ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
«Αιμορραγεί» από τις κυβερνητικές πολιτικές, πληρώνουν οι εργαζόμενοι

Ενώ κράτος και εργοδότες, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, έχουν οδηγήσει και το Ταμείο σε αδιέξοδο, οι εργαζόμενοι γίνονται για ακόμη μια φορά τα θύματα

Οι εργαζόμενοι πλήρωναν και πληρώνουν πάντα τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πώς, όμως, το ΙΚΑ «βουλιάζει», δεν είναι «βιώσιμο» και διαρκώς ακούγονται κυβερνητικές απειλές ότι σε λίγα χρόνια δε θα έχει να δίνει συντάξεις; Είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται στο ελάχιστο για την παραπάνω κατάσταση, πάνω στην οποία έχουν πατήσει όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να φέρουν τον έναν αντιασφαλιστικό νόμο μετά τον άλλο. Η «αιμορραγία» του ΙΚΑ οφείλεται ακριβώς στην πολιτική αυτών των κυβερνήσεων: Στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που διογκώνονται μήνα με το μήνα, στις μειώσεις μισθών, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στις εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών, στα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών του ΟΑΕΔ, στα τεράστια χρέη εργοδοτών και κράτους προς το ΙΚΑ, στην ανασφάλιστη εργασία. Προκαλείται ακόμα από την ανεργία, η οποία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, με την αναρχία στην παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπηρετούν αυτές οι πολιτικές.

«Καθεστώς» η ανεργία και η ελαστική εργασία

Οι άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ εκτινάχθηκαν τον Ιούλη του 2011 στα 777.872 άτομα, και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν είναι όλοι οι άνεργοι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Μιλάμε για σχεδόν 1 εκατ. ανθρώπους στην παραγωγική ηλικία, που πετιούνται βίαια εκτός παραγωγής και, άρα, δεν συνεισφέρουν και στο Ταμείο. Την ίδια στιγμή, επιδοτούνται μόλις οι 205.534 άνεργοι, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακτωλό χρημάτων προς το μεγάλο κεφάλαιο ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που μπορεί να φτάσει και τα 4 δισ. ευρώ για το διάστημα Σεπτέμβρης 2011 - Αύγουστος 2012, δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω των διαφόρων προγραμμάτων εργασιακής ομηρίας και εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ), τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ θα κοστίσουν συνολικά 500 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ μόνο για το 2011. Επίσης η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ υπολογίζει στα 2,7 δισ. ευρώ την απώλεια που θα έχει το ΙΚΑ μόνο το 2011 από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των αποδοχών περίπου 5% στον ιδιωτικό τομέα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ούτε 6 στις 10 (59,77%) συμβάσεις που υπογράφτηκαν το Α' εξάμηνο του 2011 ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Τα αποτελέσματα των τελευταίων νόμων της κυβέρνησης αποτυπώνονται ανάγλυφα στους αριθμούς: Το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% όλων των συμβάσεων και το 2010 το 66,9%. Συνολικά, οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) το 2009 ήταν 16.977, το 2010 ανήλθαν στις 26.253 και μόνο το Α' εξάμηνο του 2011 έχουν ανέλθει στις 30.366! Πιο συγκεκριμένα, αν συγκρίνουμε με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 121,94% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 476,73% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 5.521,67% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη!

Οι όροι ζωής και εργασίας των εργαζομένων έχουν χειροτερέψει δραματικά, σε σημείο που όλο και περισσότεροι να δυσκολεύονται πλέον και να επιβιώσουν. Πέρα από τις τραγικές συνέπειες που έχουν η ανεργία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης στη ζωή του εργαζόμενου, στον οικογενειακό προγραμματισμό, στη ζωή της οικογένειας και στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, αποτελούν και απώλεια για τα Ταμεία. Απώλεια για την οποία δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά καλούνται να πληρώσουν. Τα προγράμματα Stage στο δημόσιο τομέα, για παράδειγμα, αποστέρησαν από το ΙΚΑ περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για εργασία μέχρι 4 ώρες, το ένσημο καταβάλλεται κατά το ήμισυ, ενώ ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα με το ελαστικό ωράριο να εντατικοποιεί την εργασία (Π.χ. υπερωριακή εργασία, απλήρωτη και ανασφάλιστη σε περιόδους παραγωγικής αιχμής, μειωμένο ωράριο σε περιόδους παραγωγικής ύφεσης).

Κράτος και εργοδότες ληστεύουν το ΙΚΑ

Κράτος και εργοδότες διαχρονικά έχουν οδηγήσει το ΙΚΑ σε αδιέξοδο. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Η κρατική χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ ακολουθεί εδώ και χρόνια πορεία μείωσης, φτάνοντας στο 1% του ΑΕΠ.
  • Οι οφειλές προς το ΙΚΑ από Δημόσιο, ΟΤΑ, κ.λπ. είναι 9 δισ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το χρέος με το οποίο έχουν φεσώσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το ΙΚΑ, αφού ο θεσμοθετημένος κρατικός πόρος 3,80% επί του μεικτού μισθού υπέρ του κλάδου ασθενείας προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δεν έχει καταβληθεί από το 2000 και μετά.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ υπολογίζονται στα 6 - 7 δισ. ευρώ.
  • Σχεδιάζονται μειώσεις με σκοπό την πλήρη κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αφού, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα είναι υψηλό». Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, ετησίως το ΙΚΑ θα χάνει 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
  • Η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ υπολογίζεται γύρω στα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, 1 στους 4 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και 1 στις 9 επιχειρήσεις αναπόγραφη. Η κυβέρνηση με πρόσφατο νόμο προχώρησε στη «Θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας» για την καταπολέμηση, υποτίθεται, της ανασφάλιστης εργασίας. Ωστόσο, προβλέπει μείωση κατά 10% στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών που θα εφαρμόσουν το σύστημα αυτό, με προοπτική η μείωση αυτή να φτάσει μέχρι το 2013 στο 25%.
«Αλυσιδωτές αντιδράσεις» για την εργατική οικογένεια

Πέρα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των παροχών, τις μειώσεις συντάξεων κ.ά., οι συνέπειες της καταλήστευσης του ΙΚΑ είναι επίπονες για την εργατική οικογένεια από πολλές σκοπιές. Για παράδειγμα: Το ΙΚΑ, ενώ προβλέπεται να αποδίδει κανονικά 200 εκατ. ευρώ το μήνα στον ΟΑΕΔ, αποδίδει 140 εκατ. Για τις άμεσες ταμειακές ανάγκες του ΟΑΕΔ, εκτιμάται ότι υπολείπονται 600 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συσσωρευμένο χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ έχει φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Στους άλλους Οργανισμούς (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμός Εργατικής Εστίας), σύμφωνα με δηλώσεις τους, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η περικοπή παροχών, όπως στα δικαιώματα λήψης του επιδόματος ανεργίας, στεγαστικού δανείου, σε παροχές για ψυχαγωγία και πολιτισμό, η επιδότηση ενοικίου κ.ά.

Οι επιπτώσεις από την παρακράτηση του θεσμοθετημένου πόρου είναι αποκαλυπτικές. Συγκεκριμένα, ενώ οι εργαζόμενοι κατέβαλαν με τις εισφορές τους 27.211.912.797 ευρώ, οι δαπάνες σε νοσήλια προς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, εργαστηριακών εξετάσεων, φαρμάκων κ.λπ. ανήλθαν σε 36.196.029.375 ευρώ, κατά συνέπεια προέκυψε ένα έλλειμμα 8.984.116.578 ευρώ. Δημιουργούνται έτσι ελλείμματα, τα Ταμεία δανείζονται και οι εργαζόμενοι καλούνται ποικιλοτρόπως να πληρώσουν τα σπασμένα πληρώνοντας για υπηρεσίες Υγείας, φάρμακα κ.λπ.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ