ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Κάλεσμα για συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε γραφεία και αποθήκες

Κοινή ανακοίνωση των κλαδικών Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής

Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Στα συμπεράσματα από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στα καταστήματα της «Μαρινόπουλος» αναφέρονται τα κλαδικά σωματεία στο χώρο του εμπορίου και καλούν τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα. Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα κλαδικά σωματεία: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής και σ' αυτήν σημειώνουν:

«Τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής χαιρετίζουν τους συναδέλφους στα καταστήματα, στα γραφεία και τις αποθήκες του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ που συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη παναττική απεργία 22 Ιουλίου 2016.

Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ξεπέρασε αυτή της στάσης εργασίας στις 13 Ιουλίου. Αποτελεί ένα ακόμα θετικό και αισιόδοξο βήμα στην οργάνωση του αγώνα, στο δυνάμωμά του για τη συνέχεια.

Δείχνει πως όταν οι εργαζόμενοι κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στην εργοδοσία, τότε μόνο σπάει το κλίμα τρομοκρατίας που υπήρχε σε κάθε κατάστημα, η επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, το κλίμα αναμονής, φόβου και ψεύτικων αυταπατών που καλλιεργούν.

Η καθολική συμμετοχή που υπήρξε σε αρκετά καταστήματα πρέπει να απλωθεί σε περισσότερα! Να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός με την απληρωσιά. Να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας! Η πίεσή μας προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση πρέπει να δυναμώσει!

Οι Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν στα καταστήματα της Αττικής συντονίστηκαν πανελλαδικά με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Βόλο, και άλλες περιοχές που είχαν πάρει απόφαση για απεργία τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το πρωί της Παρασκευής, βρέθηκαν έξω από τα καταστήματα, περιφρουρώντας την απεργία τους, καλώντας τους εργαζόμενους - καταναλωτές να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν για το μισθό και τις θέσεις εργασίας. Εξω από τα καταστήματα έγιναν Γενικές Συνελεύσεις, συγκροτήθηκαν και άλλες Επιτροπές Αγώνα. Η συμμετοχή σε πολλά καταστήματα ήταν καθολική όπως στο Ρέντη, στη Ραφήνα, στο Γέρακα, στο Αvenue, Λ. Καβάλας.

Οι εργαζόμενοι μαζικά κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μην παίζει το κρυφτό με τους εργαζόμενους.

Από τη μεριά των κλαδικών και τον Επιτροπών Αγώνα τέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου το ζήτημα δωρεάν μεταφοράς με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μη γίνεται καμία διακοπή σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, πάγωμα των δανείων και κάθε χρέους έως ότου καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν γενικόλογη και δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα που κατατέθηκαν από τα κλαδικά και τις Επιτροπές Αγώνα αποδεικνύοντας, για ακόμα μια φορά, πως κυβέρνηση και εργοδοσία "πάνε πακέτο".

Εξω από το υπουργείο, δεκάδες ήταν τα σωματεία κλαδικά και επιχειρησιακά που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους εργαζόμενους της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ («Praktiker», «Ledra», Επισιτισμός - Φάρμακο, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Καθαρίστριες, «Αττικό» κ.ά.).

Τα κλαδικά σωματεία στηρίζουν το δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας στα καταστήματα, στα γραφεία και τις αποθήκες της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Τους καλούμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων στα καταστήματα όπου υπάρχουν ήδη Επιτροπές Αγώνα, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από τη δημιουργία τους, να φτιάξουμε νέες εκεί που δεν υπάρχουν για να φτιαχτεί ένα μεγάλο δίκτυο σε όλα τα καταστήματα, ώστε να δώσουμε συντονισμένη αγωνιστική απάντηση, να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας μας.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Η εργοδοσία έχει σύμμαχο τη σημερινή κυβέρνηση που νομοθέτησε τη ζούγκλα και την ονόμασε παράδεισο, τη "δίκαιη ανάπτυξη" που θα οικοδομηθεί πάνω στην αύξηση της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Μόνο ο δικός μας αγώνα με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Μόνο ο κοινός αγώνας, η ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τη βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική είναι απάντηση σε όσους μάς θέλουν να ζούμε μια ζωή με δόσεις, με μισθούς - ψίχουλα και σμπαραλιασμένα δικαιώματα.

Απομονώνουμε τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που αναπαράγουν και καλλιεργούν την αναμονή, τη λογική του μικρότερου κακού, το συμβιβασμό, που πολεμούν όποιον σηκώνει κεφάλι.

Πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη και υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων το αίτημα που ακούγεται από κάποιες φωνές περί «κρατικοποίησης». Δηλαδή, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά να πληρώσει τα χρέη του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ που όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισε, χωρίς αυτό να αποτελεί πραγματική λύση για τους εργαζόμενους όπως έγινε με δεκάδες επιχειρήσεις που "κρατικοποιήθηκαν" και έκλεισαν.

Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε

Οι εργαζόμενοι έχουμε μια επιλογή, να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα, να αγωνιστούμε συλλογικά, να απαιτήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τώρα, χωρίς καθυστέρηση βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, αποφασίζουμε τις επόμενες αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες.

Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα για να υπερασπιστούμε πραγματικά τα δικαιώματα, τις ανάγκες μας! Εχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε από όσα έχουμε ήδη χάσει!

Διεκδικούμε:

Αμεση καταβολή όλων των μισθών Ιουνίου - Ιουλίου!

Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας!

Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις!».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Συνεχίζουν αμετακίνητοι τον αγώνα τους

Και χτες σε φρούριο είχαν μετατρέψει την περιοχή τα ΜΑΤ, προκειμένου να περάσει απεργοσπαστικός μηχανισμός

Συνεχίζουν αμετακίνητοι τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» (πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων») στην Καβάλα, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα, κόντρα στο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν κράτος και εργοδοσία.

Και χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας τους, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν μετατρέψει σε φρούριο όλη τη γύρω περιοχή, για να περάσει ο απεργοσπαστικός μηχανισμός. Η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας προκήρυξε νέα 48ωρη απεργία, ξεκινώντας από σήμερα, Πέμπτη, στις 6 π.μ.

Από την Τρίτη, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, σύμφωνα και με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, αντιδρώντας στις 51 απολύσεις που έχουν γίνει μέχρις ώρας και στην απαίτηση της εργοδοσίας να μετατρέψει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ορισμένου, με εργολαβική σχέση. Κράτος και εργοδοσία προσπαθούν να «σπάσουν» την απεργία, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα: Απεργοσπαστικό μηχανισμό, δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ προχτές έγιναν και δύο προσαγωγές.

Χτες, οι απεργοί έκαναν νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά στο δημαρχείο Καβάλας, καταγγέλλοντας την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο εργοστάσιο. Αντίστοιχη παρέμβαση είχε γίνει προχτές στην Περιφέρεια.

Θυμίζουμε ότι οι περίπου 200 εργαζόμενοι βγήκαν τον Ιούνη σε αναγκαστική άδεια και από 1η Ιούλη σε 3μηνη διαθεσιμότητα. Το εργοστάσιο στην ουσία είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας έχουν στόχο να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε εργολαβικούς χωρίς δικαιώματα. Η εργοδοσία απαιτεί την οικειοθελή παραίτηση με ταυτόχρονη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Τέλος, από τις 51 απολύσεις, οι 6 έγιναν μια μέρα πριν από την απεργία, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

ΣΑΜΟΣ
Μέτρο για τη γενική απελευθέρωση του ωραρίου οι «λευκές νύχτες»

Τη θέση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου ενάντια στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, που επιδιώκουν ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Εστίασης, διατυπώνει η διοίκησή του σημειώνοντας:

«Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η λειτουργία των καταστημάτων νυχτερινές ώρες με επιχείρημα τη λεγόμενη "Λευκή Νύχτα" που θέλουν να οργανώσουν ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και ο Σύλλογος Εστίασης, όπως και η όποια άλλου τύπου απελευθέρωση του ωραρίου (λειτουργία καταστημάτων Κυριακή κ.λπ.).

(...) Είναι γνωστό ότι καθημερινά στο εμπόριο και στον επισιτισμό, μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι, με λιγότερα ένσημα απ' ό,τι πραγματικά δικαιούνται, με απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, με ωράρια - λάστιχο, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με την απειλή της απόλυσης. Αυτή είναι η ζωή των εργαζομένων και είναι σε όλους γνωστή.

Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι επιθυμία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του εμπορίου πανελλαδικά εδώ και χρόνια. Οι "Λευκές Νύχτες" είναι μέσο για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, για τη γενίκευση της απελευθέρωσής του, γεγονός που θα οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα σε κλείσιμο μικρών καταστημάτων που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό. Αποτελεί "τυρί στη φάκα" για τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και αυτοί στο εισόδημά τους, εξαιτίας της βαριάς φορολογίας, του Ασφαλιστικού, της αύξησης του ΦΠΑ, των περικοπών σε Υγεία και Παιδεία, των κακών και ακριβών συγκοινωνιών κ.λπ. Πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν την ασφάλειά τους, ενώ άλλοι έχουν βάλει ή ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.

(...) Εμείς εμμένουμε στη θέση μας για 40ωρο - 5ήμερο - 8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου. Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

(...) Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το κοινό μέτωπο αγώνα των εργατών με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν λέμε όλη την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, να γινόμαστε οι ίδιοι φορείς αξιοποίησης της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά να παλέψουμε για δουλειά και ζωή με πλήρη δικαιώματα, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας».

Απεργία σήμερα στην «Τοξότης ΑΕ»

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τοξότης ΑΕ», καθώς η επιχείρηση δεν κατέβαλε τη μισθοδοσία, όπως είχε υποσχεθεί, μέχρι τις 25 Ιούλη. Την απεργία αποφάσισε η διοίκηση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας για τους εργαζόμενους της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ που απασχολούνται στα έργα ΔΕΔΔΗΕ στην περιφέρεια Αττικής, ύστερα από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα εργοτάξια της εταιρείας στην Αττική και συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org