ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΑΓΓΛΙΑ - «ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
Απογείωση της πολιτικής «εμβόλιο και ατομική ευθύνη» στη διαχείριση της πανδημίας

Copyright 2021 The Associated

Στις 19 του Ιούλη, η Βρετανία προχώρησε σε αυτό που ο αστικός Τύπος της χώρας ονόμασε «Μέρα της Ελευθερίας», δηλαδή την άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Συγκεκριμένα, αφαίρεσε την οδηγία για χρήση μάσκας, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και το όριο στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στον ίδιο χώρο.

Μετά απ' αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε τη Βρετανία την πρώτη χώρα που προσπαθεί να επανέλθει στην «κανονικότητα», στηριζόμενη αποκλειστικά στον εμβολιασμό, για την προστασία από τον κορονοϊό.

Με άλλα λόγια, αφαιρώντας μάσκες και περιορισμούς, που ούτως ή άλλως δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προστασίας των εργαζομένων και του λαού, ο Τζόνσον απεκδύθηκε οποιασδήποτε ευθύνης του κράτους, πέρα από το να παρέχει τη δυνατότητα εμβολιασμού, με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπισε η πορεία του εμβολιασμού και στη Βρετανία.

Προχώρησε σε ένα πρωτότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο «πείραμα» εθνικών διαστάσεων, με στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, μεταποιητικού, εμπορικού, μεταφορών, τουρισμού, υπηρεσιών κ.τ.λ., ένα «επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα», όπως το χαρακτήρισαν ακόμα και κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες, με ανοιχτή επιστολή τους στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Lancet».

Οπως προειδοποιούν, το πείραμα αυτό θα προκαλέσει μη αναγκαίους θανάτους, θα διαδώσει τη λεγόμενη «μακρά COVID» σε εκατοντάδες χιλιάδες και ίσως οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου υπερμεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού.

Εξετάζοντας τα στατιστικά δεδομένα για την εξέλιξη της δημόσιας Υγείας στη Βρετανία, η «Μέρα της ελευθερίας» φαίνεται να σηματοδοτεί οτιδήποτε άλλο εκτός από το τέλος της πανδημίας. Η Βρετανία των 130.000 και πλέον νεκρών από τον κορονοϊό δείχνει να βαδίζει προς άλλη μια καταστροφική έξαρση της πανδημίας.

Είναι η χώρα που η κυβέρνησή της στην πρώτη φάση της πανδημίας διακήρυττε για ένα διάστημα ότι θα την αντιμετωπίσει μέσω της ανοσίας της αγέλης, που θα αναπτυσσόταν φυσιολογικά, καθώς οι άνθρωποι θα αρρώσταιναν από τον ιό!

Είναι χαρακτηριστικό για την αντιμετώπιση των μέτρων ακόμη και μέσα στη Βρετανία ότι όλες οι προβλεπόμενες άρσεις περιορισμών πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αγγλία, ενώ Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία προχώρησαν - με βάση αποφάσεις των τοπικών κυβερνήσεων - σε άρση ορισμένων μόνο απ' αυτούς.

Παλινωδίες

Το αν η κυβέρνηση της Βρετανίας θα παραμείνει στην απόφασή της δεν είναι καθόλου σίγουρο, καθώς και στο παρελθόν έχει κάνει αρκετές στροφές 180 μοιρών, όπως η λεγόμενη «ακύρωση των Χριστουγέννων», όταν τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά από έξαρση του στελέχους Αλφα (γνωστή τότε ως βρετανική μετάλλαξη) του κορονοϊού, είχε θέσει ισχυρούς περιορισμούς, τρεις μόλις μέρες μετά τη βεβαίωση ότι δεν θα έβαζε περιορισμούς ενόψει Χριστουγέννων. Οι παλινωδίες δεν είναι φαινόμενο μόνο της ελληνικής, αλλά όλων των αστικών κυβερνήσεων, και η βρετανική βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Η ...επάνοδος στην «κανονικότητα» πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά από μια μεγάλη έξαρση διάδοσης του πολύ μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι έπαιξε ρόλο και η διάθεση ικανοποίησης του ποδοσφαιρόφιλου εγγλέζικου κοινού, την περίοδο που η ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας προχωρούσε στο Euro και τα πλήθη συνωστίζονταν κατά δεκάδες χιλιάδες χωρίς μάσκες ή αποστάσεις στα βρετανικά γήπεδα, προκαλώντας έκπληξη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εξέλιξη αυτή στην Αγγλία παρακολουθείται στενά από επιστήμονες και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, την ώρα που στο Ισραήλ και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ επανέφεραν τη μάσκα όταν έγινε ορατός ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Η αποκλειστική στήριξη στο προστατευτικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα. Η «Δέλτα», που είναι τόσο μεταδοτική όσο και η ανεμοβλογιά, έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, τη χειρότερη έξαρση της πανδημίας στην Κίνα μετά την αρχική στη Γουχάν.

Η Αγγλία ασύνετα έχει γίνει ο «πειραματικός βραχίονας» ολόκληρου του κόσμου στη μελέτη τού πόσο καλά μπορούν να προστατεύσουν τα εμβόλια από μόνα τους, λέει η Σουζάν Μπάτλερ - Γου, κλινική μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Αύξηση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Αγγλία υπάρχει σταθερή αύξηση και των κρουσμάτων και των νοσηλειών και των θυμάτων COVID, από τη «Μέρα της ελευθερίας» και μετά. Ετσι, μεταξύ 19 και 25 Αυγούστου υπήρξε αύξηση κρουσμάτων κατά 12,1% σε σχέση με τη βδομάδα που προηγήθηκε. Στην ίδια εβδομαδιαία σύγκριση κατά 9,4% αυξήθηκαν και οι νοσηλείες, ενώ κατά 13,4% αυξήθηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι άνθρωποι στην Αγγλία θα ζουν όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους, όπου η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Και η ζημιά από τον κορονοϊό, σε συνδυασμό με την τραγική έλλειψη μέτρων προστασίας, στη λογική του «κόστους - οφέλους», δεν φαίνεται μόνο στα στοιχεία για την καθημερινή εκατόμβη νεκρών, αλλά και στην αύξηση του αριθμού όσων πάσχουν από «μακρά COVID», όπως τονίζει η Ντίπτι Γκουρντασάνι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κουίν Ελίζαμπεθ του Λονδίνου και μία από τους 100 επιστήμονες που έστειλαν την ανοιχτή επιστολή στο «Lancet».

Η Γκουρντασάνι θεωρεί ότι οι περιορισμοί άρθηκαν πρόωρα, καθότι τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, παρότι το 90% του πληθυσμού στην Αγγλία διαθέτει αντισώματα στον κορονοϊό, είτε από τον εμβολιασμό του (88% έχουν κάνει την πρώτη δόση, 77% και τις δύο δόσεις) είτε επειδή ανέρρωσε μετά από μόλυνση από τον κορονοϊό.

«Το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από το πρόγραμμα εμβολιασμού», λέει ο Μαρκ Γούλχαουζ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αλλά η κυβέρνηση Τζόνσον και οι άλλες κυβερνήσεις του κεφαλαίου αντιμετωπίζουν τη δημόσια υγεία με άλλα κριτήρια...


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: «Scientific American», http://coronavirus.data.gov.uk


ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η χρονιά που η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε

Από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα κρούσματα γρίπης που αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τόσο από το βόρειο, όσο και από το νότιο ημισφαίριο, έπεσαν σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο. Ο λόγος, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, είναι ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού και ιδιαίτερα η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση εμποδίζουν και τη διάδοση της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται κυρίως μέσω σταγονιδίων και αεροζόλ, όπως και ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, αλλά έχουν μικρότερη μεταδοτικότητα απ' αυτόν. Γι' αυτό τα μέτρα για τον κορονοϊό κατάφεραν σχεδόν να εξαφανίσουν πέρσι τη γρίπη, παρότι οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να υπάρξουν δυνατότητες τήρησής τους σε χώρους εργασίας, Εκπαίδευσης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.τ.λ., ρίχνοντας όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη, όπως άλλωστε έκαναν και για την εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Η καταβαράθρωση των κρουσμάτων γρίπης δείχνει πόσο διαφορετική είναι η πανδημία του κορονοϊού, συγκριτικά με την εποχιακή επιδημία γρίπης, καθώς εξαρχής ο SARS-CoV-2 ήταν πολύ πιο μεταδοτικός, με το στέλεχος «Δέλτα» που κυριαρχεί σήμερα, να είναι πολλές φορές πιο μεταδοτικό από τους ιούς της γρίπης. Σε καμία περίπτωση η Covid-19 δεν είναι μια «γριπούλα», ούτε ως προς τη μεταδοτικότητα, ούτε ως προς τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία (θνησιμότητα, μακροπρόθεσμες συνέπειες κ.τ.λ.).

Στο δημοσιευόμενο διάγραμμα εμφανίζονται τα στοιχεία για τις περιπτώσεις γρίπης των τελευταίων ετών στη Βόρεια Αμερική, αλλά παρόμοια είναι τα διαγράμματα και για τη Νότια Αμερική, την Ωκεανία και τις άλλες ηπείρους. Στις ΗΠΑ, των 650.000 νεκρών από κορονοϊό, την περίοδο 2020-2021 παρουσιάστηκαν μόλις 700 θάνατοι από γρίπη, συγκριτικά με τους 22.000 θανάτους της προηγούμενης σεζόν και τους 34.000 της προπροηγούμενης.

Καθώς το ετήσιο εμβόλιο γρίπης προσαρμόζεται στα στελέχη που κυκλοφόρησαν στον κόσμο το τελευταίο δωδεκάμηνο, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικό θα είναι για την περίοδο 2021-2022, αν επιστρέψουν τα τυπικά μοτίβα μόλυνσης από γρίπη. Ο ΠΟΥ έκανε τις προτάσεις του για τα στελέχη γρίπης στο τέλος του Φλεβάρη, αλλά αυτές οι προτάσεις στηρίζονται σε πολύ λιγότερα κρούσματα απ' ό,τι συνήθως. Από την άλλη μεριά, με λιγότερους ιούς σε κυκλοφορία μειώνεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης, κι έτσι το φετινό εμβόλιο γρίπης ίσως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με ειδικούς της δημόσιας υγείας, αν στο μέλλον διατηρηθεί σε αυξημένο επίπεδο η συνήθεια πλυσίματος των χεριών, κάλυψης του προσώπου και κοινωνικής αποστασιοποίησης από τους ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, τότε μπορεί η ετήσια περίοδος γρίπης να είναι πιο ήπια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ