ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Κοιτάζουν τους εργοδότες στα μάτια και τους εργαζόμενους ... στην τσέπη

Αντί για ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και την αύξηση των εμβολιασμών, στήνουν βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη του λαού

Η επιστροφή των παραθεριστών θα επιβαρύνει υγειονομικά τα αστικά κέντρα, αλλά το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι το ίδιο και χειρότερο με πριν από το καλοκαίρι

Eurokinissi

Η επιστροφή των παραθεριστών θα επιβαρύνει υγειονομικά τα αστικά κέντρα, αλλά το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι το ίδιο και χειρότερο με πριν από το καλοκαίρι
Διανύοντας ήδη το 4ο και ιδιαίτερα επιθετικό κύμα της πανδημίας, η σταθερή αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων τις τελευταίες μέρες δείχνει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει με την επιστροφή των ταξιδιωτών στα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στο τέταρτο κύμα, ο λαός μας μπαίνει όπως ακριβώς βγήκε από το τρίτο: Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του, με το δημόσιο σύστημα σμπαραλιασμένο, με την ατομική ευθύνη «απογειωμένη» και τώρα «εμπλουτισμένη» με απειλές και αναστολές εργασίας από 1η Σεπτέμβρη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Που σημαίνει ακόμα λιγότεροι υγειονομικοί στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε λίγες μέρες που ξεκινάνε οι αναστολές (1η Σεπτέμβρη).

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη βδομάδα να αναστείλει τις άδειες του υγειονομικού προσωπικού από την 1η Σεπτέμβρη, προκειμένου να διαχειριστεί τις συνέπειες της υποστελέχωσης και των κενών που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας, στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται στην ουσία για ομολογία αυτών των τεράστιων ελλείψεων και των εγκληματικών επιπτώσεων που έχει η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και των εμβολιασμών, για την καθυστέρηση των οποίων η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη.

Από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο σε εργαλείο επιτάχυνσης αντεργατικών μέτρων, διχάζοντας τους εργαζόμενους και τροφοδοτώντας τον ανορθολογισμό, τον οποίο στη συνέχεια αξιοποιεί ως βολικό αντίπαλο για να κρύβει τις ευθύνες της και να συκοφαντεί τον δίκαιο αγώνα των υγειονομικών.

Η απόφαση για αναστολή των αδειών ισχύει μέχρι νεωτέρας και ως αιτία προβάλλεται «η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών». Στην πράξη η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω της αναστολής καθηκόντων, χωρίς αποδοχές και Ασφάλιση, σε όσους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν ανεμβολίαστοι μετά την 1η Σεπτέμβρη.

Ατομική ευθύνη και νέα οικονομική επιβάρυνση

Αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και έχουν στο επίκεντρο τους ανεμβολίαστους, κλιμακώνουν την πολιτική της ατομικής ευθύνης και στρώνουν το έδαφος για να ενταθούν το επόμενο διάστημα εκβιασμοί και απειλές από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς. Ας δούμε σχολιασμένα τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτέμβρη 2021 έως τις 31 Μάρτη 2022.

  • Υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με κόστος 10 ευρώ, που θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι ανεμβολίαστοι. Επίσης, ένα υποχρεωτικό rapid test τη βδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με κόστος 10 ευρώ για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τέλος, δύο υποχρεωτικά rapid test τη βδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με κόστος (10 + 10) 20 ευρώ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς και για εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Πλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα κόστος από 40 έως 80 ευρώ τον μήνα για να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά, που για πολλούς από αυτούς ισοδυναμεί με δυο και τρία μεροκάματα! Επιπλέον, χιλιάδες εργαζόμενοι θα αποτελούν εν δυνάμει θύματα απειλών και εκβιασμών από την εργοδοσία, που βρίσκει την ευκαιρία να ξεσαλώνει.

Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα «δώρο» προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, στα οποία η κυβέρνηση υπόσχεται αύξηση της κερδοφορίας τους, ακόμα και με το πλαφόν των 10 ευρώ ανά τεστ, αφού πενταπλασιάζει την πελατεία τους, από τις 50.000 σήμερα σε 250.000 ημερησίως (!) απ' όταν αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα. Βέβαια, ούτε σκέψη να πληρώνουν η εργοδοσία και το κράτος τα τεστ...

Πρόσθετα σε αυτό, επειδή το κόστος του τεστ θα λειτουργεί ως αντικίνητρο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βγαίνει εκτός επιδημιολογικής επιτήρησης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνολικότερη εξέλιξη της πανδημίας και την έγκαιρη διάγνωση πιθανών νέων μεταλλάξεων.

  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (πλην κάποιων που αναφέρονται παρακάτω), ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγξει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ. Βάζουν δηλαδή την εργοδοσία σε ρόλο ...επιτηρητή των μέτρων που ανακοίνωσαν, ανάβοντας το «πράσινο φως» για εκβιασμούς και απειλές στους εργαζόμενους. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η πρόβλεψη για αναστολή εργασίας, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος που δεν θα μπορεί να πληρώσει το τεστ, δεν θα έχει ούτε μισθό ούτε Ασφάλιση έως ότου κάνει το τεστ, αν στο μεταξύ δεν έχει χάσει τη δουλειά του, αφού η εργοδοσία έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και για απολύσεις.
  • Για τους μαθητές υποχρεωτικά δύο self tests τη βδομάδα που αφορά όσους άνω των 12 δεν έχουν εμβολιαστεί και όλους κάτω των 12 ετών.
  • Για τους φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου ή PCR τεστ τη βδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή με κόστος (10 + 10) 20 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την πληρωμή των τεστ για τα παιδιά τους θα είναι δυσβάσταχτη. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν σε αυτό, θα απαγορεύεται η παρακολούθηση των μαθημάτων!
  • Για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, υποχρέωση για rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι. Για τους ανήλικους ταξιδιώτες 5-12 ετών προβλέπεται self test.
  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και ούτω καθεξής, λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.
  • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, αθλοπαιδιών κ.λπ., λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.
  • Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει rapid test έως 48 ώρες πριν.
  • Στα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια, λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει rapid test έως 48 ώρες πριν.

Κ. Πασ.

Οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται

Στα ζητήματα της πανδημίας αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη δευτερολογία του, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές, την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Οπως με τις φωτιές, έτσι και με την πανδημία, που βρίσκεται σε έξαρση, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η εγκληματική πολιτική σας, που βάζει στη ζυγαριά του "κόστους - οφέλους" τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Και στην περίπτωση της πανδημίας, αναφορά στην οποία έκανε ο κύριος πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, αποδείχθηκε η εγκληματική απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής πρόληψης από το υποβαθμισμένο - με τους νόμους όλων σας - δημόσιο σύστημα Υγείας.

Για τις πυρκαγιές φταίνε τα ακραία πρωτοφανή φαινόμενα, για την έξαρση της πανδημίας ο "άγνωστος εχθρός" που "ξεπερνάει" οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό, οποιοδήποτε επιτελικό κράτος.

Οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα συνδικάτων και φορέων για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απάντησή σας είναι ότι αυτά κοστίζουν, ότι η οικονομία πιέζεται, ότι τίποτα δεν είναι τζάμπα και ότι χρήμα δεν περισσεύει.

Τα ίδια λέτε και στις φυσικές καταστροφές, όπου αναγκαία μέσα και υποδομές αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας είναι εκτός σχεδιασμού, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Αντί γι' αυτά αποθεώνετε την "ατομική ευθύνη". Το ζούμε με την πανδημία, το ζούμε και σε κάθε καταστροφή, όπου το "τρεχάτε να σωθείτε" είναι το βασικό "μέτρο" στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας.

Πάνω στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και στους ακόμα περισσότερους αποκλεισμένους από το σύστημα Υγείας της μίας νόσου, εσείς βρήκατε την ευκαιρία να τρέξετε τα σχέδιά σας για το "νέο ΕΣΥ", να κλείσετε νοσοκομεία και κλινικές, κλιμακώνοντας την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που μας έφερε έως εδώ.

Εχετε πάρει χαμπάρι ότι δεν βρισκόμαστε στο 1ο κύμα, αλλά βαθιά μέσα στο 4ο;

Μόνο να δει κανείς τα νούμερα καταλαβαίνει. Και γι' αυτό έχετε εσείς την ευθύνη, γιατί για μια ακόμα φορά ο τουρισμός άνοιξε με τα πρωτόκολλα των τουριστικών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που βράζει.

Ούτε ένα μέτρο θωράκισης του δημόσιου συστήματος δεν ανακοινώσατε, ούτε ένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία. Ούτε ένα για δείγμα.

Αντίθετα, επιμένετε να ρίχνετε τις ευθύνες σας στον λαό, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του.

Το εμβόλιο είναι ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης και εσείς το μετατρέπετε σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους, κι ας λέτε ό,τι θέλετε εδώ μέσα.

Μάλιστα, έχετε το θράσος να επικαλείστε τον ανορθολογισμό, τον οποίο εσείς οι ίδιοι τροφοδοτείτε με τις παλινωδίες σας, τη λειψή εμβολιαστική εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, τη μετατροπή του εμβολίου σε μέσο συναλλαγής, εξαγοράς, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Η ευθύνη είναι όλη δική σας...».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ