ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ζητά συστράτευση στην εφαρμογή του μνημονίου... για να το επαναδιαπραγματευτεί!

Καλεί το λαό να διαλέξει «τον Τσίπρα ή τις παλιές φθαρμένες δυνάμεις», με τις οποίες ψήφισαν βέβαια παρέα το νέο μνημόνιο για λογαριασμό του κεφαλαίου...

Τη γνωστή απάτη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ότι η... ανακούφιση του λαού θα έρθει μέσα από την επίτευξη των μνημονιακών στόχων επαναλαμβάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Τη γνωστή απάτη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ότι η... ανακούφιση του λαού θα έρθει μέσα από την επίτευξη των μνημονιακών στόχων επαναλαμβάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ξεθωριασμένα, κάλπικα διλήμματα από το παρελθόν ανασύρει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση και προς άγραν ψήφων, αντιγράφοντας μεθόδους που «δοξάστηκαν» απ' το ΠΑΣΟΚ. Η - μέχρι χτες - κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη (ρ/σ «Alpha»), κάλεσε το λαό να διαλέξει «τον Αλέξη Τσίπρα ή τις παλιές φθαρμένες δυνάμεις», με τις οποίες βέβαια προ ολίγων ημερών ψήφιζαν μαζί στη Βουλή το νέο μνημόνιο. Παρ' όλα αυτά υποστήριξε ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν στην υλοποίησή του, αποκλείοντας ωστόσο και την εκ νέου προσφυγή στην κάλπη.

Η Ο. Γεροβασίλη αξίωσε τη ...συνεργασία του λαού στην εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, με αντάλλαγμα κάλπικες υποσχέσεις όχι για «σθεναρή διαπραγμάτευση» αυτή τη φορά, αλλά - για πολλοστή φορά - για ...«επαναδιαπραγμάτευση»! «Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή σε πολλά της σημεία, και μάλιστα καθοριστικά σημεία. Σας θυμίζω τη διαπραγμάτευση για τα "κόκκινα" δάνεια και, βεβαίως, για το ασφαλιστικό σύστημα, για τα Εργασιακά (...) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», υποστήριξε, αν και λίγο μετά δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί ότι το μνημόνιο «σε πάρα πολλά σημεία είναι δεδομένο, παγιωμένο, και δεν αλλάζει». Συντηρώντας ωστόσο την αυταπάτη και αντιγράφοντας ουσιαστικά την επιχειρηματολογία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ότι «τώρα, τα τρία χρόνια, είναι ένα μεγάλο διάστημα, που αναλόγως με το ποιους στόχους επιτυγχάνουμε ως χώρα μπορεί κάποιος να επαναδιαπραγματευτεί»!

Επικαλέστηκε, ακόμα, το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα», που θα κινείται στο πλαίσιο των ασφυκτικών περιθωρίων του μνημονίου, για «τα προβλήματα των πιο αδύναμων», όπως είπε, τη διαχείριση, δηλαδή, της ακραίας φτώχειας, η οποία και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο ακριβώς από την εφαρμογή και του νέου μνημονίου για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές, ακόμα κι αν δεν πετύχουμε την αυτοδυναμία», παρείχαν χτες εξάλλου και ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, ο βουλευτής Γ. Μπαλάφας, αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στο «in.gr», επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της πλήρους σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Μετά (...) την αποχώρηση σημαντικού αριθμού στελεχών, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ανθρώπων, που για διαφόρους λόγους στις προηγούμενες εκλογές κρατήθηκαν μακριά του θεωρώντας ότι είχε ισχυρές επιρροές ακραίων πολιτικά στελεχών, που ήταν έξω από τη "συνήθη πορεία των πραγμάτων". Σήμερα, αυτός ο κόσμος βλέπει την ανοιχτή πόρτα για τη δημιουργία της μεγάλης αριστερής σοσιαλιστικής συμπαράταξης. Και πιστεύω ότι μέσα απ' αυτό το ρεύμα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εάν όμως δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε το μήνυμα που θα στείλει ο ελληνικός λαός είναι της συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτές συνεχίζονται αμείωτες, ενόψει και της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, το Σαββατοκύριακο, όπου θα παρθούν αποφάσεις σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, την εκλογική διακήρυξη κ.λπ. Να σημειωθεί ότι η Ο. Γεροβασίλη επιβεβαίωσε τους «δισταγμούς» των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σακελλαρίδη για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, λέγοντας πως «είναι και ανθρώπινο και φυσιολογικό να υπάρχουν αυτοί οι ενδοιασμοί».

«ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
Κληρονόμος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρέδωσε, χτες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή ο Π. Λαφαζάνης, «σφραγίζοντας» το σχετικό τριήμερο «σόου» που έδωσε και η «Λαϊκή Ενότητα» («ΛΑΕ») με αντιπαράθεση για την ακολουθούμενη διαδικασία ενόψει των επικείμενων εκλογών. Ο επικεφαλής της ζήτησε απ' τον Πρ. Παυλόπουλο να γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και να οριστούν εκλογές όχι νωρίτερα απ' τις 27 Σεπτέμβρη, στο όνομα της ενημέρωσης του λαού, που είναι βέβαιο ότι δεν υπηρετείται με το να δοθεί παράταση σε διαδικαστικά τερτίπια σαν αυτά στα οποία πρωταγωνίστησε και η «Λαϊκή Ενότητα» τις τρεις τελευταίες μέρες. Αργότερα κι αφού ορίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός, η «ΛΑΕ» κατήγγειλε τον ΠτΔ ότι «δεν υπερασπίστηκε το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυβερνητικές απόψεις».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Π. Λαφαζάνης αναμασά την αντιμνημονιακή ρητορική και τα εθνικοπατριωτικά περί τέλους της «εθνικής υποτέλειας», κρύβοντας την ταξική ουσία των μνημονίων, ενώ, παράλληλα, επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι το σχήμα του αποτελεί τον ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2, κάνει καθαρό ότι στόχος του είναι να συνεχίσει τις «καλύτερες αγωνιστικές και προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ». «Θέλουμε να τηρήσουμε τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις του», δηλώνει, όπου σαν τέτοιες η «ΛΑΕ» παρουσιάζει όσες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα δηλαδή που ήταν στοχευμένο στην καπιταλιστική ανάκαμψη, με μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στόχος που οδήγησε άλλωστε και στο νέο μνημόνιο.

Ο επικεφαλής της «ΛΑΕ» επικρίνει τον Αλ. Τσίπρα ότι «πέρασε και στην αντίπερα όχθη, να αποδεχθεί ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο και αυτό να αποτελεί τώρα το πρόγραμμά του για τις εκλογές», όπως αναφέρει, συσκοτίζοντας ότι τα μνημόνια φύονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στον οποίο ομνύουν ο ίδιος και η «Λαϊκή Ενότητα».

Σε ό,τι αφορά την έξοδο από την Ευρωζώνη, ο Π. Λαφαζάνης επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για επιλογή που έχει στη διάθεσή της η αστική τάξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί «εάν χρειαστεί», όπως λέει, για να υπηρετήσει τα συμφέροντά της: «Εάν χρειαστεί, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να καταργήσουμε τα μνημόνια, εμείς δεν θα διστάσουμε να φύγουμε από την Ευρωζώνη. Και να συγκροτήσουμε με νέους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους εθνικό νόμισμα», δηλώνει.

Τέλος, κλείνοντας το μάτι σε τμήματα της αστικής τάξης που «κοιτάνε» περισσότερο προς τα εκεί, υπερασπίζεται τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία. «Πέραν των πολλών άλλων που χρειάζεται να κάνουμε για να αναπτύξουμε μια νέα πολυδιάστατη διεθνή πολιτική, είναι να αναπτύξουμε και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», αναφέρει.

ΠΟΤΑΜΙ
Ευρύτερη δυνατή κυβερνητική συνεργασία για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με κύριο μέλημα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, το Ποτάμι διεκδικεί εκλογική ενίσχυση προκειμένου να μπορεί να αναλάβει ρόλο «ρυθμιστή» για την επόμενη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης και την εφαρμογή των «αναγκαίων αλλαγών» για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα παραπάνω επανέλαβε σε χτεσινή συνέντευξή του στο MEGA ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «πατριωτική στάση» ότι το Ποτάμι ψήφισε το μνημόνιο και αναφέροντας πως «το Ποτάμι είχε μια ξεκάθαρη συμβολή, την καθοριστική συμβολή σε αυτήν τη μάχη για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Το... ψεγάδι που βρήκε στο μνημόνιο, είναι ότι «έγινε άρπα κόλλα» - όταν βέβαια ο πυρήνας του εκφράζει πάγιες απαιτήσεις του κεφαλαίου, οι οποίες αποτυπώνονται και στις συνθήκες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ - ενώ αναφερόμενος προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα, σημείωσε: «Ο Τσίπρας, το Νοέμβρη του 2014, δήλωνε σε μεγάλη εφημερίδα ότι "θα σκίσω το μνημόνιο" και τώρα υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Είναι προδότης; Είναι Γερμανοτσολιάς; Οχι. Απλά κατάλαβε ότι πρέπει να λύσει τα προβλήματα της χώρας με το μόνο ευρωπαϊκό τρόπο». Εκτιμώντας, μάλιστα, ότι ο Αλ. Τσίπρας θα κερδίσει στις εκλογές, πρόσθεσε: «Αν ο Τσίπρας δεν προσέξει, η χώρα μπορεί να γίνει ερείπιο μετά τις εκλογές».

Μάλιστα, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του επειδή ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί μετεκλογικά με το Ποτάμι, δήλωση την οποία ο Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «μεγάλο ατόπημα», ενώ ξεκαθάρισε ότι «στην επόμενη Βουλή θα σεβαστούμε το πρώτο κόμμα και μετά το Ποτάμι θα προσπαθήσει να επιβάλει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Στην «ουρά» για μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση

Υποψηφιότητα για συμμετοχή και στην επόμενη κυβέρνηση θέτει ο Π. Καμμένος, διαμηνύοντας και την προτίμησή του να παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τα παραπάνω ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξή του στο MEGA, διαφημίζοντας μάλιστα το έργο του στο υπουργείο, μεταξύ άλλων σημειώνοντας την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, αλλά και τους... επαίνους που παίρνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στους διαγωνισμούς της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας.

Ο Π. Καμμένος, επιβεβαιώνοντας ότι εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δοκίμασε τα πάντα, «να πουν "όχι", να σηκωθούν από το τραπέζι, να πάνε σε δημοψήφισμα», δοκίμασε φίλους και εταίρους, αλλά διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν να βοηθήσει σε έναν άλλο δρόμο».

«Τώρα που κάηκε η πατρίδα δεν υπάρχει λόγος να φωνάξουμε φωτιά φωτιά», ανέφερε κυνικά για τη φωτιά που άναψαν στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προέτρεψε σε ενότητα «όλων των Ελλήνων», υποδεικνύοντας στο λαό να στρατευτεί κάτω απ' τις σημαίες της εγχώριας αστικής τάξης για να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη για να ανακάμψει η κερδοφορία της. Με αυτό κατά νου ο Π. Καμμένος εξήρε τη συμφωνία επειδή εξασφαλίζει χρηματοδότηση και διευθέτηση του κρατικού χρέους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για χρήματα που θα μπουν στην πραγματική οικονομία για να υπάρχει ανάπτυξη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ