ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Σε εξέλιξη η αγωνιστική δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς

Κατά τόπους κινητοποιήσεις, στη βάση των αποφάσεων που πάρθηκαν στη σύσκεψη της Βέροιας, στις 9 Ιούλη

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στο Μπλόκο της Μελούνας, τον περασμένο Φλεβάρη

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στο Μπλόκο της Μελούνας, τον περασμένο Φλεβάρη
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες κινητοποιήσεις Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων σε διάφορες περιοχές της χώρας, για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων και την προβολή των διεκδικήσεων του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος.

Οι κινητοποιήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πάλης που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε σύσκεψη που οργάνωσε στις 9 Ιούλη στη Βέροια, όπου συζητήθηκαν οι συνέπειες από την εφαρμογή των πρόσφατων αντιλαϊκών νόμων, όπως εξειδικεύονται σε βάρος της αγροτικής οικογένειας και των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου.

Οπως σημειωνόταν στην ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Μπλόκων που συμμετείχαν σ' αυτήν συμφώνησαν «πιο οργανωμένα και συντονισμένα να δώσουμε τη μάχη της επιβίωσής μας με τη συγκρότηση δεκάδων νέων Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε όλη τη χώρα, συγκρότηση Ομοσπονδιών, το δυνάμωμα και ουσιαστική λειτουργία όσων υπάρχουν. Μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε Συλλόγους και Ομοσπονδίες έχει τη δύναμη, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάλει φρένο και στην πορεία να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν».

Εκτός από την οργάνωση των κινητοποιήσεων στα τέλη Ιούλη, στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτώβρη μαζική πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων, Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό της δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν έως τώρα και αυτές που προγραμματίζονται σήμερα και τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν τη μορφή της μαζικής διαμαρτυρίας έξω από υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή. Αλλού υπάρχει συντονισμός σε επίπεδο νομού, ενώ γίνεται προσπάθεια στην προετοιμασία των κινητοποιήσεων να συμμετέχουν ενεργά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα, με την οργάνωση συσκέψεων.

Τα χαράτσια πέφτουν βροχή

Η φορολογία, ο διαχωρισμός σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα του αγροτικού νοικοκυριού, το νέο Ασφαλιστικό, αλλά και οι ζημιές από την κακοκαιρία, που έπληξε τους περασμένους μήνες μεγάλες εκτάσεις και περιοχές, είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και αναδεικνύονται στις κινητοποιήσεις τους.

Φέτος, για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%, ενώ το αφορολόγητο που θεσπίστηκε υπό την πίεση των κινητοποιήσεων και θα ισχύσει από του χρόνου, είναι ιδιαίτερα χαμηλό, όπως και για τους εργατοϋπάλληλους (8.670 ευρώ). Τη φοροαφαίμαξη συμπληρώνουν ο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τα ψεκαστικά, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, οι εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν ήδη κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα ακολουθήσουν απανωτές αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 2022 στο 27,20% του εισοδήματος (αθροιστικά για Ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Αγροτική Εστία). Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν ν' απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

Ο διαχωρισμός, εξάλλου, των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», με κριτήριο το 50% του εισοδήματος να προέρχεται από την αγροτική απασχόληση, σημαίνει νέο πλήγμα για πολλούς ακόμα μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες αγρότες, που θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις και τα άλλα υποβοηθητικά μέτρα.

Τελειωτικό χτύπημα από την κακοκαιρία

Μαζί με όλα αυτά, ήρθαν και οι καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία (παγετός, σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, χαλάζι). Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουμε πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων παραγωγών για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η διοίκηση του ΕΛΓΑ, που διορίζεται από την κυβέρνηση, προκαλεί τον αγροτικό κόσμο, ζητώντας από τους πληγέντες παραγωγούς επιπλέον ασφάλιστρα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, προωθώντας, και μ' αυτό τον τρόπο, τη «λογική» της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής Ασφάλισης.


Αγωνιστικό «ντεμπούτο» για την Ομοσπονδία στην Κέρκυρα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Κέρκυρα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Κέρκυρα
Συγκέντρωση μπροστά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ποταμός) οργάνωσε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, την πρώτη μετά την ίδρυσή της πριν από λίγες μέρες. Στην κινητοποίηση, πέρα από το γενικό πλαίσιο της μικρομεσαίας αγροτιάς, προβλήθηκαν και τοπικά ζητήματα, άμεσα συνδεδεμένα με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτικών νοικοκυριών.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία διεκδικεί τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, τη μείωση της τιμής στο νερό για τη λαϊκή και αγροτική κατανάλωση, την αποτελεσματική δακοκτονία σε όλο το νησί, την τοποθέτηση αγροτικών γιατρών σε όλα τα χωριά και τη βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, καθώς και την άμεση εξόφληση των επιδοτήσεων που περικόπηκαν.

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων απαίτησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Κέρκυρας και τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Τους παρέδωσαν ψήφισμα των διοικητικών συμβουλίων καθώς και τα αιτήματά τους που έχουν σχέση με τα κεντρικά προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο. Επίσης, απαίτησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης.

Χαρακτηριστικά του ξεκληρίσματος των μικρών αγροτών από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, είναι τα εξής παραδείγματα: Στην Κέρκυρα, η τιμή του νερού για έναν αγρότη που έχει ακόμη και ένα στρέμμα κήπο είναι ίδια με την τιμή που πληρώνουν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νερό για την κερδοφορία τους, εγκαθιστώντας στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πισίνες ακόμη και μέσα σε πολυτελή δωμάτια.

Με το μέτρο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», στις τουριστικές περιοχές του νησιού το 90% των Κερκυραίων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι είναι ετεροαπασχολούμενοι και δεν μπορούν να ζήσουν ούτε από τον τουρισμό ούτε από την αγροτική οικονομία, θα μείνουν εκτός επιδότησης, θα καταργηθούν οι άδειες των αγροτικών τους αυτοκινήτων και θα εξαιρεθούν από την επιστροφή ΦΠΑ.

Θυμίζουμε ότι οι διαδικασίες για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιούλη και σ' αυτές πήραν μέρος εκατοντάδες φτωχοί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ψαράδες. Η Ομοσπονδία υιοθετεί το πλαίσιο πάλης και συμμετέχει στο σχεδιασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Πριν από τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας, ιδρύθηκαν στο νησί δύο νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι και, μαζί με άλλους τρεις που προϋπήρχαν, αποτέλεσαν τα πρώτα μέλη της. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, η προσπάθεια αυτή «πρέπει να συνεχιστεί και να αγκαλιάσει όλες τις περιοχές της Κέρκυρας, για να δυναμώσει η φωνή όλων εμάς που, είτε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι, εξαρτάται το λιγοστό οικογενειακό μας εισόδημα και απ' ό,τι παράγουμε στη γη μας».

Με αφορμή και τη χτεσινή κινητοποίηση, η Ομοσπονδία καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες «σε συμπόρευση με τα ταξικά σωματεία στην Κέρκυρα και σε ολόκληρη τη χώρα που στάθηκαν δίπλα μας σε όλους τους αγώνες, στα χωριά, στις πόλεις και στις Εθνικές Οδούς (...) Συμμετέχουμε στον πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο της μικρομεσαίας αγροτιάς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ