ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υποσχέσεις για «νέα εποχή» με τα γνωστά παλιά αντιλαϊκά υλικά

Eurokinissi

Με την εκλογή του έως χτες υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στη θέση του νέου γραμματέα της έληξαν χτες οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συγκλήθηκε επί τούτου, ενώ έπεται μέσα στη βδομάδα ο κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Ο Αλ. Τσίπρας στην εισηγητική του τοποθέτηση παραδέχτηκε ότι στόχος είναι μπροστά σε μια χρονιά με τρεις εκλογικές μάχες η όσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή του κομματικού μηχανισμού στα προτάγματα της κάλπης, που σε αδρές γραμμές αφορούν στην προσπάθεια σύναψης συνεργασιών και συμμαχιών με τα υπόλοιπα τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και στην «τόνωση» των κάλπικων υποσχέσεων και ψευτοδιλημμάτων για τη χειραγώγηση του λαού.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, που αναμένεται πιο ολοκληρωμένα να εκφωνηθεί απ' το βήμα της ΔΕΘ σε λίγες μέρες, μιλώντας για «Ελλάδα της νέας εποχής» και αξιώνοντας στήριξη απ' το λαό στο όνομα του «μη πισωγυρίσματος», όπως είπε, αφορίζοντας την πολιτική που άσκησαν οι προκάτοχοι του και προσπερνώντας ότι αυτή την πολιτική συνέχισε και κλιμάκωσε η κυβέρνησή του. Αλλωστε, ήταν καθαρός όταν εξηγούσε ποιο πισωγύρισμα δεν θα επιτρέψει, όταν διευκρίνιζε ότι πρέπει να συνεχιστεί η «συνετή δημοσιονομική πολιτική», δηλαδή τα μέτρα που τσακίζουν το λαό, το εισόδημα και τα δικαιώματά του.

Την ίδια ώρα, απογείωνε την πολιτική απάτη ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πήγε ένα βήμα παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, ψηφίζοντας μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα το τρίτο μνημόνιο και επεκτείνοντας την επίθεση διαρκείας για τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε τάχα μια «πολιτική αλλαγή», ένα «συλλογικό ως εδώ και μη παρέκει του λαού μας» και ότι μέσω αυτής ο λαός «ξανακύλησε τον τροχό της ιστορίας»!

Μάλιστα, την υλοποίηση μέχρι κεραίας όλων των αντεργατικών προταγμάτων του εγχώριου κεφαλαίου, όπως και τους ρόλους «σημαιοφόρου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που αναλαμβάνει η κυβέρνησή του, για την οποία δεν προλαβαίνει να δέχεται τα συχαρίκια τους, ο Αλ. Τσίπρας τις εμφάνισε σαν θάρρος του ΣΥΡΙΖΑ «να μπει στη φωτιά της μάχης», να «μην στρέψει την πλάτη στο λαό» καθώς «η αριστερά δεν έλειψε ποτέ απ' τις μεγάλες στιγμές και το κάλεσμα του λαού μας για μεγάλους αγώνες, δεν την αποθάρρυνε ο συσχετισμός, δεν περίμενε πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες, δεν δραπέτευε στη θεωρητική της ασφάλεια»!

Επιχείρηση εξαπάτησης με αιχμή τα Εργασιακά

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναλώθηκε σε ένα ανέξοδο υποσχεσιολόγιο για «στήριξη του κοινωνικού κράτους», για φοροελαφρύνσεις κ.λπ., επιχειρώντας να παρουσιάσει ως «συμβατή» με τις λαϊκές ανάγκες την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Επιβεβαιώνοντας ότι «αιχμή» στην κυβερνητική κοροϊδία περί «νέας εποχής» θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα οι κούφιες υποσχέσεις περί «επαναφοράς» δικαιωμάτων στα Εργασιακά (βλ. και θέμα σελ. 7), ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα όπου θα εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη και οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και αναλώσιμοι», σαν να μην είναι οι μισθοί πείνας και το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων έργα και αυτής της κυβέρνησης. Παραπέρα δήλωσε και «δικαιωμένος» για την υποτιθέμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας, μιλώντας μάλιστα για ενίσχυση της πλήρους έναντι της «ελαστικής» απασχόλησης, την ώρα που με τα δικά τους στοιχεία πάνω από τις μισές νέες συμβάσεις είναι με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, ενώ η «ευελιξία» «σπάει κόκαλα». Υποσχέθηκε παράλληλα ξανά αύξηση του κατώτατου μισθού - με το μνημονιακό νόμο της ΝΔ - και «κατάργηση του υποκατώτατου», παραπέμποντας ουσιαστικά στις εισηγήσεις της «επιτροπής ειδικών» και του ΟΟΣΑ για «αναμόρφωσή» του, επαναφορά των «βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», φορολογική δικαιοσύνη και φοροελαφρύνσεις με «γενναίες παρεμβάσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και προσώπων», πάταξη της γραφειοκρατίας κ.ά.

Δεν παρέλειψε φυσικά να υπενθυμίσει στο κεφάλαιο ότι για λογαριασμό της «γεωστρατηγικής αναβάθμισής» του η κυβέρνησή του εμπλέκει τη χώρα βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μιλώντας για «πρωταγωνιστικό ρόλο» στη διεθνή σκηνή, παρουσιάζοντας τους ρόλους «σημαιοφόρου» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ως «πολυδιάστατη πολιτική» και υπερασπιζόμενος μέσα σε αυτό το πλαίσιο τόσο τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία με την ΠΓΔΜ όσο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και στον Κυρ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τους ότι έχουν πολιτικό πρόγραμμα το μνημόνιο, αλλά και γιατί, όπως είπε, «αποπειράθηκαν να εκμεταλλευτούν μια εθνική τραγωδία».

«Η Ελλάδα βρίσκεται πια σε ξέφωτο, κανείς δεν λέει ότι ο δρόμος είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, αλλά βλέπουμε πια τον προορισμό μας, η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω στα χέρια αυτών που τη γονάτισαν», ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, καλώντας το κομματικό δυναμικό στη μάχη των εκλογών και υπερασπιζόμενος την αλλαγή γραμματέα στο όνομα του ότι «κλείνει ένας πολιτικός κύκλος για το κόμμα» και αυτό «πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της νέας εποχής».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τάζει «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

«Σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στα «Νέα». Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού μίλησε για «εικόνα παρακμής και διάλυσης», για «ανομία» κ.ά., αφού κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση για «ανικανότητα» και «κυνισμό», ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων απέναντι στο κεφάλαιο, όπως: Αλλαγή του εκλογικού νόμου «ώστε να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα», σαρωτικό κύμα «μεταρρυθμίσεων» «που θα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και το κράτος λειτουργικό», διεκδίκηση μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα «αμέσως μόλις ανακτήσει η Ελλάδα την αναγκαία πολιτική της αξιοπιστία» και «γίνει ένας φιλικός επενδυτικός προορισμός, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και με δημόσια διοίκηση που θα δουλεύει ταχύτερα, αποτελεσματικότερα, χωρίς γραφειοκρατία» για τις προτεραιότητες και τους στόχους του κεφαλαίου. Ακόμα, έκανε λόγο για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με «κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου», «δείχνοντας» ταυτόχρονα προς την ίδια κατεύθυνση, αυτήν της παραπέρα διάλυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, των παραπέρα εισφοροαπαλλαγών για την εργοδοσία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, με το άγχος «των αγορών» και ως «παρτενέρ» στο άθλιο δικομματικό παιχνίδι, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να μην πάει στη ΔΕΘ με παροχές», αφού «όσα λέγονται στη χώρα μας παρακολουθούνται πλέον και από τις αγορές, που είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν αρνητικά (...) θα αντιμετωπίσουν με τεράστια καχυποψία οποιαδήποτε δήλωση εκπέμψει το μήνυμα ότι επανερχόμαστε στις παλιές κακές συνήθειες, που μας οδήγησαν στη κρίση», ενοχοποιώντας δηλαδή το λαό και τα δικαιώματά του για την κρίση.

Παράλληλα, επανέλαβε τα περί «πόλωσης» από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να παραλείψει να θέσει και τα δικά του κάλπικα διλήμματα στο δικομματικό «γαϊτανάκι», όπως «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός. Αξιοκρατία ή κομματισμός. Αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι μιλώντας στον ρ/σ «24/7», η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής. «Ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία, όχι όμως με την παλιά λογική, για να κυβερνήσει μόνη της, αλλά αντίθετα θα αναζητήσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Αναφέρομαι κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε, προσθέτοντας για το Ποτάμι πως «προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε με το Ποτάμι, χρειαζόμαστε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τις λογικές που μας οδήγησαν στην κρίση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ιστορία της ταξικής πάλης δεν γράφεται με υποταγή

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να το παίξει ξανά αριστερός, μετά από 4 χρόνια μνημονίων και μέτρων, κοροϊδεύοντας ότι έδινε μάχες στα σαλόνια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΣΕΒ, είναι για γέλια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συνέχιση των μνημονίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η υπογραφή μαζί τους ενός ακόμα μνημονίου και οι γονυκλισίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, είναι συνέχιση του "αξιακού φορτίου της αριστεράς"! Η τυμβωρυχία και ο αυτοεξευτελισμός σε όλο τους το μεγαλείο.

Η ιστορία της ταξικής πάλης γράφεται πάντα στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, ακόμη κι αν σε πρώτη φάση η πλειοψηφία του λαού δεν είναι έτοιμη να τον ακολουθήσει. Και σε καμιά περίπτωση δεν γράφεται με την υποταγή στο σύστημα, στο όνομα δήθεν της λαϊκής θέλησης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ