ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Μέχρι και 48 ώρες στο χώρο δουλειάς!

Την ίδια στιγμή η προσωρινή και ελαστική εργασία δεν εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων

Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία συνδέονται άμεσα με την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, με την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να παρουσιαστούν σαν «συντεχνιακά» ζητήματα του κλάδου των υγειονομικών.

«Σκέψου ότι ένας γιατρός μπορεί να μένει για 48 ώρες συνεχόμενες μέσα στο νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και άυπνος εντελώς να μην είσαι, δεν παύεις να είσαι 48 ώρες εκτός σπιτιού, μέσα στο χώρο δουλειάς, αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις κι ας μην είναι όλες αυτές οι ώρες με ένταση», λέει στον «Ρ» η Μαρία Ρήγα, ειδικευόμενη αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό και με κάποιο τρόπο πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, τα ρεπό δίνονται όλο και πιο σπάνια - υπάρχουν εργαζόμενοι που παίρνουν ακόμη την άδεια του 2010 -, μπορεί μετά από εφημερία να ξαναπάνε για δουλειά ή να κάνουν διπλή εφημερία. Οι υγειονομικοί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντεπεξέλθουν, στη λογική ότι «ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής όσο κουρασμένος κι αν είναι, είναι καλύτερα από το να μην είναι κανένας».

Λειτουργούμε σαν ένα σώμα

Στο χειρουργείο - όπως και σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου - το προσωπικό λειτουργεί σαν μια ομάδα. «Μπορείς να φανταστείς μια ομάδα να αλλάζει σύνθεση ανά 5 μήνες, ανά ένα χρόνο; Αυτό δε γίνεται», υπογραμμίζει η Μ. Ρήγα σχετικά με τις ελαστικές μορφές εργασίας γιατρών και νοσηλευτών, όπως τα 5μηνα της Κοινωφελούς Εργασίας μέσω ΜΚΟ και οι επικουρικοί γιατροί. Σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου οι υγειονομικοί χρειάζονται χρόνο μέχρι να εξοικειωθούν με τις ανάγκες και τους χρόνους του.

«Οταν ήρθαν στο χειρουργείο καινούριοι νοσηλευτές ήθελαν κάποιους μήνες δίπλα στον πιο έμπειρο, για να μάθουν τα φάρμακα, τους χρόνους μέσα στο χειρουργείο, πότε χρειάζεται να είναι εκεί, να βοηθήσουν, τι να κάνουν. Οι καταστάσεις απαιτούν να δουλεύεις σαν ομάδα και να μη χρειάζεται εκείνη την ώρα να πεις και να λύσεις κάποια πράγματα, αλλά ο καθένας να ξέρει τι να κάνει», εξηγεί και προσθέτει: «Αντίστοιχα και στους γιατρούς. Το να έρθει αυτή τη στιγμή ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής για 5 μήνες ή και για ένα χρόνο, είναι δώρον άδωρον. Ενας επικουρικός γιατρός, που σε ένα χρόνο θα φύγει, δεν καλύπτει τις ανάγκες ενός τμήματος. Για παράδειγμα, οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες στο "Αττικόν", που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, δε θα λειτουργήσουν αν έρθουν κάποιοι επικουρικοί ή κάποιοι νοσηλευτές για 5 μήνες. Ερχονται, λήγει η σύμβασή τους, φεύγουν, δημιουργείται κενό μέχρι να έρθει άλλος - αν έρθει».

Το ίδιο ισχύει και για τους νοσηλευτές που βγάζουν μόνοι τους ή με έναν ακόμη τις βάρδιες ορισμένων τμημάτων - τη φροντίδα 30 ή 40 ασθενών - και οι υπόλοιποι είναι παιδιά που κάνουν πρακτική, μαθητεία κ.λπ. Οι τελευταίοι, όμως, είναι εκεί για να εκπαιδευτούν, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστικά στη φροντίδα των ασθενών.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΤΕ
«Να δημιουργήσουμε τα δικά μας κύτταρα συζήτησης και αγώνα»

Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα του ομίλου ΟΤΕ, στην E-Value αλλά και στους εργαζόμενους όλου του κλάδου των τηλεπικοινωνιών να συζητήσουν συλλογικά όλα όσα αντιμετωπίζουν, να δημιουργήσουν τα δικά τους κύτταρα συζήτησης και αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς, απευθύνει με ανοιχτή της επιστολή η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ.

Να πώς περιγράφουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους τις συνθήκες ζωής και δουλειάς:

«Είμαστε εμείς που κατά χιλιάδες τρέξαμε να στείλουμε τα βιογραφικά μας, όταν βγήκε η προκήρυξη για τις θέσεις στην oteplus, όλοι μας αγχωνόμασταν για το ποιοι από εμάς θα είναι οι τυχεροί που θα "εξασφαλίσουν το μέλλον τους" σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, τον ΟΤΕ.

Είμαστε εμείς που στη συνέχεια περάσαμε τη διαδικασία της γραπτής εξέτασης, της συνέντευξης, που κοιτούσαμε με μισό μάτι πολλές φορές το διπλανό μας γιατί μπορεί να μας πάρει τη θέση.

Είμαστε εμείς που δεχτήκαμε την πρώτη ψυχρολουσία, όταν στο τηλεφώνημα για την πρόσληψή μας ακούστηκε το ποσό των 255 ευρώ μεικτών αποδοχών.

Είμαστε εμείς που δεχτήκαμε και τη δεύτερη ψυχρολουσία όταν πήγαμε να υπογράψουμε τη σύμβασή μας και είδαμε ότι αυτή θα έχει μέγιστη διάρκεια μέχρι 3 μήνες και ίσως ως τον Δεκέμβρη», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Και συνεχίζει η Επιτροπή: «Αυτή τη ζωή ούτε τη φανταστήκαμε ποτέ έτσι, και ούτε θα ζήσουμε έτσι, αποφασίζουμε να μη σκύψουμε το κεφάλι, βγάλαμε συμπεράσματα στην πράξη από το τι σημαίνει νέα μέτρα, μνημόνια και ποια είναι η πολιτική της ΕΕ, αυτή που κοιτά να αυγαταίνει τα κέρδη των αφεντικών και να μας κάνει να ζούμε με ψίχουλα».

Το πρώτο βήμα έγινε - αναφέρεται - με την επαφή με το συνδικάτο (ΣΕΤΗΠ) και το ΠΑΜΕ που «κουβεντιάσαμε και είδαμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, παντού σε όλες τις εταιρείες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας προβλήματα π.χ. Newsphone, Teleperfomance, E-Value, κ.α. Το ΣΕΤΗΠ είναι το κλαδικό συνδικάτο που αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ανεξαρτήτως σύμβασης, έχει ταξικό προσανατολισμό κόντρα στην πολιτική της συγκυβέρνησης και τις συντεχνίες που μας θέλουν να δουλεύουμε σαν σκλάβοι». Και υπογραμμίζει: «Είδαμε ότι η υποταγή δεν είναι λύση, ότι οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα αν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Οταν βάζουμε στο στόχαστρο την αιτία των προβλημάτων».


3 ΟΚΤΩΒΡΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ
Αποστολή του ΠΑΜΕ στη Ρώμη

Η αφίσα της ΠΣΟ για τη Διεθνή Ημέρα Δράσης
Η αφίσα της ΠΣΟ για τη Διεθνή Ημέρα Δράσης
«Η τροφή, το καθαρό νερό, τα βιβλία, τα φάρμακα και η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους και για όλους τους ανθρώπους».

Με βάση αυτό το σύνθημα, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) για 4η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει Διεθνή Μέρα Δράσης στις 3 του Οκτώβρη, με πολύμορφες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα.

Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΠΣΟ έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (FAO) στη Ρώμη στις 3 Οκτώβρη, με τη διοργάνωση αποστολής. Η αποστολή θα αναχωρήσει με πούλμαν από την Αθήνα τη Δευτέρα 1 του Οκτώβρη και θα επιστρέψει την Παρασκευή 5 του Οκτώβρη.

Την ίδια μέρα, στην Ινδία, οι Συνομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ και αριθμούν 21 εκατομμύρια μέλη έχουν προκηρύξει απεργία.


Τους ενόχλησε

Αυτή την απεργιακή συγκέντρωση επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Βόλο
Αυτή την απεργιακή συγκέντρωση επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Βόλο
Ενοχλήθηκαν αρκετά διάφοροι κονδυλοφόροι των τοπικών μέσων ενημέρωσης στη Μαγνησία, οι οποίοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη μεγάλη σε όγκο και συγκλονιστική σε παλμό απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου.

Οπως σημειώνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, «η κινητοποίηση των ταξικών σωματείων, του ΠΑΜΕ, των άλλων συσπειρώσεων φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετούς, πρώτα και κύρια τον ΣΕΒ, συνολικά το αστικό σύστημα. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο συντονισμός κάποιων κονδυλοφόρων, δημοσιογράφων και ραδιοφωνικών παραγωγών, που, «με το καλημέρα», πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδηλώσεις, έπιασαν "δουλειά" για την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Ως διά μαγείας, οι πάνω από 3.000 διαδηλωτές με το ΠΑΜΕ, έγιναν 100 (!), 500 (!) το πολύ 1.000. Μάλιστα, στενοχωρήθηκαν γιατί το ΠΑΜΕ "δεν τους είχε συνηθίσει σε τέτοιες συγκεντρώσεις"».

Πρόκειται για τη γνωστή τακτική των αστικών ΜΜΕ, να κόβουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους και αν αυτή δεν τους αρέσει, τότε ...τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ομως η επιχείρηση στρέβλωσης δε μένει σε αυτό το σημείο. Συνεχίζεται με το διαχωρισμό που γίνεται για τις συγκεντρώσεις. Οπως σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ της Μαγνησίας, «"από τη μια διαδήλωναν σωματεία και εργάτες, (Εργατικό Κέντρο Βόλου) και από την άλλη μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ!!" Τα σωματεία Μετάλλου, Κόκα-Κόλα, ΒΕΜΕΚΕΠ, Καθαριστριών, Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου, συνταξιούχων, συλλόγων ΕΒΕ, Λαϊκές Επιτροπές κ.ά. που με τα δικά τους πανό και πολυάριθμα μπλοκ έδιναν τον τόνο στη συγκέντρωση της Πλατείας Πανεπιστημίου ήταν "άφαντα". Οπως "άφαντες" ήταν και οι μαζικές προσυγκεντρώσεις σωματείων, Επιτροπών Αγώνα του ΠΑΜΕ, Λαϊκών Επιτροπών, που κατέφθαναν στην Πλατεία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ