ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέτυχαν την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής

Δυναμική κινητοποίηση σε διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Από τη μαζική διαμαρτυρία των συμβασιούχων

MotionTeam

Από τη μαζική διαμαρτυρία των συμβασιούχων
Μετά τη νέα δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα, στη διάρκεια διημερίδας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απαιτώντας άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, άναψε το πράσινο φως για την πληρωμή τους. Την Τρίτη, η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής για τους 777 συμβασιούχους εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκκρεμεί να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής για άλλους περίπου 700 συμβασιούχους που απασχολούνται στους άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης, για τους οποίους ακόμη δεν έχουν σταλεί οι βεβαιώσεις του ΑΣΕΠ.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έκανε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής την περασμένη Τρίτη με σύνθημα «Καμία απόλυση - μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - να πληρωθούν τώρα οι συμβασιούχοι που είναι απλήρωτοι».

Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε η στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέναντι στο ζήτημα των συμβασιούχων. Συγκεκριμένα, απορρίπτει την ανανέωση των συμβάσεων παρατασιούχων - συμβασιούχων που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα δήμων της Αττικής, όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητικά κέντρα, γυμναστήρια κ.ά., με το επιχείρημα ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν ανήκουν στις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Η απόρριψη μάλιστα γίνεται την ώρα που υπάρχουν σχετικές αποφάσεις για παράταση από Δημοτικά Συμβούλια, με βάση τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει την παράταση των συμβάσεων το αργότερο μέχρι τις 31 Μάρτη 2018.

Αν και είχε οριστεί ραντεβού, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπήρξε κωλυσιεργία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εισέλθουν στην είσοδο του κτιρίου, απαιτώντας άμεσα συνάντηση με εκπρόσωπο της διοίκησης, όπως και έγινε, χωρίς ωστόσο να δοθεί καμιά ουσιαστική απάντηση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνέντευξη Τύπου σήμερα για το δεκαήμερο δράσης

Το δεκαήμερο δράσης των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα (3 έως 11 Οκτώβρη) ενάντια στις αντιλαϊκές - αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΠΣΣ Δικηγόρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνταξιουχικές οργανώσεις σήμερα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα, ενώ τις προηγούμενες μέρες διοργανώθηκαν περιφερειακές συσκέψεις με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων και συνταξιούχων σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι συνταξιούχοι με το νέο γύρο των κινητοποιήσεών τους διεκδικούν την ανάκτηση των απωλειών τους, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Από τις 3 μέχρι τις 11 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν οι εξής συγκεντρώσεις:

Αττικη, στην Αθήνα στις 3/10, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείο Αθήνας) στις 10 π.μ. Αγρινιο, στις 4/10, στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη στις 10.30 π.μ. Ανατολική Στερεά, στη Θήβα, στις 4/10, στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ. Πανθεσσαλική συγκέντρωση στη Λάρισα, στις 5/10, στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ. Πελοπόννησος, στην Πάτρα, στις 5/10, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ. Πανηπειρωτική συγκέντρωση στα Γιάννενα, στις 6/10, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ. Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, στις 9/10, στην κεντρική πλατεία, στις 11 π.μ. Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στις 10/10, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 11 π.μ. Κρήτη, στα Χανιά, στις 10/10, στην πλατεία Αγοράς, στις 11 π.μ. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη, στις 11/10, μπροστά στο Επιμελητήριο, στις 11 π.μ.

Κάλεσμα συσπείρωσης από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Κάλεσμα να συσπειρωθούν στις γραμμές του, ώστε να μη μείνει κανείς ανοργάνωτος απέναντι στις ορέξεις των εργοδοτών, απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σε Ελληνες και μετανάστες οικοδόμους και εργαζόμενους στις κατασκευές. Τους καλεί μέσα από την οργανωμένη πάλη «να ανακτήσουμε τη δύναμή μας, να σηκώσουμε κεφάλι. Για να δυναμώσει ο αγώνας για το μεροκάματο, τη στήριξη των ανέργων. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά, σε ένα εισόδημα που θα καλύπτει τις ανάγκες μας.

Δεν είναι λύση ο συμβιβασμός με αυτήν την κατάσταση. Οι κατασκευαστές, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, μαζί με το πολιτικό τους προσωπικό, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ενωμένοι χτυπάνε κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση που αποσπάσαμε.

Η πείρα και των τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι όσο οι εργαζόμενοι περιμένουν λύσεις από την εναλλαγή των κυβερνήσεων ή αναζητούν ατομικές λύσεις, είναι μακριά από τα συνδικάτα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Η απαξίωση της συλλογικής οργάνωσης, της αλληλεγγύης και η ηττοπάθεια απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι οι χειρότεροι εχθροί.

(...) Γι' αυτό εμείς, τα συνδικάτα με ταξικό προσανατολισμό, λέμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να στρέφεται ενάντια στους κεφαλαιοκράτες, ενάντια στην πολιτική που τους υπηρετεί και πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτοί δεν μπορούν χωρίς εμάς, εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς».

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Συγκέντρωση στο πλαίσιο της προχτεσινής απεργίας

Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα - Κοινωνική Ασφάλιση με βάση τις πραγματικές ανάγκες μας - Σύνταξη, Υγεία για όλους», εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στα ΜΜΕ διαδήλωσαν την Τρίτη έξω από το υπουργείο Εργασίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στον κλάδο, με αιχμή τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούν κυβέρνηση και εργοδότες στον ΕΔΟΕΑΠ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Στράτος Κουτσοβίλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ανέδειξε τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης στον ασφαλιστικό Οργανισμό του ΕΔΟΕΑΠ, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κάνει πλάτες στους εργοδότες, αλλά και τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα σωματεία του Τύπου και των ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό της στάσης του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι το γεγονός πως, ενώ προκήρυξαν χωρίς καμία προετοιμασία την προχτεσινή απεργία, με πλαίσιο που δεν προστατεύει ουσιαστικά τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΕΔΟΕΑΠ, θέλησαν να περιορίσουν τη διαμαρτυρία σε συναντήσεις κορυφών, μακριά από τους απεργούς, αφού δεν κάλεσαν καν σε απεργιακή συγκέντρωση και αντιπροσωπεία τους έσπευσε να συναντήσει τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αύξηση ευελιξίας και μείωση μισθών δείχνει ο ΕΦΚΑ

Τη συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης και την επέκταση της ευελιξίας, στην οποία εν πολλοίς οφείλεται η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, πιστοποιούν και τα στοιχεία για το Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους, που ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η διαρκής συρρίκνωση των μισθών. Ετσι, με βάση τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ, συγκρίνοντας την απασχόληση το Δεκέμβρη του 2016 με το Δεκέμβρη του 2015, προκύπτει ότι αν και ο αριθμός των ασφαλισμένων σε κοινές επιχειρήσεις και οικοδομικά έργα αυξήθηκε κατά 2,71%, η μέση απασχόληση εντούτοις μειώθηκε κατά 0,6% στις κοινές επιχειρήσεις και κατά 4,03% στα οικοδομικά έργα.

Το γεγονός αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε μόλις κατά 0,13% (δηλαδή επί της ουσίας έμεινε σταθερός), όταν ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση εκτοξεύτηκε, καταγράφοντας αύξηση 12,37%. Το μέσο ημερομίσθιο, συγκρίνοντας τους δύο μήνες, μειώθηκε στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα κατά 1,1%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 1,77% στις κοινές επιχειρήσεις και κατά 3,57% στα οικοδομικά έργα. Και αυτό, όταν τα επίπεδα των μισθών ήδη έχουν κατρακυλήσει. Ετσι, το Δεκέμβρη του 2016, στις κοινές επιχειρήσεις, ένας στους τρεις εργαζόμενους (33,4%) έλαβε μισθό κάτω από 600 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα, ένας στους δύο έλαβε μισθό μικρότερο από 825 ευρώ μεικτά.

Παρέμβαση για τον νεκρό εργάτη στη «Νείλος ΑΕ»

Εξόρμηση στην εταιρεία ανακύκλωσης «Νείλος ΑΕ», όπου την περασμένη βδομάδα ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε εργατικό «ατύχημα», έκανε τη Δευτέρα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, μαζί με τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και Μετάλλου Αττικής. Μιλώντας στους εργαζόμενους, οι συνδικαλιστές επικέντρωσαν στα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και στην εντατικοποίηση της εργασίας. Υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και Συλλογικές Συμβάσεις και πρόσθεσαν πως κάτι τέτοιο μπορεί να το επιβάλει μόνο ο οργανωμένος αγώνας. Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση στο ΚΕΠΕΚ Παλλήνης, όπου τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο επισήμαναν την ανάγκη προληπτικών ελέγχων σε όλους τους βιομηχανικούς χώρους της περιοχής και ειδικά σε ορισμένους λόγω της επικινδυνότητάς τους.

Κινητοποίηση για το λουκέτο στη «FRONERI»

Συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην Ομόνοια πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού «Froneri» («NESTLE») στον Ταύρο, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι κλείνει το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να πεταχτούν στην ανεργία πάνω από 100 εργαζόμενοι. Στη 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ