ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επί ποδός για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Εξόρμηση και χτες στο λιμάνι και συζήτηση για τα προβλήματα με χιλιάδες επιβάτες που αναχωρούν για τα νησιά

Από τις εξορμήσεις της ΚΟΠ στο λιμάνι του Πειραιά
Από τις εξορμήσεις της ΚΟΠ στο λιμάνι του Πειραιά
Από τα ξημερώματα που είχαν καθοριστεί τα πρώτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μέχρι αργά στις 10 το βράδυ, οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ ήταν χτες για δεύτερη Παρασκευή επί ποδός, «οργώνοντας» από άκρη σ' άκρη το λιμάνι του Πειραιά, ώστε να ενημερώσουν το επιβατικό κοινό για τις ευθύνες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη δραματική εικόνα που εμφανίζουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Οι πανεξορμήσεις στο λιμάνι του Πειραιά θα γίνονται κάθε Παρασκευή όσο θα διαρκεί η τουριστική περίοδος.

Τα τριάντα εφτά δρομολόγια που είχαν καθοριστεί για χτες - αριθμός που δείχνει ότι η θερινή περίοδος φτάνει στην κορύφωσή της - έδωσαν τη δυνατότητα στις δυνάμεις της ΚΟΠ να έρθουν σε επαφή με χιλιάδες επιβάτες και να αναδείξουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει - μεταξύ άλλων - και διεκδίκηση για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, φτηνές, σύγχρονες απρόσκοπτες, χειμώνα - καλοκαίρι, με ναυτεργάτες με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αλλά και πως η πραγματική λύση για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού είναι το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο δημόσιος Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Τότε και μόνο τότε οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, με πλοία που θα είναι λαϊκή περιουσία.

Παρέμβαση και στη Βουλή

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ μεταφέρθηκαν χτες και μέσα στη Βουλή. Οι βουλευτές του Κόμματος Ελ. Παντελάκη, Στ. Σκοπελίτης και Β. Νικολαΐδου κατέθεσαν Ερώτηση για την υπόθεση των υδροπλάνων, που υποτίθεται ότι θα συμπλήρωναν τα «κενά» στην ακτοπλοΐα. Η εταιρεία «Air Sea Line», με απόφαση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών, από τις 16 Μάη είχε δρομολογήσει υδροπλάνα σε αρκετά νησιά της χώρας παίρνοντας και επιδότηση. Στις 23 Ιούλη ανακοίνωσε επιχειρησιακή ανετοιμότητα και σταμάτησε τις πτήσεις, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, «τις καταγγελίες για τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας των πτήσεων των υδροπλάνων και γενικότερα την παραβίαση της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας για τις αερομεταφορές».

Γι' αυτό οι βουλευτές ερωτούν, με ποιο θεσμικό πλαίσιο και ποια κριτήρια δόθηκαν άδεια και επιδοτήσεις στην εταιρεία αυτή, ποιος φορέας καθόρισε, έλεγξε και πιστοποίησε την πληρότητα σε ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές για τα υδατοδρόμια. Ποιοι φορείς ελέγχουν την αξιοπλοΐα των υδροπλάνων, τους κανόνες ασφαλείας στα υδατοδρόμια και τις πτήσεις. Αν προτίθεται η κυβέρνηση να διαμορφώσει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τους κανόνες ασφαλείας, και την εμπορική πτητική δραστηριότητα των εταιρειών με υδροπλάνα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δικαίωμα των εργαζομένων οι διακοπές

Την επιδείνωση όλων των δεικτών που αφορούν τις διακοπές των εργαζομένων, ένα αναφαίρετο δικαίωμα της εργατικής τάξης που μετατρέπεται σε εμπόρευμα, έφεραν στη Βουλή, με σχετική Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης, Ελπίδα Παντελάκη, Βέρα Νικολαΐδου, Τάκης Τσιόγκας και Παναγιώτης Κοσιώνης.

Οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν με την Ερώτηση, προς τους αρμόδιους υπουργούς, ότι οι διακοπές είναι αναφαίρετο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας και πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικούν την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως:

  • 30 μέρες άδεια για όλους τους εργαζόμενους.
  • Το επίδομα αδείας να ισούται με έναν μισθό.
  • Τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα τρένα και γενικά οι μεταφορές και οι υποδομές τους να γίνουν κρατική - λαϊκή περιουσία.
  • Να μειωθούν στο 50% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Να δίνονται δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα μικρά παιδιά και για τους νέους που δεν εργάζονται (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές), με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη πάσο.
  • Να καταργηθούν όλα τα διόδια.
  • Να υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές.
  • Να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.
  • Να εξασφαλιστούν δωρεάν διακοπές και ιαματικός τουρισμός για τους συνταξιούχους.
  • Να παρέχονται προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.), τους ανέργους και τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να δημιουργηθούν δημόσιες και δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι.
  • Να δημιουργηθούν δωρεάν οργανωμένοι χώροι αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους.
  • Να δημιουργηθούν δημόσιοι και δωρεάν οργανωμένοι χώροι αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Οι μαθητικές εκδρομές να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα, να είναι δημόσιες και δωρεάν, να πληρώνονται από το κράτος.

Τέλος, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των παραπάνω συγκεκριμένων μέτρων.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συντονίζουν τη δράση τους οι μικρομεσαίοι αγρότες

Συνέντευξη Τύπου, χτες, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, μελών της ΠΑΣΥ, στη Θεσσαλία

«Η μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται στο "κόκκινο". Δε θα αφήσουμε σε "χλωρό κλαρί", ούτε αυτούς που κυβερνούν, ούτε όσους θέλουν να κυβερνήσουν» είναι η απάντηση του συνεπούς αγροτικού κινήματος στη γενικευμένη, προεκλογική «επίθεση φιλίας», που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως τόνισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των τριών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, μελών της ΠΑΣΥ, στην περιοχή «στόχος τους είναι ο μαζικός εγκλωβισμός της δυσαρέσκειάς τους στα "πλοκάμια" τους μέσα από την ακατάσχετη υποσχεσιολογία και δημαγωγία και η υφαρπαγή της ψήφου», διαμηνύοντας ότι «...λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

Οι εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» - οι Β. Μπούτας, Ρ. Μαρούδας, Γ. Πατάκης, Σπ. Τσιοτινός, Χ. Αρχοντής, Κ. Δοξαριώτης και Μ. Σταμάτης - αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Εχει συσσωρευτεί αρκετή πείρα στη μικρομεσαία αγροτιά από προεκλογικά τερτίπια και από τη δημαγωγία του δικομματισμού για να πέσει στην παγίδα του», τόνισε ο Β. Μπούτας.

Οσον αφορά στο πρόβλημα της λειψυδρίας, που οξύνεται συνεχώς, υπογράμμισε ότι επηρεάζει αρνητικά το σύνολο των καλλιεργειών στη Θεσσαλία, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ στην ύπαιθρο, που προκαλούν σε ευαίσθητες ποτιστικές καλλιέργειες μεγάλες έως ανεπανόρθωτες ζημιές. «Κι αυτό το φορτώνουν στην "καμπούρα" του μικρομεσαίου αγρότη», είπε χαρακτηριστικά. Και κατήγγειλε ότι την κύρια ευθύνη για τη λειψυδρία έχει η πολιτική του δικομματισμού και oι τοπικοί εκφραστές του - νομάρχες, αιρετοί, δήμαρχοι, αλλά και οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ στην ΕΑΣ Λάρισας - επισημαίνοντας ότι μετέτρεψαν τους φορείς που εκπροσωπούν σε πλυντήριο των πολιτικών των κομμάτων τους.

Σχετικά με τους πληγέντες αγρότες από τη λειψυδρία, ο Β. Μπούτας επανέλαβε την απαίτηση για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς.

Στη συνέχεια, αφού έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αρνητικές εξελίξεις για μια σειρά αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, όπως οπωροκηπευτικά, αμπελοοινικά, στην κτηνοτροφία κ.ά., ανακοινώθηκε η οργάνωση μαζικής ενημέρωσης της αγροτιάς, στη Θεσσαλία, για τις νέες αρνητικές εξελίξεις που αναμένονται στο επόμενο διάστημα, μέσα από συγκεντρώσεις και συσκέψεις στα χωριά και τις επαρχίες για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των μικρομεσαίων αγροτών. Επίσης, σε συνεννόηση με τους ίδιους τους αγρότες, θα εξεταστούν οι τρόποι και μορφές αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, επιδιώκοντας την παραπέρα οργάνωση του αγώνα, κατά επαρχία, νομό, περιοχή και πανελλαδικά.

Στη Σαλαμίνα η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τη Σαλαμίνα, σήμερα Σάββατο, 28 του Ιούλη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Στις 6.30 μ.μ., περιοδεία στην Πυροσβεστική Σαλαμίνας.

-- Στις 7.30 μ.μ., συνάντηση με φορείς και κατοίκους στην περιοχή Φανερωμένη, με αφορμή το δασικό ζήτημα.

-- Στις 8.30 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ