ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στην επιφάνεια η διαφορετική τακτική ΗΠΑ - Ευρωπαίων

Εκκλήσεις Ευρωπαίων για «αποκλιμάκωση», από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Α. Λίνκολν» εξακολουθεί να βρίσκεται στα ανοιχτά του Περσικού Κόλπου

Copyright 2019 The Associated

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Α. Λίνκολν» εξακολουθεί να βρίσκεται στα ανοιχτά του Περσικού Κόλπου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (βλέπε σχετικό θέμα) εξελίχθηκε σε πεδίο ανάδειξης των διαφωνιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και δυνάμεις στην ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση του Ιράν, δεδομένων των σύνθετων παζαριών που δυναμώνουν γύρω απ' αυτό το ζήτημα, καθώς και σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες πρακτορείων όπως το αμερικανικό «Ρόιτερς», οι υπουργοί πέντε ευρωπαϊκών χωρών - με πρώτη την Γαλλίδα Φλοράνς Παρλί - τόνισαν στον Αμερικανό ομόλογό τους Μαρκ Εσπερ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στον Περσικό Κόλπο, ενώ Παρίσι και Βερολίνο επανέλαβαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η Συμφωνία του 2015. Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν και τον Τούρκο υπουργό Χουλούσι Ακάρ να υπογραμμίζει ότι «ο διάλογος» με το Ιράν «είναι καλύτερος από τις κυρώσεις», ενώ η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την προθυμία της χώρας της να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

Σε δική του τοποθέτηση, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν θέλουν πόλεμο (...) Είναι έτοιμοι να μιλήσουν με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις».

Την Τετάρτη, πάντως, ο Τραμπ υποστήριξε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης και ότι «αν συμβεί κάτι, δεν θα κρατήσει πολύ».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ιράν, με τον ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ να χαρακτηρίζει «πλάνη» την άποψη περί «σύντομου» πολέμου κατά του Ιράν. Ο Ζαρίφ κατηγόρησε τον Τραμπ για δηλώσεις που «απειλούν την ειρήνη» και σε μια σειρά αναρτήσεις του στο «Twitter», συνέχισε: «Οι κυρώσεις δεν είναι εναλλακτική λύση αντί του πολέμου, είναι πόλεμος (...) Αυτός που ξεκινά έναν πόλεμο δεν είναι και εκείνος που θα τον τελειώσει (...) Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε και να απειλούμε ταυτόχρονα».

Στο μεταξύ, από την Οσάκα της Ιαπωνίας όπου έφτασε για τη Σύνοδο των G20, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε σχετικά με το Ιράν αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων που βλέπουμε στην περιοχή (...) Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα συνεχίσω να μιλάω με τους συναδέλφους μου, τη Γαλλία και τη Γερμανία, για τη σημασία που έχει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τη Συμφωνία JCPOA» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα κάνει «τα μέγιστα» ώστε «κανείς να μην πράξει κάτι το ανεπανόρθωτο», προσθέτοντας: «Είναι ζωτικής σημασίας σήμερα όλες οι πλευρές να αμβλύνουν την ένταση».

ΣΥΡΙΑ
Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αθέτηση δεσμεύσεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η «επόμενη μέρα» στη Συρία παραμένει ψηλά στην ατζέντα των αμερικανοτουρκικών παζαριών, με φόντο ευρύτερες αντιθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και ενώ η Ρωσία πιέζει πολύπλευρα να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο μετά την «εξουδετέρωση του "Ισλαμικού Κράτους"».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε κατηγορίες κατά των ΗΠΑ ότι αθέτησαν δεσμεύσεις τους για το Μανμπίτζ, την περιοχή στη βόρεια Συρία όπου μέχρι πρότινος το κουρδικό στοιχείο ήταν έντονο και τώρα η Αγκυρα δρομολογεί συσχετισμούς ευνοϊκούς για την υπεράσπιση των δικών της συμφερόντων. «Το 90% του Μανμπίτζ ανήκει στους Αραβες... Υπάρχουν εισβολείς στο Μανμπίτζ. Η Τουρκία θέλει να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη. Και οι Αμερικανοί το υποσχέθηκαν», είπε ο Ερντογάν, διαμαρτυρόμενος ξανά για τη στήριξη κουρδικών οργανώσεων (PYD κ.ά.) από τις ΗΠΑ (και άλλους), παρά τις επίμονες ενστάσεις της Αγκυρας που θεωρεί την αναβάθμιση τέτοιων οργανώσεων απειλή για τη δική της ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα.

Πάντως, για τη Συρία συζήτησαν χτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Χ. Ακάρ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, με τον πρώτο να ζητά επίσης από την Ουάσιγκτον «τήρηση των δεσμεύσεών» της. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε περιοχή κοντά σε τουρκικό παρατηρητήριο στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, προκαλώντας του υλικές ζημιές. Επίσης, βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο σημειώθηκε στην κεντρική λεωφόρο της Δαμασκού Αλμέσεχ, χωρίς να έχει αναληφθεί ευθύνη. Τραυματίστηκαν σοβαρά μια γυναίκα και ο γιος της, που διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.

KINA
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η αστυνομία και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας επιθυμούν να συνεργαστούν στενά με άλλες χώρες για στενή παρακολούθηση των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την πετυχημένη υλοποίηση αντιτρομοκρατικών αποστολών και τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, της κοινωνικής σταθερότητας, όπως και της παγκόσμιας ειρήνης».

Αυτά σημείωσε ο διοικητής της κινεζικής αστυνομίας Γουάνγκ Νινγκ σε δηλώσεις του για την ολοκλήρωση του τετραήμερου «Διεθνούς Φόρουμ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Πρόκειται για συνάντηση που έγινε στο Πεκίνο με τη συμμετοχή 240 αντιπροσώπων από τις αστυνομικές και ένοπλες δυνάμεις 31 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Γαλλίας, Πακιστάν, Ισραήλ, Ουζμπεκιστάν. Είναι ακόμα μια πρωτοβουλία ενδεικτική του ενδιαφέροντος της Κίνας να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όρος που αξιοποιείται για να προωθούνται μια σειρά αντιλαϊκοί, γεωπολιτικοί και άλλοι σχεδιασμοί που επιταχύνονται σε όλες τις ηπείρους. Η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» έχει στρώσει το έδαφος για μια σειρά πολεμικές επεμβάσεις, από το Αφγανιστάν μέχρι τη Συρία, ενώ η «διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας», της «κοινωνικής σταθερότητας» αλλά και της «παγκόσμιας ειρήνης» δεν είναι παρά ορολογίες με τις οποίες τα επιτελεία των μονοπωλίων βαφτίζουν την υπεράσπιση των δικών τους προτεραιοτήτων, κόντρα σε αντίπαλα συμφέροντα, αλλά και ενάντια σε κάθε προσπάθεια των λαών να οργανωθούν και να αντισταθούν για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΙΑΔΟΧΗ ΜΕΪ
Συνεχίζονται οι «ασάφειες» και οι «αντιφάσεις» για το Brexit

Ενώ ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ έκανε έκκληση να αποκλειστεί έξοδος χωρίς συμφωνία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία των δυο υποψηφίων για την προεδρία των Συντηρητικών και για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Χαντ. Θυμίζουμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των Συντηρητικών θα ανακοινωθεί στις 23 Ιούλη.

Ο Μπ. Τζόνσον, που θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, απέκλεισε χτες τη συμμετοχή του Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του «κόμματος για το Brexit» και υποστηρικτή του «άτακτου Brexit», στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ο Τζόνσον εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία εξόδου στην οποία έχουν καταλήξει η βρετανική κυβέρνηση της Μέι με την ΕΕ, κάτι που η ΕΕ έχει αποκλείσει. Από την άλλη, εκτίμησε ότι είναι «πολύ, πολύ, πολύ μικρή η πιθανότητα» ενός άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία - «μία στο εκατομμύριο», είπε - ωστόσο «είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε έτοιμοι». Ετσι, δήλωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα επιλέξει Συντηρητικούς που είναι «συμφιλιωμένοι» με «την έξοδο χωρίς συμφωνία». Αλλά και το ενδεχόμενο να ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων μια ακόμη παράταση του Brexit, πέρα από τις 31 Οκτώβρη, το θεώρησε «μάλλον απίθανο».

Συντηρητικοί βουλευτές μαζί με Εργατικούς και βουλευτές άλλων κομμάτων σχεδιάζουν να περάσουν την ερχόμενη βδομάδα νέα τροπολογία που θα εμποδίζει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ώστε να «δεσμεύσουν» τον Μπ. Τζόνσον σε περίπτωση που εκλεγεί και το επιδιώξει.

Ο συντονιστής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, αποκάλεσε όσα λέει ο Μπ. Τζόνσον «ψεύτικες υποσχέσεις και ψευτοπατριωτισμό». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Τζόνσον ότι θα «πετάξει» τη συμφωνία Μέι - ΕΕ, θα κρατήσει τα 39 δισ. που πρέπει να πληρώσει η Βρετανία στην ΕΕ για το Brexit, μέχρι η ΕΕ να συμφωνήσει σε καλύτερους όρους, και ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Απαντώντας στη θέση του Τζόνσον και του Τζ. Χαντ ότι θα επιδιώξουν καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ, ο Φερχόφστατ είπε: «Φαίνεται πως δεν έχουν μάθει τίποτα απολύτως».

Στο μεταξύ, χτες ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Τάρο Κόνο, απηύθυνε έκκληση προς τον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Χαντ να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες ήδη μετακινούνται εκτός Βρετανίας και πιθανά να χαθούν περισσότερες επενδύσεις. «Τους έχω πει ότι η Ιαπωνία δεν θα ήθελε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αρα ελπίζουμε ότι το Brexit μπορεί να γίνει με έναν συντεταγμένο και ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο Τάρο Κόνο.

Η Ιαπωνία έχει σημαντικές επενδύσεις (πάνω από 60 δισ. λίρες) στη Βρετανία, την οποία θεωρεί και μια «πύλη εισόδου» κεφαλαίων προς την υπόλοιπη ΕΕ. Περίπου 1.000 ιαπωνικές εταιρείες εδρεύουν στη χώρα, μεταξύ των οποίων μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και τεχνολογικές εταιρείες. Ενδεικτικά, πέρυσι, η «Nissan», η «Toyota» και η «Honda» κατασκεύασαν περίπου τα μισά από το 1,5 εκατ. αυτοκίνητα της Βρετανίας.

Ο Κόνο προειδοποίησε χτες για τον αντίκτυπο που θα έχει στον κλάδο μια άτακτη έξοδος. «Εάν υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν πρέπει να περνάμε μέσω κανονικών τελωνειακών ελέγχων, αυτές οι δραστηριότητες ίσως να μην μπορούν να συνεχιστούν», δήλωσε.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΡΟΣ ΗΠΑ
Ζητά προτάσεις αμοιβαίας αποδοχής

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κάλεσε με ανακοίνωσή του τις ΗΠΑ να εργαστούν για να διαμορφωθούν προτάσεις αμοιβαίας αποδοχής, προκειμένου να τερματιστεί το - σύμφωνα με πολλούς - «αδιέξοδο» στις διμερείς διαπραγματεύσεις, μετά από τη στασιμότητα που παρατηρείται ύστερα από τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών τον περασμένο Δεκέμβρη. Στις αρχές της βδομάδας η Πιονγιάνγκ εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη νέα παράταση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της.

Πάντως, την ενόχληση της Πιονγιάνγκ έχουν προκαλέσει και δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Μουν Τζε-ιν, ο οποίος δήλωσε ότι Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ συνεχίζουν «παρασκηνιακές» διαβουλεύσεις για να υπάρξει συμφωνία και ότι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις μέσω «διαφόρων καναλιών». Το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ δήλωσε πως Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ δεν θα συνομιλούν μέσω της Νότιας Κορέας και κάλεσε τη Σεούλ να μη διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ