ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινητικότητα ιμπεριαλιστών γύρω από το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σκηνικό για μία πιθανή νέα επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας με αφορμή μία προβοκάτσια χρήσης χημικών όπλων κατά αμάχων, αυτήν τη φορά στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ώστε να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, κατήγγειλε πως στήνεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ο Κονασένκοφ κατήγγειλε την πρόσφατη άφιξη ομάδας «Βρετανών ειδικών» από τη βρετανική μισθοφορική εταιρεία «Olive UK», λέγοντας πως μετέφεραν «οκτώ δοχεία» αερίου χλωρίνης λίγα χλμ. έξω από χωριό της περιοχής Τζισρ αλ Σουγκούρ της επαρχίας Ιντλίμπ. Αντιμετώπισε ως ένδειξη πιθανής κλιμάκωσης δυτικής στρατιωτικής επίθεσης την πρόσφατη έλευση στην Ανατολική Μεσόγειο του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS ROSS», υποστηρίζοντας ότι μεταφέρει τουλάχιστον 28 πυραύλους «Τόμαχοκ» ικανούς να πλήξουν οποιαδήποτε περιοχή της Συρίας...

Το ίδιο διάστημα, το αραβικό δίκτυο «Al Masdar» μετέδωσε χτες πως δυνάμεις του συριακού στρατού και της αεράμυνας έχουν τεθεί ήδη σε ανώτατο επίπεδο επαγρύπνησης αναμένοντας μία ενδεχόμενη αιφνιδιαστική επίθεση, παρόμοια με αυτή που εξαπέλυσαν στις 14 του περασμένου Απρίλη ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, μετά από προβοκάτσια χρήσης χημικών στην πόλη Ντούμα, που βρισκόταν τότε υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών.

Οι κινήσεις αυτές διαδραματίζονται με φόντο τις πρόσφατες «προειδοποιήσεις» του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον περί αμερικανικής στρατιωτικής «απάντησης» σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων στο Ιντλίμπ και τις χτεσινές αναφορές του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πως το Παρίσι είναι έτοιμο για στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία «αν γίνουν» επιθέσεις με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, μολονότι υποστήριξε ότι ποτέ δεν έθεσε ως όρο για ανθρωπιστική βοήθεια την παραίτηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

«Αίσθηση» προκάλεσε επίσης χτες βράδυ η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για τις εξελίξεις στη Συρία και δη την ...«ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιντλίμπ» η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπεργκ, παρατήρησε πως «η Ρωσία καλείται να ενεργήσει με μετριοπαθή τρόπο επηρεάζοντας τη συριακή κυβέρνηση και να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση». Πρόσθεσε ακόμη πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν στη συνέχεια για την κατάσταση σε Ουκρανία, Δυτικά Βαλκάνια και «για ζητήματα εμπορίου».

Αντιπαράθεση Τουρκίας - Ιράν

Προωθώντας τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν προειδοποίησε νωρίτερα με κλιμάκωση της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και το Ιράκ, λέγοντας (στο πλαίσιο ομιλίας στην επαρχία Μους της Ν/Α Τουρκίας) ότι θα φέρει «ειρήνη και ασφάλεια» στο Ιράκ και σε περιοχές της Συρίας που δεν βρίσκονται υπό τον τουρκικό έλεγχο. «Δεν είναι τυχαίο που οι μοναδικές περιοχές της Συρίας όπου υπάρχει ασφάλεια και ειρήνη είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Θεού θέλοντος, θα φέρουμε την ίδια ειρήνη και σε άλλες περιοχές της Συρίας επίσης. Θεού θέλοντος, θα φέρουμε την ίδια ειρήνη στο Ιράκ, όπου δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις... Μην ξεχνάτε, η Μικρά Ασία είναι ένα τείχος και αν αυτό το τείχος καταρρεύσει, δεν θα υπάρχουν πια Μέση Ανατολή, Αφρική, Κεντρική Ασία, Βαλκάνια ή Καύκασος», είπε.

Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις, το Ιράν εντείνει τις προσπάθειες να ενισχύσει το δικό του ρόλο και να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα στη Συρία.

Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Αμίρ Χαταμί ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στη Δαμασκό, συναντώντας μεταξύ άλλων τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον Σύρο ομόλογό του Αλί Αγιούμπ και πλήθος άλλων Σύρων αξιωματούχων. Υπέγραψε συμφωνίες στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι «η φύση της διμερούς συνεργασίας δεν θα αποφασιστεί από τρίτο μέρος».

Οι πιέσεις και οι σχεδιασμοί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία γίνονται παράλληλα με τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο αναβολή της σχεδιαζόμενης τετραμερούς συνόδου Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας για τη Συρία, τονίζοντας ότι θα προηγηθεί (μάλλον στις 7 Σεπτέμβρη) στην Τεχεράνη η τριμερής σύνοδος των τριών εγγυητριών δυνάμεων της εκεχειρίας στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία).

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ
Παράλληλες τουρκικές επαφές σε Μόσχα και Παρίσι

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών (δεξιά) υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του, χτες

Copyright 2018 The Associated

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών (δεξιά) υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του, χτες
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τα σχέδια της Αγκυρας να αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-400» εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, μιλώντας για αγορά που είναι «αντιφατική για έναν ΝΑΤΟικό σύμμαχο». Αν και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν οι σχετικές επιλογές της Αγκυρας θα επιφέρουν νέες κυρώσεις σε βάρος της για την «αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής», η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας διευρύνεται, φυσικά όχι μόνο για τους τουρκικούς εξοπλισμούς αλλά συνολικά στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης συμμαχιών που επιλέγει το κεφάλαιο, και στις ΗΠΑ αλλά και στην Τουρκία.

Ανάλογα όμως συνεχίζεται και το διμερές παζάρι. Οπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, χτες βρέθηκε στην Τουρκία τριμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, που άσκησε νέες πιέσεις προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία για τους «S-400» αλλά και να προχωρήσει κανονικά η εκτέλεση της παραγγελίας των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών «F-35» στην Αγκυρα, η οποία παραγγελία έχει «παγώσει». Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπροσωπεία βρέθηκε πρώτα στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, για την οποία όλοι σημειώνουν ότι επιδρά καθοριστικά στο παζάρεμα των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης.

Κι ενώ οι σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον δοκιμάζονται σκληρά, οι τελευταίες επαφές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μόσχα ανέδειξαν τους ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζεται η σύσφιξη των σχέσεων Αγκυρας - Μόσχας.

Οπως επέλεξε να πει ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επίσης συνάντησε τον Τσαβούσογλου, οι σχέσεις των δύο χωρών αποκτούν όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα. Στη συνάντηση του Πούτιν με τον Τσαβούσογλου πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπως και ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν. Ο Πούτιν υπογράμμισε επίσης «την όλο και πιο βαθιά συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην επίλυση διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και στη διευθέτηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η κατάσταση στην Συρία», ενώ είπε ότι πρέπει να συζητηθούν κι άλλες πρωτοβουλίες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, που θα εμβαθύνουν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Στο Παρίσι ο Αλμπαϊράκ

Παράλληλα, χτες ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, βρέθηκε στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Μπρουνό Λε Μερ. Μιλώντας για μια «θερμή συνάντηση», ο Αλμπαϊράκ είπε ότι «θέλουμε να αναβαθμίσουμε σε νέα φάση τις σχέσεις μας με την ΕΕ».

Από τη μεριά του, ο Λε Μερ είπε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, σε Γαλλία, Τουρκία, Ευρώπη, η κατάσταση στην Τουρκία να σταθεροποιηθεί», προσθέτοντας ότι έχουν ζωτική σημασία οι «δομικές μεταρρυθμίσεις» στην Τουρκία, με όλα τα μέσα.

Ο Αλμπαϊράκ επέκρινε εκ νέου τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία (όπως έχει γίνει βέβαια και σε βάρος πολλών άλλων χωρών, στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ και «εταίρων») αναφέροντας ότι «με τη βλάβη που θα προκαλέσουν στην περιφερειακή σταθερότητα θα συμβάλουν δυστυχώς σε χαοτικά προβλήματα, που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και επίσης την προσφυγική κρίση».

  • Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, στη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη συγγενείς αγωνιστών που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980 και 1990. Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η βίαιη προσαγωγή της 82χρονης Εμινέ Οτσάκ.
ΙΡΑΝ
Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΧΑΓΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εντεινόμενες στρατιωτικές απειλές και ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις των ΗΠΑ για διαπραγμάτευση των σχέσεων με το Ιράν σε «νέα» βάση αυξάνουν τη «θερμοκρασία» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, αλλά και στις σχέσεις των δύο γεωπολιτικών αντιπάλων. Χτες, ο Ιρανός αρχιστράτηγος και επικεφαλής των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης», Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του «απελευθέρωσε πλήρως» τον Περσικό Κόλπο και τα στρατηγικά Στενά του Χορμούζ «από ξένη και εχθρική υποδούλωση». Είχε προηγηθεί ανάλογη ανακοίνωση από τον αρχηγό του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Αλιρεζά Τανγκσίρι, λίγες βδομάδες αφότου ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι αν δεν επιτραπεί στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο, τότε δεν θα επιτραπεί σε καμία χώρα της περιοχής να εξάγει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο.

Η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - Ιράν μεταφέρθηκε το ίδιο 24ωρο σε αίθουσα του διεθνούς δικαστηρίου στη Χάγη, όπου δικηγόροι που εκπροσωπούν την ιρανική κυβέρνηση ζήτησαν να επιβληθεί στις ΗΠΑ η άρση των κυρώσεων που επανέφεραν πρόσφατα σε βάρος της Τεχεράνης, επειδή με την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραβίασαν το διεθνές Δίκαιο. Η ιρανική προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης επισημαίνει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, που πλήττουν την ήδη εξασθενημένη ιρανική οικονομία, παραβιάζουν επίσης τους όρους της διμερούς συμφωνίας φιλίας που είχαν συνάψει ΗΠΑ και Ιράν το 1955.

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απάντησε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «σθεναρά τον εαυτό τους απέναντι στο Ιράν» ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου. Χαρακτήρισε την προσφυγή του Ιράν «κατάχρηση των δικαστικών μέσων του δικαστηρίου» και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να παρέμβει στα δικαιώματα της Ουάσιγκτον να ενεργήσει με βάση την εθνική της ασφάλεια και να λάβει νομικά μέτρα.

Στη διάρκεια των ακροαματικών συνεδριάσεων, που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, το Ιράν θα ζητήσει από το διεθνές δικαστήριο να σταματήσει προσωρινά τις κυρώσεις, πριν οι δικαστές αυτού του κύριου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ αποφανθούν αργότερα για την ουσία της υπόθεσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ