ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε «συστράτευση» στην «εθνική» προσπάθεια ανάκαμψης του κεφαλαίου

Στο πλαίσιο του δεύτερου «Αναπτυξιακού Συνεδρίου», στη Λαμία

Την ανάγκη τα κόμματα της αστικής διαχείρισης να παραμερίσουν διαφορές και να βάλουν πλάτη στην προώθηση του «εθνικού στόχου» της ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα, επισήμανε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας χτες βράδυ τις εργασίες του δεύτερου «Αναπτυξιακού Συνεδρίου», στη Λαμία, λίγο πριν «μοιράσει» τα «δώρα» που η κυβέρνηση προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται (και) στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως «βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα», σε ένα «δρόμο μετάβασης προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη», επιμένοντας προκλητικά πως ο στόχος αυτός, που προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, «δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές δυνάμεις, κάποια συμφέροντα, αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, στην εθνική μας κυριαρχία, στην ευημερία του λαού».

Δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου επιδιώκοντας τη συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο και την απόσπαση της συναίνεσης του λαού στο κοινωνικό επίπεδο, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στο κεφάλαιο ότι θα προωθηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη και οι οποίες «απαιτούν ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες».

Στο πλαίσιο αυτό και αφού αναγόρευσε την καπιταλιστική ανάπτυξη σε «εθνικό στόχο», επισήμανε ότι «σήμερα περισσότερο από χτες υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση σε κλαδικό, περιφερειακό αλλά και κεντρικό επίπεδο», καθώς «οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις»! «Θέλουμε να συνθέσουμε διότι βρισκόμαστε, μπροστά στην επόμενη μέρα και τις προκλήσεις, στην ίδια μεριά, στο ίδιο κλαδί, πρέπει να σταματήσουμε να το πριονίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαιώνοντας ότι το κάλεσμά του αυτό υποκινείται απ' την ανάγκη χειραγώγησης του λαού, με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική που απαιτεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το άθλιο εμπόριο ελπίδας, υποστηρίζοντας ότι «η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει», υποσχόμενος ισόρροπη κατανομή πόρων και ωφελημάτων, με «προτεραιότητα εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν μεγαλύτερο κόστος». Ολα αυτά, ενώ ο λαός όχι μόνο πληρώνει χωρίς τέλος τα αντιλαϊκά μέτρα που του φόρτωσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά η κυβέρνηση έχει προνομοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα και για μετά το τέλος του «προγράμματος» και έχει δεσμευτεί σε κεφάλαιο και «δανειστές» για επίθεση διαρκείας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

«Ζεστό» χρήμα και υποδομές στους επιχειρηματικούς ομίλους

Επί της ουσίας του θέματος του συνεδρίου, που αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση, όπως η κυβέρνηση έχει βαφτίσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, στην καταγραφή των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων ανά περιφέρεια ώστε να εκπονηθούν και τα ανάλογα σχέδια υποστήριξής τους, ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά συμπύκνωσε όσα πριν απ' αυτόν είχαν διακηρύξει απ' το βήμα του συνεδρίου οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ετσι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, «αλλά δεν αρκείται σ' αυτό» καθώς έχει ήδη κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία «με πολύτιμους εθνικούς πόρους», ώστε να εξασφαλίσει «ζεστό» χρήμα για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οπως είπε, αυξήθηκαν τα διαθέσιμα κονδύλια του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΔΕ), βρέθηκαν εργαλεία ώστε η συνολική χρηματοδότησή του να φτάσει τα 300 από 190 εκατομμύρια που ήταν. Παραπέρα, δήλωσε ότι αυξήθηκε σημαντικά η χρηματοδότηση στην περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι για το 2015 ανήλθε στα 30,5 εκατομμύρια ευρώ και εντάχτηκαν 65 νέα έργα, για το 2016 δόθηκαν τελικά 33,5 εκατομμύρια και εντάχτηκαν 70 νέα έργα, ενώ αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και για το 2017. Συνολικά, όπως είπε, την τριετία κατευθύνθηκαν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, πέραν του ΠΔΕ και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, χρήμα έρευσε και μέσα απ' το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολα αυτά, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα που συνδιαμορφώνουμε με την περιφέρεια», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δρομολογεί και μια σειρά από άλλα μέτρα που αφορούν τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, οδικών, αρδευτικών και κυρίως της εξυγίανσης του Ασωπού, όπου μάλιστα μέσα απ' το Ταμείο Υποδομών η κυβέρνηση «διευκολύνει και τη συμμετοχή ιδιωτών στην υλοποίησή του», όπως ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που ιεραρχεί ψηλά η κυβέρνηση, κατά τον πρωθυπουργό το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της υπάρχουσας βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, στις υποδομές, στην Ενέργεια και στην περιβαλλοντική αειφορία. Σε σχέση με τη βιομηχανία υποστήριξε ότι στην υπάρχουσα Βιομηχανική Ζώνη υπάρχουν δυνατότητες αναζωογόνησης της παραγωγικής δραστηριότητας, ειδικά στους κλάδους ηλεκτρονικών συστημάτων, μεταλλικών κατασκευών, τροφίμων, χημικών προϊόντων, κάτι που προϋποθέτει συνέργειες μεταξύ νέων και παλιότερων επιχειρήσεων.

Ειδική αναφορά έκανε και στη ΛΑΡΚΟ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση την ενέταξε στο υπερταμείο για να υπερασπίσει το ...δημόσιο χαρακτήρα της! Ακόμα, ότι προωθεί λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αφορούν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, στο ύψος των οφειλών και στο αμφιλεγόμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταλλουργικού εργοστασίου. Οπως είπε, με κυβερνητική μεσολάβηση επιτεύχθηκε ήδη συμφωνία με τη ΔΕΗ, που διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή τιμή προμήθειας Ενέργειας. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας καταβάλλει προσπάθειες για να λυθεί και το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του μεταλλουργικού εργοστασίου.

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα δήλωσε ότι προγραμματίζονται αρδευτικά έργα στην περιοχή της Κωπαΐδας, εγγειοβελτιωτικά έργα και οι απαραίτητοι αναδασμοί.

Οι ανάγκες του κεφαλαίου στο επίκεντρο των κυβερνητικών «ιεραρχήσεων»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, που προηγήθηκε στο βήμα του συνεδρίου, περιέγραψε τις «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που έχει στα σκαριά σε ό,τι αφορά τη χωροταξία, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και την Ενέργεια, επικεντρώνοντας σε ζητήματα που σχετίζονται με τη Στερεά Ελλάδα.

Ξεκινώντας από τη χωροταξία περιέγραψε πέντε παρεμβάσεις που προωθούνται και συγκεκριμένα: Το πλέγμα αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο «στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές», τη νομοθετική κατοχύρωσή τους δηλαδή και την ενίσχυση του «οπλοστασίου» που έχουν στα χέρια τους, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει το εγχώριο κεφάλαιο ως όρο και για την προσέλκυση επενδύσεων. Την «ολοκλήρωση του μεγάλου έργου δημιουργίας Κτηματολογίου», που στην παρούσα φάση συνδέεται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, και τη δημιουργία ειδικών χωροταξικών σχεδίων, σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η ιχθυοκαλλιέργεια. Στην πρώτη περίπτωση, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης σε μη παραθαλάσσια περιοχή της χώρας, «Atalanti Hills», που «αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία». Με τον θαλάσσιο χώρο σχετίζεται και η τέταρτη παρέμβαση. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και θα διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό στη θάλασσα και την παράκτια ζώνη. Τέλος, η πέμπτη παρέμβαση αφορά το νομοσχέδιο που έχει ήδη πάρει το δρόμο του για τη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το καλοκαίρι «για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, ένα ακόμα πεδίο όπου οι καπιταλιστές εντοπίζουν ότι έχει μεγάλες δυνατότητες κερδοφορίας, απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, όπως την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα λατομεία, που στοχεύει στην απλούστευση της αδειοδότησης κ.ά., τη θεσμοθέτηση αλλαγών στο μεταλλευτικό κώδικα, το σχεδιασμό ειδικού χωροταξικού για τον ορυκτό πλούτο, την «προτεραιοποίηση» της εκμετάλλευσης των δημόσιων ορυκτών πόρων, στη βάση μελέτης που θα συντάξει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ.ά.

Αναφερόμενος στον κλάδο της Ενέργειας ο υπουργός εκτίμησε ότι αν και ο λιγνίτης θα διατηρήσει την ειδική του θέση στο ενεργειακό μείγμα, ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα μερίδια ΑΠΕ και φυσικού αερίου. Υπενθύμισε ότι στη Στερεά Ελλάδα βρίσκονται κάποιες από τις ευνοϊκότερες περιοχές στην Ευρώπη για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και περιέγραψε τα «δωράκια» της κυβέρνησης στους «επενδυτές» του κλάδου: Την ολοκλήρωση του κύκλου αδειοδοτήσεων με το καθεστώς εγγυημένων τιμών, την προώθηση σύγχρονου ειδικού χωροταξικού σχεδίου και την προώθηση Ενεργειακών Κοινοτήτων, μέσω των οποίων οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να συμμετέχουν στον ενεργειακό σχεδιασμό και να αξιοποιούν σύγχρονα εργαλεία, όπως ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering).

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνης, αναφέρθηκε στην περιβόητη «κυκλική Οικονομία», που αποτελεί άλλωστε και ευρωενωσιακή κατεύθυνση αλλά και απαίτηση του εγχώριου κεφαλαίου, λέγοντας ότι «το υποπροϊόν μιας δραστηριότητας μπορεί να είναι πλούτος για κάποια άλλη. Κάθε παραγωγός και κάθε παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να είναι επίσης παραγωγός της απαιτούμενης ενέργειας».

Δείχνοντας πού το πάει η κυβέρνηση πρόσθεσε: «Το σημαντικότερο είναι η αλλαγή κουλτούρας και κατεύθυνση της πολιτείας, να ξεφύγουμε από την επιδοματική λογική της στασιμότητας και να περάσουμε σε αναπτυξιακής δυναμικής πρακτικές. Ενα παράδειγμα είναι οι σχολάζουσες γαίες. Αναλογιστείτε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα επίδομα στήριξης π.χ. ενός ανέργου, στην ουσία στήριξη διαβίωσης για ένα διάστημα, και στην παραχώρηση μιας σχολάζουσας γαίας η οποία μεσοπρόθεσμα θα είναι το διαβατήριο ένταξης στην παραγωγή». «Ξέχασε» βέβαια να πει πως οι δοκιμασμένες αυτές «συνταγές» κατέληξαν στο φέσωμα στις τράπεζες χιλιάδων νέων αγροτών, αλλά και στη συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων καπιταλιστών της γης...

«Υγιείς εργασιακές σχέσεις» η ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα!

«Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θα πρέπει να στηριχθεί σε σταθερές βάσεις...», ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας ως τέτοια «σταθερή βάση» τις «υγιείς εργασιακές σχέσεις», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατηρεί άθικτο το ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό πλαίσιο, αλλά στο πλαίσιο του «νέου παραγωγικού μοντέλου» του κεφαλαίου το ενισχύει συνεχώς, με μέτρα όπως η «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι παραπέρα διευκολύνσεις στη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων και φυσικά τα νέα εμπόδια που ετοιμάζεται να επιβάλει στο ίδιο το δικαίωμα της απεργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «νέου παραγωγικού μοντέλου» στην περιοχή της Στερεάς αποτελεί η ΛΑΡΚΟ, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες, στην οποία πάνω ακριβώς στο αντεργατικό έδαφος που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι εργολαβίες και η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων έχουν γίνει καθεστώς...

Κατά τ' άλλα, η υπουργός διαφήμισε τα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης», δηλαδή τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που συγκαλύπτουν προσωρινά το πραγματικό εύρος της (η επίσημη ανεργία στη Στερεά καταγράφεται στο 21,6%, όσο περίπου και στο σύνολο της χώρας), καθώς και τα ψίχουλα του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που οξύνει η πολιτική της κυβέρνησης. Και μόνο το γεγονός ότι το 5,5% του πληθυσμού της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως καμάρωσε (!) η υπουργός, έχει ενταχθεί στο ΚΕΑ, αποδεικνύει τη φτώχεια που φέρνουν η πολιτική της κυβέρνησης και η επίθεση του κεφαλαίου...

Μπαράζ νομοσχεδίων και «βροχή» τροπολογιών για να κλείνουν οι «εκκρεμότητες» των ομίλων

Το μπαράζ νομοσχεδίων στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, κλείνοντας «ουρές» προαπαιτούμενων και τακτοποιώντας «εκκρεμότητες» που έχει ζητήσει το κεφάλαιο, έρχεται να συμπληρωθεί από «βροχή» τροπολογιών, ανάλογου περιεχομένου. Ενδεικτικά, από προχτές, οπότε ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι και χτες το απόγευμα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, είχαν κατατεθεί 19 τροπολογίες, ενώ αναμένονταν και άλλες!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ από την Ολομέλεια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε «στον βομβαρδισμό τροπολογιών», από τις οποίες αρκετές είναι άσχετες με το νομοσχέδιο και «δεν αφορούν το υπουργείο Οικονομικών», τονίζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση η οποία πρέπει να σταματήσει. Απαίτησε «την απόσυρση των τροπολογιών» και να έρθουν οι ρυθμίσεις που περιέχουν με κανονική διαδικασία.

Η υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για τροπολογίες που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και «δεν μπορούν να περιμένουν» την έναρξη της Βουλής το Σεπτέμβρη.

Το κατά πόσο ισχύει ο ισχυρισμός της υφυπουργού φαίνεται για παράδειγμα από την τροπολογία με τίτλο: «Στάθμευση οχημάτων σε χώρους του πολιτιστικού πάρκου "Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος"», η οποία προβλέπει ότι το ίδρυμα «δύναται κατά την περίοδο Διαχείρισης του Κέντρου Πολιτισμού να εκμεταλλεύεται και να αποκτά έσοδα από τις υποδομές και τους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου, μεταξύ των οποίων και από τους χώρους στάθμευσης»! Το... επείγον ζήτημα ήταν δηλαδή ότι αν μία οικογένεια θελήσει να επισκεφτεί το Πολιτιστικό Κέντρο, θα πληρώσει πέρα από όλα τα άλλα και για το πάρκινγκ. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι «αντίτιμο για τη στάθμευση των οχημάτων» θα πληρώνει και το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία μεταφέρθηκε εκεί πρόσφατα με ρύθμιση της κυβέρνησης, και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής! Ενώ περιέχει διάφορες «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.

Οσο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, φέρει τον τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις» και αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για την «πάταξη της φοροδιαφυγής μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών», και μάλιστα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «βασικός στόχος» είναι «η αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιρειών». Ρυθμίσεις που, όπως ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, αποτελούν εμπαιγμό και κοροϊδία, αφού κάνουν λόγο ότι η ΕΕ θα... περιορίσει τη δράση των πολυεθνικών, την ώρα που διαμορφώνει φορολογικούς «παραδείσους» και ενσωματώνει τα διάφορα «απόρρητα» στις νομοθεσίες των κρατών - μελών κ.ο.κ., αλλά και καταλήγουν κάθε φορά σε νέα φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού.

Το χτεσινό σκηνικό στη Βουλή ήρθε να συμπληρώσει η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος εμφανίστηκε για να εκθειάσει το «μέγα επίτευγμα» της κυβέρνησης, που είναι η «έξοδος της Ελλάδας στις αγορές». Μάλιστα, δείχνοντας στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πιο αποτελεσματική για τα συμφέροντά του, ανέφερε ότι η «έξοδος» της σημερινής κυβέρνησης είναι «καλύτερη» από αυτή της προηγούμενης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που δεν κατάφερε να κρατήσει μειωμένο το επιτόκιο. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως σημείωσε, «έχει ολοκληρωμένη στρατηγική», στην οποία συμπεριλαμβάνεται, πέρα από την «έξοδο στις αγορές», η διευθέτηση του χρέους, «εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη της οικονομίας και των επενδύσεων».

Αύξηση στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα

Οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν κατά 140 εκατ. ευρώ έναντι πτώσης 305 εκατ. ευρώ τον Μάη του 2017.

Αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν τον Ιούνη οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 120,42 δισ. ευρώ έναντι 119,42 δισ. ευρώ τον Μάη του 2017, αυξημένες κατά 1 δισ. ευρώ (τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί κατά 638 εκατ. ευρώ) παραμένοντας ωστόσο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 3,4%.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Υπεύθυνος» και έτοιμος να κάνει «έργα» για τις επιχειρήσεις

«Το θλιβερό κεφάλαιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να κάνει, επιτέλους, το μεγάλο άλμα στο μέλλον», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, εμφανίζοντας το κόμμα του ως καλύτερο υπερασπιστή των συμφερόντων του κεφαλαίου. Με αφορμή, άλλωστε, τη συνέντευξη, προχτές, του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό, υπενθύμισε την «υπευθυνότητα» που έδειξε το κόμμα του όποτε χρειάστηκε. «Ο κ. Τσίπρας, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, οδήγησε τη χώρα το 2015 στο χείλος του γκρεμού. Του θυμίζουμε ότι σώθηκε χάρη στη δική μας υπεύθυνη στάση», σημείωσε χαρακτηριστικά, εννοώντας την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από τη ΝΔ.

Μιλώντας, εξάλλου, σε φορείς της Καβάλας όπου περιόδευσε, ο πρόεδρος της ΝΔ διαφήμισε το δικό του μείγμα στήριξης του κεφαλαίου, το οποίο βασίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με αντίστοιχη καρατόμηση κρατικών δαπανών. Παράλληλα, διαφήμισε την αποφασιστικότητα της ΝΔ για την υλοποίηση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. «Η ανάπτυξη δεν έρχεται με λόγια, έρχεται με έργα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, πως «πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, στη συνάντησή του με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, επανέλαβε ότι θα εφαρμόσει πολιτική που «θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, θα μειώσει τους φόρους και θα επιτρέψει σε κάθε περιοχή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». Ειδικά για την Τοπική Διοίκηση, έβαλε ζήτημα «πως θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, πως θα αξιοποιήσει καλύτερα τα περιουσιακά της στοιχεία», παραπέμποντας βασικά σε εκποίησή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ