ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα στους εργαζόμενους και τα σωματεία

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του ΕΚΠ τα προβλήματα και οι ανάγκες της εργατικής τάξης

Πλατύ κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα απευθύνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία της πόλης, με μήνυμά της μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη, στην οποία συζητήθηκαν η οργάνωση της πάλης και οι πρωτοβουλίες που θα πάρει το Εργατικό Κέντρο το επόμενο διάστημα.

Στο μήνυμά της, η νέα διοίκηση του ΕΚΠ, αφού υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενοι με την πάλη τους δεν επέτρεψαν στο τελευταίο συνέδριο «να κυριαρχήσουν για άλλη μια φορά οι δυνάμεις της νοθείας και της απάτης, αυτοί που τόσα χρόνια κρατούσαν το ΕΚΠ με παρατυπίες για λογαριασμό των εργοδοτών και παζάρευαν τα δικαιώματά μας», υπογραμμίζει: «Σε αυτόν τον πολύμηνο και δίκαιο αγώνα που δώσαμε για να αλλάξει ρότα το Εργατικό Κέντρο της πόλης μας στάθηκαν δίπλα μας χιλιάδες εργαζόμενοι και τα ζωντανά σωματεία τους. Εβαλαν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη στιγμή. Αυτοί είναι και οι εγγυητές για ένα ΕΚΠ που θα βάλει στο επίκεντρο τα προβλήματα και την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης, θα παλέψει για όλα όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας. Δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα!».

«Σήμερα, μόνο ενωμένοι και οργανωμένοι στα σωματεία μας μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη μας για τα οξυμένα προβλήματα. Μόνο έτσι μπορούμε να απαντήσουμε στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, να αποκρούσουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις αυτών που μας κυβερνούν», σημειώνει η διοίκηση του ΕΚΠ, απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «νέας εποχής» και προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι ανάπτυξη με εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους σε πλήρη ισχύ και μόνιμους για πολλές επόμενες δεκαετίες, χωρίς να αναπληρωθούν οι απώλειες των εργαζομένων.

«Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη από την ανάπτυξη που θα βάλει στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες», υπογραμμίζει η διοίκηση του ΕΚΠ, «από τα χέρια μας περνάει όλος ο πλούτος, με τη δουλειά μας χτίζουμε μεγαθήρια, γέφυρες, εργοστάσια, παράγουμε ό,τι βλέπει το μάτι του ανθρώπου. Εμείς χτίζουμε το μέλλον, σε εμάς ανήκει! Θα το επιβάλουμε μόνο με την οργανωμένη πάλη. Τον αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Μια τέτοια διοίκηση έχουμε ανάγκη σήμερα, που θα μπορεί να οργανώσει την πάλη των εργατών για όλα όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη, κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Μια διοίκηση που δεν θα υποτάσσεται στα καλέσματα των εργοδοτών, που δεν θα διοργανώνει στρογγυλά τραπέζια διαπραγματεύσεων των δικαιωμάτων μας με τους ντόπιους επιχειρηματίες και βιομήχανους. Που δεν θα γυρίζει την πλάτη στους εργάτες, δε θα ξεπουλά τα δικαιώματά τους, όπως έκανε η ομάδα Νικολάου - Καραγεωργόπουλου τόσα χρόνια».

Με ένα τέτοιο περιεχόμενο, η διοίκηση απευθύνει «πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης μας, στα σωματεία, σε αγώνα και συσπείρωση γύρω από τη νέα διοίκηση. Μπορούν σήμερα με τη δράση τους να υπερασπιστούν τις συλλογικές μας διαδικασίες, την ίδια τη λειτουργία του ΕΚΠ. Να υπερασπιστούν την πολύμηνη μάχη που δώσαμε για να αλλάξει ρότα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, να ξεμπερδέψει από τη νοθεία και τις παρατυπίες, να σταματήσει να είναι σύμμαχος των αφεντικών. Σε εσάς και μόνο απολογούμαστε, από εσάς και μόνο κρινόμαστε!».

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης

Βάζοντας στο επίκεντρο του σχεδιασμού της τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων της πόλης, η νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας προχωρά άμεσα σε αγωνιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης.

Σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., διοργανώνει συνάντηση - παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, «τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας, κάποια μάλιστα είναι και θανατηφόρα. Πρόσφατα θρηνήσαμε έναν ακόμη συνάδελφο εμποροϋπάλληλο σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ». Το ΕΚΠ απαιτεί: Ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ στην περιοχή. Εντατικοποίηση των ελέγχων.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΚΠ καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία - μέλη του, την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στην αίθουσα του ισογείου με θέμα: «Οι εξελίξεις στο ΕΚΠ μετά και τις τελευταίες αρχαιρεσίες, καθήκον μας η οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων».

Με άλλη ανακοίνωσή του το ΕΚΠ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», με κύριο αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας
Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες μέλη σωματείων, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής κατά των πλειστηριασμών της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, απαιτώντας τη διακοπή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εργαζόμενου, που μάλιστα έχει δύο ανήλικα παιδιά.

Με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος» και «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς», οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η διαδικασία πλειστηριασμού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλη.

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής με στελέχη της τράπεζας, οι εργαζόμενοι απαίτησαν η τράπεζα να αναστείλει τον πλειστηριασμό και να δεχθεί την πρόταση συμβιβασμού που έχει καταθέσει εδώ και 4 μήνες ο ίδιος ο εργαζόμενος για τη διευθέτηση του δανείου του, για την οποία ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο διευθυντής της τράπεζας δεν έδωσε και πάλι καμία απάντηση. Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την επόμενη βδομάδα, οπότε θα οριστεί νέα κινητοποίηση στην Alpha Bank.

Η Επιτροπή κατά των πλειστηριασμών της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, να μαζικοποιηθεί ο αγώνας ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες.

Συνέλευση για τους εργαζόμενους της PDS

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί τους εργαζόμενους της «PD Services» να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη). Το κλαδικό Σωματείο τονίζει ότι μαζί με το υπό ίδρυση επιχειρησιακό σωματείο στην PDS «συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα μας» και καλεί στη συνέλευση «με θέμα το σχεδιασμό της δράσης μας το επόμενο διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της PDS προχώρησαν σε στάση εργασίας που κήρυξε το κλαδικό σωματείο και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε τριμερής συνάντηση. Οι εργαζόμενοι, μαζί με το κλαδικό Σωματείο και το υπό ίδρυση επιχειρησιακό Σωματείο, παλεύουν ενάντια στις μεθοδεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στοχεύει να τους ξεφορτωθεί για να μειώσει το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος», σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο «Agenda 2020». Απαιτούν να διασφαλιστούν οι θέσεις και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον εργοδότη - «συνδικαλιστή»

Αυξάνονται συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ζητούν την αποπομπή του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος στα οποία συμμετέχει. Με ανακοινώσεις τους στηλιτεύουν το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος «συνδικαλιστής» είναι παράλληλα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ανώνυμης εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ», αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις της ΔΑΣ έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα στη ΓΣΕΕ, όπου ο Δ. Καραγεωργόπουλος είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, όπου είναι πρόεδρος.

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου Εμπορίου - Υπηρεσιών που έχουν ζητήσει την αποπομπή του, προστίθενται τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης οι Ομοσπονδίες Λογιστών και Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org