ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συλλαλητήριο καταδίκης

Την Παρασκευή, 4 Σεπτέμβρη, η Συντονιστική Επιτροπή διοργανώνει συλλαλητήριο καταδίκης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής

Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο που γίνεται την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου,καλεί τους εργαζόμενους της πόλης η Συντονιστική Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων και Συνδικαλιστών Θεσσαλονίκης.

Σε προκήρυξή της, η Επιτροπή Σωματείων αναφέρει ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις όπου αναιρούνται βασικές θεμελιακές κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης, δημιουργήθηκε μια νέα πραγματικότητα με νέες δυσκολίες. "Η εργατική δύναμη γίνεται ακόμη πιο φθηνή, χειραγωγήσιμη, ο βαθμός εκμετάλλευσής της θα μεγαλώσει, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων χτυπήθηκε και μαζί του το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση δεν αρκείται σε αυτά. Οργανώνει τις νέες φάσεις της επίθεσής της όπως το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό με στόχο την κατάργηση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος, των ασφαλιστικών κατακτήσεων και τη συρρίκνωση Ταμείων και Συντάξεων".

"Συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση, εγκατάλειψη των παραγωγικών βάσεων, όλα αποτελούν συνέπειες αυτής της πολιτικής που πρέπει να ανατραπεί", τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: "Μπορούμε να ματαιώσουμε τα αντεργατικά τους σχέδια για την αφαίρεση των εργασιακών ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας και το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας".

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να επιβάλουν με τον αγώνα τους μια άλλη πολιτική που θα προωθεί τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Να συγκροτήσουν μέτωπο κοινής δράσης από τα κάτω. Μέτωπο αλληλεγγύης για κάθε χώρο δουλιάς, για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο. Να μην εφαρμοστεί σε κανέναν εργασιακό χώρο, ο νόμος που ανατρέπει το 8ωρο και τις εργασιακές σχέσεις. Να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

"Μπορούμε με την ψήφο μας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση και όλους τους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής", καταλήγει η προκήρυξη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΡΘΜΕΙΩΝ
Στη μάχη της απεργίας

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας, για την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Απεργιακή μάχη δίνουν από σήμερα οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας, για την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,των ωραρίων εργασίας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οι ναυτεργάτες προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στέλνοντας ταυτόχρονα αγωνιστικό μήνυμα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,που δεν παρεμβαίνει για την εφαρμογή των συμβάσεων. Στο μεταξύ, αγωνιστικός"αναβρασμός" επικρατεί και στα πλοία της προθμειακής γραμμής Θάσου - Καβάλας, καθώς και εκεί οι ναυτιλιακές εταιρίες καταπατούν βάναυσα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρίσκεται από προχτές αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με επικεφαλής τον πρόεδρός της Γιώργο Τούσσα.

Τη συμπαράστασή της στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και τονίζει ότι τα αιτήματά τους που αφορούν την καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και τις συνθήκες εργασίας, όχι μόνο είναι δίκαια, αλλά πρέπει και να βρουν άμεση λύση. "Οι ευθύνες - τονίζεται - για τα προβλήματα των ναυτεργατών, για τις απαράδεκτες και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας τους (15 έως 17 ώρες δουλιά) βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση. Η αντεργατική πολιτική της είναι αυτή που ανοίγει την όρεξη στη μεγαλοεργοδοσία, να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως σύγχρονους δούλους, με σκοπό το μέγιστο κέρδος". Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί τους μαζικούς φορείς της Κέρκυρας, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες.

Τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, το οποίο, όπως τονίζει, επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κάθε κατάχτηση των ναυτεργατών. "Καταγγέλλουμε - σημειώνεται - την κυβερνητική πολιτική, στην οποία στηρίζεται η αντεργατική δράση των εργοδοτών για μεγαλύτερα κέρδη μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας, την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους ναυτεργάτες και σ' όλους τους εργαζόμενους. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι υπόθεση όλων και θα είναι νικηφόρος".

ΚΕΡΑΦΙΝΑ
"Χορός" απολύσεων

Μυστικός όρος της ιδιωτικοποίησης οδηγεί σε 70 απολύσεις. Τρίωρη στάση εργασίας χτες, καταγγέλλει η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και καλεί σε πάλη

Μετά το ξεπούλημα της επιχείρησης ειδών υγιεινής ΚΕΡΑΦΙΝΑ στην Κόρινθο, άρχισε ο "χορός" των απολύσεων. Ηδη η εταιρία ΝΕΟΚΑΤ,στην οποία παραδόθηκε η επιχείρηση, απέλυσε ένα εργαζόμενο, ενώ ετοιμάζεται να απολύσει συνολικά 70 εργαζόμενους από τους 180 που απασχολεί,με βάση σχετικό όρο που είχε περιληφθεί στην σύμβαση ξεπουλήματος της επιχείρησης και που είχε κρατηθεί μυστικός από τους εργαζόμενους!

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χθες τρίωρη στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Απαιτούν ανάκληση της απόλυσης,να μη γίνουν άλλες απολύσεις, να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα (αναδρομικά κλπ.) που τους οφείλονται και να μη γίνει αφαίρεση κατακτήσεών τους.

Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ

Τις απολύσεις στην ΚΕΡΑΦΙΝΑ που είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησής της καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ,χαιρετίζει την προσπάθεια των εργαζομένων της επιχείρησης να οργανώσουν την αντίστασή τους και δηλώνει πως θα σταθεί στο πλευρό τους.

Η Ν.Ε Κορινθίας επισημαίνει ότι από τις εξελίξεις αυτές, φαίνονται καθαρά: Οι ευθύνες των μελών της διορισμένης διοίκησης της επιχείρησης που ανέλαβε το έργο του ξεπουλήματος. Ενα απ'τα μέλη της οποίας επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΚΚΕ γιατί εναντιώθηκε στην ιδιωτικοποίηση και που τώρα ζητά την ψήφο των εργαζομένων σαν υποψήφιος στο κυβερνητικό νομαρχιακό ψηφοδέλτιο.

Οι ευθύνες του Νομάρχη, ο οποίος συνεχίζει τις προεκλογικές περιοδείες σε εργοστάσια υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική και τους αντεργατικούς της νόμους. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Δ.Σ του Σωματείου της επιχείρησης που δεν οργάνωσε τον αγώνα των εργαζομένων και ιδιαίτερα του προέδρου που αν και γνώριζε για τις 70 απολύσεις το κράτησε μυστικό.

Καλεί τους εργαζόμενους στην ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΕΛΒΙΟΝΥ, ΔΙΩΡΥΓΑ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να οργανώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της και σημειώνει πως ο καλύτερος τρόπος για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι η παραμονή των επιχειρήσεων στο δημόσιο, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή τους. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να ψηφίσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ για να γίνουν οι Δήμοι και η Νομαρχία πυρήνες λαικής αντίστασης ενάντια στην αντεργατική αντιλαική κυβερνητική πολιτική.

Τους στερούν την περίθαλψη!

Αρνούνται τις παροχές σε δεκάδες αλλοδαπούς, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

Την άρνηση παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το ΙΚΑ, με σχετική εντολή του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, αντιμετωπίζουν δεκάδες ασφαλισμένοι αλλοδαποί, που δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους. Το πρόβλημα αποκάλυψε ο "Ρ", ενώ το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,σε σχετική επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητάει την επίσπευση παροχής των ποινικών μητρώων στους αλλοδαπούς, για την έκδοση των καρτών παραμονής.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι το ΙΚΑ επικαλείται τις οδηγίες του υπουργείου, "σύμφωνα με τις οποίες, παροχές δικαιούνται μόνο όσοι αλλοδαποί κατέχουν βίζα ή πράσινη ή λευκή κάρτα και δεν καλύπτουν όσους έχουν μόνο βεβαιώσεις κάρτας παραμονής. Αυτοί ακριβώς αντιμετωπίζουν και το οξύ πρόβλημα, που, αν και έχουν κάνει αίτηση στον ΟΑΕΔ για να πάρουν τη σχετική κάρτα, δεν τους δίνεται γιατί δεν έχουν αντίγραφο ποινικού μητρώου, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες εκδίδουν με μεγάλη βραδύτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν υποβληθεί 2.000 αιτήσεις για τη χορήγηση αντιγράφων ποινικού μητρώου και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περίπου πεντακόσια".

Στο μεταξύ, μετά από παραστάσεις του ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδη, στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την περίπτωση Αλβανού εργαζόμενου, θύμα εργατικού ατυχήματος, που το ΙΚΑ αρνιόταν να του δώσει παροχές, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος. Ο 51χρονος που βρισκόταν σε άθλια οικονομική κατάσταση, αφού το ΙΚΑ δεν του έδινε τις νόμιμες αποζημιώσεις και ταυτόχρονα δεν μπορούσε να εργαστεί μετά από σοβαρό τραυματισμό του, έχει ήδη λάβει την πράσινη κάρτα και τα χρήματα που δικαιούνταν από το ΙΚΑ.

Αντεργατικό "παιχνίδι"

Στη λογική του αντεργατικού νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, η επιχείρηση παιχνιδιών "Ζαχαριάς",στο κατάστημα των Βριλησσίων, απαίτησε από εργαζόμενη - η οποία επέστρεψε από άδεια λοχείας - να δεχτεί τη μετατροπή της εργασιακής της σχέσης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθεί!

Το "κρούσμα αντεργατικής αυθαιρεσίας στον "Ζαχαριά"", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,τονίζοντας ότι είναι παράνομη η μετατροπή συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Η εργαζόμενη αρνείται να δεχτεί τη μεταβολή και το ΕΚΑ καλεί το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα για την επίλυση του προβλήματος.

Από π

Από προηγούμενη κινητοποίηση ναυτεργατών. Σήμερα, συνάδελφοί τους του πορθμείου Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας απεργούν

Γενική Συνέλευση στη "ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ"

Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, αποφάσισε να συγκαλέσει την ερχόμενη Πέμπτη το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στη "ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ", το οποίο συνεδρίασε χθες, με αφορμή τη νέα πρόκληση της επιχείρησης να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους των δύο ελασματουργείων.

Ηδη ως αυτή τη στιγμή έχουν κοινοποιηθεί 30 διαθεσιμότητες και συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100,αφού όσοι εργαζόμενοι των ελασματουργείων επιστρέφουν από την άδειά τους τίθενται σε διαθεσιμότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ