ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονία - «μπουρλότο» του ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου

Παντού συντρίμμια από τις ισραηλινές βόμβες

Associated Press

Παντού συντρίμμια από τις ισραηλινές βόμβες
ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΤΖΕΝΙΝ - ΑΜΜΑΝ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Το φιτίλι μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης μοιάζει να πυροδότησε με τη δολοφονία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπού Αλί Μουσταφά (ή Μουσταφά Ζιμπρί) η ισραηλινή ηγεσία. Οι πύραυλοι που πήραν τη ζωή του πλέον υψηλόβαθμου Παλαιστινίου πολιτικού ηγέτη, που έχει χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της 11μηνης Ιντιφάντα, προκάλεσαν κύματα οργής εντός, αλλά και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, με τον παλαιστινιακό λαό να κατακλύζει τους δρόμους ορκιζόμενος εκδίκηση, την Παλαιστινιακή Αρχή να μιλά για «κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου», τις αραβικές ηγεσίες να καταγγέλλουν το «άνευ προηγουμένου έγκλημα» και τον ΓΓ του ΟΗΕ να επιρρίπτει την ευθύνη της σοβαρότατης κλιμάκωσης στην ισραηλινή ηγεσία.

Δύο ρουκέτες από ισραηλινά ελικόπτερα συγκλόνισαν συθέμελα το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η έδρα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χτες το πρωί, στη Ραμάλα. Πρόκειται, πραγματικά, για επιδρομή ακριβείας, αφού οι δολοφονικές ρουκέτες δεν κατέστρεψαν καν τα περβάζια των ανοιχτών παραθύρων του δεύτερου ορόφου, όπου βρισκόταν το γραφείο του ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου.

Η είδηση της δολοφονίας του κυκλοφόρησε άμεσα σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Οι ταυτόχρονες αυθόρμητες διαδηλώσεις κατέκλυσαν τους δρόμους της Ραμάλα, της Τζενίν, της Τουλκαρέμ, της Νάμπλους, της Βηθλεέμ και της πόλης της Γάζας, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να είναι βαθύτατα συγκλονισμένος από τη δολοφονία. Από τα μεγάφωνα των τεμενών όλων των παλαιστινιακών πόλεων ανακοινώθηκε η έναρξη τριήμερου πένθους προς τιμήν του ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου.

Associated Press

«Με την τρομοκρατική αυτή πράξη, η ισραηλινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι προχωρά σε ολοκληρωτικό πόλεμο, άνευ ορίων, εναντίον του παλαιστινιακού λαού» τονίζει η εκτενής ανακοίνωση που εξέδωσε η Παλαιστινιακή Αρχή. Ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζεται ότι η ισραηλινή ηγεσία εκμεταλλεύεται το «πράσινο φως» που έχουν δώσει οι ΗΠΑ, «οι οποίες ενώ στηρίζουν την πολιτική Σαρόν, αρνούνται στον παλαιστινιακό λαό τη διεθνή προστασία» και καταλήγει ότι «αυτές οι πράξεις δε φέρνουν την ασφάλεια στο Ισραήλ».

Ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι φέρει την ευθύνη για την «κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ, το οποίο ενθαρρύνει». «Το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε όριο, ο Σαρόν ανοίγει την πόρτα στην κόλαση για όλη την περιοχή» δήλωνε ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ. Για εκδίκηση και κήρυξη ανοιχτού πολέμου έκανε λόγο, με ανακοίνωσή της, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση «Χαμάς». «Κάθε Ισραηλινός ηγέτης, κάθε Ισραηλινός πολίτης, στο εξής, πρέπει να νιώθει στόχος, η τρομοκρατική δολοφονία ενός πολιτικού ηγέτη δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη» προειδοποιούσε ο Ραμπάχ Μουχάνα, σημαίνον στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε κατάλογο με τις βομβιστικές επιθέσεις (χωρίς ανθρώπινες απώλειες) που αποδίδει στον δολοφονημένο ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου, για τον οποίο υποστηρίζει ότι ήταν «ειδικός σε βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα», ότι εκπαίδευε καμικάζι αυτοκτονίας και ότι είχε στήσει δίκτυο συνεργατών ανάμεσα στους κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Ηταν βουτηγμένος στο αίμα αθώων Εβραίων» δήλωνε προκλητικά ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ραανάν Γκισίν, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και πρώην στρατιωτικός, Εφρέμ Σνεχ, μίλησε για «απολύτως νόμιμο και δικαιολογημένο στόχο».

Ποιος ήταν ο Αμπού Αλί Μουσταφά

Associated Press

Ο 63χρονος δολοφονημένος ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου είχε επιστρέψει στη Δυτική Οχθη, μετά από 30 χρόνια εξορίας στη Δαμασκό, το 1999. Διαδέχτηκε στη θέση του ΓΓ της οργάνωσης, τον ιδρυτή της Τζορτζ Χαμπάς, ο οποίος αποχώρησε από την ηγεσία της, τον Απρίλη του 2000. Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως μαρξιστικό, διαχώρισε τη θέση του από την ΟΑΠ το 1993, διαφωνώντας με την «ειρηνευτική διαδικασία» και τη συμφωνία του Οσλο. Συμμετείχε, στη συνέχεια, στη Συμμαχία των Παλαιστινιακών Δυνάμεων, μια ομοσπονδία οργανώσεων με έδρα τη Δαμασκό, από την οποία αποχώρησε το 1996, μαζί με το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Αμπού Αλί Μουσταφά αποδέχτηκε την πρόσκληση εθνικής ενότητας του Παλαιστίνιου ηγέτη, στις αρχές του 2000, αν και παρέμεινε σταθερός στις απόψεις του ενάντια σε κάθε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ. Χαρακτηριστικές των θέσεών του είναι οι δηλώσεις του, λίγο πριν γίνει ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου: «ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα στον αγώνα, με όλα τα μέσα, ακόμη και με στρατιωτικά, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, το δικαίωμά του αυτό θα σταματήσει όταν τερματιστεί η κατοχή». Το Λαϊκό Μέτωπο είχε γίνει γνωστό, στη διεθνή κοινή γνώμη, στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν στο πλαίσιο της κοινής δράσης των παλαιστινιακών οργανώσεων εντός της ΟΑΠ είχε αναλάβει την ευθύνη για την αεροπειρατεία του αεροσκάφους της «Air France», στο Εντεμπε, το 1976, και συμμετείχε στην επίθεση στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ το 1972.

Οργή από ΟΗΕ και αραβικό κόσμο

«Τρελή, ανήθικη και εξαιρετικά επικίνδυνη πράξη τρομοκρατίας» χαρακτήρισε τη δολοφονία του Μουσταφά, ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών Σαλέχ Καλάμπ. Η ιορδανική ηγεσία, όπως και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση εναντίον της ισραηλινής ηγεσίας, στρέφοντας, όμως, τα βέλη τους και εναντίον των ΗΠΑ. «Η αποτυχία ή απροθυμία της Ουάσιγκτον να παρέμβει θέτει σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο τόσο την περιοχή, τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό, όσο και την παγκόσμια ειρήνη», δήλωνε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Ο Αμπού Αλί Μουσταφά σε παλιότερη πολιτική συγκέντρωση

Associated Press

Ο Αμπού Αλί Μουσταφά σε παλιότερη πολιτική συγκέντρωση
«Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή σε επίπεδα πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια» δήλωνε από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απευθύνοντας άμεση έκκληση για διεθνή παρέμβαση και επανέναρξη του διαλόγου. Ο Κόφι Ανάν επανέλαβε, επίσης, την έκκλησή του προς την Ουάσιγκτον να μην οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα, επιμένοντας στην άρνησή της να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Σύνοδο του Οργανισμού για το Ρατσισμό, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, ισχυριζόμενη ότι θα αξιοποιηθεί από τις αραβικές χώρες ως βήμα για να ταυτίσουν το ρατσισμό με το σημιτισμό και το Ισραήλ.

Διαρκής κλιμάκωση

Την υπόνοια ότι η συριακή ηγεσία αρχίζει να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, εμπεριέχουν αρκετά ισραηλινά δημοσιεύματα, μετά την επίθεση που έγινε, το Σάββατο, από δύο ένοπλους Παλαιστινίους, μέλη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (που έχει έδρα στη Δαμασκό), σε στρατιωτική βάση στο Μαργκανίτ, στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιδρομή έχασαν τη ζωή τους 3 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 7, ενώ σκοτώθηκαν και οι δύο επιτιθέμενοι. Επίσης, άλλοι 4 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρες στους δρόμους της Δυτικής Οχθης, κατά το Σαββατοκύριακο.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ισραηλινά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα πραγματοποίησαν ταυτόχρονη επιδρομή και εισβολή στα νότια και στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, όπως και σε αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 4. Λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, ισραηλινά F16 έπληξαν κτίρια της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας τραυματίζοντας 3 αστυνομικούς.

Χτες, μετά την είδηση της δολοφονίας του Αμπού Αλί Μουσταφά, ένας έποικος τραυματίστηκε σοβαρά σε ενέδρα και την ευθύνη ανέλαβε το Λαϊκό Μέτωπο, ενώ μάχη ξέσπασε ανάμεσα στο Μπέιτ Τζάλα και στον εποικισμό Γκίλο, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, έκτακτο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε, εν λευκώ, άδεια στο στρατό να πλήττει θέσεις των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, ακόμη και όταν υπάρχουν άνδρες μέσα σε αυτά, εκτιμώντας, όπως δήλωνε ο εκπρόσωπος Ραανάν Γκισίν, ότι «οι άνδρες των παλαιστινιακών αρχών εμπλέκονται στις αντιισραηλινές επιθέσεις».

Υπό το κλίμα αυτό, θεωρούνταν απίθανη η επιτυχής κατάληξη των γερμανικών προσπαθειών για συνάντηση του Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ, ενδεχόμενο, που, χτες, απέκλειε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με ηγεσία δολοφόνων».

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέος βομβαρδισμός «αντιποίνων»

«Αγνοείται» μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΦΛΩΡΙΔΑ.-

Πολιτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ιράκ ήταν ο στόχος του βομβαρδισμού αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με ιρακινή στρατιωτική πηγή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ιρακινός πολίτης και να τραυματιστούν 3 άλλοι. Λίγη ώρα νωρίτερα, το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε μεταδώσει ότι η ιρακινή αεράμυνα κατέρριψε στο νότιο Ιράκ ένα αμερικανικό αεροσκάφος, κοντά στην πόλη Βασσόρα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Και τα δύο περιστατικά επιβεβαιώθηκαν από την αμερικανική πλευρά, αλλά με διαφορετική οπτική γωνία. Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, από το παράρτημα της Αγκυρας, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ιράκ ως αντίποινα για τα πυρά που δέχτηκαν, λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης περιπολίας στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ». Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων, συνταγματάρχης Ρικ Τόμας, ανακοίνωσε ότι «αγνοείται» ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου «Predator», το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ», όταν χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ του.

Ο Τόμας δε διευκρίνισε αν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ή κατέπεσε από κάποια άγνωστη αιτία, αλλά αρκέστηκε να τονίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει επιχείρηση συγκομιδής του, αφού δεν περιέχει καμία αξιόλογη τεχνογνωσία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στη Βαγδάτη. Μάλιστα, διαψεύδοντας προηγούμενες ανακοινώσεις της ιρακινής ηγεσίας, ο Αμερικανός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι το πρώτο αμερικανικό αεροσκάφος που «χάνεται» πάνω από το Ιράκ τα τελευταία δέκα χρόνια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε αφορμή για να επιβεβαιωθεί η χρήση αεροσκαφών τύπου «Predator» στο Ιράκ, αφού μέχρι πρότινος είχε γίνει γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο στα Βαλκάνια.

«THE NEW YORK TIMES»
«Το ΝΑΤΟ μπορεί να λύσει το Παλαιστινιακό»

Ποιος μπορεί να δώσει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα; Ποιος μπορεί να βάλει τελεία στην κρίση στη Μέση Ανατολή, που, με κάποια μικρά χρονικά διαλείμματα, ταλανίζει επί δεκαετίες την περιοχή; Το ΝΑΤΟ και η δημιουργία, υπό τη σκέπη του, ενός παλαιστινιακού κράτους - προτεκτοράτου, όπως είναι η Βοσνία και το Κόσσοβο. Αυτό υποστηρίζει, σε άρθρο του, στην αμερικανική, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα «The New York Times», ο Τόμας Φρίντμαν, δίνοντας μια πρώτη γεύση ενδεχόμενων εξελίξεων.

Ο Τ. Φρίντμαν βασίζει την ανάλυσή του στη διαπίστωση ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή «έχει πλέον γίνει τόσο βίαιη, που αναρωτιέται κανείς αν θα μπορούσαν ποτέ οι δύο πλευρές να βρουν έναν τρόπο εξόδου από το αδιέξοδο. Γι' αυτό χρειάζεται μια εντελώς νέα ιδέα».

«Η ισραηλινή αριστερά υποστηρίζει ότι η μοναδική διέξοδος είναι περισσότερος διάλογος με τον Γιάσερ Αραφάτ» τονίζει ο Τ. Φρίντμαν, ο οποίος δηλώνει ότι υπήρξε θερμός υποστηρικτής της Συνθήκης του Οσλο και της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Η επικράτηση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια του «πειράματος της Συνθήκης του Οσλο», δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για το Ισραήλ «να προχωρήσει στην ευημερία, να απορροφήσει τους Εβραίους μετανάστες από τη Ρωσία, να πετύχει ειρηνευτική συμφωνία με την Ιορδανία, να ανακτήσει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Κατάρ και την Ιορδανία».

«Ηταν ένα πείραμα που οι Ισραηλινοί ηγέτες, από τον Γιτζάκ Ράμπιν μέχρι τον Μπ. Νετανιάχου και τον Αριέλ Σαρόν, ένιωθαν ότι είναι τόσο σημαντικό ώστε να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις παράδοσης γης στον Γιάσερ Αραφάτ», τονίζεται στο άρθρο, ενώ εκτιμάται ότι συνέβαλε στην ενότητα του ισραηλινού λαού, μεγάλο μέρος του οποίου «ανακάλυψε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση από το να ζει μόνιμα στα χαρακώματα».

Το πείραμα όμως απέτυχε, αποφαίνεται ο Τ. Φρίντμαν. «Αυτό συμβόλιζε το Καμπ Ντέιβιντ. Ο κ. Αραφάτ δεν ήθελε να κοιτάξει το λαό του στα μάτια και να του πει ότι το 95% της γης του ήταν το καλύτερο που μπόρεσε να κερδίσει, ούτε ήθελε να αναγνωρίσει την εβραϊκή σύνδεση με το Ορος του Ναού στην Ιερουσαλήμ. Γι' αυτό και δεν πιστεύω ότι πλέον θα έχει κάποιο αποτέλεσμα ο διάλογος με τον Γιάσερ Αραφάτ, τουλάχιστον σε επίπεδο οριστικής συμφωνίας».

Ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό του, ο αρθρογράφος των «The New York Times» τονίζει ότι «δεν μπορεί κανείς να κριτικάρει το Ισραήλ για τα σκληρά αντίποινά του στις βομβιστικές επιθέσεις, καμία χώρα δε θα έπραττε διαφορετικά. Ομως, η ιδέα ότι υπάρχει ένα κομβικό σημείο, στο οποίο μεγάλη στρατιωτική πίεση προς τους Παλαιστινίους θα τους αναγκάσει να υποχωρήσουν και να δεχτούν ένα μικρό κράτος στη Δυτική Οχθη, είναι εξωπραγματική. Πέντε εκατομμύρια Εβραίοι δεν μπορούν να επιβάλουν στρατιωτική λύση σε πέντε εκατομμύρια Παλαιστινίους και 95 εκατομμύρια Αραβες». Για τον Τ. Φρίντμαν δεν είναι ρεαλιστική ούτε η ύψωση τείχους γύρω από το Ισραήλ, ακόμη και μετά από μια πλήρη κατάπνιξη των Παλαιστινίων, αφού ποτέ δε θα έχει ασφάλεια.

«Το Ισραήλ έχει τεράστιο στρατηγικό πολιτικό πρόβλημα» διαπιστώνει ο Τ. Φρίντμαν, καταλήγοντας ότι αν το Ισραήλ παραμείνει, ως έχει, στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα θα καταστραφεί από εσωτερικές αντιδράσεις, αν αποχωρήσει θα καταστραφεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η ανεξέλεγκτη παλαιστινιακή δράση». Γι' αυτούς τους λόγους, καταλήγει ο Αμερικανός αρθρογράφος, «η μοναδική λύση θα μπορούσε να είναι για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να έρθει το ΝΑΤΟ να καταλάβει τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα και να στήσει ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως στη Βοσνία και στο Κόσσοβο. Αυτό που χρειάζεται για το Ισραήλ είναι να παραδώσει τις περιοχές αυτές στο ΝΑΤΟ ή σε μια δύναμη σαν το ΝΑΤΟ. Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το κράτος τους, χωρίς στρατό, υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ» και όλα θα είναι ήρεμα και ειρηνικά, μπορούμε να συμπληρώσουμε εμείς.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δεν τους δίνουν άσυλο!

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Σαν την άδικη κατάρα τριγυρνά εδώ και δύο μέρες 20 χλμ βόρεια του «Νησιού των Χριστουγέννων» (στα θαλάσσια ύδατα της Αυστραλίας) το νορβηγικό εμπορικό πλοίο «ΤΑΜΠΑ». Το πλοίο έδωσε το Σαββατοκύριακο προσωρινό καταφύγιο σε 434 πρόσφυγες από ασιατικές χώρες που κινδύνευαν να πνιγούν στο εξαθλιωμένο και προβληματικό ινδονησιακό φέρι-μπόουτ« KM Palapa 1» που βυθίστηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια έκρηξης. Οι μετανάστες κατέλαβαν αργότερα το πλοίο με αίτημα να τους χορηγηθεί άσυλο στην Αυστραλία.

Εκτοτε, το νορβηγικό πλοίο πλέει ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας ελπίζοντας πως οι ομοσπονδιακές αρχές της χώρας θα υπαναχωρήσουν στην άρνησή τους να δώσουν το πράσινο φως για τον ελλιμενισμό του πλοίου και να χορηγήσουν άσυλο στους εξαθλιωμένους μετανάστες!

Απολύσεις 17.000 ανακοινώνει και η «Τοσίμπα»!

ΤΟΚΙΟ.-

Η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης κρέμεται εδώ και δύο μέρες πάνω από τα κεφάλια 17.000 υπαλλήλων του ιαπωνικού επιχειρηματικού κολοσσού ηλεκτρονικών ΤΟΣΙΜΠΑ.

Η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε χτες πως οι περισσότερες απολύσεις αφορούν μονάδες του ομίλου στην Ιαπωνία και πως ανέρχονται στο 12% του συνολικού δυναμικού των 188.000 εργαζομένων που απασχολεί παγκοσμίως. Ο πρόεδρος του ομίλου, Ταντάσι Οκαμούρα, ανακοίνωσε τις απολύσεις λέγοντας πως «οι περισσότερες θα γίνουν στην Ιαπωνία, επειδή πρέπει να αυξηθούν οι παραγωγές της "Τοσίμπα" στο εξωτερικό».

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φουντώσει την άνοδο της ανεργίας, η οποία ήδη ξεπερνά το - υπερβολικό για τα ιαπωνικά δεδομένα - 5%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ