ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιασμοί και αυταπάτες τα συνοδευτικά των νέων μέτρων

Eurokinissi

Με δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούνται για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» αλλά και την αποφασιστικότητά της να τα «τρέξει», η κυβέρνηση στήνει τα νέα κάλπικα διλήμματα και τους εκβιασμούς προκειμένου να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή. Ταυτόχρονα, συντηρεί τον δικομματικό καβγά, οι τόνοι του οποίου, όπως φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα, ανεβαίνουν τόσο περισσότερο όσο περισσότερο αποκαλύπτεται η στρατηγική σύγκλιση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την ίδια ώρα που από κύκλους της κυβέρνησης διαρρέονται στον Τύπο «ανησυχίες» και «φόβοι» για τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης και για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα απ' την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του δήλωνε πως «πλέον η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις», ενώ εκτίμησε πως και η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι επιθυμούν τη λήξη των προγραμμάτων της Ελλάδας και το τέλος της επιτροπείας.

Η «δυναμική» προκύπτει τόσο απ' όσα ζητάει μετ' επιτάσεως το κεφάλαιο, όσο και από την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να «τρέξει» τη δουλειά για λογαριασμό του. Ενδεικτικά, στο ερώτημα για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης», ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι είναι πανέτοιμη και ζήτησε και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποκρούσουν «αποσταθεροποιητικές ενέργειες», υποδεικνύοντας τη στάση του ΔΝΤ. Πάντως, ο Γ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Νοέμβρη, θα έχει ολοκληρώσει το 80% των «προαπαιτούμενων».

Επικαλέστηκε ακόμα τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντική την εκτίμησή του περί «καθαρής εξόδου» απ' το πρόγραμμα. «Τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει το ειδικό καθεστώς επιτροπείας. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι προϋπόθεση για να σχεδιάσει η χώρα το μέλλον της», ανέφερε.

Στο ίδιο φόντο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσας, επανέλαβε στον ρ/σ «Πρακτορείο» τον ισχυρισμό ότι «πεποίθηση - και κυβερνητική και πρωθυπουργική - είναι ότι κανένα νέο μέτρο δε θα παρθεί το 2018 και θα πάμε με αυτόν τον τρόπο και στο κλείσιμο της μνημονιακής περιόδου». Κι αυτό ενώ είναι εν αναμονή εφαρμογής μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, χώρια όσα θα συνομολογηθούν στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης». Ο εμπαιγμός στο λαό πηγάζει απ' την αγωνία να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες την 3η «αξιολόγηση», με τον Δ. Βίτσα να δηλώνει πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε από τη δική μας πλευρά είναι - το αργότερο μέχρι τον Νοέμβρη ή τα μέσα Νοέμβρη - να έχουμε κλείσει όσα προβλέπονται κατά την τρίτη αξιολόγηση, καθώς αυτό θα δυσκολέψει να έλθει κάποιος και να βάλει στο τραπέζι νέα θέματα».

Απ' την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, προειδοποίησε ότι η 3η «αξιολόγηση» «δεν θα είναι εύκολη, αλλά δεν θα έχει τις δυσκολίες που είχαν η δεύτερη και η πρώτη», επιχειρώντας ταυτόχρονα να αντισταθμίσει τις δυσκολίες - δηλαδή τα νέα μέτρα - με αυταπάτες ότι «από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά μπορούμε να έχουμε ένα καθαρό οκτάμηνο, ώστε να τρέξουμε την τελευταία διαδρομή εντός των μνημονίων και μετά να μπορέσουμε να βγούμε από τη διαδικασία της ασφυκτικής επιτροπείας και να έχουμε μία "καθαρή" έξοδο».

Την ίδια ώρα, στο φόντο της στρατηγικής σύγκλισης με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του προφίλ «μικρότερου κακού». Σε χτεσινό του σχόλιο σχετικά με την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στους τομεάρχες του κόμματός του, καταλογίζει στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «επανέφερε το δόγμα σοκ και δέος που οραματίζεται για την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, με "απελευθερώσεις" δημοσίων υπαλλήλων, "αυτόνομα" δημόσια σχολεία, υπεράσπιση των κοινωνικών ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο και διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους».

ΝΔ
Υπόσχεται πιο «καθαρό» δρόμο στο κεφάλαιο

Ανεβάζοντας τους τόνους, αλλά χωρίς να μπορεί να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση στους βασικούς στόχους του κεφαλαίου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στους τομεάρχες του κόμματος.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ξανά για ψέματα και πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Οτι δεν εγγυάται «καθαρή έξοδο από το μνημόνιο», «καθαρή» βεβαίως για το κεφάλαιο, ώστε το αστικό κράτος να ενισχύει με φτηνό δανεισμό και άλλα μέτρα την κερδοφορία του, αφού, όπως τόνισε, «πράγματι, η χώρα μας πρέπει μετά τον Αύγουστο του 2018 να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές, χωρίς την ανάγκη μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Ομως (...) η κυβέρνηση (...) έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα σε πρόσθετα μέτρα μετά το 2018. Αυτό το οποίο αποκαλούμε τέταρτο μνημόνιο».

Επιβεβαιώνοντας ότι κυβέρνηση - ΝΔ ανησυχούν για τους ίδιους «κρίσιμους στόχους» του κεφαλαίου, είπε πως «όλοι οι κρίσιμοι στόχοι πέφτουν έξω. Η ανάπτυξη, δυστυχώς, αποδεικνύεται ασθενική. Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα είναι ανησυχητική (...) Αντί να προσελκύουμε επενδύσεις, έχουμε εταιρείες που η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν την αναστολή της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα. Εχουμε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, που αποχωρούν από τη χώρα (...) εντείνοντας την εικόνα ότι με τη σημερινή κυβέρνηση η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν είναι φιλική στις επενδύσεις».

Απευθυνόμενος στην αστική τάξη, σημείωσε πως «η χώρα χρειάζεται μια ομάδα αποφασισμένη και αποτελεσματική να προχωρήσει μπροστά», μεταξύ άλλων για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της εντός ΕΕ, ώστε να «ξανακαθίσει στο ευρωπαϊκό τραπέζι ως ισότιμος εταίρος, σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία ανοίγει για την Ευρώπη».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα μέτρα για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου που προτείνει η ΝΔ για «μια πραγματική έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων», για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και για «αξιολόγηση» της λειτουργίας του αστικού κράτους, ενώ ανέλαβε εκ νέου τη δέσμευση ότι θα στηρίξει την «υγιή επιχειρηματικότητα» και το τραπεζικό σύστημα, ζητώντας ταυτόχρονα από τις διοικήσεις τους «ταχεία εκκαθάριση των αμαρτωλών επιχειρηματικών δανείων. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να επιστρέψει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Παραπέρα, προανήγγειλε για τις 16-17/12 ετήσιο Συνέδριο της ΝΔ για εξειδίκευση των θέσεων της ΝΔ. Θα προηγηθούν 7 «Προσυνέδρια». Το 1ο στις 8/10, στη Νίκαια με τίτλο «Για τους Εργαζόμενους και τους Ανέργους». Το 2ο στις 21/10, στην Πάτρα με τίτλο «Για τους Νέους». Το 3ο στα Ιωάννινα «Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη». Το 4ο στο Ηράκλειο «Για τις Επιχειρήσεις και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας». Το 5ο στη Λάρισα «Για τους Αγρότες και την Ανάπτυξη στην Περιφέρεια». Το 6ο στην Ανατολική Αττική «Για την καθημερινότητα των Ελλήνων, την Ασφάλεια και την Ποιότητα Ζωής τους». Το 7ο στη Θεσσαλονίκη «Για ένα Νέο Πατριωτισμό». Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα διοργανωθούν και ειδικές εκδηλώσεις για θέματα που κατά τη ΝΔ «απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., κλιμάκιο της ΚΟ Τρικάλων, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων. Στις 11.30 π.μ. θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας.

Το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Θήβας προβάλλει το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

-- Η ΚΟΒ Ναυπλίου, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, καλεί σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οκτώβρης 1917, η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει ο Βασίλης Μπαβέλας, μέλος της ΤΕ Αργολίδας.

Την Κυριακή 1 Οκτώβρη:

-- Η ΤΕ Βόλου διοργανώνει εκδρομή - εκδήλωση στο Τρίκερι, στο μνημείο της ΚΕ, για τις 5.000 εξόριστες γυναίκες που βρέθηκαν εκεί. Η ώρα αναχώρησης είναι 10 π.μ. από το λιμάνι του Βόλου με καραβάκι (κόστος συμμετοχής 10 ευρώ). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία, μουσικό αφιέρωμα, ξενάγηση στο νησί και επιστροφή στις 5 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στις ΚΟ Βόλου και στο τηλέφωνο 24210-33200, έως τις 28 Σεπτέμβρη.

-- Οι Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του μπλόκου Περιστερίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Μπλόκου (λόφος Αξιωματικών). Θα μιλήσει η Αθανασία Ζαρκαδούλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

-- Στις 11 π.μ, η ΚΟΒ Χορτιάτη διοργανώνει εκδήλωση για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, στο χώρο του Μνημείου του Ολοκαυτώματος. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει εκδήλωση τιμής για την 76η επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Καλούνται τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αττική να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση με τα λάβαρα και τις σημαίες της ΕΑΜικής Αντίστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ