ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλούτος εκδηλώσεων και δημιουργίας

Στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

ΤΑΦΥΛΗΣ

Στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη, στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία"». Θα κορυφωθεί το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπήκαν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου και ξεκίνησαν τις εργασίες για το «χτίσιμο» της μεγάλης νεανικής πολιτείας, ενώ παράλληλα με εξορμήσεις προπαγανδίζουν πλατιά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής δραστηριότητας προγραμματίζεται επίσης Αθλητικό Διήμερο της ΚΝΕ στις 4-5 Σεπτέμβρη.

Με εμπλουτισμένο περιεχόμενο θα λειτουργήσουν και φέτος το Εργατικό Στέκι, το περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, το περίπτερο των ΑΕΙ - ΤΕΙ, το Μαθητικό Στέκι, ο χώρος με δραστηριότητες για τις μικρότερες ηλικίες και ο Παιδότοπος.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν τρεις μεγάλες και ιδιαίτερα φροντισμένες πολιτικές εκθέσεις, με πλούσιο οπτικό υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ:

Στο Εργατικό Στέκι θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870-1936). Η πορεία του εργατικού κινήματος 1870-1936».

Σε κεντρικά σημεία του χώρου θα λειτουργούν η έκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», καθώς και η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

Το πρόγραμμα των περιπτέρων
  • Στο Εργατικό Στέκι

Το Εργατικό Στέκι αποτελεί χώρο συνάντησης, προβληματισμού και συζήτησης για εκατοντάδες νέους εργαζόμενους, από κάθε χώρο και κλάδο της Θεσσαλονίκης.

Φέτος, θα φιλοξενήσει την έκθεση«Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870-1936): η πορεία του εργατικού κινήματος», με ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ. Στο στέκι θα λειτουργήσει, ακόμη, παράρτημα της «Σύγχρονης Εποχής», με τις εκδόσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Μάη του '36, καθώς και με την Απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την κομματική οικοδόμηση.

Την Πέμπτη 15/9 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα καθήκοντα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς», με ομιλητή στέλεχος του ΚΚΕ.

  • Περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Με σύνθημα «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους! Πάλεψε για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο» λειτουργεί και φέτος το περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Την Πέμπτη 15/9, στις 8.30 μ.μ., προγραμματίζεται συζήτηση σχετικά με τις μεθοδεύσεις νομιμοποίησης της κάνναβης και τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα βρίσκεται σε εξέλιξη παιχνίδι Quizdom με ερωτήσεις για το θέμα των ναρκωτικών, τις αιτίες του φαινομένου και τη θέση του ΚΚΕ.

Επίσης, θα υπάρχει παρουσία Συλλόγων στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», αλλά και των Συλλόγων οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και «ΑΡΓΩ».

  • Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ

Την Πέμπτη 15/9, στις 8 μ.μ., προγραμματίζεται συζήτηση με βάση την επικαιροποιημένη πρόταση του ΚΚΕ για την Ενιαία Ανωτάτη Εκπαίδευση. Μια συζήτηση που φιλοδοξεί να οπλίσει τους νέους με γνώση και ελπίδα για το πώς ο στόχος για ολόπλευρη και υψηλού επίπεδου γνώση που θα οδηγεί σε αντίστοιχη εργασία μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Την Παρασκευή 16/9, στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστούν ερευνητικές εργασίες πολλών Οργανώσεων Βάσης από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που με καλαίσθητο και εύστοχο τρόπο θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε μια σειρά από αντιδραστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται στα αμφιθέατρα. Από το ζήτημα των ναρκωτικών μέχρι τις χυδαίες αστικές θεωρίες για την οικονομική κρίση και ανάπτυξη, θα προβάλλεται το ανυπόστατο και αντιεπιστημονικό τους υπόβαθρο και ταυτόχρονα η στάση που πρέπει να κρατά ένας νέος επιστήμονας απέναντι στον ανορθολογισμό, αλλά και σε όσα εχθρεύονται το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού.

Τέλος, και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί διαδραστική έκθεση που επιμελήθηκε η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου, με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει κρίση, πόλεμοι, φτώχεια και εκμετάλλευση».

  • Μαθητικό Στέκι

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού έχει η συζήτηση που οργανώνεται την Πέμπτη 15/9 με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα». Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα, προβληματισμούς και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το σχολείο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Στη συνέχεια, οι μαθητές Γυμνασίου θα πάρουν μέρος σε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού βασισμένο στο βιβλίο «Το σχολείο».

Την Παρασκευή 16/9 θα παρουσιαστούν διαδραστικά παιχνίδια όπως το «Ακου τι είπαν... για τα ΕΠΑΛ», παιχνίδι Quizdom, ενώ στη συνέχεια θα προβληθούν μαθητικές εργασίες πρότζεκτ.

Το Σάββατο 17/9 θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος...», στο οποίο θα πάρουν μέρος μαθητικά μουσικά σχήματα.

Στο στέκι θα υπάρχουν επίσης και τις τρεις μέρες: Προτάσεις της ΚΝΕ προς τους μαθητές για βιβλία, ταινίες, τραγούδια κ.λπ. Προβολή συλλογικών εργασιών που συμμετείχαν στον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Διαγωνισμός γκράφιτι με θέμα «Ζωγραφίζουμε ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο...».

  • Παιδότοπος

Το δικό τους ξεχωριστό χώρο θα έχουν και τα παιδιά. Θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες που προετοίμασε με μεράκι ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Με ομαδικά παιχνίδια, αθλοπαιδιές, θεατρικά δρώμενα και πρωτότυπες χειροτεχνίες, θα απασχολούν καθημερινά τους λιλιπούτειους επισκέπτες. Θα υπάρχει παράλληλα και γωνιά για τους γονείς, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, ανησυχίες και προβληματισμούς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 15/9, χειροτεχνίες, αθλοπαιδιές και ομαδικά παιχνίδια, «Ο Πέτρος και ο λύκος», μια ιστορία με πρωταγωνιστές τα μουσικά όργανα, επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές, πάρτι.

Παρασκευή 16/9, χειροτεχνίες, «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, «Μαθαίνουμε κόλπα από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα...», μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν.

Σάββατο 17/9, φθινοπωρινές χειροτεχνίες και κατασκευές με υλικά της φύσης, θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας φίλους, το έργο «Τα παιδιά που φέραν την ειρήνη...», Θέατρο σκιών «Ο καραγκιόζης» από τον Α. Αγαπίου.

Επίσης, προγραμματίζεται εκδήλωση - συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Δυσκολίες μάθησης στο σχολείο, φταίνε τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν;».

Στο χώρο θα υπάρχει γωνιά facepainting και lego.

  • Δραστηριότητες για μεγαλύτερα παιδιά

Την Πέμπτη 15/9, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αφιέρωμα στον κομμουνιστή χαράκτη Τάσσο και οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του καλλιτέχνη και να δοκιμάσουν να γίνουν και οι ίδιοι μικροί χαράκτες. Στη συνέχεια, πρωτότυπα πειράματα φυσικής και χημείας θα πραγματοποιηθούν από τα παιδιά σε ομάδες, ενώ στο τέλος της μέρας η παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει δραματοποιημένα αποσπάσματα από έργα της συγγραφέα Αλκης Ζέη.

Την Παρασκευή 16/9, οι επισκέπτες του χώρου θα περιηγηθούν με τη φαντασία τους πίσω στο χρόνο, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δραστηριότητα «Εσύ τι ήξερες για τους δεινόσαυρους...;», φτιάχνοντας τις δικές τους εντυπωσιακές κατασκευές. Τη σκυτάλη του προγράμματος θα πάρει το παιχνίδι «Η ιστορία... αλλιώς», ένα παιχνίδι ερωτήσεων και γνώσεων που φιλοδοξεί να τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών.

Το Σάββατο 17/9, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογικές ζωγραφιές ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα θα έχουν ακόμη οι δραστηριότητες με αφορμή το Προσφυγικό, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Σαββάτου.

Αθλητικό διήμερο στις αρχές Σεπτέμβρη

Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί αθλητικό διήμερο, με σύνθημα «Μη μένεις θεατής... Αγωνίσου! Ο Αθλητισμός δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας». Οι δράσεις θα αναπτυχθούν στα γήπεδα μπάσκετ της Πολίχνης, στην πλατεία Αριστοτέλους και θα κορυφωθούν με νυχτερινό δρόμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του αθλητικού διημέρου:

Κυριακή 4 Σεπτέμβρη

Στα γήπεδα μπάσκετ Πολίχνης: Στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους. Το άθλημα του μπάσκετ». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Τσιμπής, συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, και ο Πάνος Νομικός, προπονητής της ομάδας μπάσκετ ΜΕΝΤ.

Θα ακολουθήσει τουρνουά μπάσκετ 3 On 3.

Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη

Στην πλατεία Αριστοτέλους: Στις 7 μ.μ., επίδειξη πολεμικών τεχνών, επίδειξη ακροβατικής - ρυθμικής γυμναστικής, τουρνουά πινγκ - πονγκ.

Στις 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί νυχτερινός δρόμος 3,5 χιλιομέτρων, στο κέντρο της πόλης.

Δηλώσεις συμμετοχής για το αθλητικό διήμερο γίνονται στα παρακάτω τηλέφωνα: Για μπάσκετ: 6978.419.042. Για πινγκ - πονγκ: 6983.879.801. Για νυχτερινό δρόμο: 6980.119.626.

Το πρόγραμμα στις Σκηνές
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Δημήτρης Νικολούδης, Ανθή Τατσιούλη σε αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Fortissimo, σε διασκευές κλασικής μουσικής

Μελίνα Κανά

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Θεατρική ομάδα και συγκρότημα του ΠΑΜΕ σε αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία

Μανώλης Παπουλιάς και Μουσικόφρονες

Πετρολούκας Χαλκιάς

Γιάννης Λίτσιος

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΕΚΜΕΚ

Imam Baildi

Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς - αφιέρωμα στο έντεχνο πολιτικό τραγούδι

Group parody

Γλυκερία

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τη θέση του ΚΚΕ

Χειμερινοί Κολυμβητές

Αγάθωνας

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Kazoo

Μπλε

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Φίλιππος Πλιάτσικας

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ποντιακό γλέντι με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη

Γιώργος Μαργαρίτης

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Κίτρινα Ποδήλατα

ΟΝΙΡΑΜΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ