ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούμενο η πλήρης στοίχιση πίσω από το μνημόνιο για την ανάκαμψη των κερδών μας!

Χαρακτηριστική για την ταξική αντιλαϊκή στόχευση και του νέου μνημονίου η τοποθέτηση του ΣΕΒ ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Eurokinissi

«Το ζητούμενο πλέον είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει να στοιχηθεί πλήρως πίσω από τις επιδιώξεις του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, καθώς αυτή είναι όντως η τελευταία προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας».

Τα παραπάνω τονίζει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προβάλλοντας την άμεση προτεραιότητα των Ελλήνων βιομηχάνων και συνολικά των κυρίαρχων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών: Διαμόρφωση κυβέρνησης και συνολικά συνθηκών για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επέλθει η ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ παίρνει ανοιχτά θέση και στις εντεινόμενες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, πάντα με στόχο την «ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μέτρων που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο.

«Ταχεία και πλήρης εφαρμογή» του μνημονίου για λογαριασμό του κεφαλαίου

Συγκεκριμένα, στην αποκαλυπτική για τις βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης ανακοίνωση, η οποία τιτλοφορείται χαρακτηριστικά «Εφτασε η ώρα του ιστορικού συμβιβασμού;», ο ΣΕΒ τονίζει:

--«Τα μεγαλύτερα κόμματα πορεύονται πλέον εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς και ως εκ τούτου επιβάλλεται ένας ευρύς συνασπισμός δυνάμεων για το καλό του τόπου», όπως βαφτίζουν την ανάγκη για την έξοδο από την κρίση με το λαό τσακισμένο και από τα νέας κοπής μνημονιακά μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα.

-- «Η μόνη προϋπόθεση για ταχεία έξοδο της χώρας από το μνημόνιο δεν μπορεί παρά να είναι η εφαρμογή του», τονίζεται χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ομολογούν, επί της ουσίας, το γεγονός ότι η επάνοδος στην «κανονικότητα» του κεφαλαίου περνά αναγκαστικά και αναπότρεπτα από το σάρωμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

-- «Η υλοποίηση του προγράμματος a la carte, όπως προβάλλεται στην προεκλογική ρητορεία των κομμάτων που το ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί πολύ σύντομα να προκαλέσει καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων». Η εν λόγω «σύσταση» των βιομηχάνων «φωτογραφίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που ενώ ψήφισαν το μνημόνιο, προκειμένου να εγκλωβίσουν ξανά εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, κάνουν λόγο περί «παράλληλων προγραμμάτων», «αντισταθμιστικών μέτρων» κ.τ.λ. Πέρα από την «προεκλογική ρητορεία», δηλαδή, ο ΣΕΒ τους «υπενθυμίζει» ουσιαστικά ότι προσβλέπει στο τρίτο μνημόνιο ως ενιαίο και αδιαίρετο στρατηγικό σχεδιασμό και μάλιστα χωρίς επιλεκτική εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Για μια ακόμη φορά, ομολογούν το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν πρόκειται να επέλθει, στο βαθμό που δεν υπάρξει η αποτελεσματική κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

-- «Αξίζει να διερευνηθεί η δυνατότητα μια νέας ευέλικτης και οιονεί ανεξάρτητης διοικητικής δομής συντονισμού του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών μέτρων» τονίζεται, συμπληρωματικά με τα προηγούμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ βάζει στο τραπέζι την πρόταση για την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού σε επίπεδο επιτελικού σχεδιασμού, ειδικότερα με τη στήριξη της κυβέρνησης από νέα «ανεξάρτητη δομή», προκειμένου να εφαρμόζονται έγκαιρα τα αντιλαϊκά μέτρα.

-- Τέλος, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ο ΣΕΒ απαιτεί «η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές να προωθήσει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που έχει συμφωνηθεί να γίνουν εντός του Σεπτέμβρη, ώστε να μην καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας». Είναι φανερό το γεγονός ότι η αντιλαϊκή επίθεση και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των επόμενων μέτρων δεν πρόκειται να κοπάσουν ούτε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Χαρακτηριστική για τις συντελούμενες αντιλαϊκές διεργασίες είναι και η χτεσινή παρέμβαση από την πλευρά του ομίλου της Εurobank. Οπως επισημαίνει, «οι επερχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα βραχυχρόνιο κόστος για την οικονομία, υπό τη μορφή καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος ή του παγώματος πιθανών δαπανών επένδυσης και κατανάλωσης, ωστόσο στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας, το μακροχρόνιο όφελος δύναται να αντισταθμίσει το βραχυχρόνιο κόστος».

Εκταμιεύσεις αντιλαϊκών μέτρων και δόσεων

Ο κίνδυνος του grexit εξακολουθεί να παραμένει, στο βαθμό που δεν εκπληρώνονται οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε στο μεταξύ σε χτεσινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο, ενδέχεται να υπάρξει συζήτηση για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού κρατικού χρέους. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων έχουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης του ελληνικού κράτους από την πλευρά του ΔΝΤ, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να εισφέρει 16 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει την επικύρωση του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης και με την πλευρά του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σε συνέχεια του μνημονίου και της σύμβασης με την Ευρωζώνη.

Στην εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα χαιρετίσει την εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, στην 71η επέτειο (1944 - 2015), την Κυριακή 30/8, στις 10 π.μ., στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη), που πραγματοποιούν η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Μετά τη συγκέντρωση και την κεντρική εκδήλωση στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Γ' Νεκροταφείο (στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων).

Ο Δ. Κουτσούμπας σήμερα στο MEGA

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει συνέντευξη, σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

Ο Γ. Μαρίνος σε Κάρυστο και Αλιβέρι

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις του Κόμματος:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην παραλία Καρύστου.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο άγαλμα του Λιγνιτωρύχου στο Αλιβέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ