ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Με τη Θεσσαλία να παίρνει σήμερα τη σκυτάλη συνεχίζονται οι πολυήμερες κινητοποιήσεις κατά περιοχή, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συνεδρίασε στις 9 Ιούλη στη Βέροια, με θέμα τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς και πρόγραμμα δράσης. Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν σε αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρισα στις 11 το πρωί σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αγωνιστικές δράσεις, που διευρύνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβάνουν κινητοποιήσεις σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή. Ακόμα, αποφασίστηκε στα μέσα Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί μαζική πανελλαδική σύσκεψη Μπλόκων, Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, η οποία να αποφασίσει το πλαίσιο δράσης, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Επίσης, σήμερα, Πέμπτη:

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων στις 11 π.μ.

Διοργανώνεται κινητοποίηση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, ύστερα από κάλεσμα του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας σε συντονισμό με την Ομοσπονδία Πρέβεζας και Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα της Ηπείρου διοργανώνουν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στα Γιάννενα στις 12 μ. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. από το χώρο πίσω από το πρώην «Ράδιο Κορασίδη».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αστακού διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ. στον Κόμβο Κουβαρά (μεταξύ Αγρινίου και Αμφιλοχίας).

Ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μ. Αντύπας» και το Μπλόκο Γυψοχωρίου - Πέλλας καλούν σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Βέροιας στις 11 π.μ.

Αύριο, Παρασκευή:

Στην Πελοπόννησο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου), ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας καλούν σε κινητοποίηση στην Τρίπολη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΓΑ. Από την Καλαμάτα θα αναχωρήσουν πούλμαν στις 9 π.μ. από την πλατεία της Υπαπαντής.

Σε διαμαρτυρία στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούν η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου των Καστανεών και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος

Κάλεσμα ενόψει της σημερινής συγκέντρωσης στη Λάρισα

Ενόψει της σημερινής κινητοποίησης στη Λάρισα οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας απευθύνονται στους αγρότες και κτηνοτρόφους με το παρακάτω κάλεσμα:

Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί το Μνημόνιο που ψήφισαν οι 222 βουλευτές στη Βουλή και ήδη έχουν ψηφιστεί μια σειρά αντιαγροτικοί νόμοι όπως της άγριας φορολόγησης, του νέου Ασφαλιστικού που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ. Μας χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια από προγράμματα και ενισχύσεις, πληρώνουμε νέα και αυξημένα χαράτσια. Δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις που ο πρωθυπουργός έδωσε στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Η ΚΑΠ της ΕΕ μειώνει τις ενισχύσεις και θα φτάσει στο 40% - 60% το 2020, ενώ θέτει νέους φραγμούς στην παραγωγή.

Επιπλέον στη Θεσσαλία έχουν γίνει εκτεταμένες ζημιές από παγετό, πλημμύρες, χαλάζι και με ευθύνη της κυβέρνησης που απαξιώνει τον ΕΛΓΑ δεν έχουν γίνει καν οι εκτιμήσεις και υπάρχει κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας σε καλούν να συνεχίσουμε τον αγώνα των Μπλόκων με αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΗ (σήμερα) στις 11 το πρωί σε ΟΓΑ - ΕΛΓΑ - ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διεκδικούμε:

Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος - έκτρωμα. Ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατάργηση του τέλους 6,95% για την Υγεία.

Αμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν γίνει από τα καιρικά φαινόμενα. Να υπάρξει ολική αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών.

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Επιτέλους να δοθούν τα χρωστούμενα σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή κάνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταφέρουν τα χρέη των αγροτών στο δημόσιο ταμείο, πληρώνουμε τόκους υπερημερίας.

Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι,

Ο,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, κανείς και ποτέ δεν μας χάρισε τίποτε. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο το κατακτήσαμε μετά από 40 μέρες στα μπλόκα. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Μπορούμε με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και που θα οδηγήσει χιλιάδες από μας στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπορούμε με την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες να συσπειρώσουμε και άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί.

ΚΡΗΤΗ
Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηράκλειο

Παράσταση διαμαρτυρίας, στον ΟΓΑ στο Ηράκλειο, έκαναν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών, αλλά και αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Παρέδωσαν το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε από τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των 69 μπλόκων στη Βέροια, που περιλαμβάνουν τη θεώρηση όλων των βιβλιαρίων Υγείας, ώστε να μη μείνει κανένας αγρότης ή κτηνοτρόφος χωρίς Ασφάλιση, να μείνει στα χαρτιά το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και να μην καταβληθεί το επιπρόσθετο χαράτσι για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών.

Επιπλέον, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα, 1 Αυγούστου συγκέντρωση στις 9.00 π.μ. στον κόμβο των Πεζών, όπου καλούν τους μικροπαραγωγούς της περιοχής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org