ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για την κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ

Χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα θα αναγκαστούν για άλλη μια χρονιά να αλλάξουν σχολείο, να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν την ειδικότητά τους ή ακόμα και να αλλάξουν ειδικότητα, καθώς, όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας θα ψαλιδίσει και πάλι τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα. Συγκεκριμένα, πέρυσι εγκρίθηκαν κατ' εξαίρεση 1.700 ολιγομελή τμήματα σε όλη τη χώρα (αριθμός πολύ μειωμένος σε σχέση με πρόπερσι), ενώ φέτος μέχρι στιγμής το υπουργείο έχει εγκρίνει κατ' εξαίρεση μόλις 1.000 ολιγομελή τμήματα, χωρίς να έχει μιλήσει ακόμα για την Αττική. Με βάση τα παραπάνω, ακόμα κι αν εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα στην Αττική (πράγμα μάλλον απίθανο), τουλάχιστον 1.500 μαθητές μένουν ξεκρέμαστοι και ή θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλα ΕΠΑΛ ή να αλλάξουν ειδικότητα.

Η κατάσταση αυτή φέρνει αναστάτωση σε πολλές περιοχές της χώρας και μαθητές κι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει ήδη για παράδειγμα οι μαθητές στη Λάρισα, που αντιδρώντας στο «τσεκούρωμα» 11 τμημάτων από τα ΕΠΑΛ της πόλης και συνολικά 51 τμημάτων σε όλη τη Θεσσαλία (20 στη Μαγνησία, 17 στην Καρδίτσα, 3 στα Τρίκαλα), προχώρησαν σε καταλήψεις σχολείων (στο 1ο, 2ο, 7ο ΕΠΑΛ, αντιδρώντας στο κλείσιμο των τμημάτων, και στο 6ο και 9ο ΓΕΛ, διεκδικώντας λύσεις των προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τις υποδομές των σχολείων, τις ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων κ.ά.). Επίσης, αύριο Παρασκευή, στις 2 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, την οποία οργανώνουν η ΕΛΜΕ Λάρισας και ο Σύλλογος Δασκάλων Λάρισας. Τους αγώνες των μαθητών χαιρετίζει το Τομεακό Συμβούλιο Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ, καλώντας τους να πάρουν μέρος και στην αυριανή κινητοποίηση.

Αντίστοιχα, στην Κεντρική Μακεδονία, δεν εγκρίνονται για φέτος (δηλαδή καταργούνται) 11 τμήματα της Β' ΕΠΑΛ (τομείς) και 58 τμήματα της Γ' ΕΠΑΛ (ειδικότητες), που συνολικά αφορούν 337 μαθητές, οι οποίοι πλέον βρίσκονται «στον αέρα»! Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, και οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, που την υπογράφουν, σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «σε κάποια σχολεία μιλάμε για ουσιαστικό κλείσιμο, όπως το 12ο ΕΠΑΛ στη Μοναστηρίου (ΠΕ Θεσσαλονίκης), όπου από τα 5 ολιγομελή τμήματα δεν εγκρίθηκε κανένα. Ενώ στο νυχτερινό ΕΠΑΛ της Κατερίνης, το μοναδικό στην ΠΕ Πιερίας, οι μαθητές ωθούνται στο να σταματήσουν το σχολείο!». Οι βουλευτές ζητούν να μην κλείσει κανένα τμήμα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο σε νησιά και άλλες επαρχιακές περιοχές, όπως π.χ. στο ΕΠΑΛ της Χίου, όπου καταργούνται 7 τμήματα, ή στο ΕΠΑΛ του Αστρους Κυνουρίας, όπου δεν εγκρίθηκε ο τομέας Πληροφορικής της Β' τάξης, και σε ολόκληρο το νομό Αρκαδίας λειτουργεί τομέας Πληροφορικής μόνο στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης. Δηλαδή οι μαθητές της Κυνουρίας (Λεωνίδιο και Αστρος) θα πρέπει να κάνουν περίπου 125 και 76 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, από τις έδρες τους! Την εύλογη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών για αυτή την εξέλιξη κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΥΡΙΟ
Για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, τις ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολεία

Σοβαρά κενά και προβλήματα καταγράφονται σε σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης μετά τα κυβερνητικά πανηγύρια...

Με κεντρικά ζητήματα τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην αυριανή πανελλαδική μέρα δράσης. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν στο υπουργείο Παιδείας στη 1.30 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη στη 1 μ.μ. και σε κατά τόπους Διευθύνσεις σε άλλες πόλεις.

Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική που τσακίζει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, στερώντας από τους μαθητές το να έχουν τον δάσκαλό τους από την αρχή της χρονιάς και από τους εκπαιδευτικούς μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η ανάγκη άλλωστε για μόνιμους διορισμούς αναδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Σεπτέμβρης βγαίνει με τα μισά ολοήμερα σχολεία να μη λειτουργούν, όπως καταγγέλλουν μια σειρά από σωματεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε πάνω από τα μισά σχολεία της Ανατολικής Αττικής, που ανήκουν στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Σωκράτης», δεν λειτουργεί πλήρως το ολοήμερο πρόγραμμα, οι δομές Ειδικής Αγωγής είναι καλυμμένες μόλις κατά 20%, λείπουν δάσκαλοι για τμήματα που έχουν πάνω από 25 μαθητές, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Η απάντηση που πήραν οι εκπαιδευτικοί όταν έθεσαν τα παραπάνω στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν ότι αναμένεται η Β' φάση προσλήψεων, ενώ παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση των μαθητών ανά τμήμα στις περιπτώσεις παιδιών Ρομά, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν ότι το υπουργείο δεν έχει στείλει σχετική εγκύκλιο για να προχωρήσει η Διεύθυνση στο χωρισμό τμημάτων.

Στη Λήμνο, δυο βδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σημειώνει πως δεν λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων 1ου και 4ου Μύρινας, Ατσικής και Μούδρου, κάνει λόγο για ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, Δεύτερης Ξένης Γλώσσας και Καλλιτεχνικών, δασκάλους Παράλληλης Στήριξης καθώς και σε δάσκαλο Ειδικής Αγωγής για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.

Δεκάδες σωματεία στην αυριανή κινητοποίηση

Αποφάσεις συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση έχουν πάρει οι ακόλουθοι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Ελλη Αλεξίου», «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ο Θουκυδίδης», «Ο Σωκράτης», Λήμνου, «Πρόοδος» (Αργοσαρωνικός και Σαλαμίνα), «Κ. Σωτηρίου», Δυτ. Αττικής, Αμαρουσίου, «Ρ. Φεραίος», «Πλουμπίδης», Γρεβενών, Αργολίδας, Πάτρας, Α', Β', Ζ' Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Χίου, Σάμου, Λάρισας, Α' Σύλλογος Αθήνας, «Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, Ιωαννίνων, Ξάνθης, Γρεβενών, «Αργύριος Μοσχίδης», «Φίλιππος», Κέρκυρας, Ανω Λιοσίων - Φυλής, Χαλκίδας, «Δ. Θεοτοκόπουλος», Ικαρίας, Αγ. Δημητρίου.

Και οι ΕΛΜΕ: Πειραιά, Α', Β', Γ', Δ', Ε' Θεσσαλονίκης, Γ' Αθήνας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Λήμνου, Β' Δωδεκανήσου, Φωκίδας, Γ' Δυτικής Αττικής, Αργολίδας, Α' Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας, Β' Δυτικής Αττικής, Ε' Αθήνας, Ηρακλείου, Ημαθίας, Δ' Ανατολικής Αττικής, Α' - Γ' Ανατολικής Αττικής, Α' Αχαΐας, Λέσβου, Ηλείας, Κέρκυρας, Ανω Λιοσίων. Επίσης ο ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στην κινητοποίηση καλούν η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

ΑΡΤΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης

Με σύνθημα «Ολοι για έναν και ένας για όλους», το Εργατικό Κέντρο Αρτας διοργανώνει, για τρίτη χρονιά, δωρεάν Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης, απευθυνόμενο σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα στήριξης των παιδιών τους στην προσπάθειά τους για μόρφωση. Οπως σημειώνει: «Τα μαθήματα αλληλεγγύης έχουν διπλή έννοια: Από τη μια αλληλεγγύη στην ανακούφιση από το άμεσο πρόβλημα, και από την άλλη αλληλεγγύη στον αγώνα για τη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν».

Τα μαθήματα θα γίνονται στο Εργατικό Κέντρο Αρτας (οδός Μακρυγιάννη 40), απογευματινές ώρες, σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως τις 15 Οκτώβρη. Πληροφορίες και εγγραφές στο Εργατικό Κέντρο Αρτας και στα τηλέφωνα: 26810 28023 και 6973567731, τις ώρες 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Επίσης, για τρίτη χρονιά θα λειτουργήσουν Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης στην Κέρκυρα από τα ταξικά εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν η Ενωση Λογιστών, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη στους γονείς που αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά τους, ενώ απευθύνουν κάλεσμα και προς τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν την προσπάθεια. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6946125471.

Ζητούν μέτρα στήριξης των προσφυγόπουλων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Α' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας έκαναν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί από το Σύλλογο ΠΕ «Αριστοτέλης», ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται το μάθημα είναι εξαιρετικά δυσμενείς, με τμήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων με 22 - 26 μαθητές, με μεγάλο αριθμό μαθητών μέσα σε αυτά που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», μάλιστα, κάνει λόγο για μαθητές που στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους και σημειώνει πως «το να γίνεται το μισό μάθημα στα ελληνικά, το άλλο μισό στα αγγλικά ή ένα παιδί να μεταφράζει στα συριακά σε πραγματικό χρόνο το μάθημα που κάνει ο δάσκαλος, έχει πενιχρά αποτελέσματα. Αυτή η κατάσταση υποβαθμίζει συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία, το ρόλο που πρέπει να παίξει το σχολείο».

Οι εκπαιδευτικοί, απαιτώντας να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στην εκπαιδευτική διαδικασία με κατάλληλη προετοιμασία και μέτρα στήριξης, ζήτησαν να χωριστούν όλα τα τμήματα που έχουν πάνω από 20 μαθητές και υψηλό ποσοστό παιδιών που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, να δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής, να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό, όμως δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ