ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αρνούνται να «ρίξουν» τις τιμές

Παρά τα τέσσερα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι μεγαλοβιομήχανοι αντέχουν ακόμα να κρατούν τις τιμές στα ύψη, χάρη στην υψηλή συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών τις προηγούμενες δεκαετίες

Προκλητικοί και πανέτοιμοι για «πλιάτσικο» σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων εμφανίζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλώνοντας στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να «ρίξουν» τις τιμές των προϊόντων, παρότι η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα στα πλαίσια μιας τετραετούς βαθιάς οικονομικής κρίσης αποδεικνύει τις τεράστιες αντοχές που έχουν αποκτήσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μετά από δεκαετίες συσσώρευσης κεφαλαίων και κερδών. Επικαλούμενος διάφορους επιμέρους, όσο και αυθαίρετους σε κάποιες περιπτώσεις, παράγοντες που υποτίθεται ότι δεν «επιτρέπουν» τη μείωση των τιμών των προϊόντων, ο ΣΕΒ αναφέρει σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές, είναι ...«η μείωση των φόρων, η άρση των ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του κράτους». Στην πραγματικότητα οι μεγαλοβιομήχανοι αρνούνται να ρίξουν τις τιμές προσδοκώντας απόσπαση κερδών ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης, ποντάροντας στα υψηλά ποσοστά κέρδους και όχι στο μεγάλο τζίρο.

Την άρνησή τους να ρίξουν τις τιμές οι μεγαλοεπιχειρηματίες την διανθίζουν με επιχειρήματα όπως:

  • Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, λόγω των αυξήσεων και της φορολόγησης. Το «κομμάτι» της ενέργειας που επιβαρύνει το κόστος είναι πολύ χαμηλό συγκριτικά με τους άλλους συντελεστές κοστολόγησης, ωστόσο το ζήτημα εδώ είναι ότι οι επιχειρηματίες της ενέργειας πιέζουν για νέες αυξήσεις.
  • Τη σημαντική αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών, ενώ είναι δεδομένο ότι οι παραγωγικοί κλάδοι δεν επηρεάζονται το ίδιο από το κόστος, ούτε αυτό αποτελεί βασικό κριτήριο τιμολόγησης. Είναι τόσο αδύναμη και προσχηματική η επιχειρηματολογία του ΣΕΒ, που για να την ενισχύσει επικαλείται ακόμη και το επίπεδο των ...υποδομών, όπως τη φόρτωση στο λιμάνι του Βόλου, αλλά και το μεταφορικό κόστος, που αναγνωρίζουν όμως ότι «πρόσφατα έχει μειωθεί»!
  • Το διπλασιασμό του κόστους δανεισμού, κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την αύξηση των πωλήσεων μέσω της μείωσης των τιμών.
  • Την αύξηση των φόρων, όταν οι συντελεστές φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνονται! Επικαλούνται και την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ, παρότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λύσει το θέμα με το επόμενο χρηματοδοτικό πακέτο και παρότι ο συγκεκριμένος λόγος δεν μπορεί να αποτελέσει τιμολογιακό κριτήριο, ιδίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Τη διατήρηση πολλών ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων, με «κρυφά κόστη». Πρόκειται για λόγο που στερείται σοβαρότητας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν νομοθετηθεί μεγάλες «απλοποιήσεις» στις διαδικασίες και έπονται νέες.

Η επισήμανση του ΣΕΒ ότι η συμπίεση του «εργατικού κόστους δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μείωσης των τιμών», με την υπόδειξη, όμως, ότι για να αντισταθμιστεί η αύξηση της ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες κατά 20% θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος κατά 80%, αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι αυτό ακριβώς θέλει ο ΣΕΒ: Και μισθούς εξαθλίωσης και την ικανοποίηση όλων των «θεσμικών» ζητημάτων που θέτει.

Εξάλλου, στο ίδιο υπόμνημα, «παίρνει φόρα» και ζητά για μια ακόμη φορά ένα πλήθος προνομιακών ρυθμίσεων, επί παντός επιστητού: Σχέδια ανάπτυξης ανά τομέα, αλλαγή του «επενδυτικού» νόμου για να ενισχύει περισσότερο συγκεκριμένους τομείς, ανακυκλούμενες χρηματοδοτήσεις για να μη σταματά ποτέ η ροή του χρήματος, πρόσθετες υπηρεσίες στήριξης ορισμένων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ. Αλλά και αναθεώρηση των χρηματοδοτήσεων στην έρευνα, έλεγχο των ενισχύσεων του νέου Επενδυτικού Ταμείου που βρίσκεται στα «σκαριά», ακόμη και κατάργηση των περιορισμών βιομηχανικής εγκατάστασης στην Αττική!

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Νέα υποχώρηση τον Αύγουστο

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο του 2012 η υποχρηματοδότηση από τις τράπεζες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), καθώς η επεκτατική πιστωτική πολιτική που εφάρμοσαν την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης, στη σημερινή φάση της κρίσης θα οδηγούσε σε διεύρυνση των ζημιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ετήσιος ρυθμός τραπεζικής χρηματοδότησης τον Αύγουστο του 2012 διαμορφώθηκε στο - 4,8%. Ενδεικτικό είναι, ότι τα υπόλοιπα από όλες τις κατηγορίες των δανείων τον Αύγουστο του 2012, ανήλθαν στα 233 δισ. έναντι 252,5 δισ. τον Αύγουστο του 2011. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ποσά των χορηγήσεων νέων δανείων είναι σαφώς μικρότερα από αυτά της εξόφλησης παλαιότερων δανείων, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο χορηγήσεων δανείων να μειώνεται.

Ενα άλλο στοιχείο που προκύπτει από τον πίνακα της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ότι τα ανεξόφλητα δάνεια των νοικοκυριών, υπολείπονται μόλις 3 δισ. από τα ανεξόφλητα δάνεια των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των δανείων των νοικοκυριών τον Αύγουστο του 2012 διαμορφώθηκαν στα 108 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων στα 111 δισ.

Τα 108 δισ. ανεξόφλητα δάνεια των νοικοκυριών αναλύονται σε 75,5 δισ. από στεγαστικά δάνεια, σε 30,8 δισ. από καταναλωτικά δάνεια και σε 1,8 δισ. από λοιπά δάνεια.

ΚΟΖΑΝΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΑΣΕΒΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, πραγματοποίησε χτες το πρωί η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, και απαίτησε άμεση ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων από τα χρέη προς τις τράπεζες.

Οι εκπρόσωποι της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ παρουσίασαν τα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και ειδικά όσοι αναγκάστηκαν να δανειστούν από τις τράπεζες για να επενδύσουν στη δουλειά τους, καθώς σήμερα αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Απαίτησαν: Διαγραφή των χρεών από τόκους. Μείωση κατά 50% όλων των δανείων και αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για τους αυτοαπασχολούμενους που έμειναν άνεργοι. Μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες. Πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων. Ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις με δέσμευση διαθεσίμων από τις τράπεζες, επιδότηση επιτοκίου ώστε να μην υπερβαίνει κατά 1,5 μονάδες τον πληθωρισμό και κρατική εγγύηση. Ειδικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς, που θα ευνοούν τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων σε κλάδους με υψηλή συγκέντρωση μικρών επιχειρήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ