ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν υπάρχουν "γιατροσόφια" γι' αυτή την κρίση

Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στη Θεσσαλία

Στις αιτίες και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - για την οποία, έκανε λόγο στην πανικόβλητη συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - αναφέρθηκε εισαγωγικά η Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Θεσσαλία. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης, στη σημασία της μάχης των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα που σχετίζονται με το Κυπριακό και το Αιγαίο.

Για το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Τις τελευταίες μέρες μας λένε ότι στις 5 Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα κάνει σοβαρές εξαγγελίες και πρέπει λένε, ο λαός να περιμένει, με κομμένη την ανάσα, τι "μέλλει γενέσθαι" μέχρι το τέλος του χρόνου και για την επόμενη χρονιά. Ομως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ξέρει ότι δε θα ακούσει τίποτε το καινούριο. Το πολύ πολύ, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, επειδή έρχονται και οι ευρωεκλογές - δεν ξέρω τι σκέφτεται η κυβέρνηση και για τις εθνικές εκλογές - η αντιδραστική, νεοφιλελεύθερη ομιλία του πρωθυπουργού να έχει σαν "καρύκευμα" κάποιες υποσχέσεις που θα ισχύσουν μέχρι την εκλογική μάχη. Ακούμε ότι τώρα η κυβέρνηση μπορεί να προβληματιστεί και για τις δίκες σε βάρος των αγροτών. Ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί τίποτα από μια κυβέρνηση, όταν του παρέχεται σαν ελεημοσύνη και, κυρίως, σαν προεκλογική υπόσχεση.

Ο πρωθυπουργός θα μας πει τα ίδια: Για την παγκόσμια κρίση και τις ανοιχτές αγορές. Θα μας πει ότι από τη στιγμή που έχουμε μια παγκόσμια οικονομία και αγορά - και παγκόσμια προβλήματα - ο ελληνικός λαός δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο παρά να συνθηκολογήσει, να σκύψει το κεφάλι, να δέχεται τα πάντα".

Οι λαοί θα την πληρώσουν

"Αναμφισβήτητα, η κρίση σήμερα, η οποία εμφανίζεται διαδοχικά σε πολλές χώρες και ηπείρους - και η Ελλάδα είναι μέσα στην κρίση - έχει διεθνή χαρακτήρα. Και αυτό γιατί παγκόσμια, στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, κυριαρχούν πολιτικές δυνάμεις, κυβερνήσεις και συμφέροντα, που αναφέροντας τα περί παγκόσμιας οικονομίας και αγοράς, έχουν στο νου τους τα κέρδη των μονοπωλίων, τα καπιταλιστικά κέρδη, την πολιτική των στρατιωτικών επεμβάσεων και της "νέας τάξης πραγμάτων". Αυτή η πολιτική συνοδεύεται από φαινόμενα κρίσης. Και είτε αυτή βρίσκεται σε όξυνση είτε σε ύφεση, με τα διάφορα "γιατροσόφια" που μηχανεύονται, οι λαοί θα την πληρώνουν. Οταν οξύνεται, οι μεγαλοκεφαλαιούχοι θα φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Οταν είναι σε ύφεση, επειδή γνωρίζουν ότι θα έρθει ο κύκλος της όξυνσης, πάλι θα επιβάλλουν μεγαλύτερη εκμετάλλευση, θα επιτίθενται στην εργατιά και στην αγροτιά, μόνο και μόνο για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κρίση από καλύτερες θέσεις.

Οι αιτίες, λοιπόν, της κρίσης στην Ελλάδα είναι εσωτερικές και διεθνείς, γιατί η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σ' αυτές τις αντιλαϊκές και απάνθρωπες διεθνείς συμφωνίες. Αρα ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε καν "γιατροσόφια" γι' αυτή την κρίση. Δηλαδή, ο αγρότης, π.χ., δεν μπορεί να περιμένει μήπως αυξηθεί μία δραχμή η τιμή του βαμβακιού, για να σωθεί.

Τώρα τέλειωσαν οι "ασπιρίνες". Κι απ' αυτή την άποψη εμείς και με αφορμή τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση στην Ελλάδα και την πίεση που δέχεται η δραχμή, λέμε στον ελληνικό λαό: Ξέρουμε ότι επιθυμείς μεγάλες αλλαγές για να μπορέσεις να ζήσεις καλύτερα και ειρηνικά. Δε φτάνει όμως να το επιθυμείς. Δε φτάνει η "δίψα". Πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή πολιτική και κοινωνική δράση, σε μετωπική αντιπαράθεση με την πολιτική που προβάλλει η κυβέρνηση και δεν υποστηρίζεται μόνο από αυτή, αλλά και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, από την πλουτοκρατία του τόπου. Και για να κάνεις μετωπική αντιπαράθεση σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να κάνεις και μετωπική συσπείρωση, λαϊκή ενότητα, μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό, για να αντιμετωπίσεις τη συνασπισμένη ολιγαρχία με τα κόμματα που την υπηρετούν και που σήμερα, το "πρώτο βιολί" είναι το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι στην κυβέρνηση.

Στα πλαίσια αυτής της πρότασής μας έχουμε πολλές επιμέρους προτάσεις, συσπειρώσεις, μικρές και μεγάλες μάχες. Δεν υπάρχει "γιατροσόφι" στην κρίση. Θα κορυφώνεται, και η Ελλάδα καθώς είναι εγκλωβισμένη μέσα σε συμμαχίες και επιλογές γνωστές, θα δέχεται σαν συγκοινωνούν δοχείο πολύ πιο έντονα αυτή την κρίση. Με συρρικνωμένη την αγροτική παραγωγή και κυρίως με τάση συρρίκνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με άνεργους πάρα πολλούς μέσα στην εργατική τάξη, αλλά και τ' άλλα στρώματα, ο ελληνικός λαός δε θα μπορεί ν' αντιμετωπίσει την κρίση. Η πλουτοκρατία του τόπου μας, όμως, μπορεί. Θα παίρνει τα κεφάλαια και θα τα πηγαίνει στο εξωτερικό, θα οργανώνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, μπορεί να χάσει κάτι από τα κέρδη, αλλά δε θα χαθεί η ίδια.

Πιστεύουμε λοιπόν, ότι κάθε μάχη, κάθε μέρα πρέπει να υπηρετεί έναν κύριο σκοπό, τη μετωπική συσπείρωση του λαού και τη μετωπική αντιπαράθεση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των ξένων".

Να πάρει νέα δυναμική η λαϊκή συσπείρωση

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις ερχόμενες εκλογές τονίζοντας: "Η μάχη των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια ευκαιρία. Τι κρίνεται σ' αυτήν; Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν κρίνεται η πολιτική της, αλλά οι νομάρχες και οι δήμαρχοι. Ας κάνουμε μια παραχώρηση να πούμε ότι αυτό κρίνεται. Πώς θα κριθεί ένας απερχόμενος νομάρχης και δήμαρχος, πώς θα κριθεί το πρόγραμμα των υποψηφίων; Θα κριθεί κατ' αρχήν, από τη θέση που πήρε ο καθένας, είτε ήταν, είτε όχι, εκλεγμένος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των υπαλλήλων, της αγροτιάς, των ΕΒΕ. Στο αν αντιστάθηκε ή αν θέλει ν' αντισταθεί στην πλήρη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έναν από τους βασικούς βοηθούς της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Επομένως θα κριθεί πολιτικά.

Το ΚΚΕ μάχεται για πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια, κομμουνιστών και μη, στα οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι που ανήκουν και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά μ' έναν όρο: ότι το πνεύμα της αντίστασης, της συνέπειας θα μπορούν να το υπηρετήσουν. Και υπήρχαν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι και γι' αυτό είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο άμεσα, αλλά και στην πορεία. Αλίμονο αν δεν πιστεύαμε στο "νόμο" των ανακατατάξεων και στη δυνατότητα των απλών ανθρώπων - ακόμη και όταν δεν έχουν αποδεσμευτεί από τα κόμματά τους - να βλέπουν ορισμένα πράγματα με καθαρό, φιλολαϊκό μάτι. Παλεύουμε για πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια με κύριο στόχο να προωθηθεί η συσπείρωση λαϊκών, ριζοσπαστικών δυνάμεων, να έχει αποτελέσματα σε ψήφους και σε θέσεις, για να πάρει μια νέα δυναμική στην πορεία αυτή η λαϊκή συσπείρωση. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν είναι στενά κομματικός σκοπός. Τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ θα υπερψηφιστούν και από ανθρώπους που δεν είναι κομμουνιστές ή διαφωνούν σε αρκετά μαζί του. Εμείς τα ποσοστά δε θα τα μετατρέψουμε σε κομματικά. Θα είναι ποσοστά λαϊκής, ριζοσπαστικής συσπείρωσης, που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λαό να παλεύει μέσα από τους δήμους και τις νομαρχίες".

Εμπόρευμα ο τομέας της υγείας, για την κυβερνητική πολιτική

Στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας περιόδευσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας έκανε, χτες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Θεσσαλία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων και την Επιστημονική Επιτροπή των γιατρών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και τέθηκαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι:

  • Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (χρειάζεται να καλυφθούν οι 30 κενές οργανικές θέσεις και να γίνουν προσλήψεις άλλων 60 νοσηλευτών).
  • Ανάγκη ν' αναπτυχθούν νέα τμήματα και κλινικές για τη στεφανιαία νόσο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Ωτορινολαρυγγολογικό κ.ά.
  • Πρέπει να αντικατασταθεί ο παλιός τεχνολογικός εξοπλισμός.
  • Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα Κέντρα Υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία, τα οποία θα επιδεινωθούν κι άλλο με την περικοπή των εφημεριών των γιατρών.

Μιλώντας μετά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο στα ΜΜΕ, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Με βάση τις έως τώρα συζητήσεις και ενημερώσεις που είχαμε, νομίζω είναι προφανές ότι το νοσοκομείο έχει ελλείψεις σε προσωπικό, σε τμήματα, σε κλινικές και για μας δε λέει τίποτα ότι αυτό είναι γενικό, πανελλαδικό και συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία. Εμείς πιστεύουμε ότι για κάθε νοσοκομείο συγκεκριμένα, χρειάζεται ξεχωριστή προσπάθεια και ξεχωριστός αγώνας για να ασκηθεί τέτοια πίεση και να καλυφθούν όλα τα κενά".

Λογική του "δούναι και λαβείν"

"Το δεύτερο, που εμείς ήδη θέσαμε και στον πρόεδρο του νοσοκομείου και στο Σωματείο Εργαζομένων, είναι ότι υπάρχουν προβλήματα σήμερα στα νοσοκομεία, αλλά να μη μείνουμε μόνο σ' αυτά, αλλά στο πού πάνε τα πράγματα στον τομέα της υγείας. Κι όπως ξέρετε, και στον τομέα της Υγείας έχει εισχωρήσει η λογική του "δούναι και λαβείν", του κέρδους. Απόδειξη ότι έχει αντικατασταθεί σε επίσημες τοποθετήσεις, σε επίσημα κείμενα, ο όρος "ασθενής" με τον όρο "πελάτη". Δυστυχώς, η επίσημη πολιτική στην Ελλάδα, ευρύτερα στην Ευρώπη και παγκόσμια, αντιμετωπίζει τον τομέα της Υγείας σαν εμπόρευμα, που πρέπει να φέρει επιχειρηματικό κέρδος, κι αν δεν έχει τότε καταργείται κάθε δικαίωμα. Νομίζουμε ότι πρέπει να παλέψουμε, όχι μόνο για να διασωθεί ο δημόσιος τομέας της Υγείας, δε λέει τίποτε αυτό, αλλά κυρίως να γίνει το κυρίαρχο, το αποφασιστικό, ο αποκλειστικός χώρος άσκησης πολιτικής και παροχής υπηρεσιών. Και μιλάμε για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο θα παρέχεται για τον ελληνικό λαό - ήδη πληρώνει ο ελληνικός λαός με άμεσους και έμμεσους φόρους και με εισφορές σ' αυτό το Σύστημα Υγείας και δικαιούται να έχει δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος περίθαλψη.

Οπως δικαιούται και το προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας υγείας να έχουν καλές αμοιβές, υψηλές αμοιβές. Εγώ θα το επαναλάβω: Είναι άλλο πράγμα το προσωπικό πνεύμα του καθενός, που πρέπει να το έχει, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο εργαζόμενος, ιδιαίτερα σ' αυτό τον ευαίσθητο και γεμάτο πόνο και ευθύνη τομέα δουλιάς, πρέπει να έχει και καλές συνθήκες ζωής και εργασίας για να αποδίδει. "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει". Φιλότιμο υπάρχει στους εργαζόμενους, στη μεγάλη πλειοψηφία στον τομέα της Υγείας. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να "ποντάρει" στο φιλότιμο του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών, για να συγκαλύπτει την κακή και αντιλαϊκή πολιτική της στο θέμα της Υγείας".

Αναγκαίος ο θεσμός της εφημερίας

Αναφερόμενη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο θέμα των εφημεριών, σημείωσε:

"Εμείς κάναμε πρωτοσέλιδο στο "Ριζοσπάστη" την απόφαση της τελικής κατάργησης των εφημεριών, διότι για μας το βασικό κίνητρο κι ο βασικός σκοπός είναι να μειωθεί η χρηματοδότηση και η ευθύνη της κυβέρνησης και του κρατικού προϋπολογισμού προς τα νοσοκομεία. Πάει και τέλειωσε, αυτή είναι η ιστορία. Κινείται στα γενικά πλαίσια περικοπών για τη δημόσια υγεία και δημιουργεί πρόσθετα μεγάλα προβλήματα στους γιατρούς και στους ασθενείς. Επειδή ξέρουμε τη φύση της λειτουργίας του νοσοκομείου, η εφημερία συνυπάρχει με τη λειτουργία του νοσοκομείου. Επομένως, πρέπει να υπάρχει ο θεσμός της εφημερίας. Από κει και πέρα ο προγραμματισμός, πόσες εφημερίες χρειάζονται και ποιοι τις κάνουν, πρέπει να γίνεται με την ευθύνη του κάθε νοσοκομείου και με την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων. Αλλά ο θεσμός των εφημεριών κρίνεται αναγκαίος και δεν πρέπει να καταργηθεί. Να οργανωθεί σε κάθε νοσοκομείο με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Από κει και πέρα να συμπληρωθεί και σε συνδυασμό με τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πρέπει να γίνουν. Να μη γίνονται εφημερίες γιατί υπάρχουν κενά. Να γίνονται οι πραγματικές, οι λογικές, οι αναγκαίες εφημερίες σε συνδυασμό με την αύξηση του προσωπικού και τις καλές αποδοχές".

  • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Λάρισα και την Καρδίτσα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμμετείχε σε αχτίφ στελεχών του Κόμματος στις δύο πόλεις.
Το ΠΑΣΟΚ τρομοκρατεί τη λαϊκή του βάση

Απαντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις εκλογές στην ΤΑ

Μετά την εισαγωγή της στη συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

- Ποια στάση θα κρατήσει το ΚΚΕ στο β γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση;

- Α. Π."Το Κόμμα μας στο β γύρο θα κινηθεί με την ίδια λογική και τον ίδιο τρόπο που οργανώνει, στηρίζει, συμβάλλει στη μάχη του α' γύρου. Ο α' και β' γύρος είναι μια ενιαία εκλογική μάχη. Διαβάζουμε κι ακούμε ότι ήδη υπάρχουν συμφωνίες ανάμεσα σε κόμματα για το β' γύρο, εν αγνοία, βέβαια, της βάσης τους. Δηλαδή και εκεί που κατεβαίνουν χωριστά, λέγεται - ας διαψευστεί - ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ υπάρχει συμφωνία για το β γύρο κι όχι μόνον. Στο κάτω κάτω κάθε κόμμα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά νομίζω ότι οφείλει να εκθέτει ανοιχτά στο λαό τις επιλογές του. Εμείς τις εκθέτουμε, δεν τις κρύβουμε.

- Πού αποδίδετε την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού, που έλεγε ότι οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα έχουν πολιτικό περιεχόμενο και τώρα δεν το λέει;

- Α. Π. Το ΠΑΣΟΚ δε θα παραιτηθεί από το πολιτικό περιεχόμενο των εκλογών και να σας πω το γιατί. Γιατί θέλει να επιβάλει στη λαϊκή του βάση να διαλέξει ανάμεσα στη συνείδησή και την πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Κι επομένως θα τρομοκρατεί τη λαϊκή του βάση ότι αν δεν ψηφιστούν οι συνδυασμοί του, θα πέσει η κυβέρνηση, θα χάσει τις επόμενες εκλογές κλπ. Και θα το παίζει σε διπλό ταμπλό: Και τρομοκρατώντας τη λαϊκή του βάση και λέγοντας ότι οι εκλογές δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Οι εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και, με την ευκαιρία, πρέπει ο καθένας να ξεκαθαρίσει το εξής: Το πρόβλημα είναι γενικά να πειθαρχώ στο κόμμα μου; Πειθαρχώ σε κάποιο κόμμα που ασπάζομαι την πολιτική του. Σ' αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει πειθαρχία. Οποιος ασπάζεται την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σαφώς πρέπει να στηρίξει και τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Κι αν θέλετε, οι φίλοι του ΚΚΕ που θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς που στηρίζει, θα το κάνουν, γιατί συμφωνούν με την πολιτική του. Και εκείνοι που διαφωνούν μαζί του και ψηφίσουν, θα το κάνουν όχι γιατί πειθαρχούν, αλλά γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει. Το κριτήριο είναι "τι πιστεύω, τι βλέπω, τι συμπέρασμα έχω βγάλει". Επομένως αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα πειθαρχίας, αλλά συνείδησης.

ΑΠΟΨΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Οδηγούν στην πνευματική και πολιτική αποχαύνωση

Απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα σε ερώτηση για τις καθημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου

Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα σε ερώτηση αναφορικά με τις καθημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, σημείωσε:

"Ας μη σχολιάσω το "καθημερινές" διότι ξέρετε, το πολύ το "Κύριε ελέησον" το βαριούνται και οι άγιοι, αλλά αυτό ισχύει για όλους μας, και για τους πολιτικούς. Εμείς δε θ' ασχοληθούμε με το αν ο ηγέτης της Εκκλησίας έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη. Ούτε το θέλουμε ούτε μπορούμε να του απαγορεύσουμε να μιλάει. Αλλο είναι το πρόβλημα: Τι λέει. Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ξεκινάει και μιλάει για την Ελλάδα μας και την ανεξαρτησία μας, για την εργατιά και την ανεργία, θα περίμενε κανείς να πει την προσωπική του γνώμη, ως θρησκευτικός ηγέτης, για το πώς θ' αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Και τι ακούει; Ιδέες "αρχαιοπληξίας", "βυζαντινολογίες", σοβινιστικές.

Είναι λίγο περίεργο: Η θρησκεία - λένε οι ταγοί της - κηρύσσει την αγάπη. Ο Αρχιεπίσκοπος όμως ως και το μίσος ανάμεσα στους λαούς καλλιεργεί. "Ο περιούσιος ελληνικός λαός, ο καθυστερημένος τούρκικος" ή ποιος άλλος. Αυτές οι απόψεις όχι μόνον είναι επικίνδυνες, αλλά αντικειμενικά οδηγούν - δεν ενδιαφέρει ποιες είναι οι προθέσεις - στην πνευματική και πολιτική αποχαύνωση. Και δείχνει - για να το πω με πιο ήπιο τρόπο - την ανεπάρκεια του συγκεκριμένου ηγέτη να πει στον ελληνικό λαό τη γνώμη του για το τι πρέπει να γίνει. Τι λέει; Να μεγαλώσουμε την Ελλάδα, να μετακινήσουμε τα σύνορά της. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πέρα από το ότι είναι έγκλημα κατά της ειρήνης και δίνει λαβή σε όσους θέλουν να χτυπήσουν την Ελλάδα να το κάνουν, δε δίνει διέξοδο.

Ο μεγαλοϊδεατισμός έχει δοκιμαστεί. Δύο παγκόσμιους πολέμους είχαμε για τη διεύρυνση του ζωτικού χώρου. Λύθηκαν τα προβλήματα των λαών; Επομένως, θα έλεγα, ότι όσοι αισθάνονται ικανοποιημένοι απ' αυτά που λέει, να το σκεφτούν καλύτερα.

Να σας πω και για μια άλλη πλευρά, που μας προκαλεί. Μιλάει για τη φτωχολογιά που πρέπει να τη βοηθήσουμε. Δεν έχω πρόχειρα στοιχεία, αλλά η Εκκλησία έχει μεγάλη περιουσία. Ξέρουμε περιπτώσεις που δήμαρχος και δημότες είχαν αιτήματα προς την Εκκλησία να δοθεί ένα κτήμα, κάτι για τη δημιουργία παιδικών χώρων κ.ά. Υπήρξαν αντιδράσεις, δεν τους βάζω όλους σ' ένα τσουβάλι. (Και υπάρχουν ιερείς θαυμάσιοι άνθρωποι, στο πλευρό του λαού). Τι στάση έδειξε η Εκκλησία σ' αυτά; Οχι να "χαϊδεύουμε τ' αυτιά" της φτωχολογιάς και να θέλουμε να την αποχαυνώσουμε. Πρέπει ν' αφυπνιστεί η φτωχολογιά κι όχι ν' αποχαυνωθεί".

"902 TV"
Συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στη Λάρισα

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", στις 9.30μ.μ. στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα",την Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα στην Λάρισα, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψής της στο νομό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ