ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 1998
Σελ. /46
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα "σαγόνια" των ιδιωτών

ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ, ΤΕΟ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι οι Οργανισμοί, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πιλότο για τη γενικότερη εφόρμηση σε βάρος 1.750 υπηρεσιών του Δημοσίου. Σε άμεσο κίνδυνο η μονιμότητα. Βαρύτατες οι συνέπειες για το λαό

Την ιδιωτικοποίηση και διάλυση βασικών υπηρεσιών και αυτής ακόμη της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγει η κυβέρνηση και προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση αυτής της επιλογής, ξεκινώντας από τους Οργανισμούς ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ (λαχαναγορά), ΤΕΟ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Οργανισμοί, που επιδιώκει να αποτελέσουν τον "πιλότο" για την εφόρμηση που σχεδιάζει - σύμφωνα και με δικές της δηλώσεις - ενάντια σε 1.750 Οργανισμούς, ΝΠΔΔ και δημόσιες υπηρεσίες. Φωνή αντίστασης στην κυβερνητική λαίλαπα υψώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς, που πρώτοι πλήττονται και οι οποίοι προχώρησαν σε συντονισμό της δράσης τους και πραγματοποίησαν κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής είναι τεράστιες. Η κυριότερη είναι ότι μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες που προσφέρουν κοινωφελές έργο ή έσοδα στο κράτος παραχωρούνται σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα και να χάνονται έσοδα, αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρουν να μετατρέπονται σε "εμπόρευμα", που θα κληθεί να πληρώσει ακριβά ο Ελληνας πολίτης. Παράλληλα, βάλλεται ευθέως το δικαίωμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που ο αριθμός τους στο σύνολο των 1.750 υπηρεσιών, ανέρχεται σε περίπου 100.000.Επιπλέον, θίγονται άμεσα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ δίνεται καθοριστικό χτύπημα στα Ταμεία τους, που θα κινδυνεύσουν - λόγω μείωσης εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές - και με κατάρρευση.

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με την ένταξη, με αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα, των ΟΔΔΥ, ΟΛΠ, ΟΛΘ στις διαδικασίες του ν. 2414/96, που προβλέπει τη μετατροπή σε ανώνυμη εταιρία. Ανάλογο Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο προς υπογραφή για τον ΟΣΚ, ενώ ετοιμάζεται σχέδιο νόμου για μετατροπή σε ΑΕ και του ΤΕΟ. Επίσης επιδιώκεται συγχώνευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση και των δυο και πάλι με τη μετατροπή τους σε μια ανώνυμη εταιρία. Η ολοκλήρωση της μετατροπής σε ανώνυμες εταιρίες προϋποθέτει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με τα καταστατικά των ανωνύμων εταιριών, που θα έπρεπε τυπικά να κατατεθούν μέχρι την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, υπήρξε παράταση επειδή η μετατροπή σε ανώνυμες εταιρίες προσκρούει σε νομικά και συνταγματικά κωλύματα και η όλη δραστηριότητα της κυβέρνησης εστιάζεται στην επεξεργασία σεναρίων για την υπερπήδηση αυτών των κωλυμάτων.

Παράλληλα, η αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν με καθολική συμμετοχή και κυρίως η δημιουργία συντονιστικού οργάνου έχουν "θορυβήσει" τα κυβερνητικά επιτελεία και με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο έχουν ανοιχτά πολλά μέτωπα.

Στην τελευταία κοινή 24ωρη απεργιακή τους κινητοποίηση και σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο τελευταίος έθεσε σαν δεδομένη την ιδιωτικοποίηση και την άρση της μονιμότητας και, σε μια προσπάθεια εμπαιγμού και διάσπασης της ενότητάς τους, πρότεινε "διάλογο" για τα εργασιακά και ασφαλιστικά με κάθε Σύλλογο ξεχωριστά! Στο "παιχνίδι" αυτό έπαιξε και η πρασινογάλαζη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που έσπευσε να χαιρετίσει τη "θετική εξέλιξη της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων". Το μέγεθος του εμπαιγμού φάνηκε στις ξεχωριστές συναντήσεις που ακολούθησαν, όπου τους ανακοινώθηκε πως η μονιμότητα είναι χαμένη, πως οι σχέσεις εργασίας θα είναι ιδιωτικού δικαίου και εκφράστηκε απλώς πρόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας. Επίσης τα ασφαλιστικά ζητήματα παραπέμφθηκαν να αντιμετωπιστούν (χωρίς να υπάρξει ενημέρωση προς ποια κατεύθυνση) στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι ψευτοελιγμοί της κυβέρνησης φαίνεται δεν πιάνουν τόπο, καθώς οι εργαζόμενοι θέτουν σαν κύριο στόχο την αποτροπή της μετατροπής σε ανώνυμη εταιρία και της ιδιωτικοποίησης και φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Οπως αναφέρθηκε από συνδικαλιστές, θα υπάρξει προσπάθεια να ενδυναμώσει ο συντονισμός της δράσης τους, αλλά και να διευρυνθεί και με άλλους Συλλόγους από δημόσιες υπηρεσίες, που μπαίνουν στο κυβερνητικό στόχαστρο.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Βορά σε πολυεθνικές τύπου ΜΑΚΡΟ

Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) ακολουθεί και αυτός στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης, καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης είναι μετά τη μετατροπή σε ΑΕ και το "ξήλωμα" των δικαιωμάτων των 120 υπαλλήλων του, να παραδοθεί σε πολυεθνικές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις τύπου ΜΑΚΡΟ.

Ο ΟΚΑΑ είναι κερδοφόρος Οργανισμός και έχει αποθεματικό 3 δισ. δραχμών. Εχει χαρακτηριστεί απ' το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σαν χώρος εθνικής σημασίας σε πολεμική περίοδο. Και αυτό γιατί αποτελεί βασικό κέντρο διακίνησης της εγχώριας παραγωγής οπωροκηπευτικών και κρεάτων και με την καταγραφή στοιχείων για τις ποσότητες που διακινούνται, αποτελεί στα χέρια της κυβέρνησης σοβαρό εργαλείο για τον καθορισμό πολιτικής οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής. Σημαντική λειτουργία του ΟΚΑΑ είναι η παροχή υπηρεσιών χαμηλού κόστους στις 700 χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λαχαναγορά και που απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζόμενους. Η ιδιωτικοποίησή του θα έχει μεγάλες συνέπειες σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους τους.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Η υψηλή κερδοφορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έχει μπει στο"μάτι" των ιδιωτών. Η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευσή του με το επίσης κερδοφόρο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη μετατροπή τους στη συνέχεια σε μια ανώνυμη εταιρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο είχε καθαρά κέρδη το '96 51,8 δισ. δραχμές, υψηλότερα και από μεγάλες τράπεζες. Η ιδιαίτερη σημασία του έγκειται και στο ότι το 70% των κερδών του αποδίδεται άμεσα στο δημόσιο, αλλά και στην κοινωφελή δραστηριότητά του. Στηρίζει χρηματοπιστωτικά τους ΟΤΑ προσφέροντάς τους δάνεια με αρκετά χαμηλό επιτόκιο και επίσης προσφέρει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια στους δημόσιους υπαλλήλους. Το Ταμείο λειτουργεί απ' το 1919 και υπηρετεί το θεσμό της παρακαταθήκης, δηλαδή της διαφύλαξης των χρημάτων που κατατίθενται προς εξόφληση τρίτων, δραστηριότητα, η οποία πρέπει να ασκείται μόνο από δημόσια υπηρεσία.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Στο όνομα της... ευελιξίας

Σχεδιάζεται η παράδοση του έργου του ΟΣΚ στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες

Ενα ακόμη χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, μετατρέποντας τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σε ανώνυμη εταιρία και προωθώντας την παράδοση του έργου του στα χέρια μεγάλων τεχνικών εταιριών. Στην εξέλιξη αυτή αντιδρούν οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν προχτές απεργία τεσσάρων βδομάδων, στην οποία υπήρξε καθολική συμμετοχή, ενώ φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων. Ταυτόχρονα έχει ξεδιπλωθεί ένα ευρύ μέτωπο συμπαράστασης στον αγώνα τους, απ' όλους τους φορείς που εμπλέκονται με το δημόσιο σχολείο και που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τάχθηκε με απόφασή του και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, μετά από πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Η "ευελιξία" είναι το πρόσχημα με το οποίο δικαιολογεί η κυβέρνηση αυτή την επιλογή της, ωστόσο κύριος στόχος είναι η απαλλαγή του κράτους απ' το κόστος της μελέτης και κατασκευής σχολικών κτιρίων και η μετατόπισή του στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του λαού, είτε με τη μορφή των δημοτικών τελών, είτε με τη μορφή της αυτοχρηματοδότησης. Παράλληλα, το έργο του ΟΣΚ θα προσποριστούν μεγάλες τεχνικές εταιρίες, που ήδη προετοιμάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας ορισμένες και τα ερείσματα που έχουν και στην κυβέρνηση και μέσα στον Οργανισμό...

Η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής "σκοντάφτει" σε νομικά και συνταγματικά εμπόδια. Μάλιστα για να ξεπεραστούν αυτά, υπήρξε σκέψη στο Καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας να συμπεριληφθεί σαν έργο του ΟΣΚ και η κατασκευή εκκλησιών και ιδρυμάτων!

Κύριο έργο του ΟΣΚ είναι η μελέτη και κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική, ο εξοπλισμός των σχολείων πανελλαδικά και η χρηματοδότηση και βοήθεια των δήμων της περιφέρειας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων στις περιοχές τους. Ενδεικτικό του έργου του ΟΣΚ είναι και το ότι το κόστος κατασκευής απ' αυτόν σχολείου κυμαίνεται στις 120.000 δρχ. το τετραγωνικό, όταν το κόστος από ιδιωτικές εταιρίες ξεπερνά τις 250.000.

Τα κείμενα έγραψε η Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Τα κείμενα έγραψε η Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Ο ΟΔΔΥ έχει "ψωμί"

Στην ιδιωτικοποίηση οδηγείται και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού και ο οποίος διαφαίνεται να είναι απ' τους πρώτους, μαζί με τον Οργανισμό της Λαχαναγοράς που θα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία, καθώς παρουσιάζει τα λιγότερα νομικά προβλήματα.

Πίσω απ' τις βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις περί "αποτελεσματικότητας" και "αποδοτικότητας" του ΟΔΔΥ, υποκρύπτεται το ενδιαφέρον των ιδιωτών για τον Οργανισμό που προέρχεται απ' τις εν δυνάμει λειτουργίες που μπορεί να αναπτύξει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με μελέτες του Πολυτεχνείου, εκτιμάται: Ο ΟΔΔΥ διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για να αναπτύξει με άλλους φορείς δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου κλπ. Εχει τη δυνατότητα ανάληψης δραστηριότητας στον τομέα ανακύκλωσης καταλυτών αυτοκινήτων και η σχετική επένδυση ανέρχεται στα 400 εκατ. δραχμές. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται ένα πολύ υψηλό ποσοστό καταλυτικών αυτοκινήτων να αλλάξει καταλύτες και τα σχετικά προγράμματα είναι αδρά επιδοτούμενα. Οσο για τα επιχειρήματα περί "αποτελεσματικότητας" του ΟΔΔΥ, αφορούν κυρίως την ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος των 200 υπαλλήλων του. Αλλωστε καταρρίπτονται απ' την ίδια τη δραστηριότητα του ΟΔΔΥ, που είναι η εκποίηση όλων των πλεοναζόντων άχρηστων υλικών του δημοσίου και των αυτοκινήτων και η δωρεάν παραχώρηση μηχανημάτων αυτοκινήτων σε δημόσιες υπηρεσίες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org