ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μια «περιήγηση» στα Στέκια και τους χώρους του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό»! Με αυτό το σύνθημα απευθύνεται η ΚΝΕ σε κάθε νέο και νέα με τις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που απλώνονται σε όλη τη χώρα και κορυφώνονται στην Αθήνα, στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φωτίζοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που αποτελεί απάντηση και διέξοδο σε κάθε σύγχρονο πρόβλημα και προβληματισμό της νεολαίας, η ΚΝΕ επιδιώκει οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να αποτελέσουν κορυφαία πολιτική παρέμβαση στις πολύ κρίσιμες εξελίξεις που διανύουμε, συνδυασμένη πάντα με στιγμές υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας.

Αυτόν τον στόχο επιδιώκει να υπηρετεί κάθε χώρος, κάθε Στέκι του Φεστιβάλ, που μαζί με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις τέσσερις Σκηνές που θα στηθούν στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» υπόσχονται στους νέους, αλλά και σε ανθρώπους όλων των ηλικιών ένα μοναδικό τριήμερο.

Κεντρική έκθεση για την Παρισινή Κομμούνα

Οπως κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ θα δεσπόζει η Κεντρική Εκθεση, που φέτος θα είναι αφιερωμένη στο μεγαλύτερο γεγονός για την εργατική τάξη τον 19ο αιώνα, την Παρισινή Κομμούνα.

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά, θα περιηγηθούμε στα οδοφράγματα στα στενά σοκάκια του Παρισιού, που αποτέλεσαν την προϊστορία και το σκηνικό της «πρώτης εφόδου στον ουρανό», όπως έλεγε ο Κ. Μαρξ. Οι 72 μέρες που διήρκεσε η Κομμούνα ήταν αρκετές ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις του μέλλοντος, να βγάλουν την εργατική τάξη στο προσκήνιο της Ιστορίας. Τροφοδότησαν με πλούσια συμπεράσματα τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη επαναστατική πάλη.

Με οπτικοακουστικά μέσα, με συντροφιά τα κείμενα των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, αλλά και την Τέχνη της περιόδου και τη μεταγενέστερη, θα φωτιστούν το πρωτόγνωρο για την εποχή τους έργο των κομμουνάρων, ο απαράμιλλος ηρωισμός τους, αλλά και το τι σηματοδοτεί αυτή τους η προσπάθεια ακόμα και σήμερα.

Στην Παρισινή Κομμούνα θα είναι αφιερωμένο σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ, στο θεατράκι όπου συναντιούνται νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, άνθρωποι από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομμούνα, μέσα στη σύντομη διάρκεια ζωής της, εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την Τέχνη, την οποία επισφράγισε και με ειδικά άρθρα στα διατάγματά της, με δημιουργία θεσμών και λήψη πολλών πρωτοβουλιών.

Στο Στέκι Πολιτισμού θα γίνει την Παρασκευή εκδήλωση για την επίδραση της Παρισινής Κομμούνας στην Τέχνη, όπου θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, που θα συνοδεύεται με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας. Ενώ μια μέρα νωρίτερα η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει τις «Μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Παράλληλα, και τις τρεις μέρες στον χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με θέμα την επίδραση της Κομμούνας στην Τέχνη, με εικαστικά έργα πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μες στη φωτιά της μάχης και άλλα στον απόηχο του ηρωικού αγώνα των κομμουνάρων.

Οπως πάντα, η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ θα δώσει χώρο και στην ερασιτεχνική δημιουργία, σε νέους καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ενώ επίσης σπουδαστές και απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών θα πάρουν τη σκυτάλη του προγράμματος, παρουσιάζοντας δικό τους έργο.

Αγωνιστική συνάντηση για μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους, νέες γυναίκες

Ζωντάνια και δημιουργικότητα υπόσχεται το Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ. Εκεί θα υπάρχει και τις τρεις μέρες έκθεση με τίτλο «Επαναστάτης θα πει...», που με έναν πρωτότυπο τρόπο θα αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένης επαναστατικής πρωτοπορίας στις σημερινές συνθήκες, τη σύγχρονη συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ στην πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Σε ξεχωριστά διαμορφωμένους χώρους του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργούν «Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας» για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων, που θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε ομάδες και να παρουσιάσουν θέματα που τους απασχολούν, να οργανώσουν και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις - παρουσιάσεις. Ακόμα, θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Κοινωνικών Επιστημών, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και ξεχωριστός χώρος - Εργαστήριο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Τα μαθητικά συγκροτήματα δεν θα λείψουν και φέτος από τη Σκηνή του χώρου, στην οποία επίσης θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση με τη συμμετοχή των μαθητών για το πού αποσκοπούν οι συνεχείς αλλαγές στην Εκπαίδευση και το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το σχολείο και ποιο είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Στον χώρο θα κυκλοφορεί και μια νέα μπροσούρα της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ, για να γνωρίσουν οι μαθητές τα δικαιώματά τους μέσα στις μαθητικές κοινότητες και το σχολείο.

Το Φοιτητικό Στέκι θα βρίσκεται φέτος σε νέο, αναβαθμισμένο χώρο, μαζί με τη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Το πανεπιστήμιο που έχουμε - το πανεπιστήμιο που θέλουμε». Με έντυπη και ψηφιακή μορφή θα παρουσιάζεται το σημερινό αστικό πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και της υποβαθμισμένης γνώσης, σε αντιδιαστολή με το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Επίσης, θα προβάλλεται η έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας». Παράλληλα, ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει προσωπικότητες των επιστημών και των Τεχνών μέσα από πληροφορίες που θα προβάλλονται στον χώρο.

Στο Στέκι των Φοιτητών θα υπάρχει επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και γνωριμίας με τα πανεπιστήμια της Αττικής, μέσα από μια ηλεκτρονική διαδραστική παρουσίαση που θα τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν για το Τμήμα τους, τον φοιτητικό τους σύλλογο και τη δράση της ΚΝΕ. Και όσοι θέλουν να το ψάξουν περισσότερο, θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν μια μικρή έκδοση γνωριμίας των φοιτητών με τις θέσεις της ΚΝΕ για το πανεπιστήμιο, το φοιτητικό κίνημα, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Η πάλη ενάντια στον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα θα μπει στο επίκεντρο του Στεκιού Νέων Εργαζομένων του Φεστιβάλ, όπου κεντρική δραστηριότητα θα είναι η εκδήλωση - συζήτηση γύρω από τον εργάσιμο χρόνο, με θέμα: «Με την οργάνωσή μας μπλοκάρουμε τον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς!».

Στο χώρο του Στεκιού θα λειτουργήσει έκθεση με θέμα τον εργάσιμο χρόνο, θα υπάρχουν μπροσούρες και βιβλία με αντίστοιχες παρουσιάσεις και συζητήσεις.

Παράλληλα, ξεχωριστό σημείο θα υπάρχει για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τις μάχες που έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ όλη την προηγούμενη χρονιά.

«Κόκκινη Γωνιά» αποκαλείται και φέτος το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια. Μέσα από την έκθεση που θα στηθεί στον χώρο, με τίτλο «Σοσιαλισμός... για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία», και την ξενάγηση, οι νέες εργαζόμενες, άνεργες, μαθήτριες και φοιτήτριες θα μπορούν να αναζητήσουν τις απαντήσεις στις αγωνίες, στους προβληματισμούς που έχουν για την αιτία και τη διέξοδο από τις πολύπλευρες διακρίσεις που βιώνουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Τις μέρες του Φεστιβάλ, επίσης, θα κυκλοφορήσει και θα διακινείται στο χώρο του Στεκιού νέα έκδοση που επιμελείται η αντίστοιχη Επιτροπή του ΚΣ, με τα υλικά της Συνόδου του ΚΣ με θέμα «Η εξειδικευμένη δουλειά της ΚΝΕ στις νέες γυναίκες, όρος και προϋπόθεση για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Το «κόκκινο Αερόστατο»

Με άξονα το περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» στο Φεστιβάλ θα διαμορφωθεί σε γωνιές δραστηριοτήτων. Εκεί οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να πουν τη γνώμη τους για το περιοδικό, να συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια, να εξασκηθούν σε υπολογιστές στήνοντας σελίδες του περιοδικού, να προτείνουν θέματα και αφιερώματα που θα ήθελαν να διαβάσουν στα επόμενα τεύχη κ.λπ. Αλλά θα συναντήσουν και φίλους από την παιδική κατασκήνωση σε ένα reunion του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Θα υπάρχει έκθεση με τίτλο την αγαπημένη στήλη του περιοδικού, «Το ημερολόγιο ενός απορημένου», όπου θα αναδεικνύονται οι αγώνες που αναπτύχθηκαν ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, το περιεχόμενο και τα αιτήματά τους, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμπληρώσουν το δικό τους ημερολόγιο, να διατυπώσουν τις δικές τους απορίες και απαντήσεις. Αλλη μία από τις γωνιές θα έχει ως άξονα το βιβλίο «Κι όμως, κινείται...», που ειδικά επεξεργασμένο γι' αυτές τις ηλικίες πραγματεύεται την εξέλιξη των κοινωνιών, αναδεικνύοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στις προκλήσεις της εποχής.

Αλλά και το θέμα του ελεύθερου χρόνου θα έχει τη δική του θέση με ειδική επεξεργασία για τα μεγαλύτερα παιδιά, με ευκαιρία για παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές και μια σειρά από δραστηριότητες, που θα αναδεικνύουν αυτήν την ανάγκη.

Παράλληλα, μέσα στο τριήμερο θα δοθεί παράσταση stand up comedy, θα λειτουργήσει εργαστήρι για κρουστά, ενώ δεν θα λείψουν οι αθλητικές δραστηριότητες, αφού ο χώρος του «Αερόστατου» θα γειτνιάζει με αυτόν του Αθλητισμού.

Αθλητισμός, ανάγκη και δικαίωμα

Το Στέκι Αθλητισμού στον χώρο του Φεστιβάλ θα αποτελεί συνέχεια και θα εντάσσεται στο 9ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ, οι δραστηριότητες του οποίου θα ξεκινήσουν από τις 11 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 3 Οκτώβρη. Στο Στέκι θα λειτουργήσει έκθεση που θα επικεντρώνει στα συμπεράσματα και το διεκδικητικό πλαίσιο των αθλητικών σωματείων που αναδείχθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από σημαντικές μάχες για την ουσιαστική ενίσχυσή τους, για να αποκρουστεί η αντιδραστική παρέμβαση της κυβέρνησης σε σωματεία και ομοσπονδίες, για να στηριχτούν ουσιαστικά αθλητές και προπονητές στο έργο τους.

Παράλληλα στο Στέκι θα γίνουν επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων, καθώς και Αεροβικής Γυμναστικής, Ακροβατικής Γυμναστικής, Γυμναστικής για Ολους σε συνεργασία με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ). Θα διεξαχθούν τουρνουά σκακιού και σεμινάριο - workshop ορειβατικής πεζοπορίας, ενώ και τις τρεις μέρες θα υπάρχουν πίστα αναρρίχησης, τραπέζια πινγκ πονγκ, σκάκι.

Ακόμα το τριήμερο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν Διεθνούπολη με συμμετοχή αντιπροσωπειών ξένων Οργανώσεων Νεολαίας, Στέκι κατά των ναρκωτικών, χώρος της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και άλλα Στέκια και χώροι δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα και το περιεχόμενό τους θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» σε επόμενα φύλλα.

Σε μεγάλες πόλεις την ερχόμενη βδομάδα

Τη βδομάδα που μας έρχεται, το 47ο Φεστιβάλ θα περάσει από μια σειρά μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, με προγράμματα που περιλαμβάνουν συζητήσεις, εκθέσεις και πολύμορφες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αντανακλώντας και μεταφέροντας στη νεολαία το μήνυμά του: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»!

Αναλυτικά αυτά τα φεστιβαλικά ραντεβού την ερχόμενη βδομάδα είναι:

Στην Αρτα, στις 3 και 4 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο. Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζήτηση στο μαθητικό στέκι και συναυλίες με τον Στάθη Αρτινό, την Φωτεινή Βελεσιώτου και τους Χαγιάλ. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Ζιώρη, Χρήστο Σιάνα.

Στα Τρίκαλα, στις 3 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ θα γίνει στον Μύλο Ματσόπουλου. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Στη Σπάρτη, στις 3 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ.

Στο Ναύπλιο, στις 3 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στον Πύργο, στις 4 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Ξυστρή. Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στο πρόγραμμα επίσης ξεχωρίζουν συναυλίες με τους: Το Σφάλμα, Banda Morena.

Στη Ζάκυνθο, στις 4 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σολωμού. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στο πρόγραμμα επίσης ξεχωρίζουν συναυλίες με τους: Sober on Tuxedos, Ζωγράφος.

Στην Κεφαλονιά, στις 4 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ μεταξύ άλλων συναυλία θα δώσουν οι Replica.

Στη Λευκάδα, στις 4 Σεπτέμβρη, στο πάρκο παραλίας, θα μιλήσει ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και μουσικό πρόγραμμα από τους Στέλιο Κοτίδη και Αλεξάνδρα Ρίζου, με τους Σταύρο Γιαβρή, Ανέστη Τσαρτσιανίδη και Ηλία Αράπογλο.

Στην Κόρινθο, στις 4 Σεπτέμβρη, στον Φλοίσβο. Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων hip hop με τους Raibo και Ryhme riot.

Στην Πτολεμαΐδα, στις 4 Σεπτέμβρη, στο Πέτρινο σχολείο. Θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάμπης, μέλος της ΚΕ, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται συναυλία με την Μιρέλα Πάχου.

Στην Κατερίνη, στις 4 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Βέροια, στις 4 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Δράμα, στις 4 Σεπτέμβρη, στα Γρασίδια Αγίας Βαρβάρας, θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στη Θήβα, στις 4 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ.

Στη Λήμνο, στις 4 Σεπτέμβρη, στη Μύρινα, θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ.

Στην Κάλυμνο, στις 4 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Χριστού, θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Στη Σύρο, στις 5 Σεπτέμβρη, στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη, θα μιλήσει η Ελένη Μητικάρη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Κορύφωση σε όλη τη χώρα

Αντίστοιχα προγραμματίζεται η κορύφωση του Φεστιβάλ σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Αναλυτικά:

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 16, 17, 18 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου». Στις 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πάτρα, στις 17 - 18/9, στο Νότιο Πάρκο. Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Λάρισα, στις 10 - 11/9, στην Κοίτη Πηνειού. Στις 10 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Αγρίνιο, στις 11/9, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Καλαμάτα, στις 10 - 11/9. Στις 11 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Καβάλα, στις 10 - 11/9. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Κοζάνη, στις 10 - 11/9. Στις 11 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Γιάννενα, στις 17 - 18/9, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Στις 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Βόλος, στις 17 - 18/9. Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Ηράκλειο, στις 17 - 18/9, στο Παγκρήτιο Στάδιο (parking). Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Χανιά, στις 17 - 18/9, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Μυτιλήνη, στις 17 - 18/9. Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Φεστιβάλ προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις:

Γιαννιτσά, στις 10/9, θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Σέρρες, στις 10/9, θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κιλκίς, στις 13/9, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Νάουσα, στις 10/9, θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ.

Κέρκυρα, στις 11/9, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ.

Πρέβεζα, στις 10/9, θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Καρδίτσα, στις 10/9, θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.

Ρέθυμνο, στις 19/9, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

Αγιος Νικόλαος, στις 11/9, θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΚΕ.

Τρίπολη, στις 7/9, θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ.

Κομοτηνή, στις 18/9, θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

Αλεξανδρούπολη, στις 25/9, θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ξάνθη, στις 24/9, θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ.

Φλώρινα, στις 8/9, θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ.

Καστοριά, στις 12/9, θα μιλήσει ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της ΚΕ.

Χαλκίδα, στις 17/9, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ.

Λιβαδειά, στις 18/9, θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

Λαμία, στις 11/9, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ.

Ρόδος, στις 11/9, θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Σάμος, στις 11/9, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ.

Εκδηλώσεις αυτές τις μέρες
  • Το Σάββατο 28 Αυγούστου:

Η Οργάνωση Βάσης Διονύσου - Βόρειων Χωριών της ΚΝΕ διοργανώνει εκδηλώσεις, στις 7.30 μ.μ., στο Γήπεδο Βρύσης Βαρνάβα (Μικρό Θεατράκι). Με θέμα «Οι συνέπειες της δήθεν πράσινης ανάπτυξης», θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον ποιητή Φώτη Αγγουλέ και θεατρική παράσταση από την «Εφηβική Σκηνή Βαρνάβα».

Στα Γρεβενά οι κεντρικές εκδηλώσεις στον νομό θα γίνουν στις 8 μ.μ., στο πάρκο Μανιταριών, και θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με Α. Νήρα, Ε. Πακαπούκα και Κ. Κωστόπουλο.

Στη Λέρο εκδηλώσεις γίνονται στον χώρο δίπλα από το δημοτικό Κινηματοθέατρο στο Λακκί, στις 7.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από την ΚΝΕ και ομιλία από την Δήμητρα Παντάπαση, στέλεχος του ΚΚΕ. Ακόμα, ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο «Φτώχεια - πόλεμοι - εγκλεισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός!», μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι και αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν επίσης: Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», καλλιτεχνικό στέκι με δημιουργίες εργαζόμενων του νησιού εμπνευσμένες από δημιουργίες των εξόριστων την περίοδο της δικτατορίας και έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες της φετινής χρονιάς.

  • Την Κυριακή 29 Αυγούστου:

Οι Τομεακές Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο σε χωριά του Πηλίου όπου έδρασε ο ΔΣΕ. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 π.μ., από τα Δικαστήρια του Βόλου.

Στην Ιεράπετρα οργανώνεται ιστορικός περίπατος στο Κάτω Χωριό με θέμα «Γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας - γινόμαστε οι επαναστάτες του 21ου αιώνα». Θα ακολουθήσει γλέντι στην Επισκοπή.

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργανώνει στη Χαλκίδα, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Δέλτα, τουρνουά μπάσκετ 3on3.

Προφεστιβαλική εκδήλωση γίνεται επίσης στη Σέκλιζα στην Καρδίτσα, στις 8.30 μ.μ., στο άγαλμα του Αντάρτη, στην πλατεία. Θα μιλήσει η Μαρίνα Φυτσιλή, Γραμματέας της ΤΟ Καρδίτσας της ΚΝΕ, και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών».

  • Την Τρίτη 31 Αυγούστου:

Φεστιβαλική εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Τζανακάκη στο Καστέλι Κισσάμου, στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Δανιάς, στέλεχος της ΚΝΕ, και θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα», ενώ στον χώρο θα μαζευτούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ