ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 1998
Σελ. /46
ΚΕΝΗ
Μήπως ανήκω στους "προνομιούχους";

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη", ευρίσκομαι σε τραγική κατάσταση η οικογένειά μου και εγώ, εξαιτίας της πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μέχρι τώρα και ασκεί η κυβέρνηση Σημίτη. Σ' αυτή την οικονομική εξαθλίωση δεν είμαι μόνος μου, χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στη θέση μου και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, τη στιγμή που αυτή η ανάλγητη και απάνθρωπη κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι δείκτες της οικονομίας βαίνουν καλώς και ότι οι μισθοσυντήρητοι ζουν ικανοποιητικά!

Είμαι πολύτεκνος με πέντε παιδιά, πληρώνω 100 χιλιάδες για ενοίκιο το μήνα και μέχρι τούδε ήμουν αφορολόγητος! Τώρα η κυβέρνηση του αντιλαϊκού ΠΑΣΟΚ με καλεί να πληρώσω ως φορολογούμενος, 52.631 χιλιάδες διότι από δω και πέρα ανήκω στους "έχοντες και κατέχοντες" με μισθό 340 χιλιάδων δρχ. μηνιαίως. Και ρωτώ τους αδίστακτους και ανελέητους κυβερνήτες: Για ποιο λόγο με φορολογούν; Επειδή γέννησα πέντε παιδιά, τα επιδόματα των οποίων μπήκαν στη φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα ν' αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης ένα εκατομμύριο και έτσι να ανήκω στους "προνομιούχους";

Με το μισθό που παίρνω, βρίσκομαι στο όριο της φτώχειας, και μου ζητά ο κ. Αρσένης να 'μαι και παραγωγικός στα προγράμματα της νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης; Οχι, κύριοι σοσιαλιστές! Γίνατε οι ληστές του λαού και προσπαθείτε να βγάλετε ξίγκι από τη μύγα, μόνο και μόνο για να μη φορολογείτε τους κεφαλαιούχους, γιατί έτσι σας προστάζουν τα αφεντικά σας στις Βρυξέλλες! Οχι, κύριοι ληστές, την οικονομική κρίση δε θα την πληρώσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροβιοτέχνες και οι αγρότες. Την κρίση να την πληρώσει το ντόπιο κεφάλαιο, γιατί αυτό έχει το πάρε - δώσε με τις πολυεθνικές και τα ξένα μονοπώλια! Οχι, κύριοι ληστές, δε θα καταστρέψετε το κράτος πρόνοιας που έφτυσαν αίμα οι εργαζόμενοι να το κτίσουν σ' αυτή τη χώρα.

Για πρώτη φορά κύριοι Σημίτη, Παπαντωνίου, Αρσένη, θα με βρείτε να αντιστέκομαι λυσσαλέα στα ληστρικά σας σχέδια. Δεν έχω τίποτα να χάσω ή να κερδίσω, εκτός από τη χρόνια μιζέρια μου!!

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Εκπαιδευτικός 34ο Λύκειο Αθήνας

Οι μικροεπαγγελματίες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροεπαγγελματίες της χώρας μας, επισημαίνει σε γράμμα του ο επιστολογράφος μας ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ, ηλεκτρονικός, εμπορικός αντιπρόσωπος από το Γαλάτσι: "Οι μικροί επαγγελματίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας και επιτελούν πολυσύνθετο έργο. Εργάζονται πολλές ώρες, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς την ανάλογη αμοιβή και μάλιστα χωρίς ασφάλιση.

Από τις τράπεζες αντιμετωπίζονται ως πελάτες Γ' κατηγορίας και πολύ δύσκολα χρηματοδοτούνται. Οι όροι της χρηματοδότησης, αν τελικά γίνει, είναι σκληροί. Γι' αυτό και οι ενδιαφερόμενοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τοκογλύφους με εξουθενωτικούς τόκους. Ετσι οι επιταγές που εκδίδουν, με τους δυσβάσταχτους γι' αυτούς όρους, διαμαρτύρονται, με συνέπειες τη ρετσινιά στο Ποινικό τους Μητρώο (το οποίο παραμένει μαύρο έστω και αν τις εξοφλήσουν) και την προσωποκράτησή τους, αν δεν εξοφλήσουν τις ακάλυπτες επιταγές. Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες τους περνάν στο "μαύρο πίνακα" και τους στερούν το μπλοκ επιταγών, με αποτέλεσμα να ξανακαταφεύγουν στους αδίστακτους τοκογλύφους, οι οποίοι τους "γδύνουν" κυριολεκτικά.

Συνέπεια όλων αυτών των καταστάσεων είναι, η ζωή τους να περνά μέσα σε μια φοβερή αγωνία. Ακόμα και στον ύπνο τους ταράζονται από το άγχος της πληρωμής των πολλαπλών οφειλών τους. Πολλές φορές μέσα στη σκοτούρα τους, ξεχνούν να υποβάλουν κάποιο φορολογικό στοιχείο που πρέπει, οπότε αμείλικτη καραδοκεί η κρατική τιμωρία να επιπέσει "επί αδίκων". Προ διετίας είχε καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ όταν αυτές ήταν πιστωτικές ή μηδενικές. Τον επόμενο όμως χρόνο επανήλθε και πολλοί ταλαίπωροι επαγγελματίες δεν το πληροφορήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν και να υποστούν βαρύτατες συνέπειες.

Με τη γενικότερη κρίση που μαστίζει τον κλάδο, πολλοί επαγγελματίες έχουν χρέη και προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Δεν τους χορηγούν βεβαιώσεις ενημερότητας και οι ΔΟΥ δε σφραγίζουν βιβλία, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι επιχειρήσεις τους και να μένουν οι ίδιοι ανασφάλιστοι, χωρίς δικαίωμα σύνταξης, χάνοντας όσες εισφορές έχουν πληρώσει.

Προτάσεις που θα έδιναν κάποιες λύσεις είναι:

- Να δοθεί προθεσμία υποβολής των ανεπίδοτων πιστωτικών ή μηδενικών περιοδικών και εκκαθαριστικών χωρίς το πρόστιμο των 15.000 δρχ. για την καθεμία.

- Να γίνει παρέμβαση στις τράπεζες για χορήγηση μακροπρόθεσμων χαμηλότοκων χρηματοδοτήσεων.

- Να γίνουν κεφαλαιοποιήσεις με όρους προσιτούς, χωρίς εφάπαξ καταβολές, και να εξεταστούν οι ειδικές περιπτώσεις.

- Να αποφασιστεί η απάλειψη από τα ποινικά μητρώα της κατηγορίας για ακάλυπτες επιταγές".

Οι καταπατητές της ελληνικής γης

Με αφορμή το άρθρο του Ν. Καραντηνού "Οι Φεουδάρχες της Εκκλησίας" ("Ρ" 16-6-98), ο επιστολογράφος μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ μάς δίνει με τη σειρά του ορισμένα στοιχεία για τους μεγαλοτσιφλικάδες της Αττικής και με ποιο τρόπο απέκτησαν τη γη.

Μας ξεναγεί στις περιοχές που θυμάται από τα παιδικά του χρόνια, όταν η Γούβα ήταν τόπος... εξοχικός και είχε ολόκληρη η περιοχή μόνο 6 σπίτια. Το Βατραχονήσι - Παγκράτι 50 - 60 σπίτια, με το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου και το Μοναστήρι με μία μοναχή. Δυτικότερα στον σημερινό Αγ. Αρτέμιο υπήρχε μια στάνη, του Λούκου, και στη σημερινή Ηλιούπολη βρισκόταν η στάνη του Νάστου. Λίγο παρά πέρα ήταν το κτήμα του Γερουλάνου (Τράχωνες) και κάτω στη θάλασσα το Μοναστήρι του Αγ. Κοσμά. Παραπάνω υπήρχε το Χασάνι. Από εκεί άρχιζε ένα από τα ωραιότερα πευκοδάση της Αττικής, που εκτεινόταν μέχρι τα Λεγρενά!

Αυτή όλη η περιοχή - σημειώνει ο Φωτιάδης - ήταν ένα μικρό μέρος του "φιλέτου" που εξουσίαζαν οι Μονές Πετράκη και Πεντέλης και είχε καταπατηθεί - μαζί και το Πεντελικό - κατά τον συνήθη τρόπο: Οι καταπατητές έκαναν ένα συμβόλαιο με αυτόν που οι ίδιοι υποδείκνυαν ως "πωλητή" και με "μάρτυρες" που "γνώριζαν" ότι ο πωλητής είχε τα κτήματα από τον παππού του και τα καλλιεργούσε! Ετσι δινόταν ο "Τίτλος". Για να ενισχυθεί δε η καταπάτηση, το Μοναστήρι έστελνε σε "δίκη" κάποιον καλόγερο χωρίς τίτλους και κατ' αυτό τον τρόπο, με δικαστική πλέον απόφαση, όλα γίνονταν νόμιμα!

Ετσι πουλήθηκαν δάση, κάμποι και βουνά. "Δεν ξέρω - τονίζει ο επιστολογράφος - καμιά παραλία που να μην ανήκει σε κάποιον. Μετά τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, η γη πέρασε στην Εκκλησία και στα Μοναστήρια με τη συνεργασία των κοτζαμπάσηδων, ενώ οι αγωνιστές διακόνευαν (Μακρυγιάννης). Ο ρόλος του ανώτερου κλήρου στην επανάσταση είναι γνωστός, την πολέμησε και το Πατριαρχείο την.. αφόρισε.

Στα μοναστήρια λοιπόν η γη - που με το αίμα τους λευτέρωσαν οι αγωνιστές - και ο λαός στη φτώχεια και την ανέχεια, κολίγος και μεροκαματιάρης. Και για να τους αποδείξουν όλοι αυτοί, οι καλά βολεμένοι, ότι η ζωή εδώ στη γη είναι πρόσκαιρη και όσοι περνάν καλά στη ζωή ετούτη, στην... άλλη ζωή δε θα τα πάνε καλά, έλεγαν: "Είναι ευκολότερο να περάσει κάμηλος από την τρύπα βελόνης, παρά πλούσιος τη θύρα του Παραδείσου!!!".

Σήμερα ο κλήρος, αντί να στρέψει την προσοχή του στα προβλήματα του βασανισμένου λαού της πολύθρησκης Βαλκανικής, στρέφεται στα θρησκευτικά δόγματα που πάντα χώριζαν τους λαούς και πάντα χρησιμοποιούσαν οι ιμπεριαλιστές, για να τους διαιρούν ευκολότερα και να τους εκμεταλλεύονται.Ας στραφεί καλύτερα στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα του τόπου, ναρκωτικά, παιδική εγκληματικότητα, διαφθορά, να καταγγείλει τις αιτίες που τα προκαλούν και να βοηθήσει στην καταστολή τους. "

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Χρήματα για το λαό

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΛΥΤΖΑΝΗΣ,Μανχάιμ, Γερμανία: Πώς να ερμηνεύσει κανείς τη στάση των κυβερνώντων - που κατηγορηματικά δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα - απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν τη λύση των αιτημάτων τους και τη διαφύλαξη των κεκτημένων, όταν από την άλλη ρίχνουν άφθονα χρήματα στην Αλβανία του Φάτος Νάνο;

Δισεκατομμύρια έχουνε επίσης κατατεθεί και για τους Ελληνες στρατιώτες στις Νατοϊκές αποστολές "ειρήνης" στα Βαλκάνια, ενώ για τους απόμαχους της δουλιάς που φυτοζωούν με τις συντάξεις πείνας, δεν υπάρχουν χρήματα. Είναι πια οφθαλμοφανές και όλοι πρέπει να το καταλάβουν, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν τα ξένα συμφέροντα και όχι του ελληνικού λαού. Σε λίγο όμως, την ψήφο αυτού του λαού θα ζητάνε. Και τότε για λίγο, ώσπου να τον εξαπατήσουν και του αρπάξουν αυτή την ψήφο, θα 'ναι όλο ψεύτικες υποσχέσεις. Ομως ο λαός δεν τους εμπιστεύεται πια και έτσι στις δημοτικές εκλογές που είναι πια κοντά, θα ψηφίσει τους υποψήφιους δημάρχους που προέρχονται από τον λαό και τους υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Αστυνομικό κράτος

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΜΟΥΡΗΣ,Ιωάννινα: Τις τελευταίες μέρες, γίναμε όλοι μάρτυρες σκηνών αστυνομικής βίας ενάντια στους εργαζόμενους. Και θυμηθήκαμε άλλες εποχές, αλήστου μνήμης Παπαδόπουλου, όπου η Αστυνομία έκανε παντού κουμάντο και είχε το πάνω χέρι σε όλα τα ζητήματα.

Αυτές τις εποχές, που τις αναβιώνει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τις βλέπουν όλοι έκπληκτοι μην μπορώντας να ψελλίσουν, έστω μια διαμαρτυρία, αφού οι "εκσυγχρονιστές" του Κ. Σημίτη, μέσω ΕΝΠ και άλλων παραπλήσιων κινήσεων, τρομοκρατούν τους πολίτες οι οποίοι μιλούν στα ίσια, στέλνοντας τους στον Εισαγγελέα ή στη χειρότερη περίπτωση στον Κορυδαλλό.

Κατόπιν όλων αυτών των καταστάσεων, όλοι οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί και συμπαθούντες το ΚΚΕ πολίτες, είναι αγανακτισμένοι με τη στάση του κράτους που συγκαλύπτει την απροκάλυπτη αυτή βία, που ασκείται από τα ΜΑΤ και την αστυνομία και την οποία παρουσιάζει σαν "άμυνα" από τις "επιθέσεις" των διαδηλωτών!

Δεν αρκεί όμως, να καταγγέλλουμε μόνο τα εν λόγω περιστατικά, πρέπει να καταγγέλλουμε συνολικά όλα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Αστυνομία και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως ύποπτες διασυνδέσεις με εμπορία ναρκωτικών, ληστείες, προστασία χαρτοπαικτικών λεσχών και γενικά εμπλοκή στη διαφθορά.

Το άπειρο σύμπαν

ΘΩΜΑΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΑΚΗΣ.Αθήνα: Αυτοί που έχουν τη θεωρία του πεπερασμένου σύμπαντος, επικαλούνται τις απομακρύνσεις των γαλαξιών, την απομένουσα ακτινοβολία και άλλα για να τη στηρίξουν. Ομως, αυτά μπορούν να εξηγηθούν στα πλαίσια του Μεταγαλαξία μας, που είναι πεπερασμένος (ο Μεταγαλαξίας μας είναι σύνολο γαλαξιών, μέρος του οποίου είναι όλοι εκείνοι οι γαλαξίες που σήμερα μπορούν να παρατηρηθούν από τα τηλεσκόπια και αποτελεί, το επόμενης τάξης σύστημα, μετά το γαλαξία). Αντίθετα, το σύμπαν είναι άπειρο στο χώρο και το χρόνο.

"Οχι" στις θεωρίες που ανατρέπουν την Επιστήμη.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΝΙΚΟ ΝΤΑΜΠΙΚΗ: Γραμματέα της ΠΕΑΕΑ Λάρισας: Το σημείωμά σου για τον Αρη θα μπορούσε να δημοσιευτεί στην επέτειο του θανάτου του. Αλλά είχαμε ετοιμάσει άλλο. Το κρατάμε για αξιοποίηση με άλλη ευκαιρία.

- Κ. ΖΑΚΚΑ: Το γράμμα με τις απόψεις σου γύρω από τα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας μας, το δώσαμε στον "ΟΔΗΓΗΤΗ", εφ' όσον είσαι μαθητής, όπως μας γράφεις.

Παράκληση στους επιστολογράφους

Σας παρακαλούμε: Να γράφετε κυρίως για προβλήματα. Τα γράμματα να είναι καθαρά, να διαβάζονται. Θα προτιμούσαμε να είναι δακτυλογραφημένα. Επίσης, τα γράμματα να είναι σύντομα και συγκεκριμένα, το πολύ μια δακτυλογραφημένη σελίδα, ή μιάμιση χειρόγραφη. Πολυσέλιδα και απεραντολόγα κείμενα δυσκολεύουν αφάνταστα τη δημοσίευσή τους στον περιορισμένο χώρο της "Επικοινωνίας".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ