ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μαλακάσας

Ο καταυλισμός στη Μαλακάσα μετά την τελευταία νεροποντή

INTIME NEWS

Ο καταυλισμός στη Μαλακάσα μετά την τελευταία νεροποντή
Καθιστική διαμαρτυρία στο ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, πραγματοποίησαν χτες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν μέσα σε άθλιες συνθήκες στο αποκαλούμενο «κέντρο φιλοξενίας» της περιοχής.

Αφορμή για να έρθουν ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα και οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό αποτέλεσε η χτεσινή ισχυρή χαλαζόπτωση, που είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν στη λάσπη ακόμη μια φορά οι σκηνές που ζουν αυτοί και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «κέντρο φιλοξενίας» με χωρητικότητα 700 ατόμων, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σήμερα εκεί, ξεπερνά κατά πολύ τα 1.000 άτομα, εξαιτίας μετακινήσεων και από τους καταυλισμούς που λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου.

Στο σημείο της διαμαρτυρίας έφτασαν δυνάμεις της αστυνομίας και έκαναν εκτροπή της κίνησης των οχημάτων προς τον παράδρομο, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για χρήση βίας από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που έχουν οργανώσει ανάλογη διαμαρτυρία και στο παρελθόν, απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο καιρό παραμένουν στη Μαλακάσα, να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας και να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με καταγγελίες που καταγράφονταν και σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, εκτός των άλλων το φαγητό στον καταυλισμό δεν τρώγεται, ενώ τα μέτρα υγιεινής είναι ανύπαρκτα. Το ιατρείο είναι υποστελεχωμένο, δεν υπάρχει γυναικολόγος, παρόλο που υπάρχουν περίπου 30 έγκυες γυναίκες και 15 λεχώνες, λείπουν βασικά φάρμακα και στοιχειώδη υλικά, όπως οινόπνευμα και γάντια.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προστρέχουν στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, τα οποία συχνά δεν γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρείται από την υποχρέωση συμμετοχής κατά 25% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και καλούνται να πληρώσουν και τη συμμετοχή τους...

Σοβαρά επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη

Με τα ΜΑΤ αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Eurokinissi

Με τα ΜΑΤ αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης
Σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας 32χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και ακρωτηριάστηκε στον καρπό, όταν σύμφωνα με μαρτυρίες, αντικείμενο εξερράγη κοντά στο χέρι του, την ώρα που μαζί με άλλους έτρεχαν να καλυφθούν από την επίθεση των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χειροβομβίδων «κρότου - λάμψης».

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι παράνομος και ότι κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθούν βίαια τη λειτουργία του, παρατάσσοντας τα ΜΑΤ απέναντι στις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας των κατοίκων έξω από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, μετά από την απόρριψη του αιτήματός τους να μπει μια αντιπροσωπεία τριών ατόμων στον ΧΥΤΑ, μία φωτοβολίδα στον ουρανό προκάλεσε το έναυσμα για την αρχή των επεισοδίων μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ, με την αστυνομική δύναμη να κάνει χρήση χημικών. Ο 32χρονος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται η έρευνα και η συλλογή στοιχείων από την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΜΑΤ έχουν κάνει απόβαση στην Κέρκυρα για να «επιβάλουν» τη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Ο υπερκορεσμός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και η εκρηκτική κατάσταση με τα σκουπίδια που έχει διαμορφωθεί συνολικά στο νησί, όπου δημιουργούνται παντού ανεξέλεγκτες χωματερές, με άμεσο τον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στην καθαριότητα, έχει τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης, που προχωράει όλο και περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να μεταφέρει μάλιστα δεματωμένα σκουπίδια, τα οποία είναι ακατέργαστα, δημιουργώντας μια νέα υγειονομική βόμβα για λογαριασμό των εργολάβων, συνολικά των επιχειρηματιών.

Στους 97 οι νεκροί της πυρκαγιάς στο Μάτι

Στους 97 έφτασαν οι νεκροί της πυρκαγιάς στο Μάτι, καθώς ένας ακόμα άνθρωπος, ηλικίας 78 χρόνων, που νοσηλευόταν στο Θριάσιο, υπέκυψε τα μεσάνυχτα της Κυριακής στα τραύματά του. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 83, ενώ από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 14 άτομα. Σύμφωνα εξάλλου με επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής 25 εγκαυματίες, από τους οποίους οι 2 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (στις ΜΕΘ είναι συνολικά 4). Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Παρέμβαση στην αντιπαράθεση για την αποφυλάκιση Φλώρου

Την κατά γράμμα εφαρμογή σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε το 2015, επικαλείται η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της για την απόφαση των δικαστών που διέταξαν την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Αρ. Φλώρου.

Ο 39χρονος Αρ. Φλώρος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο της «Energa», αλλά αποφυλακίστηκε με όρους έπειτα από 36 μήνες στη φυλακή, εκ των οποίων οι 18 μήνες ήταν η προφυλάκιση. Για να πετύχει την αποφυλάκισή του, επικαλέστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

«Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου. Οσοι "οργισμένοι" ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις, έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης, εάν δεν συμφωνούν μ' αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τονίζει χαρακτηριστικά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, απαντώντας στις επικρίσεις κατά των δικαστών που έδωσαν το «πράσινο φως» για την υφ' όρων απόλυση του Αρ. Φλώρου.

Μετά τις αντιδράσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας διά του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση, αναφέροντας σχετικά ότι θα πρέπει να ελεγχθεί «καθώς το διατακτικό του δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά». Απαντώντας επίσης σε ανακοίνωση της ΝΔ, σημείωνε ότι «τα βουλεύματα που εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια δεν είναι κυβερνητικές αποφάσεις».

Για «πρωτοφανή πρόκληση προς τους πολίτες» να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις είχε κάνει λόγο προηγουμένως η ΝΔ και κατήγγειλε «κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ». Παρέμβαση στο θέμα έγινε και από την υπουργό Εργασίας, ζητώντας να ελεγχθεί η απόφαση του ΚΕΠΑ που οδήγησε στην αποφυλάκιση. «Στο πλαίσιο αυτό θα διαταχθεί άμεσα σχετική Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθεί κάθε πτυχή της εν λόγω υπόθεσης», υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

ΘΑΝΑΤΟΣ 25ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι

Να ληστέψουν και όχι να σκοτώσουν τον 25χρονο φοιτητή Ν. Μουστάκα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στο λόφο του Φιλοπάππου, υποστήριξαν πως προσπάθησαν οι τρεις αλλοδαποί κατηγορούμενοι, που προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Πρόκειται για δύο πακιστανικής καταγωγής, ηλικίας 17 και 28 χρόνων, και έναν 25χρονο Ιρακινό, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και απολογήθηκαν χωρίς δικηγόρο. «Πήγα για να κάνω ληστεία», φέρεται να υποστήριξε στον ανακριτή ο 17χρονος Πακιστανός, σημειώνοντας πως δεν είχε σκοπό να δολοφονήσει το θύμα και ότι ο 25χρονος γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό. Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκισή τους για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της ληστείας κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας και της σύστασης συμμορίας. Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θάνατο του 25χρονου για να τροφοδοτήσουν ρατσιστικά αντανακλαστικά, στα δικαστήρια βρίσκονταν από το πρωί χτες, κατά τη μεταγωγή των τριών κατηγορουμένων, μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με επικεφαλής τους υπόδικους βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρη και Γ. Λαγό και φώναζαν συνθήματα κατά των κατηγορουμένων.

Νέα πυρκαγιά στην Εύβοια

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στην Εύβοια, σε δασική έκταση στην περιοχή Ροβιές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Στην περιοχή επιχειρούσαν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 5 ατόμων, ενώ τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχέραινε ο δυνατός άνεμος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ