ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναινούν επιθετικά για να ρημάξουν το λαό

Η πανηγυρική για το κεφάλαιο υπερψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. και τη «Δημοκρατική Συμμαχία», αποτελεί δείγμα της πιο επιθετικής συναίνεσης που επιδιώκουν τα αστικά κόμματα σε βάρος του λαού, με στόχο να τον τσακίσουν ολοκληρωτικά σε συνθήκες κρίσης και κλιμάκωσης των αδιεξόδων στη διαχείρισή της.

Η προπαγάνδα που κορυφώθηκε τις προηγούμενες μέρες από τα αστικά επιτελεία, για την ανάγκη μεγαλύτερης και γενικευμένης συνεννόησης, είναι προάγγελος των αλλαγών που μεθοδεύονται στο αστικό πολιτικό σύστημα, με δεδομένη την ενιαία στρατηγική των κομμάτων της πλουτοκρατίας, που από μόνη της κρατάει έφορο το έδαφος για συμπράξεις μέχρι και το επίπεδο της διακυβέρνησης.

Από αυτήν τη σκοπιά, η αρθρογραφία στον Τύπο και οι δηλώσεις εκπροσώπων από τα κόμματα που θέλουν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στο πολιτικό σκηνικό, στόχο έχουν να ασκήσουν πίεση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να πετάξουν και το τελευταίο φύλλο συκής της ψευτοαντιπαράθεσης για τα επιμέρους και να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά σε συγκλίσεις. Παράλληλος στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στις λαϊκές συνειδήσεις να αποδεχτούν την κυβερνητική συμμαχία των αστικών κομμάτων σαν θετική εξέλιξη για τα συμφέροντά τους, για να ενσωματώσει το αστικό σύστημα και να ξεγελάσει τις δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις.

Αυτό που δεν μπορεί να παρακάμψει το κεφάλαιο και οι διαχειριστές της πολιτικής εξουσίας του, είναι το γεγονός ότι η κρίση είναι βαθιά, όπως μεγάλα είναι τα αδιέξοδα στην καπιταλιστική διαχείριση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο οι ελιγμοί των αστικών κομμάτων απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια και την απαξίωση του αστικού συστήματος, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την αποδυνάμωση παραδοσιακών θεσμών του.

Με άλλα λόγια, τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα χειρότερα που έρχονται, είναι δύσκολο να περάσουν και να εμπεδωθούν από μια μονοκομματική κυβέρνηση ή μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων από τα αστικά κόμματα, ακόμα και για τα επιμέρους. Γι' αυτό επιζητούν να αποκτήσει η συναίνεση ακόμα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά. Για να γίνει συνείδηση στο λαό ότι το «όλοι μαζί» για τη διάσωση του κεφαλαίου, αφορά πρώτα και κύρια τον ίδιο.

Το ίδιο ισχύει και για τις μερίδες της πλουτοκρατίας που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η κινδυνολογία για τις συνέπειες από την απουσία γενικευμένης συναίνεσης, στόχο έχει να τις «νουθετήσει» για να συμβιβάσουν τις αντιθέσεις τους, να υποτάξουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα πάνω στο γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας σαν τάξη. Τέτοιες είναι για παράδειγμα οι αντιθέσεις ανάμεσα στο τραπεζικό κεφάλαιο και άλλες μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης, που αισθάνονται ρηγμένες από την κυρίαρχη γραμμή διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα και την ΕΕ και πιέζουν την κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ.

Οσοι παρουσιάζουν σαν κοσμογονία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κοροϊδεύουν το λαό, γιατί ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν είχαν και δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Η στρατηγική τους είναι του κεφαλαίου και εκφράζεται διαχρονικά με συμπόρευση σε βάρος του λαού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αμέτρητες φορές στο παρελθόν στήριξαν μαζί νόμους ενάντια στο λαό.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν μαζί τα 22 από τα 49 άρθρα του εφαρμοστικού νόμου για το «μεσοπρόθεσμο». Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς και τα στελέχη του καυχιούνται με κάθε αφορμή ότι έχουν ψηφίσει περισσότερα από τα μισά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στην έως τώρα θητεία της. Τα δυο κόμματα έφτασαν στα πρόθυρα του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης στις 15 Ιούνη, η οποία ναυάγησε στις λεπτομέρειες. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ψηφίσει μαζί τη συνθήκη του Μάαστριχτ, όλες τις μετέπειτα συνθήκες και στρατηγικές της ΕΕ, όλες τις στρατηγικές συμφωνίες ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα, έχουν ψηφίσει από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγιών, οι οποίες καθορίζουν την ελληνική νομοθεσία σε ποσοστό πάνω από 70%. Οσο για την ελληνική Βουλή, μόνο σε μια ενδεικτική περίπτωση, ο «Ρ» είχε αποκαλύψει ότι το 2007, στα θερινά τμήματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν ψηφίσει μαζί 11 από τα 13 νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή.

Η στάση τους είναι στρατηγικά ενιαία σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των φιλομονοπωλιακών νόμων, που μαζί φορτώνουν στο λαό. Οπως εχθρική είναι η στάση τους απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, στο ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ. Ο φόβος τους από την απαξίωση του αστικού συστήματος και τη δύναμη που κρύβει η οργανωμένη λαϊκή πάλη, είναι αυτός που τους αναγκάζει σήμερα να συνασπίζονται με πιο απροκάλυπτους όρους.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η επίθεση που εξαπέλυσαν η Α. Διαμαντοπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η «Καθημερινή» στο ΚΚΕ, για την αυτονόητη δέσμευσή του στο λαό ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του με όρους κινήματος να αντιπαλέψει την εφαρμογή του νόμου στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπως και κάθε αντιλαϊκού νόμου. Ολοι τους επανέφεραν το ζήτημα της «κοινοβουλευτικής νομιμότητας» και της «υποχρέωσης» του ΚΚΕ να μην αμφισβητεί τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζει η πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μάλιστα, κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τη στάση του ΚΚΕ, δίνοντας μια ακόμα διάσταση της αξίας που έχει για το σύστημα η επιθετική συναίνεση των κομμάτων που το υπηρετούν. Να συκοφαντούν δηλαδή την οργανωμένη ανυπακοή στους αντιλαϊκούς νόμους και να απειλούν το λαό για να απεμπολήσει το δικαίωμα με την πάλη του να αλλάζει τους συσχετισμούς προς όφελός του, να καθιστά ανεφάρμοστους και να ανατρέπει νόμους και πολιτικές που χτυπάνε δικαιώματα και ενισχύουν την πλουτοκρατία.

Η «συναίνεση» δείχνει ότι στην πολιτική ζωή αναμετρώνται δυο στρατηγικές που αντανακλούν την πραγματική ταξική αντίθεση συμφερόντων. Από τη μια, η ενιαία στρατηγική των αστικών κομμάτων που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την εξουσία του, ανεξαρτήτως θώκου. Από την άλλη, η στρατηγική του ΚΚΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τη λαϊκή συμμαχία, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και την ανατροπή τους, την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου ως μονόδρομο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Να αποκαλύψει ο λαός τους πραγματικούς του εχθρούς και να στήσει την πολιτική τους στον τοίχο. Να ακυρώσει τα σενάρια που τα αστικά επιτελεία επεξεργάζονται για να κερδίσουν την ανοχή του στο ξεκλήρισμα των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών του.

Ισχυρό ΚΚΕ, στο κίνημα και στην κάλπη, εγκατάλειψη των αστικών κομμάτων. Οργάνωση παντού, για να βγει ο λαός νικητής, χωρίς καπιταλιστές στην παραγωγή, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Π.

Συνάντηση με τη ΔΟΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) την Τρίτη 30 Αυγούστου και ώρα 1 το μεσημέρι.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Η Αλ. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Τρίτη 13 Σεπτέμβρη:

6.30 μ.μ.: Θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.

8 μ.μ.: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, στην πλ. Δημαρχείου στην Καλαμαριά.

Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη:

10.30 π.μ.: Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8) στην αίθουσα C.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ