ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΑΜΟΥ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας και την κυβερνητική προπαγάνδα

Στα γνωστά «μπαλώματα» με ημερομηνία λήξης, όπως και στις προπαγανδιστικές απόπειρες εξωραϊσμού της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, επιδόθηκε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στη Σάμο.

Κατά την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου είχε προγραμματιστεί κυβερνητική φιέστα, τον υπουργό «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά στην πύλη του νοσοκομείου ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού, το Σωματείο Συνταξιούχων και η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Χαλκεύοντας την πραγματικότητα, το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται με δελτίο Τύπου πως «όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου προσήλθαν στο αμφιθέατρο προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματά τους» αλλά «τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και των Νοσοκομειακών Γιατρών (...) ζήτησαν να συναντήσουν κατ' ιδίαν τον υπουργό χωρίς την παρουσία των συναδέλφων τους». Στην πραγματικότητα, βέβαια, το αμφιθέατρο γέμισε από τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη και το προσωπικό της ασφάλειας του υπουργού.

Οι εργαζόμενοι ήταν έξω, μαζί με τα σωματεία τους, τα οποία κατήγγειλαν την κυβέρνηση για:

  • Το γεγονός ότι έχει εγκλωβίσει πάνω από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες στο νησί, χωρίς μέριμνα για τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και για την υγειονομική τους κάλυψη μέσα στο χώρο φιλοξενίας, αφού οι δύο γιατροί (ένας από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ένας από ΜΚΟ) δεν επαρκούν και δεν λειτουργεί στελεχωμένο ιατρείο.
  • Το 80% των περιστατικών που προσέρχονται στα Επείγοντα του Νοσοκομείου χρήζουν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στα περισσότερα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία, που είναι χωρίς γιατρούς, ενώ όπου υπάρχει αγροτικός γιατρός γυρνάει από χωριό σε χωριό, καλύπτοντας 6 και 7 ιατρεία τη βδομάδα.
  • Δεν λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε Παθολογικό, Διαβητολογικό, Ρευματολογικό. Πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρεις (οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, νευροχειρουργός, ουρολόγος κ.λπ.), ενώ άλλες δεν υπάρχουν καν (γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος, ογκολόγος κ.λπ.).
  • Στα Επείγοντα υπάρχει μία νοσηλεύτρια στη βάρδια, που αναγκάζεται να κάνει και την τραυματιοφορέα. Στα υπόλοιπα τμήματα, οι νοσηλεύτριες καλύπτουν συγχρόνως δύο και τρία τμήματα (χειρουργείο, μαιευτική κ.ά.) Η Καρδιολογική κλινική λειτουργεί μόνο το πρωί, με τον προϊστάμενο.
  • Στο Ακτινολογικό, ένας εργαζόμενος στην πρωινή βάρδια εξυπηρετεί τακτικά ραντεβού, τους νοσηλευόμενους, τα έκτακτα περιστατικά, το στρατό, τους μετανάστες, και παρευρίσκεται και στα χειρουργεία όποτε χρειαστεί. Στην Αιμοδοσία, επί σειρά ετών είναι ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες.
  • Ελλιπές είναι και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κινεί μόνο ένα ασθενοφόρο σε όλο το νησί, λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Καθώς το ΕΚΑΒ στο νησί δεν έχει δικό του τηλεφωνικό κέντρο, τη διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων την επιφορτίζεται το νοσοκομείο.

Από όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση «κατάλαβε» ότι το πρόβλημα είναι «η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών», επανέλαβε το ανυπόστατο «ποίημα» περί «σταθεροποίησης του ΕΣΥ» και διαφήμισε την παράταση στις απολύσεις του επικουρικού προσωπικού. Αντίστοιχα, ανακοινώνοντας «παρεμβάσεις που επίκεινται (προσλήψεις, συμβάσεις, παροχή επιπλέον κινήτρων)», έσπευσε να επαναλάβει τα γνωστά προσχήματα για «τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν»...

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο προχωρά σε στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) σήμερα Πέμπτη, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας και σε αυτό το νοσοκομείο. Καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Σήμερα Πέμπτη, με πρωτοβουλία των ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Λευκάδας - Πρέβεζας - Κέρκυρας, διοργανώνεται σύσκεψη σωματείων Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, στις 6.30 μ.μ., για την οργάνωση του αγώνα για τα προβλήματα που ταλανίζουν εργαζόμενους και ασθενείς.
  • Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νομού σε ευρεία κοινή σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία, την Τρίτη 3/7, στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας (Αργος), στις 8 μ.μ.
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζέλειου», Αγ. Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία την Πέμπτη 5/7, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Νέο εργατικό «ατύχημα» σε υπηρεσία Καθαριότητας δήμου

MotionTeam

Εργατικό «ατύχημα» με αποτέλεσμα να προκληθούν εγκαύματα σε συμβασιούχο εργαζόμενη στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης σημειώθηκε χτες το πρωί, την ώρα που το συνεργείο της υπηρεσίας πραγματοποιούσε αποκομιδή από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που η πρέσα του απορριμματοφόρου συμπίεζε τα σκουπίδια, εκτοξεύτηκε υγρό στο πρόσωπο και στο θώρακα της εργαζόμενης. Οπως περιέγραψαν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, η εργαζόμενη αισθάνθηκε κάψιμο και τα σημεία που χτύπησε το υγρό (προφανώς τοξικό) στην αρχή άσπρισαν και μετά μαύρισαν. Η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου παρέμεινε για νοσηλεία και παρακολούθηση.

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ως υπεύθυνο για το νέο εργατικό «ατύχημα» τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας.

Θυμίζει ότι έχει καταθέσει στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας συγκεκριμένες καταγγελίες για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας στο δήμο Θεσσαλονίκης, στις 25 Γενάρη και στις 12 Ιούνη, ωστόσο ακόμα αναμένει τις απαντήσεις και τους ελέγχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Καθαριότητας γίνονται ακόμα δυσκολότερες «όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.ά.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση, που πρέπει να είναι συνεχής (αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο), όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.λπ.».

Καταγγέλλει ότι «κυβέρνηση, διοίκηση Μπουτάρη και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Στην εφαρμογή της πολιτικής της διοίκησης Μπουτάρη συμπαραστάτες στέκονται η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ (...) και άλλα σωματεία του δήμου, όπως ο "περίφημος" "Ενωτικός Σύλλογος". Ολοι αυτοί λένε στους συναδέλφους δημόσια, σε ΔΣ και χώρους δουλειάς, "να κάνουν υπομονή" για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και τις συνθήκες εργασίας, για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων κ.λπ. Αρνούνται τις προτάσεις μας για καταγγελίες και κινητοποιήσεις».


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκπτώσεις μέχρι και 70% στις επιχειρήσεις με ανασφάλιστους εργαζόμενους

Σε μεγάλη μείωση των νομοθετημένων προστίμων, μέχρι και 70%, σε βάρος επιχειρήσεων που «πιάνονται στα πράσα» να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

Με πρόσχημα τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ανασφάλιστων εργαζομένων, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» στις επιχειρήσεις να ξεφεύγουν από την πληρωμή μεγάλου μέρους των προστίμων, στην περίπτωση που εντός δέκα ημερών προβαίνουν σε κανονική πρόσληψη του ανασφάλιστου εργαζόμενου, και μάλιστα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μέσω της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα παρανομούν με το να μην ασφαλίζουν εργαζόμενους, να αποφεύγουν τελικά τις προβλεπόμενες κυρώσεις και με τον τρόπο αυτό να εμπεδώνεται παραπέρα περιβάλλον σχεδόν ατιμωρησίας, ενισχύοντας την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Η διάταξη έρχεται να προστεθεί στο χρόνιο πρόβλημα υπολειτουργίας των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών το οποίο έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» - από το ΣΕΠΕ και τον ΕΦΚΑ (πρώην ΕΥΠΕΑ), ολόκληρο το 2017, σε σύνολο 247.236 επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς, οι οποίες μαζί με τα υποκαταστήματά τους ανέρχονται σε 291.876, ελέγχθησαν μόλις 36.683, δηλαδή μόλις το 12,5% των επιχειρήσεων, στοιχείο που μαρτυρά ότι ο συντριπτικός αριθμός των επιχειρήσεων στη χώρα μας βρίσκεται «εκτός πεδίου» των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ειδικότερα, με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου, η επιχείρηση που πιάνεται με ανασφάλιστο εργαζόμενο και προβαίνει εντός δεκαημέρου στην πρόσληψή του, αντί του προστίμου των 10.500 ευρώ που ισχύει για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, θα πληρώνει μόνο 3.000 ευρώ στην περίπτωση πρόσληψης για ένα έτος. Αντίστοιχα, το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ για πρόσληψη με σύμβαση 6 μηνών και στα 7.000 ευρώ για πρόσληψη με σύμβαση 3 μηνών.

Υποτίθεται ότι όρος προκειμένου η επιχείρηση να λάβει αυτές τις μεγάλες εκπτώσεις στα πρόστιμα είναι να μην προβεί σε μείωση προσωπικού για τη χρονική περίοδο που έχει δεσμευτεί. Ομως ο ίδιος ο νόμος προβλέπει μια σειρά εξαιρέσεις που καθιστούν την προϋπόθεση αυτή άνευ σημασίας, καθώς στην έννοια της μείωσης του προσωπικού δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις όπως: Η συνταξιοδότηση εργαζόμενου, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου που είχε συναφθεί πριν από την ημερομηνία του ελέγχου της επιχείρησης όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανασφάλιστων εργαζομένων, η αδυναμία ανανέωσης στην άδεια παραμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας όταν πρόκειται για αλλοδαπό εργαζόμενο, ακόμα και η περίπτωση που η επιχείρηση προβεί σε απόλυση εργαζόμενου μετά από υποβολή μήνυσης σε βάρος του για αξιόποινη πράξη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org