ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμένει θρασύτατα στην τρομοδιάταξη!

Με επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει την τρομοδιάταξη κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ και επιτίθεται στην Ενωση, γιατί αρνείται να νομιμοποιήσει τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας που επιχειρείται

"Η η ΕΣΗΕΑ πράττει το καθήκον της και παίρνει πρωτοβουλίες ή θα περάσει η διάταξη. Ενα κι ένα κάνουν δύο"!Μ' αυτόν τον ωμό τρόπο - χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αντίληψής για τη δημοκρατία - ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Β. Γιαννόπουλος, με επιστολή του προς στην ΕΣΗΕΑ, απαιτεί, ουσιαστικά, από την Ενωση να γίνει συνένοχη στη γνωστή τρομοδιάταξη ή αλλιώς θα την περάσει η κυβέρνηση χωρίς άλλο! Ενώ όμως, όπως αποκαλύπτεται από τα γραφόμενα του Γιαννόπουλου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, έτσι ή αλλιώς, να περάσει την τρομοδιάταξη για την αυτεπάγγελτη δίωξη των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ με δήλωση του προέδρου της διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να μετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο που είναι δυνατόν να εκληφθεί ότι νομιμοποιεί τη θέσπιση νόμων περιοριστικών της ελευθεροτυπίας, όπως η τρομοδιάταξη της κυβέρνησης.

Οπως είναι γνωστό, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας, όσο και ο αρμόδιος για την τρομοδιάταξη Β. Γιαννόπουλος, προβάλλουν πως, τάχα, στόχος τους δεν είναι η φίμωση της πολιτικής κριτικής και η προληπτική λογοκρισία με τις αυτεπάγγελτες διώξεις, αλλά προστασία των πολιτών από υβριστικές και συκοφαντικές εκφράσεις. Ομως, η ίδια η επιστολή του Β. Γιαννόπουλου προς την ΕΣΗΕΑ αποκαλύπτει ακριβώς το αντίθετο. Υπενθυμίζεται ότι σχετική διάταξη αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Παρουσιαστής ή εκφωνητής τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος παρουσιάζει, εκφωνεί ή επιτρέπει την εκφώνηση μηνυμάτων σε βάρος τρίτων προσώπων με περιεχόμενο εξυβριστικό ή δυσφημιστικό, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Ο προϊστάμενος διευθυντής του υπαλλήλου, ο οποίος έδωσε εντολή για την παρουσίαση ή εκφώνηση του μηνύματος αυτού ή επέτρεψε την εκφώνησή του τιμωρείται ως ηθικός αυτουργός ή απλός συνεργός κατά περίπτωση. Η ποινική δίωξη χωρεί αυτεπαγγέλτως"...

Στόχος, το φίμωμα της κριτικής

Το ποιους, ωστόσο, επιχειρεί να προστατέψει η κυβέρνηση μ' αυτήν την τρομοδιάταξη και τι χαρακτηρίζει συκοφαντία προκύπτει καθαρά από την ίδια την επιστολή του υπουργού, όπου παρουσιάζει την κριτική που κατά καιρούς ασκείται στην κυβερνητική πολιτική και πρακτική - και στις δικές του αρμοδιότητες ως συκοφαντίες. Χαρακτηριστικά, επανέρχεται στις γνωστές δικές του συκοφαντικές επιθέσεις κατά του "Ριζοσπάστη" και του ΚΚΕ και άλλων εφημερίδων για την κριτική που άσκησαν στην πολιτική των ΜΑΤ, των διώξεων και της συκοφαντίας των αγροτών, αλλά και σε άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και κατηγορεί την ΕΣΗΕΑ, γιατί δε συμφώνησε με τις δικές του αντικομμουνιστικές και αντιδημοκρατικές αιτιάσεις και συκοφαντίες να πάρει μέτρα εναντίον των παραπάνω!

Εκτός των άλλων, στην επιστολή του, ο Β. Γιαννόπουλος επιτίθεται στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με αήθεις χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας την Ενωση ότι δεν έδιωξε από μέλη της τους χουντικούς δημοσιογράφους και δημοσιογραφούντες! Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί δημοκράτης και "φρουρός" της ελευθεροτυπίας, ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ζητούσε μέτρα κατά του κιτρινισμού και της συκοφαντίας και κατηγορεί την ΕΣΗΕΑ πως, αντί άλλων: "Σεις... συμμετείχατε λάβροι σε αντιπολιτευτικά παιγνίδια (ανακοινώσεις για το αγροτικό κλπ.), βγάζετε και προβοκατόρικες ανακοινώσεις, ότι δήθεν θέλω να φιμώσω τον Τύπο"! Ο Β. Γιαννόπουλος, υποστηρίζει στα σοβαρά... ότι διαστρεβλώνονται οι απόψεις του από... "πρώην αξιωματικούς μιας άλλης εποχής που υπηρέτησαν στα Α-2 και στη ΓΥΣ, πρώην στελέχη λογοκριτές 67- 74 και ετερόκλητους συνεργάτες τους που σήκωσαν το βάρος του βρώμικου '89! Αραδιάζει ακόμα... "τους Ερετζήδες, τους νεοδημοκράτες, φασίστες, χουντόφρονες" κ.ά., για να προβάλλει ότι... "εμείς (οι δημοκρατικοί και ο Β. Γιαννόπουλος, φυσικά... ) τους καταργήσαμε" (τους τυποκτόνους νόμους). Σκόπιμα, ωστόσο, ξέχασε πως κάποιους απ' αυτούς τους νόμους της Χούντας και του Μεταξά τους χρησιμοποιεί σήμεραη κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών και των άλλων εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι, μαζί με την τωρινή επιστολή του ο Β. Γιαννόπουλος υπενθυμίζει πως έστειλε στην ΕΣΗΕΑ και άλλη επιστολή στις 5 Φεβρουαρίου '98 αλλά και τις γνωστές επιστολές που είχε στείλει το 1997 στην Ενωση, καθυβρίζοντας τους αγωνιζόμενους αγρότες, το ΚΚΕ και το "Ριζοσπάστη" και απειλώντας τους δημοσιογράφους που "δε συνεμορφώθησαν"...

ΕΣΗΕΑ: ΟΧΙ στον εκβιασμό

Η ΕΣΗΕΑ,με δήλωση του προέδρου της Αρ. Μανωλάκου για όσα υποστηρίζουν σχετικά με την τρομοδιάταξη οι κυβερνητικοί παράγοντες (Δ. Ρέππας και Β. Γιαννόπουλος) απάντησε, προχτές, το βράδυ πως: "Δεν πρόκειται να μετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο με οποιονδήποτε, που θα απέβλεπε, ή καθ' οιονδήποτε τρόπο θα ήταν δυνατόν να εκληφθεί ότι νομιμοποιεί τη θέσπιση νόμων περιοριστικών της ελευθεροτυπίας. Το ισχύον ποινικό οπλοστάσιο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα διαπραττόμενα αδικήματα. Η ΕΣΗΕΑ, τονίζεται επίσης, δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ομηρία κυβερνητικών δηλώσεων ως προς την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία, στους πολίτες και στο δημοσιογραφικό κόσμο".Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η Ενωση έχει ψηφίσει κώδικα δεοντολογίας και έθεσε τις βάσεις για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παρεκτροπών, στα οποία ωθεί η επιχειρηματική επιδίωξη της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας.

Τέλος, σχετικά με τις προβαλλόμενες αιτιάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης πως η Ενωση δεν απάντησε σε σχετικές επιστολές του, αναφέρεται, ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, την περίοδο 1984-'86, ομόφωνα έκρινε ότι δεν είχε λόγο να απαντήσει στις επιστολές (του Οκτωβρίου) του Β. Γιαννόπουλου, δεδομένου ότι αφορούσαν προσωπική αντιπαράθεσή του με συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Απλώς, βάζουμε τον εισαγγελέα!

Να δικαιολογήσει, ξανά, την κυβερνητική απόφαση για την επιβολή της γνωστής τρομοδιάταξης κατά των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ προσπάθησε χτες ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας. Ενώ παραδέχτηκε πως "υπάρχουν διατάξεις και προβλέπονται αυστηρότατες κυρώσεις και στο ισχύον νομικό καθεστώς στην πατρίδα μας. Και βεβαίως, όταν κάποιος υβρίζεται ή συκοφαντείται έχει το δικαίωμα να αναλάβει δικαστική πρωτοβουλία"... Απαντώντας, γιατί δεν αφήνουν, τότε, τον θιγόμενο να διεκδικήσει το δίκαιό του με το ισχύον σύστημα αλλά επιχειρούν να το αλλάξουν, είπε προσποιούμενος τον αφελή: Ασφαλώς τον αφήνουμε. "Απλά (η νέα διάταξη) αναθέτει στην εισαγγελική αρχή, δίδοντάς της το δικαίωμα ή την εξουσία να επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων" (αυτεπαγγέλτως...).

Κατά τα άλλα, ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να παρουσιάσει την απαράδεκτη επιστολή του Β. Γιαννόπουλου προς την ΕΣΗΕΑ, ως έκφραση αγωνίας για την προστασία των πολιτών! Μάλιστα, κάλεσε την ΕΣΗΕΑ να απαντήσει στην επιστολή Γιαννόπουλου, επιζητώντας, προφανώς, τη νομιμοποίηση της τρομοδιάταξης - αφού θα μπορεί να παρουσιαστεί και ως προϊόν διαλόγου...

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες, κοινή αντιπροσωπεία των διοικήσεων της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ είχε συνάντηση με τον Δ. Ρέππα, στον οποίο επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της στη θέσπιση οποιασδήποτε ποινικής διάταξης και τόνισε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας του πολίτη. Επίσης, η αντιπροσωπεία των δημοσιογραφικών οργανώσεων έθεσε στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ το θέμα της απαράδεκτης - όπως χαρακτηρίζεται - επιστολής που έστειλε χτες ο Β. Γιαννόπουλος στην Ενωση.

Κρίση με γνωστή ταυτότητα

Μέχρι και πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση όταν αναφερόταν στην "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας ήταν σαν να μιλούσε για τον "κήπο της Εδέμ", όπου η χώρα μας είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στους "ισχυρούς" του κόσμου. Χθες, ακούγαμε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να μιλά για την οικονομική κρίση που πλήττει όλο σχεδόν τον πλανήτη και ήταν σαν να μιλούσε για έναν εφιάλτη, τον οποίο όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε και επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τις συνέπειές του. Μόνο που ξέχασε να μας πει ότι τόσο η "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας, που οξύνει την καπιταλιστική κρίση σε διάφορα κράτη, αλλά και οι επιπτώσεις τους στη χώρα μας δεν είναι "φυσικά φαινόμενα", είναι συγκεκριμένες επιλογές για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού συστήματος, επιλογές που η ίδια η κυβέρνηση συνυπέγραψε. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι αθώα, όπως θέλησε να την παρουσιάσει χτες ο κ. Παπαντωνίου, αλλά βαρύνεται με επιπλέον ευθύνες, γιατί γνώριζε τις συνέπειες που θα επέρχονταν.

Η πλήρης απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των εγκληματικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, είναι το υπόστρωμα αυτών των κρίσεων που δίνουν τη δυνατότητα στις πολυεθνικές και στο μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο να βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι απ' αυτές, ρίχνοντας όμως χώρες και λαούς στην απόγνωση και την εξαθλίωση. Για να εμπεδώνεται η κυριαρχία της "νέας τάξης".

Κορυφαίο παράδειγμα η Ρωσία, όπου αυτοί που τώρα προκαλούν την άνευ προηγουμένου κρίση είναι αυτοί που σχεδίασαν την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, που λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτής της χώρας, που κατέστρεψαν ανηλεώς την παραγωγική βάση της, που τη φόρτωσαν με δάνεια και υποσχέσεις δανείων. Ερχονται τώρα σαν τα όρνεα πάνω από το κλινικά νεκρό σώμα της Ρωσίας, για να αποτελειώσουν τη δουλιά τους.

Οταν πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών με την ταυτόχρονη υποτίμησή της, είχε πει ότι το έκανε για να προστατέψει το εθνικό νόμισμα από τις πιέσεις που δέχονταν και ότι αυτή την προστασία θα την παρείχε πλέον η "αλληλεγγύη" των εταίρων μας. Τις δυο τελευταίες μέρες είδαμε ότι νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη δραχμή και ότι για την αντιμετώπισή τους ένα τεράστιο ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έφυγε από τα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος (δηλαδή από τα ταμεία του κράτους) για να πάνε στα θησαυροφυλάκια των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των μεγάλων τραπεζών. Αυτά τα δυο δισ. δολάρια, όπως και τα υπόλοιπα, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα μέρος αυτών που οι Ελληνες εργαζόμενοι πλήρωσαν με την πολύχρονη λιτότητα, αυτών που συγκεντρώνει η κυβέρνηση με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Και είναι εξοργιστικό το ότι σε λίγες μέρες θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό να μας καλεί και πάλι να "αναπληρώσουμε" όχι μόνο αυτά που χάνονται στις κρίσεις, αλλά και αυτά που απαιτούν επιπλέον οι δείκτες της "σύγκλισης" για τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ. Η απάντηση των εργαζομένων απέναντι σ' αυτή την πολιτική δεν μπορεί να είναι παρά η πάλη για την ανατροπή της, καθώς διαπιστώνουν ότι πρόκειται για μια πολιτική που δεν επιδέχεται βελτιώσεων και επιδιορθώσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ