ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυροί δεσμοί και με τους μετανάστες εργάτες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Ελλήνων και μεταναστών εργατών στα Οινόφυτα

Μετανάστες εργάτες γράφονται στα σωματεία τους
Μετανάστες εργάτες γράφονται στα σωματεία τους
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Οινόφυτα το Φεστιβάλ Ελλήνων και μεταναστών εργατών που διοργάνωσε η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ την Κυριακή 24/6, με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια -μετανάστευση, πολέμους - προσφυγιά. Για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!».

Στη μεγάλη αυτή γιορτή, το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες από εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης, εργάτες γης και άλλοι εργατοϋπάλληλοι της περιοχής, μαζί με τις οικογένειές τους.

Η επιτυχία του Φεστιβάλ ήταν αποτέλεσμα της ακούραστης δουλειάς δεκάδων κομμουνιστών και φίλων του Κόμματος, Ελλήνων και μεταναστών. Καθημερινές ήταν οι εξορμήσεις με το τετράγλωσσο φυλλάδιο στις πύλες των εργοστασίων, σπίτι το σπίτι στα χωριά της περιοχής, στα χωράφια και στους τόπους συνάντησης των μεταναστών εργατών.

Με τη συμβολή μεταναστών εργατών οργανώθηκε το Φεστιβάλ

Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των δεκάδων μεταναστών σε όλη τη διοργάνωση του Φεστιβάλ: Από τις οργανωτικές συσκέψεις και τις μεταφράσεις των κειμένων μέχρι την προπαγάνδισή του, τις περιοδείες, τη συγκέντρωση οικονομικών αλλά και τη λειτουργία του χώρου τη μέρα της εκδήλωσης, προσφέροντας φαγητό κ.λπ.

Στοιχείο που επίσης ξεχώρισε ήταν ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεκάδες μετανάστες εργάτες γράφτηκαν στα ταξικά σωματεία της περιοχής, στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί.

Στο χώρο λειτουργούσαν επίσης έκθεση φωτογραφίας για τον πόλεμο και την προσφυγιά και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Ενώ στον Παιδότοπο, τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών έπαιζαν και δημιουργούσαν κατασκευές με θέμα τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Ο Μ. Καραντούσας
Ο Μ. Καραντούσας
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντώνης Κούκουρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος, καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους, σημείωσε: «Το Κόμμα μας παλεύει για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό, ειδικά φέτος που συμπληρώνει 100 χρόνια. Ισχυρό ΚΚΕ στην περιοχή μας σημαίνει πρώτα και κύρια ισχυρό ΚΚΕ μέσα στους εργάτες και τις εργάτριες που δουλεύουν στα εργοστάσια, στα χωράφια, στις επιχειρήσεις. Και ισχυρό ΚΚΕ στους εργάτες και τις εργάτριες σημαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχυρό ΚΚΕ στους μετανάστες και τις μετανάστριες που ζουν στην περιοχή μας...».

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των μεταναστών ο Χαλίντ Χουσεΐν,

μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ζούρα», ο οποίος είπε: «Οι μετανάστες εργάτες συνυπάρχουμε με τους Ελληνες συναδέλφους μας. Δουλεύουμε μαζί στα ίδια εργοστάσια, στα ίδια χωράφια, στις ίδιες επιχειρήσεις. Εκεί που τα αφεντικά εκμεταλλεύονται όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα. Εκεί που πραγματικά ως εργάτες καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες έχουμε κοινό εχθρό: Τον καπιταλισμό! Είναι το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Εχουμε όμως και ένα μεγάλο στήριγμα: Το ΚΚΕ! Ξέρουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε το ΚΚΕ, το κόμμα των εργατών. Γιατί όλη του η δράση, εδώ και 100 χρόνια, είναι για τα δικά μας δικαιώματα. Για να ζήσουν οι εργάτες καλύτερα! Οι μετανάστες εργάτες πρέπει να είναι δίπλα στο ΚΚΕ που παλεύει για μια καινούρια κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Σε αυτήν την κοινωνία θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα και θα ζήσουμε ειρηνικά και αδελφωμένοι όλοι οι εργάτες, μετανάστες και Ελληνες!».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε συναυλία από τους Worksongs Project και το ινδικό συγκρότημα Dj Desi Beat Ratu Greece musical Group & Virsa Punjab Dadhol players. Το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Οι εργάτες δεν χωρίζονται σε ντόπιους και μετανάστες

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Μανώλης Καραντούσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε μεταξύ άλλων: «Εδώ, στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι, βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη στη χώρα. Εδώ χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης. Εδώ δουλεύουν χιλιάδες Ελληνες και μετανάστες εργάτες σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, όπως στο Μέταλλο, στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα - Ποτά, στη Χημική Βιομηχανία κ.α. Εδώ δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης για ένα κομμάτι ψωμί, ανασφάλιστοι, απλήρωτοι, που ζουν μέσα σε τρώγλες και παραπήγματα που υπάρχουν στα χωράφια, γύρω από τα χωριά. (...) Ολοι αυτοί αξιοποιούνται ως νέα, πιο φθηνή εργατική δύναμη, για να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη οι καπιταλιστές. (...)

Οσο εντείνεται η εκμετάλλευση των μεταναστών τόσο και οι Ελληνες εργάτες θα ζουν πιο βαθιά τη φτώχεια, όσο οι Ελληνες εργάτες δεν παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους τόσο πιο πολύ θα φοβούνται οι μετανάστες εργάτες.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ παλεύει να έχουν τα ίδια κοινωνικά, δημοκρατικά, εργατικά δικαιώματα με τους Ελληνες εργάτες, να οργανωθούν στα συνδικάτα, σε άλλους φορείς. (...)

Ο εχθρός είναι ο ίδιος και στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες τους. Είναι αυτός που βομβαρδίζει, ξεριζώνει ανθρώπους, φτιάχνει τους δουλεμπόρους, πνίγει τους πρόσφυγες στη θάλασσα, δημιουργεί φτώχεια, ανεργία, διακινεί ναρκωτικά, κάνει εμπόριο γυναικών, φτιάχνει βομβιστές, και το όνομά του είναι καπιταλισμός.

Αυτήν την πολιτική της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τη στηρίζει ενεργά και με όλους τους τρόπους η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από κοντά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, η Χρυσή Αυγή και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις. (...)

Το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση που ειλικρινά συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία, στο ξεκλήρισμα, στους πολέμους, στην προσφυγιά.

Για το δρόμο όπου ο λαός μας θα είναι πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποιημένες αυτές τις καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, τη γη, τα συγκεντρωμένα μηχανοποιημένα μέσα παραγωγής, τις κρατικές υποδομές, το εμπόριο, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό, πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό για την οργάνωση της οικονομίας, για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο Παρασκευή ξεκινά το Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών

Το Σάββατο 30 Ιούνη θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες στο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο που διοργανώνει την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιούνη, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307).

Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες ξεκινούν στις 8 μ.μ., με τη συμμετοχή πλήθους μεταναστευτικών συλλόγων και κοινοτήτων.

Το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα του Διημέρου διαμορφώνεται ως εξής:

Την Παρασκευή 29 Ιούνη

Στις 8 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της μόρφωσης των παιδιών των μεταναστών και των προσφύγων».

Στις 9.15 μ.μ.: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

-- Διαβαλκανικούς χορούς με τη χορευτική ομάδα ΕΛΚΕΛΑΜ «Από τον Δούναβη στον Εβρο».

-- Χορευτικό από τον Ρωσικό Μουσικό Σύλλογο «Μπεριόσκα».

-- Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.

Το Σάββατο 30 Ιούνη

Στις 8 μ.μ.: Χοροί από χορευτικό συγκρότημα από το Μπαγκλαντές.

Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 9.15 μ.μ.: Τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα Βουλγαρίας «Ροντίνα».

Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

  • Στον παιδότοπο, που θα λειτουργεί και τις δυο μέρες στο χώρο, θα γίνονται δραστηριότητες για παιδιά Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων.
Μέχρι στιγμής συμμετέχουν κοινότητες μεταναστών από:

Ρωσία, Γεωργία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Νιγηρία, Καμερούν, Κένυα, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Κονγκό, Μαρόκο, Τανζανία, Σουδάν, Αιθιοπία, Μαδαγασκάρη, Αφγανιστάν και Φιλιππίνες.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Το 9ο Εργατικό Φεστιβάλ στο Γεντί Κουλέ

Το Σάββατο 30 Ιούνη οι εκδηλώσεις

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό για να φέρουμε τον νέο κόσμο, το Σοσιαλισμό», θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο 30 Ιούνη, στο Γεντί Κουλέ.

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την 1η μέρα του Φεστιβάλ (Παρασκευή 29/6).

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 30 Ιούνη θα γίνουν κανονικά και περιλαμβάνουν:

-- Στις 8.30 μ.μ., συζήτηση με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς με θέμα: Δεν υπάρχει «δίκαιη» ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα.

-- Στις 9.45 μ.μ., μουσικό αφιέρωμα: «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ»

-- Στις 10.45 μ.μ., συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Στη Χαλκίδα

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, μετανάστευση, πολέμους, προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!» διοργανώνεται το Εργατικό Φεστιβάλ των ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Λιμάνι Ν. Αρτάκης (Ανεμόμυλος).

Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 8 μ.μ.: Παιδότοπος με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Πρωτέα και πολλά παιχνίδια. Στις 8.30 μ.μ.: Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Στις 10.15 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν. Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση φωτογραφίας, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα και Παιδότοπος.

Αναβάλλεται το Εργατικό Φεστιβάλ στη Λάρισα

Το προγραμματισμένο για σήμερα, Πέμπτη 28 Ιούνη, Εργατικό Φεστιβάλ στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο) με διοργανωτές τις Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Λάρισας και ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναβάλλεται λόγω καιρικών συνθηκών. Η νέα ημερομηνία, ο τόπος και η ώρα θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org