ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Αγωνιστική ανατροπή του καταστροφικού κανονισμού

Στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε το Σάββατο η ΠΑΣΥ καθορίστηκαν τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών και πάρθηκαν αποφάσεις για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του αγώνα

Στην έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι βαμβακοπαραγωγοί, με αίτημα αιχμής την κατάργηση του νέου καταστροφικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι. Στην πανελλαδική σύσκεψη για το βαμβάκι που οργάνωσε, το περασμένο Σάββατο στην Καρδίτσα, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), καθορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα συγκεκριμένα - ενιαία για όλη τη χώρα - αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών, ανταλλάχτηκαν απόψεις και πάρθηκαν αποφάσεις για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΑΣΥ καλεί όλες τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και τις, κατά τόπους, επιτροπές της ΠΑΣΥ να προγραμματίσουν άμεσα ενημερωτικές και διεκδικητικές εκδηλώσεις, προετοιμάζοντας, ταυτόχρονα, την κλιμάκωση της πάλης των αγροτών για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πλούσιος και γόνιμος διάλογος, που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, φανέρωσε τις καταστροφικές επιπτώσεις του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, υπέδειξε τον ένοχο, που δεν είναι άλλος από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κι ανέδειξε τις δυνατότητες της ΠΑΣΥ να οργανώσει και να συντονίσει την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη μετέφεραν την οργή και αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και τις αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν στην ελληνική ύπαιθρο. Το ερχόμενο φθινόπωρο, λοιπόν, αναμένεται «θερμό», καθώς οι αγρότες, από τα χωριά και τις επαρχίες της Ελλάδας, διαμηνύουν προς την κυβέρνηση: «Οψόμεθα ες Φιλίππους»...

Συντονισμένη αντεπίθεση

Αποσπάσματα από ομιλίες και παρεμβάσεις μελών της γραμματείας και της πανελλαδικής επιτροπής της ΠΑΣΥ και εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και μαζικών φορέων

Η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας ξεκίνησε με ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς στις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι τόσο στους βαμβακοπαραγωγούς όσο και στις βαμβακοπαραγωγές περιοχές, επισήμανε την ανάγκη καθορισμού ενιαίων αιτημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο και συντονισμού των αγώνων που θα προγραμματιστούν. Ο Βαγ. Μπούτας τόνισε ανάμεσα σε άλλα, τα παρακάτω: «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι το πρόβλημα στο βαμβάκι είναι ένα από τα προβλήματα της αγροτικής πολιτικής που είναι άμεσα συνδεδεμένο, με όλες τις καλλιέργειες μόνο που δε συμπίπτουν την ίδια εποχή. Γι' αυτό, ξεκινώντας με το βαμβάκι πρέπει να συνδέσουμε τα προβλήματα σε όλα τα προϊόντα και σε όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Στην κτηνοτροφία, στον καπνό, το λάδι, τα σιτηρά, τα εσπεριδοειδή, τη βιομηχανική τομάτα, τα βιομηχανικά ροδάκινα, με τα προβλήματα του νέου ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ των νέων αγροτών με τα αναπτυξιακά αρδευτικά έργα.

Μπροστά στην εμμονή της κυβέρνησης και της ΕΕ, στο μαύρο μέτωπο που έχουν συγκροτήσει εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών πρέπει να αντιπαραθέσουμε το δικό μας μέτωπο και να επιτεθούμε με αγώνες, για να τους αναγκάσουμε να αλλάξουν αγροτική πολιτική.

Για να γίνει αυτό πρέπει να διαθέσουμε δυνάμεις προσωπικές και συλλογικές, έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλα τα σημεία της χώρας που καλλιεργούν βαμβάκι να ενημερώσουμε τους βαμβακοπαραγωγούς για τις τρομακτικές επιπτώσεις, που έχει ο νέος κανονισμός σατανικής επινόησης.

Να αναδείξουμε την ευθύνη που έχουν όχι μόνο η κυβέρνηση, που φυσικά έχει την πρώτη ευθύνη, γιατί συναποφασίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη συνέχεια εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική, αλλά και όσα κόμματα στηρίζουν αυτή την πολιτική είτε προβάλλοντας δευτερεύοντα ζητήματα και αποσιωπούν την ουσία, που είναι οι περιορισμοί στην παραγωγή, τα μεγάλα πρόστιμα και οι χαμηλές τιμές από τη μια μεριά και η ελεύθερη αγορά από την άλλη που αφήνουν ασύδοτα τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές να αυξάνουν όσο θέλουν και όταν θέλουν τα μέσα και εφόδια, που συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, του ΕΛΓΑ, των υπηρεσιών των διευθύνσεων γεωργίας, την Υγεία, την Παιδεία.

Πρέπει να συντονιστούμε όλοι οι αγρότες ανεξάρτητα τι καλλιεργούμε με κοινά αιτήματα που θα υπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και να συντονίσουμε τους αγώνες για να είναι μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητά τους.

Κατεύθυνση της ΠΑΣΥ είναι από αύριο κάθε αγροτική οργάνωση, κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΑΣΥ, να φτιάξει πρόγραμμα επισκέψεων στα χωριά και να πραγματοποιηθούν νομαρχιακές και επαρχιακές συγκεντρώσεις, που θα προσανατολίζουν τους αγρότες σε μεγάλα συλλαλητήρια προβάλλοντας πέρα από τα αιτήματα για το βαμβάκι και τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα».

Αλυσιδωτές επιπτώσεις

Η αγροτική πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕ και την κυβέρνηση τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια και ειδικά η πολιτική στο βαμβάκι, τόνισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος, έχει φέρει τους βαμβακοπαραγωγούς σε τρομερό αδιέξοδο, αλλά και ολόκληρη την οικονομία του νομού, η οποία εξαρτάται άμεσα από αυτό. «Οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, επισήμανε, έχουν εξανεμιστεί, αφού ο νέος Κανονισμός για το βαμβάκι αλλάζει για μια ακόμα φορά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους βαμβακοπαραγωγούς στην καταστροφή και στο ξεκλήρισμα της ελληνικής οικογένειας της υπαίθρου με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την οικονομία μιας περιοχής, ενός νομού που στηρίζεται αποκλειστικά στη μονοκαλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος».

Την ανάγκη συστράτευσης από όλους, επισήμανε στο χαιρετισμό του, ο νομάρχης Καρδίτσας Βασ. Αναγνωστόπουλος. «Να λειτουργούμε έτσι, τόνισε, ώστε σοφότερα και διεκδικητικότερα να ξεπεράσουμε την οδύνη της καταστροφής που έρχεται. Ο κόσμος της Καρδίτσας να συστρατευτεί και να δει ποιους έχει συμμάχους. Ας σταματήσουμε να είμαστε αγωνιστές του καναπέ και ας βγούμε στους δρόμους».

«Να πούμε την αλήθεια»

Στο ομόφωνο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της αύξησης πλαφόν για το βαμβάκι, το οποίο όμως δεν έλαβε υπόψιν της η Κομισιόν, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Γιάννης Παττάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Απόφαση που ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας ούτε καν ανέφερε όταν συζητιόταν το θέμα. Από δω και πέρα όμως τόνισε, εξαρτάται από μας να ενημερώσουμε τον κόσμο πως η αναμόρφωση του κανονισμού οδηγεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Εμείς καταγγείλαμε και τον προηγούμενο Κανονισμό και είδαμε τις συνέπειες. Και θα υπάρχει συνέχεια, αν δεν αντισταθούμε. Από το 1994 με τα καπνά μέχρι σήμερα με αγώνες κερδίσαμε πολλά και κυρίως να μας υπολογίζουν».

«Από αύριο κιόλας, τόνισε ο Γιάννης Πίσσαρης, μέλος του ΔΣ του αγροτικού Συλλόγου Ροδολίβους Σερρών, πρέπει να οργώσουμε όλα τα χωριά και να συντονίσουμε τον αγώνα. Πρέπει να ενημερώσουμε τους αγρότες για το τι θα συμβεί μέχρι το 2006 αλλά και μετά».

«Είμαστε για να πάρουμε παραπάνω ή για να σταματήσουμε το κακό που έρχεται;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Γ. Πασχαλούδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και συνέχισε: «Ολοι, προσπαθούν να μας πείσουν πως όσα παίρνουμε είναι πολλά. Γι' αυτό η μόνη διέξοδος, όπως λέει ο ποιητής είναι «αν είναι ο λάκκος σου βαθύς να σκάψεις μονάχος σου να βγεις». Αυτοί σχεδιάζουν να ξεκληρίσουν την αγροτιά, να μας κάνουν να ζούμε χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς υπόσταση. Οσοι όμως θέλουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι και όλοι μαζί.»

«Είμαστε αποφασισμένοι»

«Δε νομίζω πως υπάρχουν αγρότες που τρέφουν αυταπάτες πως η κυβέρνηση μπορεί να κάμψει τον αγώνα», τόνισε από την πλευρά του ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλων «Η Ανοιξη» και συνέχισε: «Σήμερα το βαμβάκι, αύριο τα σιτηρά, τα ζαχαρότευτλα. Πρέπει να ανεβάσουμε την ταξική μας συνείδηση και να αντικρούσουμε την κυβερνητική πολιτική. Κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα ο υπουργός Γεωργίας είχε πει ότι το βαμβάκι θα έχει την ίδια τιμή. Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να δοθεί απάντηση και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμμετέχουμε στους αγώνες».

Τη μείωση της παραγωγής που θα ακολουθήσει και σε άλλες καλλιέργειες, αλλά και τη μείωση της δραστηριότητας των επαγγελμάτων που δουλεύουν για τον αγροτικό εξοπλισμό τόνισε και ο Μπάμπης Μπακούλας γεωπόνος από τη Λάρισα. «Την πολιτική αυτή, πρόσθεσε, τη βλέπουμε χρόνια. Οδηγεί σε τσιφλίκια και μεγάλες εταιρίες, που θα εκμεταλλεύονται τη γη. Ολοι ξέρουμε πόσοι χρεοκόπησαν και έγιναν εργάτες στην πόλη. Ο αγώνας, δεν είναι μόνο των βαμβακοκαλλιεργητών. Αν δεν πάει καλά το βαμβάκι και στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες όλη η αγροτιά θα έχει πρόβλημα. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους αγρότες και τους επαγγελματίες και ενωμένοι να αγωνιστούμε».

«Πέρυσι στο νομό μου τη Δράμα, δήλωσε ο Γιάννης Στεφανίδης αγρότης από τη Δράμα, καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 107.000 στρέμματα βαμβάκι. Φέτος μόνο 95.000. Από αυτά τα 20.000 στρέμματα τα καλλιεργούν 40 άτομα και τα υπόλοιπα 2.500 οικογένειες. Τα 40 αυτά άτομα επιδοτούνται με 50 εκατομμύρια, όσο είναι δηλαδή το εισόδημα μιας ζωής για έναν μικρομεσαίο αγρότη. Γι' αυτό όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέτωπο που πρέπει να αναπτύξουμε. Μετά το 1995, εμείς, 175 άτομα, συρθήκαμε στα δικαστήρια. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα».

«Ο κανονισμός για το βαμβάκι είναι ο προπομπός για όσα έρχονται δήλωσε ο Χαρ. Αρχοντής γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Το θέμα είναι πώς θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Ελπίδα είναι μόνο ο αγώνας. Και δεν είμαστε μόνοι. Από την Ινδία μέχρι το Μεξικό και από τη Βραζιλία μέχρι τη Γαλλία υπάρχουν μεγάλα κινήματα αγροτών που έχουν νίκες. Στο Γκέτεμποργκ και στη Γένοβα είδαμε πως μπορούμε να δημιουργούμε τέτοιους συσχετισμούς».

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Πίτσαβος, ο δήμαρχος Αρνης κ. Κουτσιομανής, ο δήμαρχος Σελλάνων κ. Τσιαχτής, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Καρδίτσας, ο πρόεδρος του Γεωπονικού συλλόγου Καρδίτσας και πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Αρνης κ. Κυρίτσης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Καρδίτσας κ. Χατζής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Χρ. Γούλας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Κάμπου κ. Ζησόπουλος, εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας, του συλλόγου γυναικών Καρδίτσας, του συλλόγου γυναικών Γραμματικού, της συνεταιριστικής τράπεζας Καρδίτσας και εκπρόσωποι από αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα.


Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ

Το ψήφισμα

Αυτός ο κανονισμός δεν επιδέχεται βελτιώσεις, μόνο καταργείται, αναφέρεται στο ψήφισμα που βγήκε ομόφωνα από τη σύσκεψη.

Κι όπως συγκεκριμένα τονίζεται, «θα αγωνιστούμε» για:

  • Την κατάργηση και μη εφαρμογή του νέου κανονισμού.
  • Τη διεκδίκηση τιμής 362 δρχ./κιλό που είναι η τιμή στόχου για τους μικρομεσαίους αγρότες για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και 150 νοικιασμένα με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης, όπως έγινε το 1999 με την ενίσχυση των 40 δρχ./κιλό.
  • Την αύξηση των δαπανών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το βαμβάκι, έτσι που να καλύπτουν την παραγωγή της χώρας χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας και οι τιμές να αυξηθούν 10% τουλάχιστον.
  • Να καταργηθούν τα προνόμια των εκκοκκιστών, όπως ο μετακαθορισμός και ο προκαθορισμός των επιδοτήσεων, το δικαίωμα να εισπράττουν επιδότηση στην τιμή στόχου και ν' αποδίδουν στον βαμβακοπαραγωγό κατά 18 δρχ./κιλό λιγότερο, δηλαδή στην ελάχιστη τιμή, και η συνυπευθυνότητα στη φυσική παραγωγή.
  • Να καταργηθεί το δικαίωμα στον εκκοκκιστή να καθορίζει την προκαταβολή και να εξοφλείται ο παραγωγός με την παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια.
  • Να μη χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας που της δίνει ο νέος κανονισμός για περιβαλλοντικούς λόγους.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και άμεσα για να κατασκευαστούν γρήγορα τα φράγματα και τα αρδευτικά έργα σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας και της νιτρολίπανσης.
  • Η ΑΤΕ να παραμείνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ρόλο κοινωνικό, αναπτυξιακό, να σταματήσει την παρακράτηση της επιδότησης έναντι χρεών, να παύσουν οι πολιτικοί εκβιασμοί στους χρεωμένους αγρότες.
  • Να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια, οι τόκοι υπερημερίας, με τρόπο ώστε να μπορούν οι αγρότες με βάση τα εισοδήματά τους να ανταποκριθούν στην εξόφλησή τους.

Τέλος, μέσα από το ψήφισμα απευθύνεται κάλεσμα σε όλες τις αγροτικές οργανώνεις, τις συντονιστικές επιτροπές, τις επιτροπές της ΠΑΣΥ: «Να αρχίσουν άμεσα την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών και όλων των αγροτών, να προγραμματίσουν συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, με στόχο τη διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων, την αλλαγή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής, χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές, που θα δίνει τη δυνατότητα στον μικρομεσαίο αγρότη να παραμείνει στο χωράφι και στο χωριό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ