματος της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας που σπέρνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να παλέψουν για ζωή με δικαιώματα και αξίες, χτίζοντας σε κάθε καπνομάγαζο το Μέτωπο εργατών - αγροτών, που είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος στα προβλήματά τους.

«Ομπρέλα» προστασίας στο εμπορικό κεφάλαιο

Μετά από σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων, περιμένει, όμως, τις εξηγήσεις των εργοδοτών...

Την ασυδοσία των εργοδοτών και το βάθεμα της εκμετάλλευσης στα εμπορικά μεγαλοκαταστήματα, ιδιαίτερα μετά την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, έρχεται να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, απλώνοντας ταυτόχρονα «ομπρέλα» προστασίας στους μεγαλοεργοδότες που παραβιάζουν το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων. Οι γραπτές απαντήσεις του υπουργού Απασχόλησης στις σχετικές Ερωτήσεις, που είχαν καταθέσει τον περασμένο Ιούνη οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Ορ. Κολοζώφ και Ε. Παντελάκη, είναι αποκαλυπτικές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνιζαν στις Ερωτήσεις ότι η εντατικοποίηση, η απλήρωτη εργασία, η αύξηση της μερικής απασχόλησης είναι μερικές μόνον από τις συνέπειες της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που τότε είχαν δρομολογήσει οι επιχειρηματίες. Σήμερα, η «απελευθέρωση» του ωραρίου είναι πλέον νόμος και αποτελεί ακόμα μιαν απόδειξη ότι η κυβερνητική πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οπως αναφέρεται στη γραπτή απάντηση του υπουργού Απασχόλησης Παν. Παναγιωτόπουλου, μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν - αφού προηγήθηκε η παρέμβαση του ΚΚΕ και όχι γιατί η ίδια η κυβέρνηση νοιάζεται να ...κυνηγήσει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες - διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε καταστήματα των πολυεθνικών «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ», «ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» και «NOTOS GALLERIES - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ». Με εύσχημο τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει την ουρά της απ' έξω, προβάλλοντας, λίγο - πολύ, τις παραβάσεις σαν εξαίρεση και όχι σαν τον κανόνα που η κυρίαρχη πολιτική έχει επιβάλει στους χώρους δουλιάς.

Συγκεκριμένα, μετά τους ελέγχους που έκαναν τα Τοπικά Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Σε 6 καταστήματα με την επωνυμία «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» βρέθηκαν εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε ώρες εκτός εμπορικής λειτουργίας, πριν ανοίξει και αφού κλείσει το κατάστημα, κατά παράβαση του ωραρίου εργασίας.
  • Σε 16 καταστήματα με την επωνυμία «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» επίσης βρέθηκαν εργαζόμενοι να δουλεύουν εκτός του ωραρίου λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Και στις δύο παραπάνω επιχειρήσεις βρέθηκαν εργαζόμενοι που δούλευαν Κυριακή. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, ο υπουργός εξηγεί ότι οι επιχειρήσεις είχαν λάβει άδεια από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) για λόγους απογραφής. Αναφέρει, ωστόσο, ότι δούλευαν περισσότερα άτομα από αυτά για τα οποία είχε δοθεί άδεια, χωρίς να διευκρινίζει μάλιστα αν οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν γι' αυτές τις ώρες εργασίας.

Τέλος, στην απάντηση αναφέρεται ότι «για όλες τις παραπάνω παραβάσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν γραπτές εξηγήσεις, προκειμένου να επιβάλουν τις νόμιμες κυρώσεις». Ακόμα, δηλαδή, και όταν πρόκειται να «γαργαλήσουν» στην κυριολεξία τους εργοδότες με μικροπρόστιμα και ανέξοδες κυρώσεις, περιμένουν «εξηγήσεις» από το κεφάλαιο για μια κατάφωρη και αυταπόδειχτη παρανομία, την οποία οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες διαπίστωσαν στους χώρους δουλιάς!


ΧΑΝΘ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανθυγιεινή και επικίνδυνη η αποκατάσταση

Δεκάδες εργαζόμενοι - στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι - του Δήμου Θεσσαλονίκης θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο κτίριο της ΧΑΝΘ, μετά την καταστροφή της από την πυρκαγιά. Από την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία της Πολεοδομίας και χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας, οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης προσπαθούν να απομακρύνουν τα αποκαΐδια της στέγης της ΧΑΝΘ, επικρεμάμενοι στον αέρα και πατώντας σε σαθρά αποκαΐδια.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν εργαζόμενοι στο σύλλογό τους και στην παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», η οποία απαιτεί από κάθε αρμόδιο να παρέμβει εφαρμόζοντας τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. Η παράταξη διευκρινίζει ότι συμφωνεί απόλυτα με τις εργασίες για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του ιστορικού κτιρίου, όχι όμως με την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται και μάλιστα σε βάρος της ασφάλειας ή και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.

ΚΑΒΑΛΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Με κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της ΔΗΚΕΒΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καλούν τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, η τοπική Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ και η ΔΗΚΕΒΕ Νομού Καβάλας, την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καβάλας. Με αποφάσεις τους μέχρι στιγμής συμμετέχουν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας και το Σωματείο Συνταξιούχων Νομού Καβάλας «Η Ενσωμάτωση». Τους καλούν να διεκδικήσουν:

  • Πλήρη σταθερή δουλιά για όλους με 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Κατάργηση στην πράξη του εκτρώματος της διευθέτησης ενταφιασμού του 8ωρου.
  • Αυξήσεις με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες (50 και 55 για ΒΑΕ).
  • Αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και του λαού, με κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.

Το ΠΑΜΕ και η ΔΗΚΕΒΕ τονίζουν ότι κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει κάτι θετικό από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως δεν είδε τίποτα θετικό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Και σημειώνουν ότι η επιθετικότητα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου θα οξυνθεί, ενάντια σε ό,τι απέμεινε από τα ασφαλιστικά - εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα ξεκληρίζεται η μικρομεσαία αγροτιά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και αυξάνεται η στρατιά των ανέργων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ