ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ
Δέλεαρ για επενδύσεις οι αντιλαϊκές ανατροπές

Τη μείωση των μισθών και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας διαφήμισε ο πρωθυπουργός

Με την Α. Μέρκελ και τους βιομήχανους, ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε για τις διεξόδους που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στα συσσωρευμένα γερμανικά κεφάλαια

Eurokinissi

Με την Α. Μέρκελ και τους βιομήχανους, ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε για τις διεξόδους που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στα συσσωρευμένα γερμανικά κεφάλαια
Να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους στα αποκαΐδια των λαϊκών κατακτήσεων, κάλεσε χτες τους βιομήχανους της Γερμανίας ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας στο Βερολίνο. Μέσα σε χειροκροτήματα, διαφήμισε τους νόμους που μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις, τις «αλλαγές» και τις «μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις, που ενισχύουν την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα. Εβγαλε ακόμα στο σφυρί τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις και το φυσικό πλούτο της χώρας και διαβεβαίωσε τους επίδοξους επενδύτες ότι «η φορολογία και οι διαδικασίες οι οποίες χρειάζονται για να δημιουργηθούν νέες εταιρείες, θα λειτουργήσουν εντελώς διαφορετικά».

«Σας προσκαλώ στην Ελλάδα. Ελάτε. Σε μια Ελλάδα, η οποία πραγματικά αξίζει τον κόπο να επενδύσετε», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, και για να δελεάσει τους κεφαλαιοκράτες έφερε ως παράδειγμα την αρπαγή του πλούτου της ΓΛΔ από τα μονοπώλια της Δυτικής Γερμανίας, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. «Η Γερμανία δείχνει στην Ελλάδα το δρόμο για να αναπτύξει τους τομείς αυτούς», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Είναι τομείς στους οποίους μπορείτε να επενδύσετε (...) Επενδύοντας, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να σας προσφέρουμε ηλιακή ενέργεια», με τα κέρδη να καταλήγουν, βέβαια, στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε ακόμα τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, γιατί ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τις αναδυόμενες οικονομίες. «Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσετε να επενδύσετε κι εσείς», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προέταξε επίσης τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που δημιουργούνται στο χώρο του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Παρουσιάζοντας την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της παραγωγής σαν ευκαιρία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών μονοπωλίων ανέφερε: «Μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα και μπορούμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας κι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Εσπευσε, παράλληλα, να διαβεβαιώσει τους εκπρόσωπους του γερμανικού κεφαλαίου ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει όσα βάρβαρα μέτρα χρειαστεί για «να εκπληρώσει όλες τις ευθύνες, τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της και τις οποίες μας έχει υποδείξει η τρόικα». Δείχνοντας την αποφασιστικότητα να εφαρμόσει το βάρβαρο πρόγραμμα, ισχυρίστηκε ότι δεν τον ενδιαφέρει «αν θα τον ψηφίσουν ή όχι ξανά οι Ελληνες», αφού «το θέμα είναι να σωθεί η Ελλάδα». Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο με θράσος να ισχυριστεί ότι «οι Ελληνες θα ζήσουν με λιγότερο μισθό», αλλά «είναι ευγνώμονες για τη στήριξη που τους δίνεται»!

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ και πρότεινε τη διεύρυνση με νέα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).

Σύμπραξη στον εκβιασμό

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων, σημείωσε: «Ο,τι μπορεί να κάνει η Γερμανία θα το κάνει, είτε μέσω του ιδιωτικού τομέα, είτε μέσω πολιτικής ή διοικητικής αρωγής». Χρησιμοποιώντας το καρότο και το μαστίγιο για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό, η Α. Μέρκελ υποστήριξε: «Σεβόμαστε πραγματικά ό,τι έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις δομικές αλλαγές (...) Ολοι επιθυμούμε να ενισχυθεί η Ελλάδα. Θα δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα (...) ώστε να μην έχουμε κακά νέα τον ένα μήνα μετά τον άλλο». Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η «σταθερότητα του ευρώ μέσα στην Ευρωζώνη (...) και έτσι θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα διορθώνει τα πράγματα».

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το άθλιο χαράτσι στα ακίνητα

«Υπέρ» δήλωσε σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ, «πληρώστε το τέλος» λένε στο λαό ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΣΥ

Ολοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (154) και η ανεξάρτητη Ε. Παπαδημητρίου ψήφισαν χθες το βράδυ στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία την τροπολογία με την οποία επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ το βάρβαρο χαράτσι στα ακίνητα. Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 142 βουλευτές, του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν τρεις βουλευτές. Παρά το «όχι» στην τροπολογία, το οποίο επιβάλλει η ανάγκη τους να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ καλούν το λαό να πληρώσει μέχρι δεκάρας το χαράτσι.

Πριν την ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είπε ότι από την τροπολογία δεν εξαιρούνται τα ακίνητα που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο, ενώ εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών και των ξενοδοχείων. Κατά τον υπουργό, οι περιπτώσεις όσων είναι άρρωστοι και έχουν μεγάλη ανάγκη το ηλεκτρικό ρεύμα, θα εξεταστούν με την εφαρμοστική εγκύκλιο της τροπολογίας, ενώ επανέλαβε ότι το χαράτσι στα ακίνητα θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπου θα εξεταστεί συνολικά το θέμα της επιβάρυνσης των ακινήτων.

Της χθεσινής ψηφοφορίας είχε προηγηθεί για πολλοστή φορά η γνωστή παράσταση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δήλωναν ότι διαφωνούν δήθεν με το μέτρο και ότι διατηρούν επιφυλάξεις για τη στάση τους στην ψηφοφορία. Ηταν οι ίδιοι που χτες ψήφισαν με τα δυο χέρια το νέο χαράτσι, όπως έκαναν και στο παρελθόν με τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γ. Βούρος, που διέρρεε τις προηγούμενες μέρες ότι μπορεί ακόμα και να παραιτηθεί από βουλευτής, αλλά χτες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι θα ψηφίσει το χαράτσι, υποστηρίζοντας ότι δίνει «μια ακόμη ευκαιρία στην κυβέρνηση να υλοποιήσει επιτέλους τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα ψήφους εμπιστοσύνης που της έχω προσφέρει».

Η Λ. Κατσέλη ευχήθηκε υποκριτικά αυτά να είναι «τα τελευταία έκτακτα οριζόντια μέτρα», ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης και Μ. Ανδρουλάκης, που επίσης ψήφισαν το χαράτσι, πρότειναν στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη «συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας» με τη ΝΔ πριν ή μετά από πρόωρες εκλογές. Χτες, εξάλλου, ο Ε. Βενιζέλος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη. Αντικείμενο της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να εξεταστούν οι «προθέσεις» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην κιοτέψει ο λαός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σχετικά με την ψηφοφορία στη Βουλή για το χαράτσι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει: «Ενα ακόμα ανεξίτηλο στίγμα αντιλαϊκού θράσους θα σημαδεύει την κυβέρνηση και τους βουλευτές που ψήφισαν το χαράτσι για τη λαϊκή κατοικία, ενώ με συμπαιγνία θα βαρύνονται η ΝΔ, ο Καρατζαφέρης και οι άλλοι που, ενώ ισχυρίζονται ότι είναι κατά, λένε στο λαό να το πληρώσει. Κάθε συνειδητός λαϊκός άνθρωπος και ειδικά αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, έχουν χρέος απέναντι στο παρόν και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, απέναντι στην Ιστορία, να μην κιοτέψουν. Με το κεφάλι ψηλά να δώσουν ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, σε όλους αυτούς που τους οδηγούν στη φτώχεια και τη δυστυχία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φιλολαϊκή ανάπτυξη μόνο με λαϊκή εξουσία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου σε Γερμανούς μεγαλοεπιχειρηματίες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει: «Η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους Γερμανούς βιομήχανους να αξιοποιήσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τη δρομολογούμενη χρεοκοπία για να κερδοσκοπήσουν από τη δυστυχία του λαού και να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο, δίκαια προκάλεσε το θερμό χειροκρότημά τους. Το ελληνικό και το ξένο κεφάλαιο στη χώρα, οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, ο "ευρωμονόδρομος" έφεραν δεινά για το λαό, έφεραν την κρίση, τη χρεοκοπία. Η συνέχιση αυτού του δρόμου σημαίνει εξαθλίωση για το λαό, βαρβαρότητα και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, μπορεί να υπάρξει μόνο με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ