ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καρκινοπαθής δεν κάνει θεραπεία επειδή δεν του σφραγίζουν το βιβλιάριο!
  • Μια πρώτη παρέμβαση από συλλόγους, συνδικάτα, φορείς, έγινε χτες στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΕ
  • Νέα κινητοποίηση την επόμενη βδομάδα με στόχο να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του 47χρονου

Ενας 47χρονος αυτοαπασχολούμενος καρκινοπαθής από το Αιγάλεω δεν μπορεί να συνεχίσει τις χημειοθεραπείες, επειδή ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν προχωρά στη θεώρηση του βιβλιαρίου του λόγω χρεών για ασφαλιστικές εισφορές! Ο 47χρονος πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία τις επόμενες μέρες. Ομως, εάν δε θεωρηθεί το βιβλιάριο που έχει λήξει, θα πρέπει να πληρώσει ποσό ύψους 800 ευρώ, αλλά τα χρήματα δεν υπάρχουν!

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία συλλόγων ΕΒΕ, σωματείων και φορέων προχώρησε σε παρέμβαση στο παράρτημα του ΟΑΕΕ στο Αιγάλεω με στόχο να σφραγιστεί το βιβλιάριο του 47χρονου και να δοθεί παράταση στην ιατροφαρμακευτική του κάλυψη για τους επόμενους τρεις μήνες ώστε να ολοκληρώσει τη θεραπεία του. Στο πλευρό της οικογένειας του αυτοαπασχολούμενου βρέθηκαν: η Ενωση ΕΒΕ Αιγάλεω και η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ο Σύλλογος της ΟΓΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων, το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην περιοχή. Κάνοντας έτσι πράξη το «κανένας μόνος του στην κρίση, απέναντι στην εφορία, στις τράπεζες, στις κατασχέσεις».

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος να δώσει λύση, παρέπεμψε στη διοίκηση του ΟΑΕΕ και πρότεινε να σταλεί σχετικό αίτημα. Οπως όμως επισημαίνει η Ενωση ΕΒΕ, στο παρελθόν η διοίκηση του ΟΑΕΕ κατ' επανάληψη δεν έδωσε καμία απάντηση σε μια σειρά αιτήματα σχετικά με την ανανέωση βιβλιαρίων. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής, καθώς η επόμενη χημειοθεραπεία πρέπει να πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτώβρη. Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι όταν ο εκπρόσωπος της Ενωσης ΕΒΕ υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, η τελευταία χαρακτήρισε την επισήμανση «εκβιασμό» και δεν έδωσε καμία δέσμευση για το διάστημα μέσα στο οποίο θα εξετάσει και θα απαντήσει στο αίτημα. Σύλλογοι, συνδικάτα και φορείς ζητούν να δοθεί απάντηση από τη διοίκηση του Οργανισμού τη Δευτέρα ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα να κινητοποιηθούν και να πάρουν νέες πρωτοβουλίες.

Ο 47χρονος πλήρωνε για 30 ολόκληρα χρόνια το ταμείο του, όπως τονίζει η σύζυγός του, και σήμερα που έχει ανάγκη τις παροχές του, κινδυνεύει η ζωή του. Επιπλέον, η «λύση» του διακανονισμού των χρεών που προτείνει ο ΟΑΕΕ είναι πρακτικά ανεφάρμοστη αφού προϋποθέτει την καταβολή περίπου 1.000 ευρώ, ποσό που ο αυτοαπασχολούμενος και η οικογένειά του δε διαθέτουν. Εξάλλου, λόγω της ασθένειας και της θεραπείας που ακολουθεί ο 47χρονος δεν μπορεί προς το παρόν να εργαστεί και επομένως να εξασφαλίσει την πληρωμή των δόσεων. Την ίδια στιγμή, απομένουν δυο χημειοθεραπείες που πρέπει να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, το κόστος των οποίων δεν μπορεί να καταβάλει η οικογένεια.

Κανένας αυτοαπασχολούμενος μόνος του απέναντι στα προβλήματα

Δραματική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, που μένουν χωρίς ασφάλιση λόγω μικροοφειλών στον ΟΑΕΕ ενώ παράλληλα απειλούνται με κατασχέσεις.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ανέρχονται σε περίπου 780.000 ενώ στις 345.000 φτάνουν οι συνταξιούχοι του Οργανισμού. Από τους ενεργούς ασφαλισμένους οι 380.000 περίπου είναι μικροοφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, το 35% χρωστά μέχρι 5.000 ευρώ και το 65% έως 15.000 ευρώ. Μόνο τους τελευταίους μήνες 195.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους. Συνολικά, μόλις το 58% των αυτοαπασχολούμενων ανταποκρίνεται στις ασφαλιστικές εισφορές, αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης που έχει σαρώσει τους μικρούς ΕΒΕ. Τα έσοδα του ΟΑΕΕ από τις καταβαλλόμενες εισφορές έχουν μειωθεί κατά 8% σε σχέση με το 2012, ενώ υπάρχει αύξηση αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Εκρηκτική είναι η κατάσταση και όσον αφορά τις συντάξεις, για την καταβολή των οποίων απαιτούνται ετησίως 3,2 εκατ. ευρώ τη στιγμή που ήδη ο Οργανισμός καταγράφει έλλειμμα περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, με οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αφορούν ποσά που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, απειλούνται με διώξεις και κατασχέσεις. Σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα στη διοίκηση του ΟΑΕΕ, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ υπογράμμιζαν στο υπόμνημα που κατέθεσαν: «Είναι απαράδεκτο και εκτός πραγματικότητας, η αδυναμία του κάθε συναδέλφου να πληρώσει την προσωπική του ασφάλιση, που έχει συνέπεια να μένει ανασφάλιστος ο ίδιος και τα παιδιά του, να θεωρείται εισφοροδιαφυγή, εισφοροαποφυγή και να διώκεται».

Η ΠΑΣΕΒΕ διεκδικεί:

  • Να θεωρηθούν άμεσα τα βιβλιάρια ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να παγώσουν τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και να σταματήσει κάθε δίωξη για οφειλές όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να δοθούν τα 48 δισ. ευρώ αποθεματικό στο Ταμείο - τα οποία οφείλει το κράτος.
  • Να μειωθεί δραστικά η εισφορά των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ χωρίς επιπτώσεις στη σύνταξη.
  • Χρηματοδότηση του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τα 2/3 των εξόδων του και με το 1/3 ο ασφαλισμένος.
  • Αποκατάσταση των συντάξεων στο ίδιο ύψος πριν τις περικοπές.
Θα ζήσουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν

Αγρια τα χαράτσια για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων

Οι τιμές αγοραπωλησίας των υπηρεσιών Υγείας καθορίζονται και μέσω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Το «μάρμαρο» πληρώνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώσουν στο δημόσιο νοσοκομείο όλο το ποσό από την τσέπη τους, ενώ σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώσουν συμμετοχή 30% στα έξοδα νοσηλείας και 50% συμμετοχή αν προέρχονται από τον ΟΓΑ.

Παραθέτουμε πόσο αναγκάζεται να πληρώσει ένας ασθενής με νεοπλασίες - είτε έμμεσα μέσω εισφορών, είτε άμεσα από την τσέπη του - από τη στιγμή που θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Να σημειωθεί πως η τιμή της κάθε θεραπείας αφορά συγκεκριμένο χρόνο νοσηλείας που ορίζεται ως Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ). Αν ξεπεραστεί αυτή η προβλεπόμενη διάρκεια νοσηλείας, το κόστος για τον ασθενή ανεβαίνει. Επίσης, όσο σοβαρότερη είναι η πάθηση, σε όσο κρισιμότερο σημείο βρίσκεται η ζωή και η υγεία του ασθενή τόσο αυξάνεται η τιμή. Ετσι, για παράδειγμα η νοσηλεία για:

  • Λέμφωμα και λευχαιμία με χειρουργικές επεμβάσεις κοστίζει από 2.236 - 8.558 ευρώ με ΜΔΝ τις 6 και τις 23 μέρες.
  • Αλλες νεοπλασματικές δυσλειτουργίες με χειρουργικές επεμβάσεις κοστίζει από 2.056 - 5.777 ευρώ με ΜΔΝ τις 5 - 18 μέρες.
  • Επέμβαση για κακοήθεια μήτρας και δευτερευόντων οργάνων με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές κοστίζει 3.576 ευρώ για 9 μέρες νοσηλείας.
  • Κακοήθεια του αντρικού αναπαραγωγικού συστήματος με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές κοστίζει 1.323 ευρώ για 7 μέρες νοσηλείας.
  • Επέμβαση μαστού κοστίζει από 605 - 1.383 ευρώ για 1 και 3 μέρες νοσηλείας, αντίστοιχα.
  • Νεοπλάσματα αναπνευστικού κοστίζουν από 910 - 1.798 ευρώ για 5 και 9 μέρες νοσηλεία, αντίστοιχα.
  • Κακοήθεια ΩΡΛ και στόματος κοστίζει από 545 - 2.288 ευρώ για 2 και 9 μέρες νοσηλείας, αντίστοιχα.

Αν στο κόστος νοσηλείας προστεθούν τα έξοδα για τις πανάκριβες θεραπείες και τα φάρμακα, όπως και τα έξοδα για τη μετακίνηση του ασθενή, για ειδική διατροφή κ.λπ., τότε προκύπτει πως το δικαίωμα στη θεραπεία, στην ίδια τη ζωή, είναι ευθέως ανάλογο προς το πορτοφόλι του καθένα.

Αντιδράσεις για το νέο χαράτσι

Να απαιτήσουν εδώ και τώρα πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στην ώρα της ανάγκης ζητούν μαζικοί φορείς, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την καταβολή 25 ευρώ για νοσηλεία από 1.1.2014.

Με αφορμή το νέο «χαράτσι» νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας καταγγέλλει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης και επισημαίνει ότι «αν δεν παρέμβει το λαϊκό κίνημα θα επιβάλουν ακόμα πιο μεγάλες αυξήσεις που θα είναι απαγορευτικές, όχι για να μπεις στο νοσοκομείο αλλά για να περάσεις και απ' έξω». Η ΟΒΣΑ καλεί όλα τα Σωματεία και τις Ενώσεις - μέλη της, να απαιτήσουν αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, κατάργηση στην πράξη των «χαρατσιών» εισόδου στα νοσοκομεία, θεώρηση των βιβλιαρίων σε όλους τους Επαγγελματίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας.

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει χαράτσι 25 ευρώ για εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομείο, καταγγέλλει, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καλώντας όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και ν' απαιτήσουν να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την Υγεία - Πρόνοια.

Καλεί, επίσης, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να αψηφήσουν τις απειλές, να αντισταθούν οργανωμένα απέναντι στο νέο χαράτσι, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς δωρεάν και όχι να μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες του υπουργείου Υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ