ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Ερευνες για την ταξική υποταγή

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Οταν η επιστημονική έρευνα γίνεται τσούλα του κεφαλαίου, παύει να είναι επιστημονική έρευνα!

Ετσι, απλά, χυδαία, ναι χυδαία, γιατί χυδαίοι, από την κορφή ως τα νύχια, είναι όλοι αυτοί που μοστράρουν τα πτυχία τους, για να πουν στον εργάτη ότι για τη φτώχεια του δε φταίει ο καπιταλισμός, αλλά άλλοι εργάτες, που μάλιστα βαπτίζονται και ...πλούσιοι!

Οτι επικρατεί φτώχεια και των γονέων, δε χρειάζεται κανείς να του το πουν απέξω. Οτι ο φτωχόκοσμος δεν μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του είναι βίωμα, ότι φτώχεια φέρνουν οι ίδιοι οι χαμηλοί μισθοί είναι, επίσης, γνωστό. Ποιο είναι, λοιπόν, το νέο που έφερε η έρευνα του ΕΚΚΕ, που μετά βαΐων και κλάδων παρουσιάστηκε προχτές;

Εφερε σα νέο το ίδιο παλιό «συμπέρασμα», την κατεύθυνση, δηλαδή, που θέλουν να περάσουν στην κοινωνία: Οτι, για να πάψουν να είναι φτωχοί 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι, πρέπει να περικοπούν κοινωνικά επιδόματα από τους «πλούσιους» εργαζόμενους, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει και τη χορήγηση του περίφημου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», να λειτουργήσει, δηλαδή, και ως πτωχοκομείο και, τέλος, να ξεχαστεί κάθε διεκδίκηση για πραγματικά δωρεάν Παιδεία και να βολευτούν τα εργατόπαιδα με κάποιο επίδομα - άλλοθι.

Ε, λοιπόν, να το ξαναπούμε: Τέτοιου είδους έρευνες δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη που πάει μπροστά τον άνθρωπο. Καμιά απολύτως! Είναι έρευνες για την παραπέρα υποδούλωση των εργατών. Είναι έρευνες κατά παραγγελία των αστών.

Οτι οι εργάτες θα βομβαρδίζονται καθημερινά με πλήθος στοιχείων, που θα τους πείθουν ότι φταίνε οι ίδιοι για το κακό το ριζικό τους, να θεωρείται βέβαιο.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να μένει και αναπάντητο. Οποιον μανδύα κι αν φορά. Γιατί δεν μπορείς, κύριε, να μοστράρεις στην πρώτη σελίδα ρακένδυτους στο Μπαγκλαντές και να ισχυρίζεσαι ότι μαθαίνουν από τον τοπικό τραπεζίτη πώς θα ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια. Το μόνο που μαθαίνουν είναι πώς θα δέσουν ακόμα πιο σφιχτά τη ζωή τους στο άρμα του πλέον παρασιτικού κεφαλαίου, του χρηματοπιστωτικού.

Δεν μπορείς, επίσης, να πλασάρεις ως λύση την «κοινωνική οικονομία», αυτήν την απάτη που έχει ήδη γερές βάσεις στην Ευρώπη του κεφαλαίου, όταν εσύ ο ίδιος κρατάς στα χέρια σου στοιχεία, που σου λένε πως στην πιο «προοδευτική» εκδοχή της σημαίνει 4ωρα και 400 ευρώ μισθό, για να ξεγελιέται η ανεργία και να απαλλάσσονται οι καπιταλιστές από το κόστος συντήρησης της εργατικής δύναμης, στο μεσοδιάστημα που δεν τους είναι απαραίτητη για πλήρη χρήση.

Εννοείται πως δε μας διακατέχει κανενός είδους θλίψη για τον «αυτοκρατορικό αυτισμό». Αλλοι έχουν καημό για τον πνευματικό τους πατέρα. Για τις αμερικανικές βάσεις που απλώνονται στα βόρεια της χώρας μας, ναι, έχουμε έγνοια. Είναι πάντα για κακό η παρουσία τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: «Τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλλουν ελάχιστα στην καταπολέμηση της φτώχειας. Αυτό εξηγείται διότι μεγάλο μέρος τους πηγαίνει σε άτομα που δεν είναι φτωχά. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι αν θέλαμε να φτάσουν στο όριο φτώχειας οι 2,1 εκατομμύρια φτωχοί θα έπρεπε να διαθέσουμε το 4,3% του ΑΕΠ. Το ποσόν αυτό όμως ισούται με το 50% των χρημάτων που δίνονται για κοινωνικές δαπάνες στο 25% των πιο πλουσίων! (...) ο πρόεδρος του ΕΚΚΕ Γιάννης Υφαντόπουλος και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής Γιάννης Σακέλλης εξήγγειλαν ότι η έρευνα από εδώ και στο εξής θα στοχεύει στη διαμόρφωση πρότασης για: Την αποκέντρωση των κοινωνικών δαπανών. Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα στην καθιέρωση ενός τύπου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Την καθιέρωση επιδόματος στα τέκνα φτωχών οικογενειών τα οποία προχωρούν στη μετά το Γυμνάσιο εκπαίδευση» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ: «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και... λιανικής τραπεζικής, για τις αγρότισσες της κωμόπολης Μάκινγκαν, 100 χιλιόμετρα μακριά από την Ντάκα του Μπαγκλαντές. Το υπαίθριο σεμινάριο αφορά στις δυνατότητες δανεισμού από τη μικρή πλανόδια τράπεζα, που προσφέρει ευκαιρίες σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και ιδιαίτερα γυναίκες με σχετικά μικρό κόστος, να βγουν από το φάσμα της απόλυτης φτώχειας» (λεζάντα σε φωτογραφία στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ «ΑΡΙΣΤΕΡΟ» ΨΑΛΤΗΡΙ: «Ουραγός και στο θεσμό των επιχειρήσεων "κοινωνικής οικονομίας" είναι η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία και του ΥΠΕΘΟ που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή ημερίδα του υπουργείου Απασχόλησης. Στην ΕΕ περισσότερες από 900.000 επιχειρήσεις (αντιπροσωπεύουν περίπου το 10%) είναι ενταγμένες στο σχετικό πρόγραμμα, παρέχοντας διέξοδο στην απασχόληση ιδιαίτερα για άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών. Αντιθέτως στην Ελλάδα με σημαντικό πρόβλημα ανεργίας και με αναδιαρθρώσεις που θέτουν ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων στο περιθώριο υπολογίζεται ότι μόνο το 2% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας» (το ρεπορτάζ στην «ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των κινητοποιήσεων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μόνο καταφύγιο η οικογένεια σε γκρίζα κοινωνία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρεις ευρωπαϊκές βόμβες στην οικονομική πολιτική

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ» από τη Eurostat

Η ΑΥΓΗ: ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ «απογραφής»!

ΕΘΝΟΣ: ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ για τις μίζες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το «γρηγορόσημο», οι μίζες και τα «λουλούδια» της ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΛΑΔΩΘΕΙΤΕ, αλλά μην το παρακάνετε!

ΤΑ ΝΕΑ: Πάρτε μίζες αλλά με... μέτρο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 120.000 ανάπηροι - «μαϊμούδες»!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): «ΜΑΪΜΟΥ» 3 στις 10 αναπηρικές συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΜΑΪΜΟΥ» 150.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Η ΧΩΡΑ: 4.500 προσλήψεις εξπρές στην Υγεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4.496 ΘΕΣΕΙΣ στο ΕΣΥ για 12 επαγγέλματα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.496 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στο χώρο της Υγείας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ το πρόγραμμα για 2.008 νέες θέσεις

Η ΝΙΚΗ: Η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πιο κοντά στα πετρέλαια

«Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την κατασκευή τριών αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων επί βουλγαρικού εδάφους βρίσκεται η Σόφια (...) οι τοποθεσίες που φαίνεται ότι έχουν επιλεγεί είναι στο Νόβο Σέλο και Μπεζμέρ που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στο λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη θάλασσα από όπου και αναμένεται να ξεκινά ο πετρελαιαγωγός με προορισμό την Αλεξανδρούπολη» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Εφεδρικός στρατός καταστολής

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.270 εταιρίες σεκιούριτι στην Ελλάδα, σε πολλές από τις οποίες δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε την έδρα αφού έχουν δηλώσει ψεύτικες διευθύνσεις (...) αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εργάζονται ως υπάλληλοι ασφαλείας 35.000 άτομα από τα οποία μόνο 18.000 έχουν άδεια» (τα στοιχεία στο «ΕΘΝΟΣ»).

Θλίψη

«Μία μεγάλη χώρα που στέλνει στρατούς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, που κυριαρχεί στις επιστήμες και στην τεχνολογία, που ορίζει την παγκόσμια οικονομία, που διαμορφώνει την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα, εμφανίζεται όλο και περισσότερο εγκλωβισμένη στον εαυτό της. Δέσμια ενός ιδιότυπου αυτοκρατορικού αυτισμού» (ο Ι.Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

Ενιαίο το «πολιτικό προσωπικό»

«Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργούν συγκοινωνούντα δοχεία - σ' ένα απ' όλα αυτά είναι και ο Κ. Μητσοτάκης - ανάμεσα σε πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων» (ο Γ. Διακογιάννης στα «ΝΕΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ