ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική διαμάχη για το Προσφυγικό

Χωρίς αποτέλεσμα η προχτεσινή σύσκεψη του μεγάλου συνασπισμού

Ο Χ. Ζεεχόφερ και η Αγκ. Μέρκελ

Copyright 2018 The Associated

Ο Χ. Ζεεχόφερ και η Αγκ. Μέρκελ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χωρίς συμφωνία έληξε προχτές το βράδυ η σύσκεψη μεταξύ των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού - Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) - με θέμα την πολιτική ασύλου. Εδώ και μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ενδοκυβερνητική διαμάχη εξαιτίας της πρότασης του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) να αποκρούονται επί τόπου στα γερμανικά σύνορα όσοι πρόσφυγες έχουν κάνει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ (CDU) απορρίπτει τις «μονομερείς ενέργειες» και επιδιώκει μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ή διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, τόσο μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες.

Ο επικεφαλής της CSU, του βαυαρικού «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Χ. Ζεεχόφερ, φέρεται να έχει δώσει «τελεσίγραφο» στην καγκελάριο μέχρι τη σημερινή και αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικά, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ηγετικό στέλεχος της CSU, προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στη Σύνοδο Κορυφής «θα εφαρμόσουμε το ισχύον δίκαιο στα σύνορά μας, αυτό που εφαρμόζαμε και πριν το 2015». Ορισμένοι κάνουν λόγο για μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού. Αλλοι χαρακτηρίζουν την επιμονή της CSU προεκλογικό «θέατρο» (τον Οκτώβρη γίνονται εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας), με στόχο να εμποδίσει την εκλογική άνοδο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD).

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε χρόνο μέχρι την Κυριακή και τη Δευτέρα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Η CSU θα συνεδριάσει την Κυριακή, και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο (χριστιανοδημοκράτης) επικεφαλής της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ. Παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αυτό φάνηκε κατά τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνάντηση».

Η πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε για τη χτεσινή συνάντηση: «Είχαμε σοβαρές συνομιλίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», διότι «θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων» της Συνόδου Κορυφής.

Στη διένεξη παρενέβη ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επικρίνοντας, χωρίς να τους κατονομάσει, εκείνους τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού «που τσακώνονται σαν να μην υπάρχει αύριο», παρότι «τα προβλήματα επιδέχονται λύσεων».

Παζαρεύει η Αλβανία

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild» εμφανίστηκε να απορρίπτει την πρόταση για δημιουργία κέντρου προσφύγων στην Αλβανία, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου. «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ τέτοια στρατόπεδα προσφύγων της ΕΕ», είπε. Παραδέχτηκε έμμεσα ότι γίνεται παρασκηνιακό παζάρι για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό «θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την προσφυγική κρίση». Εμφανίστηκε πρόθυμος η Αλβανία να συμβάλει στην αποφόρτιση της Ευρώπης, διευκρινίζοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα του «θα σηκώσει το βάρος για λογαριασμό όλων». Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι το παζάρι για τους όρους βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πιέσεις και προειδοποιήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τον κίνδυνο κατάρρευσης βρετανικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών συμβολαίων συνολικής αξίας 29 τρισ. στερλινών, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεσπίσει σύντομα ένα νομικό πλαίσιο για την προστασία τους, διέκρινε χτες ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Οι προειδοποιήσεις του Αγγλου τραπεζίτη αφορούν κυρίως τραπεζικά παράγωγα (derivatives) που παρέχουν σε τράπεζες και εταιρείες προστασία από πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Ο Κάρνεϊ κατηγόρησε την ΕΕ ότι απέτυχε να εφαρμόσει προστατευτική νομοθεσία εκθέτοντας σε πιθανούς κινδύνους τεράστια κεφάλαια.

Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό τον όρο τήρησης ανωνυμίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι καθώς δεν έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προετοιμαστούν πλέον «για το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας». Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτό θα λεχθεί κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, εμφανίζοντας ως κοινή πεποίθηση πως το συγκεκριμένο σενάριο «μη επίτευξης συμφωνίας ισοδυναμεί με άσχημα νέα».

Επίσης, ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, δήλωσε ότι το Brexit θα μπορούσε να γίνει χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Εκπρόσωποι βρετανικών και ευρωπαϊκών εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων με χτεσινή κοινή δήλωσή τους ζητούν από τις αρχές Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ώστε μεταξύ άλλων να αποφευχθούν οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Η κοινή δήλωση υπογράφεται από τους προέδρους της ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης Business Europe και της βρετανικής CBI και από τους εκπροσώπους της συμβιβασμένης και εργοδοτικής ETUC και τη βρετανική συνομοσπονδία TUC.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, σε άρθρο του στο κινεζικό περιοδικό «Caixin» προβάλλει τη «δέσμευση» της κυβέρνησης της χώρας του στην προώθηση του «ελεύθερου, ανοικτού εμπορίου» και την ελπίδα της για αξιοποίηση των «απεριόριστων ευκαιριών που δημιουργεί η κινεζική πρωτοβουλία "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος"».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Οτι θα συνεχίσει η Παλαιστινιακή Αρχή την προσπάθεια εξεύρεσης «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» μέσω διαλόγου με το Ισραήλ, που θα οδηγήσει σε ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967, δήλωσε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, στον Βρετανό πρίγκιπα Γουίλιαμ που μετέβη στη Ραμάλα από το Ισραήλ. Νωρίτερα, ισραηλινό αεροσκάφος και άρμα μάχης χτύπησαν αυτοκίνητο που ανήκε σε μέλος της «Χαμάς» θεωρώντας το ένοχο για τις πυρκαγιές που έχουν προκληθεί στο νότιο Ισραήλ από φλεγόμενους χαρταετούς και μπαλόνια που στέλνουν στην περιοχή Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο σιίτης ανώτατος ιερωμένος στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε από το δικαστικό σώμα να πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει τις «επιχειρήσεις και τη ζωή των ανθρώπων» με αφορμή τις διαμαρτυρίες που οργανώνουν από την περασμένη Κυριακή στην Τεχεράνη μερικές χιλιάδες άτομα με αφορμή τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν στην οικονομία της χώρας οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, χτες, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε τις άδειες που είχε δώσει σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ ώστε να εξάγουν ανταλλακτικά αεροπλάνων στο Ιράν. Ανακάλεσε επίσης τις άδειες σε Αμερικανούς εμπόρους να εισάγουν ιρανικά χαλιά, ξηρούς καρπούς και χαβιάρι, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν πλήρως τις δραστηριότητες αυτές έως τις 6 Αυγούστου.

ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεις για το Μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπέρ της ψήφισης στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός «ισχυρού και δίκαιου νομοσχεδίου» για τη μετανάστευση, ακόμη και αν αυτό απορριφθεί στη συνέχεια από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, τάχθηκε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζοντας τις αντιπαραθέσεις με μέλη του Κογκρέσου. Η παρέμβαση Τραμπ εκδηλώθηκε ενώ ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα υποστηρίξει συμβιβαστικό νομοσχέδιο που θα σταματήσει το χωρισμό παιδιών και γονιών μεταναστών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για την άρση του περιορισμού της 20ήμερης κράτησης των παιδιών των μεταναστών, ώστε να επιτραπεί στην αμερικανική κυβέρνηση να παρατείνει την κράτηση των παιδιών με τους γονείς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, περιλαμβάνει πρόβλεψη για τη διάθεση 25 δισ. δολαρίων με στόχο την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

ΤΣΕΧΙΑ
Νέα κυβέρνηση μειοψηφίας

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, διόρισε χτες δικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας με πρωθυπουργό τον Αντρέι Μπάμπις, που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 11 Ιούλη. Το νεοφιλελεύθερο κόμμα του δισεκατομμυριούχου Μπάμπις, «ANO» (Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών), κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Οκτώβρη αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης. Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, συμφώνησε στο σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, η σύμπραξη αυτή φτάνει στις 93 έδρες στις 200. Ο Μπάμπις έχει δεσμευτεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κρατώντας και την αντιμεταναστευτική θέση μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της κεντρικής Ευρώπης.

Η ΚΕ του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας αποφασίζει το Σάββατο αν θα στηρίξει ή όχι την κυβέρνηση αυτή, θέτοντας 7 όρους που αφορούν μία καλύτερη οικονομική διαχείριση. Συγκεκριμένα, ζητά σταδιακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, περισσότερη αξιοποίηση φυσικών πόρων από το κράτος, νέες κατοικίες και όχι αύξηση ενοικίων, φορολογία στην εκκλησιαστική περιουσία. Η στάση της ηγεσίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση του Κόμματος και στη Νεολαία, που αντιτίθενται στη στήριξη αστικής κυβέρνησης.

Επίσκεψη Μάτις στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε χτες ότι είχε «έναν πολύ ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» με τον Κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Γουέι Φενχέ, τον οποίο συνάντησε στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η συνάντηση επικεντρώθηκε στο πώς η Βόρεια Κορέα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, χωρίς να δοθούν άλλες πληροφορίες.

Ο Γουέι είπε ότι η επίσκεψη Μάτις είναι σημαντική για την ενίσχυση της διμερούς εμπιστοσύνης. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είχε συνάντηση και με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που (σύμφωνα με το CNN) υποστήριξε ότι οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ «καθορίζουν πολλά πράγματα στον κόσμο».

Ο Μάτις είναι ο πρώτος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Πεκίνο από το 2014. Προτού αναχωρήσει για την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, είχε εκφράσει την ελπίδα να οικοδομηθεί ένας «διαφανής στρατηγικός διάλογος» με τους «Κινέζους συνομιλητές» του. «Προφανώς παρακολουθούμε τις ενέργειες της Κίνας, αλλά πηγαίνω εκεί για να ακούσω πολύ και να ταυτοποιήσω το κοινό και το μη κοινό έδαφος (σ.σ. μεταξύ των δύο πλευρών)».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org