ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Μαχητικά και μαζικά διαδήλωσαν για τη ζωή τους

Με ΜΑΤ υποδέχτηκε η συγκυβέρνηση ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, δείχνοντας πως η επίθεση θα είναι ανελέητη

Στιγμιότυπο από το χτεσινό συλλαλητήριο των αναπήρων
Στιγμιότυπο από το χτεσινό συλλαλητήριο των αναπήρων
Με μια μαχητική κινητοποίηση χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους από διάφορες περιοχές της χώρας διαδήλωσαν χτες ενάντια στην εξαθλίωση, στον αποκλεισμό τους από τις απαραίτητες θεραπείες, τα τεχνικά βοηθήματα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενάντια στην ανυπαρξία δημόσιων και δωρεάν δομών Πρόνοιας, αλλά και στο κλείσιμο Ειδικών Σχολείων. Παρά τα δίκαια αιτήματα των ΑμεΑ, που σπρώχνονται κυριολεκτικά στο θάνατο από την πολιτική που ασκείται, η κυβέρνηση δε δίστασε να δείξει και με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ότι η επίθεση θα είναι σφοδρή και αδίστακτη.

Πιο συγκεκριμένα, έξω από τη Βουλή τους ανάπηρους «υποδέχτηκαν» δύο κλούβες των ΜΑΤ, φράζοντας το δρόμο. Κι ενώ επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Κ. Μπούρα, δυνάμεις των ΜΑΤ έφραξαν το δρόμο στους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, που ζητούσαν να παραδώσουν υπόμνημα στα κόμματα της Βουλής. Τους αντιμετώπισαν με σπρωξιές και χτυπήματα λες και ήταν ...κοινοί εγκληματίες. Τελικά, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, ανυποχώρητα και συντεταγμένα, επέβαλαν το δίκιο τους, πέρασαν το «φράγμα» και αντιπροσωπεία τους μπήκε στη Βουλή. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων - εκτός από τη «Χρυσή Αυγή» - και τους ζήτησαν να πάρουν θέση στη Βουλή, να καταγγελθεί η βάρβαρη επίθεση στα ΑμεΑ. Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Με ψυχή και πείσμα

Από το πρωί, λίγο πριν τις 10 π.μ. στην Ομόνοια, σε κάθε γωνιά των γύρω δρόμων είχαν συγκεντρωθεί σύλλογοι ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων, αψηφώντας την έντονη ζέστη και τα εμπόδια που μπαίνουν από τα προβλήματα υγείας τους. Ηταν η πιο μαζική και δυναμική διαδήλωση του αναπηρικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, παρότι η ΕΣΑμεΑ αρνούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα να πιέσει την κυβέρνηση οργανώνοντας κινητοποιήσεις. Λίγο μετά τις 10 π.μ. καταφτάνουν στην Ομόνοια από δυο διαφορετικά σημεία τα μπλοκ της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου Γονέων, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές» και «Κλείνουνε σχολεία και νοσοκομεία, πάμε για ανατροπή και άλλη κοινωνία», ενώ στο πανό της ΣΕΑΑΝ αναγράφεται: «Χαρίσανε 200 δισ. στους τραπεζίτες και στα ΑμεΑ κόβουν φάρμακα - θεραπείες - επιδόματα και κλείνουν σχολεία».

«Εχουμε πρόβλημα με τα φάρμακα. Πότε τα βρίσκουμε στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία, πότε όχι και πάμε στα φαρμακεία και πληρώνουμε 800-1.000 ευρώ. Μας κόψανε τις συντάξεις, θέλουν να κόψουν και το επίδομα διατροφής. Τώρα παίρνω 800 ευρώ σύνταξη και αν αγοράσω φάρμακα δεν μένει τίποτα», λέει στον «Ρ» ο Νίκος, μεταμοσχευμένος εκ νεφρού.

Η Μαριλί παίρνει επίδομα τυφλότητας 1.264 ευρώ το δίμηνο και θα μειωθεί στα 1.064 ευρώ: «Με αυτά καλύπτουμε όλες τις ανάγκες. Να ζήσουμε και ό,τι χρειαζόμαστε για να διαβάσουμε, για φάρμακα. Οι τυφλοί χρειάζονται ειδικά προγράμματα ομιλίας, που κοστίζουν γύρω στα 400 ευρώ. Το κάθε μπαστούνι κάνει 50-60 ευρώ, όλα τα τεχνικά βοηθήματα είναι πανάκριβα και δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος. Ο καθένας ό,τι έχει στην τσέπη του. Κι αν ζεις μόνος σου, όπως εγώ, δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά».

Στη χτεσινή κινητοποίηση την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».

ΣΕΑΑΝ
Χτυπούν ανάπηρους για να τρομάξει ο λαός

Καταγγελία για τη χτεσινή επίθεση κατά αναπήρων και χρονίως πασχόντων

Πως η επίθεση στη ζωή των λαϊκών οικογενειών θα είναι ανελέητη έδειξε η συγκυβέρνηση, χτυπώντας τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους

Eurokinissi

Πως η επίθεση στη ζωή των λαϊκών οικογενειών θα είναι ανελέητη έδειξε η συγκυβέρνηση, χτυπώντας τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους
Ανάμεσα σε άλλα η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει σχετικά με τη χτεσινή επίθεση: «Με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης οι δυνάμεις των ΜΑΤ χτύπησαν ανάπηρους, χρόνιους πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες έξω από τη Βουλή. Κάποιος πρέπει να δώσει μια απάντηση. Με ποιανού εντολή απαγορεύτηκε στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ να μπει στη Βουλή, να καταθέσει το υπόμνημά της στα κόμματα και να συναντηθεί με εκπροσώπους τους και τον πρόεδρο της Βουλής;

Ομως οι ανάπηροι με αξιοπρέπεια, οι γονείς και κηδεμόνες, που ξέρουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και όχι να επαιτούν, επέβαλαν να μπει η αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ στη Βουλή, να μεταφέρει τα αιτήματα των αγωνιζόμενων ανάπηρων και γονιών και κηδεμόνων παρά το ξυλοκόπημα που δέχτηκαν οι αγωνιστές από κάποιους αφιονισμένους των σωμάτων καταστολής».

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, πιστός υπηρέτης των συμφερόντων των μονοπωλίων, ακολουθώντας τη βάρβαρη πολιτική της λυκοσυμμαχίας ΕΕ - ΔΝΤ - ΤΡΟΪΚΑΣ, μπορεί να ήθελε να δώσει ένα μήνυμα στο λαό με την επίθεση των ΜΑΤ στους ανθρώπους με αναπηρία ότι θα περάσει και διά ροπάλου τα μέτρα της που μας οδηγούν κυριολεκτικά στο μεσαίωνα. Ομως το αγωνιστικό ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα έδωσε και αυτό το δικό του μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας στη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση που μας οδηγούν κυβέρνηση - ΕΕ - κόμματα του ευρωμονόδρομου για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

ΚΚΕ
Απάνθρωπη πολιτική, απάνθρωπα τα μέσα επιβολής της

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των αναπήρων:

«Οσο βάρβαρο είναι να καταδικάζεις ανθρώπους με αναπηρία στην εξαθλίωση, άλλο τόσο βάρβαρο είναι να τους υποδέχεσαι με τα ΜΑΤ επειδή διαμαρτύρονται. Η σημερινή επίθεση των ΜΑΤ στους ανάπηρους αποδεικνύει ότι η απάνθρωπη πολιτική με απάνθρωπα μέσα επιβάλλεται. Αποδεικνύει όμως και το φόβο της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή κινητοποίηση».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Απαράδεκτη η βάρβαρη επίθεση

Εξηγήσεις για το ποιος έδωσε εντολή να χτυπηθούν τα ΑμεΑ ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Τη βάρβαρη επίθεση κατά των συγκεντρωμένων ΑμεΑ στην είσοδο της Βουλής κατήγγειλε, με παρέμβασή του, στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κοινοβουλευτικος Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης τονίζοντας:

«Θέλουμε να καταγγείλουμε τη βάρβαρη επίθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στην είσοδο της Βουλής, κατά επιτροπής των ΑμεΑ, οι οποίοι συνοδευόμενοι μάλιστα από βουλευτή του ΚΚΕ, ζητούσαν να επισκεφτούν τα κόμματα, πράγμα το οποίο τελικά έγινε.

Η αστυνομία χτύπησε άτομα με αναπηρία και τεράστια προβλήματα. Το καταγγέλλουμε και ζητάμε και εξηγήσεις και από το προεδρείο της Βουλής και επειδή είναι παρών και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ή Προστασίας του Πολίτη να μας πουν ποιος έδωσε την εντολή να χτυπήσουν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ζητούσαν, πράγμα που είχαν και το δικαίωμα, να επισκεφτούν τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή. Θεωρούμε απαράδεκτο, το καταγγέλλουμε και περιμένουμε εξηγήσεις και από την κυβέρνηση και από το προεδρείο της Βουλής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ