ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Τετελεσμένα και λαγοί

Eurokinissi

Από τη μία ο Ερντογάν επιβάλλει νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό με το προκλητικό άνοιγμα των Βαρωσίων και από την άλλη διάφοροι «λαγοί» τρέχουν να τα αξιοποιήσουν ως επιχείρημα, προκειμένου να προωθείται η λογική της ιμπεριαλιστικής διευθέτησης, με ορίζοντα τη διχοτόμηση. Ετσι, οι εκβιασμοί στους Ελληνοκύπριους όλο και δυναμώνουν για να αποδεχτούν μια τέτοια «λύση», που υπηρετεί τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το πιο προκλητικό είναι ότι στην κατεύθυνση αυτή, οι ίδιοι οι «λαγοί» καταρρίπτουν τους μύθους που εδώ και δεκαετίες διακινούν. Για παράδειγμα, γράφτηκε χτες στον αστικό Τύπο ότι για να ακυρωθούν τα επιχειρήματα της τουρκικής κυβέρνησης πρέπει οι Ελληνοκύπριοι από τη μία να πάνε σε μορατόριουμ του «ενεργειακού προγράμματος», αυτού που τάχα θα «αναβάθμιζε» τη θέση της Κύπρου, και από την άλλη να αποδεχτούν τους συμβιβασμούς μιας συγκαλυμμένης διχοτόμησης που προωθούν οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι, αυτοί που εδώ και χρόνια παρουσιάζονται ως προστάτες και εγγυητές της σταθερότητας στην περιοχή. Και στο όνομα του να πειστεί η «διεθνής κοινότητα», που τάχα «απομονώνει τον Ερντογάν» εδώ και μια βδομάδα, ο λαός της Κύπρου καλείται να αποδεχτεί όλη την επικίνδυνη ατζέντα των διευθετήσεων και όλα τα κατοχικά τετελεσμένα στο νησί. Αυτό θα πει «εγγύηση», «ασφάλεια» και «σταθερότητα», όχι ...αστεία.

Στον αυτόματο

110 εκατομμύρια ευρώ ως «κρατική αποζημίωση» δίνονται στη διαχειρίστρια εταιρεία του «Ελ. Βενιζέλος» για ζημιές που είχε υποστεί «εξαιτίας της πανδημίας». Η σχετική απόφαση που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό που πληρώνει ο λαός στους επιχειρηματικούς ομίλους για να «σκατζάρουν» τη χασούρα τους, αφού - θυμίζουμε - έχουν δοθεί άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ στον κολοσσό των αερομεταφορών «Aegean» και πάνω από 170 εκατ. στη «Fraport» για να μην της λείψουν από τις μπίζνες της στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου τον τελευταίο χρόνο είχε αναδουλειές. Κάπως έτσι «στέκεται» στα πόδια του ένας ακόμα κλάδος της «βαριάς βιομηχανίας», ενώ οι εργαζόμενοι εκτός από τον «λογαριασμό» φορτώνονται και όλα τα ...ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης: Τις αναστολές σύμβασης, την καταστρατήγηση αδειών, όπως πρόσφατα καταγγέλθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος», τα ατέλειωτα ωράρια, τη συμπίεση των μισθών κ.ο.κ. Στον «αυτόματο» λοιπόν οι κρατικές ενισχύσεις στους κολοσσούς των μεταφορών, μαζί με την ένταση της εργοδοτικής επίθεσης στον κλάδο. Μια έκδοση του «μονά κερδίζεις - ζυγά χάνω» δηλαδή, που είναι ενδεικτική τού τι φέρνει για τον λαό το κυνήγι της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Απανωτές γκάφες

Με τη μία γκάφα να διαδέχεται την άλλη στην κρατική τηλεόραση, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν είναι απλά κάποιες συμπτώσεις. Τη μία δεν μεταδίδονται αγωνίσματα από το Τόκιο στα οποία αγωνίζονται αθλητές της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής. Την άλλη, παρουσιαστής κάνει ένα ελεεινό ρατσιστικό σχόλιο «στον αέρα» για τους «σχιστομάτηδες Κορεάτες» και τον τρόπο που παίζουν πινκ πονγκ. Απανωτά «χτυπήματα», που μπορεί να εμφανίζονται στις μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως αποτελούν την άλλη όψη μιας πορείας χρόνων για την κρατική τηλεόραση. Ο «ερασιτεχνισμός» αυτός αποτελεί την άλλη όψη του «επαγγελματισμού» που δείχνουν όλες οι διοικήσεις της ΕΡΤ, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ, που την κάνουν φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης, που θάβουν τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, που διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Μια αποκρουστική εικόνα που φτάνει μέχρι και τη λογοκρισία σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως πολλές φορές έχει καταγγείλει το ΚΚΕ. Η αποκρουστική εικόνα λοιπόν που εκπέμπει η κρατική τηλεόραση περνάει στις «κεραίες» του λαού και δικαίως προκαλεί το «κοινό αίσθημα», παρά τις παραιτήσεις και τις «εξηγήσεις» που δίνονται από τις διοικήσεις και τις κυβερνήσεις.

«Αλληλεγγύη» - κοροϊδία

Μία μέρα πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σταμάτα, στη Ροδόπολη και στον Διόνυσο και με αφορμή την πυρκαγιά που κατέστρεψε 200.000 στρέμματα δάσους στη Σαρδηνία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του διαφήμιζε την αποστολή δύο «Canadair» από την Ελλάδα ώστε να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης στην πόλη της Ιταλίας. Ουσιαστικά προέβαλε το πόσο χρήσιμος είναι ο μηχανισμός της λεγόμενης αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόκειται για τον ορισμό της κοροϊδίας. Κι αυτό γιατί ο ίδιος ο μηχανισμός της λεγόμενης αλληλεγγύης της ΕΕ επιβάλλει αυτήν τη ...βοήθεια, προκειμένου να την αξιοποιήσει ως εργαλείο νομιμοποίησης της γύμνιας και των τεράστιων περικοπών σε κάθε κράτος ξεχωριστά, σε ό,τι αφορά τα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών. Ετσι, λένε: Στήνουμε έναν μηχανισμό στον οποίο εντάσσονται τα εναέρια μέσα όλων των χωρών και όποτε υπάρχει πυρκαγιά η κάθε χώρα θα στέλνει ενισχύσεις. Πατούν λοιπόν σε αυτό οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ και κάθε χρόνο περικόπτουν δραστικά τα κονδύλια για πρόληψη αλλά και μέσα αντιμετώπισης (ανάμεσα στα οποία και αεροπλάνα), στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ας σκεφτούμε ότι τα δύο «Canadair» που πέταξαν για Ιταλία μάλλον θα ήταν πιο χρήσιμα επιχειρησιακά πριν γίνουν κάρβουνο τα 200.000 στρέμματα γης και πριν 2.000 άνθρωποι εγκαταλείψουν τα σπίτια τους... Οπως αντίστοιχα η όποια βοήθεια ήρθε το 2018 στο Μάτι θα ήταν πιο χρήσιμη τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς, πριν «ανοίξει» ο μακρύς κατάλογος των νεκρών...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1741 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και δεξιοτέχνης του βιολιού της εποχής του ιταλικού μπαρόκ Αντόνιο Βιβάλντι.

1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο ηγέτης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης του 1789 Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, στέλεχος της ριζοσπαστικής αστικής επαναστατικής οργάνωσης των Ιακωβίνων.

1821 Το Περού ανακηρύσσεται ανεξάρτητο από την Ισπανία.

1836 Γεννιέται στη Σύρο ο κορυφαίος λογοτέχνης Εμμανουήλ Ροΐδης.

1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Ξεκινά ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1919 Ιδρύεται η ρεφορμιστική Συνδικαλιστική Διεθνής του Αμστερνταμ.

1924 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1937 Τα ιαπωνικά στρατεύματα κυριεύουν το Πεκίνο.

1938 Αντιδικτατορική εξέγερση εκδηλώνεται στα Χανιά της Κρήτης, στην οποία ενεργό μέρος παίρνει και η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Οι μεταξικές αρχές καταλύθηκαν, ενώ η Γενική Διοίκηση, η Μεραρχία, το τηλεγραφείο και άλλες υπηρεσίες κατελήφθησαν από τους εξεγερμένους. Ωστόσο, η επαναστατική επιτροπή (Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας) δεν τράβηξε αποφασιστικά, οδηγώντας με την παθητική στάση της την εξέγερση σε εκφυλισμό. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης Μεταξά κατέστειλε τελικά την εξέγερση.

1942 Αρχίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας του και την κατάληψη του Στάλινγκραντ.

1947 Συνδυασμένη επιχείρηση των ανταρτών σε Φλώρινα - Βεύη και Αμύνταιο. Οι αντάρτες μπαίνουν στο Λιδορίκι.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

1948 Αποκρούονται όλες οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για την κατάληψη του Κλέφτη.

1948 Στις 28 και 29 Ιούλη, μέσα στη φωτιά της μάχης, συνέρχεται στην Πέτρα Μούκα του Γράμμου η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια εκτίμησε πως τα χτυπήματα του ΔΣΕ είχαν προξενήσει μια άνευ προηγουμένου «ολόπλευρη κρίση» στο αστικό στρατόπεδο, δημιουργώντας ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για το αποφασιστικό χτύπημά του. Η εκτίμηση ωστόσο αυτή, επηρεασμένη και από την εποποιία του ΔΣΕ στη Β. Πίνδο, δεν πατούσε στην πραγματικότητα. Τέλος, η 4η Ολομέλεια πήρε απόφαση κατά του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, η οποία ωστόσο δεν ανακοινώθηκε.

1953 Επαναλαμβάνονται οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

1954 Γεννιέται ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Ούγκο Τσάβες, Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το θάνατό του το 2013.

1974 Η σοβιετική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της πάνω στις εξελίξεις του Κυπριακού υπογραμμίζει: «Πρέπει να δοθεί τέρμα στις επιβουλές κατά της ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

2004 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον ανακάλυψαν το DNA.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ