ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αύριο η μεγάλη συναυλία - σταθμός στον αγώνα τους

Στις 8.30 μ.μ. στη Λάρυμνα το αγωνιστικό ραντεβού

Απάντηση στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζονται να δώσουν σωματεία και εργαζόμενοι από τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική με τη συμμετοχή τους στη συναυλία αλληλεγγύης - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που συνδιοργανώνουν αύριο, Πέμπτη 29 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στη Λάρυμνα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Λεωφορεία από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Χαλκίδα, τη Λαμία, τη Θήβα θα αναχωρήσουν αύριο το απόγευμα για τη Λάρυμνα, με εκατοντάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, συνταξιούχους, γυναίκες και νέους να ενώνουν τη φωνή τους με τους γνωστούς λαϊκούς ερμηνευτές Γιώργο Μαργαρίτη, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Κανέλλο και Κωνσταντίνο Μαργαρίτη και να δείχνουν για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη τους στο σκληρό, μακροχρόνιο και εμβληματικό για ολόκληρη την εργατική τάξη αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Για μία ακόμη φορά η εργατική τάξη και ο λαός ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που εδώ και 20 μήνες στέκονται όρθιοι απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους. Δείχνουν στους ηρωικούς εργάτες στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στα μεταλλεία και σε κάθε εγκατάσταση της ΛΑΡΚΟ ότι δεν είναι μόνοι τους. Δίνουν κουράγιο για τη συνέχιση του δύσκολου αγώνα και αγωνιστική απάντηση σε όλους όσοι επιδιώκουν να διασπάσουν την ενότητά τους.

«Οι αγώνες, η αλληλεγγύη έχουν βάλει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να είμαστε μέσα στις δουλειές μας», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στο κάλεσμά του για την αυριανή συναυλία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τον αγώνα τους απέτρεψαν απολύσεις, κέρδισαν την ανάκληση περικοπών που είχαν επιβληθεί αρχικά, ανάγκασαν την κυβέρνηση να μιλάει για αποζημιώσεις, την ώρα ο νόμος της ειδικής εκκαθάρισης λέει ότι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση.

«Είκοσι μήνες, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τις καταλήψεις, τις Γενικές Συνελεύσεις, τις απεργίες, τις στάσεις εργασίας, τα συλλαλητήρια, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις ανακοινώσεις τα έχουμε καταφέρει. Μείναμε όρθιοι (...) Με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και όσων είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα μας, θα στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση (...) Θα συνεχίσουμε αυτόν το δίκαιο και τίμιο αγώνα μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διεκδικούμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, εργαζόμαστε σε αυτήν και όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούμε να μας καταβληθεί ο μόχθος μιας ολόκληρης ζωής. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτό», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Αλληλεγγύη και λεωφορεία για τη συναυλία

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας στην αυριανή συναυλία - κινητοποίηση, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους συνδικάτα της Στερεάς Ελλάδας, όπως το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, τα κλαδικά συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Χημικής Βιομηχανίας και Μετάλλου Θήβας - Οινοφύτων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας αναφέρει ότι αύριο, στις 7 μ.μ., πούλμαν για τη Λάρυμνα θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Στουρνάρα (πάρκο Τσαλτάκη).

Επίσης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί τα μέλη της και συνολικά τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και να συμμετάσχουν στη συναυλία (δηλώσεις συμμετοχής για τα λεωφορεία μετακίνησης στο τηλ. 6944.303.068).

Λεωφορείο για τη Λάρυμνα έχει δρομολογήσει και το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το οποίο θα αναχωρήσει στις 7 το απόγευμα από το ΚΤΕΛ της Θήβας.

Κάλεσμα συμμετοχής από σωματεία της Αττικής

Κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Θα δρομολογηθούν πούλμαν με δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα και στο mail του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής: 210.4110.148 - 210.4129.496, e-mail: metallo.attikis@gmail.com - metalo.ellada@gmail.com και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τηλ. 210.3827.122, e-mail: info@syndikatooikodomonathinas.gr από τις 08.00 έως τις 15.00 και από τις 18.00 έως τις 20.00.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα σε ΛΑΡΚΟ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και ΕΑΣ

Κάλεσμα για συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα από τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία και σε συνελεύσεις για αγωνιστικό πρόγραμμα και πλαίσιο πάλης

Σε ενωμένο, συντονισμένο αγώνα για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, για να μη γίνει ούτε μια απόλυση εργαζόμενου σε ΛΑΡΚΟ - Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ελευσίνας - Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η διοίκηση του οποίου στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των Ναυπηγείων Ελευσίνας, της ΛΑΡΚΟ, των ΕΑΣ.

Παραβρεθήκαμε, αναφέρει το Συνδικάτο, «στην κινητοποίηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των εργαζομένων του Σκαραμαγκά. Μεταφέραμε την πάγια πρόταση του Συνδικάτου μας για ενιαίο αγώνα, συντονισμένο, όλων των χώρων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».

Απαιτείται τώρα, επισημαίνει, οι εργαζόμενοι «στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ελευσίνας - ΕΑΣ - ΛΑΡΚΟ να βρεθούμε σε μαζική αγωνιστική συντονισμένη δράση που να απαντάει στην επίθεση της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της ΕΕ».

Είμαστε, συνεχίζει, «στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που κινητοποιούνται συνεχώς εδώ και 20 μήνες, στηρίζουμε τα αιτήματα για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, καταβολή όλων των δεδουλευμένων και κατοχύρωση των συγκροτημένων δικαιωμάτων τους, όπως και στα ναυπηγεία».

Απαιτείται τώρα, επισημαίνει, «αγώνας απαλλαγμένος από αυταπάτες για το ρόλο των επενδυτών, που να παίρνει υπόψη πως κάθε επιχειρηματική δράση έχει στόχο το μέγιστο δυνατό κέρδος, άρα τα δικαιώματά μας τα βλέπουν σαν περιορισμό της δυνατότητάς τους για περισσότερα κέρδη».

Αγώνας, υπογραμμίζει, «που προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να μη δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που στόχο έχει να μην αφήσει τίποτα όρθιο από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί, προσθέτει, «είναι σφοδροί, δεν αφορούν τα εργατικά δικαιώματα, αλλά την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών, πολυεθνικών συμφερόντων που για να "επενδύσουν" πιέζουν να πάρουν τα εργοστάσια καθαρά από εργάτες, συνδικάτα και εργασιακά δικαιώματα, ώστε να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας με δουλειά από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί».

Αυτόν το σκοπό, σημειώνει, «υπηρετούν διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρα 106 κ.λπ., ειδικοί διαχειριστές, εκκαθαρίσεις σε λειτουργία κ.λπ.) που από τη μια καθαρίζουν τους παλιούς καπιταλιστές ιδιοκτήτες (που αφού ξεζούμισαν τους εργαζόμενους και φέσωσαν για τα καλά τις επιχειρήσεις, τις εγκατέλειψαν σαν στυμμένες λεμονόκουπες) μεταφέροντας όλα τα βάρη στον λαό, ενώ από την άλλη προετοιμάζουν το έδαφος για να επαναληφθεί το πάρτι από τον επόμενο, με μόνιμα θύματα εμάς».

Τα πρόσφατα εκτρωματικά, αντεργατικά νομοσχέδια που περάσανε από τη Βουλή, συνεχίζει, «αλλά κι αυτά που έρχονται, δεν επιτρέπουν αυταπάτες από μεριάς μας για το ποιος είναι με ποιον... για ποιους νομοθετεί η κυβέρνηση...».

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρει, «είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα από τα σωματεία, κλαδικά και επιχειρησιακά, από ΛΑΡΚΟ - Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ελευσίνας - ΕΑΣ. Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, να αποφασιστούν πρόγραμμα αγωνιστικό και πλαίσιο διεκδικήσεων.

Ενωμένοι, μια γροθιά στο στομάχι όλων αυτών που στερούν από εμάς και τις οικογένειές μας το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια».

Ολοι εμείς, τονίζει, «που καλούμαστε να πληρώσουμε για μία ακόμη φορά τον λογαριασμό, που βλέπουμε τις απολύσεις να έρχονται, τα δεδουλευμένα να μην καταβάλλονται, πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναβολές, αναστολές, χωρίς ναι μεν αλλά».

Οι εργαζόμενοι, επισημαίνει, «να κάνουμε δική μας υπόθεση την ανάπτυξη μαζικών αγώνων που θα ταρακουνήσουν την κυβέρνηση και τα σχέδιά της, να προβάλουμε τον ενιαίο συντονισμένο αγώνα των μεταλλεργατών απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που μας απολύει μαζικά, που χαρίζει στα συμφέροντα τον εθνικό πλούτο της χώρας».

Εμείς, υπογραμμίζει, «βροντοφωνάζουμε καμία απόλυση, να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα, οι αποζημιώσεις στους συνταξιούχους και οι ασφαλιστικές καλύψεις για όλα τα κενά διαστήματα, για όλους τους εργαζόμενους.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το αγωνιστικό παράδειγμα για το τι μπορούν να καταφέρουν οι εργαζόμενοι».

Ενας δρόμος υπάρχει, καταλήγει το Συνδικάτο, «αγώνας συντονισμένος, όλου του κλάδου, ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας. Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους δήθεν "σωτήρες επενδυτές"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ