ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τέρμα πια στην υποβάθμιση! Οχι άλλος καρκίνος!
  • Το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής απαίτησαν χτες από την Περιφέρεια
  • Κεντρική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ η επέκταση της χωματερής, τόνισε ο Γ. Πρωτούλης

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό!»: Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν μαζικά χτες κάτοικοι και εργαζόμενοι από τη Δυτική Αττική, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, διεκδικώντας να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής. Με τη μαχητική αυτή κινητοποίηση που οργανώθηκε από σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, δόθηκε απάντηση στους σχεδιασμούς της απερχόμενης διοίκησης Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και της επερχόμενης διοίκησης Πατούλη (ΝΔ) για συνέχιση της λειτουργίας και επέκταση της χωματερής που δηλητηριάζει εδώ και δεκαετίες την «πίσω αυλή» της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση της χωματερής αποφασίστηκε στα μουλωχτά την 1η Αυγούστου από τον ΕΔΣΝΑ (ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης), μια μέρα μετά τη δυναμική παρέμβαση μαζικών φορέων που είχε ματαιώσει αντίστοιχη εν κρυπτώ συνεδρίαση. Μάλιστα, ήδη ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει την επέκταση της λειτουργίας της χωματερής, ενώ ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα (βλ. διπλανό θέμα) ότι ο ΕΔΣΝΑ, με διοίκηση Δούρου, προκηρύσσει διαγωνισμό για νέα χωματερή δίπλα ακριβώς στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα της Φυλής! Μια ακόμα παρακαταθήκη δηλαδή που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έκλεινε τη χωματερή, στη ΝΔ, μαζί με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Οι διαδηλωτές απαίτησαν χτες να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σημαντικές αυτές εξελίξεις, που τους καταδικάζουν να ζουν μια ζωή με τον καρκίνο. «Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους χαρίσουμε τη μία», ήταν ένα από τα συνθήματα της κινητοποίησης. Και ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε ζητήσει να τεθεί ως κατεπείγον θέμα στη συνεδρίαση, η περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) το απέρριψε προκλητικά, αν και ήταν η τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου με αυτήν τη σύνθεση (την επόμενη βδομάδα ορκίζεται το νέο συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του Μάη, με πλειοψηφία την παράταξη της ΝΔ).

Παράλληλα, τα σωματεία ανέδειξαν στις παρεμβάσεις τους μια ακόμα σοβαρή εξέλιξη στην επιβαρυμένη περιοχή του Θριασίου και πιο συγκεκριμένα στην πολύπαθη Μάνδρα, όπου η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται να δώσει άδεια σε επιχείρηση για «αποθήκευση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων». Εκεί, σαν να μην έφτανε η πολύμορφη μολυσματική δραστηριότητα που μετατρέπει σε θάλαμο αερίων ολόκληρο το Θριάσιο Πεδίο, προβλέπεται να εγκατασταθεί δεξαμενή αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων 30 κυβ. μέτρων, με τη μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα της εγκατάστασης ως προς τα επικίνδυνα απόβλητα να ανέρχεται στους 248 τόνους!

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, αφού κατέφτασαν με πούλμαν από τις γειτονιές τους, ήρθαν μάλιστα αντιμέτωποι και με αστυνομικές δυνάμεις που είχαν καταφτάσει για να επιβάλουν τον «νόμο και την τάξη», δηλαδή για να μην τους αφήσουν να εισέλθουν στην αίθουσα. Τελικά οι συγκεντρωμένοι αποφασιστικά μπήκαν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό: «Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή έξω από το Θριάσιο η χωματερή», «εδώ εδώ με αγώνα μαζικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό».

Ο Γ. Πρωτούλης ζητά να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ο Γ. Πρωτούλης ζητά να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Από τους συγκεντρωμένους παρεμβάσεις έκαναν η Δημοφίλη Χαλκιώτη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ανω Λιοσίων, ο Αλέξανδρος Τσοκάνης, δημοτικός σύμβουλος Ασπροπύργου και πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ασπροπύργου, ο Μπάμπης Θεοδώρου, δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας - Ειδυλλίας και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Συλλόγου Μάνδρας. Ο Δημήτρης Τσουμπρής, μέλος του ΔΣ της ΕΔΣΝΑ, και ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, που ανανέωσε και το αγωνιστικό ραντεβού για τη νέα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση.

Σε παρέμβασή του, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, στήριξε τα αιτήματα των συγκεντρωμένων και κατήγγειλε την περιφερειακή αρχή, την Ρ. Δούρου (που απουσίαζε), η οποία παρόλο που παραδίδει σε δύο μέρες την Περιφέρεια στη νέα διοίκηση του Γ. Πατούλη, δεν δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα, διευκολύνοντάς την έτσι να ολοκληρώσει το έγκλημα της επέκτασης της χωματερής. Οπως είπε, αποδεικνύεται ότι είναι κεντρική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση του Γ. Πατούλη. Επίσης κατήγγειλε κι ένα άλλο θέμα, που έρχεται κι αυτό στα μουλωχτά και αποσύρθηκε χτες, το οποίο σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας. Οπως είπε, αυτό το έργο, για το οποίο επίσης είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής για να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους, περιλαμβάνει και διαπλάτυνση ενός δρόμου με μόνη χρησιμότητα να περνούν τα απορριμματοφόρα για τον νέο ΧΥΤΑ που έχει χωροθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Γραμματικό.

Διεκδικούν φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων

Στην κινητοποίηση, να σημειωθεί, συμμετείχαν επίσης η δημοτική αρχή Πετρούπολης, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Τα αιτήματα των φορέων, που κεντρική τους διεκδίκηση είναι η φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, είναι τα εξής:

-- Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.

-- Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία χώρου αποθήκευσης επικίνδυνων λυμάτων στη Μάνδρα.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.


ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ψήνονται νέες αντιδραστικές αλλαγές

«Δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια και οι διαρροές σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα φέρει η ΝΔ το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή, ενισχύοντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον καλπονοθευτικό του χαρακτήρα και λειτουργώντας ως ένα ακόμα στοιχείο «σταθεροποίησης» για το αστικό πολιτικό σύστημα και την απρόσκοπτη - ανεξάρτητα από κυβερνητικές εναλλαγές - υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαρροές των προηγούμενων ημερών κάνουν λόγο ότι το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται σε ανεβασμένο πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή, κοντά στο 4% - 5%, αλλά και σε κλιμακωτό μπόνους, που θα φτάνει έως και τις 40 έδρες, εφόσον το πρώτο κόμμα φτάσει στο 40%.

Να σημειωθεί ότι οι διαρροές αυτές θεωρήθηκαν και ως «άνοιγμα» προς τη μεριά του ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις και του οποίου τη στήριξη στο θέμα αυτό θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου οι αλλαγές να περάσουν μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης με 180 ψήφους και να ισχύσουν από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, στο μεταξύ, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «οι αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε είναι η αναλογικότητα και η κυβερνησιμότητα. Το πόσο μπορεί να είναι το μπόνους εφόσον υπάρχει, θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης και αυτό. Είναι όλα ανοιχτά στο τραπέζι».

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα φέρει με ξεχωριστή διάταξη, όλα δείχνουν ότι προκρίνεται η επιστολική ψήφος, αλλά και ότι η ψήφος τους δεν θα αφορά την εκλογή ορισμένου αριθμού βουλευτών, αλλά θα υπολογίζεται ισότιμα και θα προσμετράται κανονικά στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που θα οδηγήσει μάλλον και σε αύξηση των βουλευτών Επικρατείας.

Αν τελικά οι διαρροές αυτές επιβεβαιωθούν, θα μιλάμε επί της ουσίας για αλλαγή του ίδιου του εκλογικού σώματος, αφού η ψήφος δεν θα αφορά όσους φύγανε στο εξωτερικό τα τελευταία οκτώ - δέκα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, και για τους οποίους μπορούν να βρεθούν τρόποι για να έρχονται και στην Ελλάδα να ψηφίζουν ή έστω με τον τρόπο που γίνεται στις ευρωεκλογές, με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά θα περιλαμβάνουν έναν απροσδιόριστο αριθμό μεταναστών τρίτης και τέταρτης γενιάς, κόσμος ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις έχει χάσει ενδεχομένως κάθε δεσμό με την Ελλάδα και ο οποίος δεν γίνεται να καθορίζει, χωρίς να έχει γνώση, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών του επιλογών.

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και υποστήριξε όσον αφορά το πλαφόν εισόδου στη Βουλή ότι είναι «ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να συζητείται στα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ διαφόρων ομάδων εργασίας, αλλά δεν είναι θέμα που είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες», ενώ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση για να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό που κάνουμε, είναι να διευκολύνουμε την ψήφο των Ελλήνων, που βρίσκονται εκτός της Επικράτειας. Και πιστεύουμε, αποσυνδέοντας τα δύο νομοσχέδια, δηλαδή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο από το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας βουλευτής που θα πει όχι σε ένα νόμο που στόχο έχει να διευκολύνουμε τους Ελληνες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο που διαμένουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ