ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1999
Η Δικαιοσύνη «σκεπάζει» στα συντρίμμια τις ευθύνες
  • Αρχίζει σήμερα η δίκη της «Ρικομέξ» στο Εφετείο
  • Οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση των «χάρτινων κτιρίων» σε αρκετές περιπτώσεις δεν κάθισαν ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά και όταν οδηγήθηκαν στα δικαστήρια είτε αθωώθηκαν είτε έπεσαν στα «μαλακά» με αναστολή

Τα ερείπια της ΡΙΚΟΜΕΞ
Τα ερείπια της ΡΙΚΟΜΕΞ
Αρχίζει σήμερα η σε δεύτερο βαθμό δίκη των καταδικασθέντων μηχανικών για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ στο μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Η ιδιομορφία αυτής της δίκης είναι ότι στο εδώλιο δε θα κάθεται κανένας από τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου ή τους σημερινούς υπεύθυνους της επιχείρησης. Η υπόθεση ήρθε στο δικαστήριο μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας.

Μάταια περιμένουν δικαίωση έξι χρόνια τώρα οι συγγενείς των θυμάτων του σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη 1999 στην Πάρνηθα. Οι υπαίτιοι των «εγκληματικών» πολεοδομικών παρεμβάσεων και παραλείψεων στα «κτίρια φέρετρα» που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του σεισμού, έμειναν ατιμώρητοι. Ελάχιστοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου (σε πρώτο βαθμό), εκ των οποίων άλλοι αθωώθηκαν και σε άλλους επιβλήθηκαν μικρές ποινές, ενώ μετά τις εφέσεις που άσκησαν, αφέθηκαν όλοι ανεξαιρέτως ελεύθεροι! Η Δικαιοσύνη στην περίπτωση των υπεύθυνων για τα «χάρτινα» αυτά κτίρια, όπως αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού, αποδείχτηκε και τυφλή και κωφή. Στο μεταξύ, αρκετές αστικές διαφορές παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

Κατηγορίες μόνο για 6 κτίρια

Στο «νεκρολόγιο» του σεισμού του 1999 έχουμε 39 νεκρούς από την κατάρρευση της «Ρικομέξ», 8 στη «Φαράν», 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη στη Μεταμόρφωση, 7 στη μοιραία οικοδομή στην οδό Πίνδου της Νέας Φιλαδέλφειας, 3 στο εργοστάσιο «Φιλοπλάστ ΕΠΕ» και 6 στο εργοστάσιο ΒΙΟΚΥΤ. Συνολικά, 79 νεκροί στα έξι αυτά κτίρια. Συνολικά, τα κτίρια που κατέρρευσαν και στα οποία σημειώθηκαν θάνατοι ήταν 27. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν για τα παραπάνω έξι κτίρια και για μια κατοικία στα Α. Λιόσια.

Η κατάρρευση του εργοστασίου ΦΑΡΑΝ
Η κατάρρευση του εργοστασίου ΦΑΡΑΝ
Ετσι, παρά τις ρυθμίσεις και εξαγγελίες της τότε κυβέρνησης για «δίκες εξπρές» και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν για τις εγκληματικές πράξεις, έξι χρόνια μετά και οι πληγές δεν έχουν κλείσει.

Μετατράπηκε σε ...πλημμέλημα!

Ενα ζήτημα που απασχόλησε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι δίκες, ήταν ο «ενδεχόμενος δόλος» των κατηγορουμένων. Αν και τελικά οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για «ενδεχόμενο δόλο», τελικά αθωώθηκαν ή στην πορεία οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πλημμέλημα! Να σημειωθεί ότι η απαγγελία της κατηγορίας του ενδεχόμενου δόλου μετέτρεπε το αδίκημα σε κακούργημα.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπισαν όσοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια ήταν ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και πως πραγματοποίησαν αυθαίρετες μετατροπές στα κτίρια και παραβίασαν του οικοδομικούς κανονισμούς. Δηλαδή, κατηγορούνταν πως, ενώ γνώριζαν ότι εξαιτίας των παραλείψεών τους, ήταν ενδεχόμενο να καταρρεύσει το κτίριο σε σεισμό και να σκοτωθούν άνθρωποι, εντούτοις το αποδέχτηκαν στο πλαίσιο της επιδίωξης του κέρδους με χαμηλότερο κόστος.

«Ρικομέξ»

Οι υπεύθυνοι για το θάνατο 39 ανθρώπων στα ερείπια της «Ρικομέξ» δικάστηκαν, ωσάν να επρόκειτο για παραβάτες τροχαίου ατυχήματος. Η Δικαιοσύνη έβγαλε την ετυμηγορία της και έκρινε ότι το έγκλημα της «Ρικομέξ» είναι πλημμέλημα!

Στιγμιότυπο από τη δίκη της ΡΙΚΟΜΕΞ

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη δίκη της ΡΙΚΟΜΕΞ
Τελικά, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μονάχα τέσσερις μηχανικοί και αρχιτέκτονες, ενώ οι ιδιοκτήτες και τα μέλη του ΔΣ της βιομηχανίας «Ρικομέξ» δεν οδηγήθηκαν ποτέ στα δικαστήρια για τον αναίτιο χαμό των 39 νεκρών του χάρτινου πύργου. Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ενόχους τον πολιτικό μηχανικό Αλ. Δόβα και τον αρχιτέκτονα Ν. Χολίδη, επιβάλλοντάς τους ποινή πέντε ετών φυλάκιση με αναστολή και αθώωσε τους άλλους δύο μηχανικούς ως μη έχοντες σχέση με τις κακοτεχνίες.

«Φαράν»

Στην περίπτωση της «Φαράν» το δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία μετέτρεψε το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα οι ποινές που επιβλήθηκαν να είναι πολύ χαμηλές. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν πέντε άτομα, εκ των οποίων τέσσερα του ΔΣ (Δ. Κάτσικας, Μαρ. Κάτσικας, Ν. Κάτσικας και Ν. Μάρκου), καθώς και ο πολιτικός μηχανικός Ι. Κολιόπουλος.

Το δικαστήριο έκρινε τον ιδιοκτήτη της «Φαράν» Δ. Κάτσικα και τους δύο γιους του - μέλη του ΔΣ Μάριο και Νίκο Κάτσικα - ένοχους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (πλημμέλημα). Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν φυλάκιση από δύο χρόνια και οκτώ μήνες έως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες. Μετά την καταδίκη τους, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πολυκατοικία Μεταμόρφωσης

Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει και η ατιμωρησία των υπεύθυνων για την κατάρρευση της πολυκατοικίας της οδού Ψυχάρη 21 στη Μεταμόρφωση. Μόνο που θα θεωρούνταν σκάνδαλο αν η Δικαιοσύνη δε λειτουργούσε στη λογική του να κουκουλώσει ό,τι μπορεί να ενοχοποιήσει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Αν και οι κακοτεχνίες που διαπιστώθηκαν από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν πάρα πολλές, οι υπαίτιοι των εγκληματικών παραλείψεων δε θα λογοδοτήσουν ποτέ στη Δικαιοσύνη, αφού το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έπαψε οριστικά την ποινική τους δίωξη, λόγω παραγραφής...

Πολυκατοικία Φιλαδέλφειας

Για τη φονική πολυκατοικία στη διασταύρωση των οδών Πίνδου και Παπανδρέου και τις οικοδομικές παρεμβάσεις που έγιναν με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο επτά άτομα, κανένας δεν κρίθηκε ένοχος. Αν και κατά το κατηγορητήριο οι επιδιορθώσεις που έγιναν στο ισόγειο του κτιρίου, ώστε να εγκατασταθεί το σούπερ μάρκετ Dia ήταν η αιτία της κατάρρευσης, η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης ήταν «όλοι αθώοι»... Στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν κάθισαν οι κατασκευαστές, γιατί τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Κάθισαν συνολικά οκτώ άτομα, αλλά η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν η ομόφωνη αθώωση των τεσσάρων ιδιοκτητών του σούπερ μάρκετ Dia και κατά πλειοψηφία αθωώθηκαν οι υπόλοιποι τέσσερις μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ο εργολάβος.

Τα εργοστάσια «Φιλοπλάστ» και ΒΙΟΚΥΤ

Στα «μαλακά» έπεσαν και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου «Φιλοπλάστ», αφού δύο χρόνια μετά την αρχική κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του μετέτρεψε την κατηγορία σε πλημμέλημα. Εφτασε τελικά στο ακροατήριο ως κατηγορούμενος μόνο ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, που δικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και άσκησε έφεση.

Ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση και στην περίπτωση της ΒΙΟΚΥΤ.


Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ