ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαγκωνισμός για το ποιος θα συνεχίσει πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή επίθεση

Συνέντευξη στην τηλεόραση του «Bloomberg» παραχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, όπου χτες μίλησε στο London Business School και αργότερα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα αρχίζουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέντευξή του για πολλοστή φορά ξεκαθάρισε ότι η έξοδος απ' το «πρόγραμμα» δεν σηματοδοτεί καμία θετική αλλαγή για το λαό αφού, όπως είπε, «δεν θα επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες», που κατά την άποψή του προκάλεσαν μία απ' τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές, ενοχοποιώντας για την κρίση το λαό.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για την Ελλάδα να μην επιστρέψει σε αυτή την τραγική περίοδο», δήλωσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του πως «η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά» στο κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι θα επιτυγχάνονται αλλά θα είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης τα μέσα επίτευξής τους. Φυσικά, τίποτα δεν αλλάζει για τα λαϊκά στρώματα αφού τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα προκύπτουν απ' τη λεηλασία του εισοδήματός τους και το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου αν από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Γιούρογκρουπ. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Σχολιάζοντας την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, υποστήριξε: «Ισως αυτή η εξέλιξη να είναι ακόμη και καλή για μας. Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος».

Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, διαβεβαίωνε τους Γερμανούς κυβερνητικούς παράγοντες ότι μια δική του κυβέρνηση θα πάρει ακόμα πιο στοχοπροσηλωμένα μέτρα για το κεφάλαιο, απ' ό,τι αυτή του Αλ. Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, στον οποίο παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ, που, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «στοχεύει σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης» και προβλέπει «άμεσα» τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, τον «προσδιορισμό του κόστους στις εισφορές» και τη «δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, φιλικού προς τις επενδύσεις» καθώς και τη «δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού κράτους». Σε αυτό το φόντο, στις συναντήσεις που είχε και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών και των Φιλελευθέρων κάλεσε τους Γερμανούς να «επενδύσουν» στην Ελλάδα σε «τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας», όπως ο τουρισμός, οι ΑΠΕ και οι υποδομές μεταφορών.

Υπερακοντίζοντας, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δήλωνε αργότερα ότι «όποια ρύθμιση και αν δώσουμε στο ελληνικό χρέος δεν είναι αρκετή, αν εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίσουμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (...) Και αυτήν την προοπτική, αυτήν την ελπίδα, την διασφαλίζει σήμερα μόνο η ΝΔ».


Συναντήσεις με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α.)

Με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α.)
Με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α.)
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής, και ο Γιώργος Νάνος, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ. Από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετείχαν η πρόεδρος Αποστολίδου Καίτη, ο γραμματέας Καπετανάκης Γιώργος, η ταμίας Μιχαλοπούλου Παρασκευή και το μέλος του ΔΣ Γραμματόγλου Ζωή.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παρέδωσαν αναλυτικό κείμενο με τις θέσεις της Ομοσπονδίας και ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο και οι οικογένειές τους. Ανέδειξαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών σε εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής κ.ά. Τόνισαν την έλλειψη δημόσιων ξενώνων για την υποστήριξη των καρκινοπαθών και των συνοδών τους, που μετακινούνται για τις ανάγκες της θεραπείας τους καθώς και των υποδομών για τις ανάγκες των καρκινοπαθών τελικού σταδίου. Εθεσαν την ανάγκη δημιουργίας εθνικού μητρώου νεοπλασιών και ζήτησαν τη συνεργασία και τη στήριξη του ΚΚΕ για την επίλυση των προβλημάτων.

Με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
Με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, για τη δωρεάν πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με καρκίνο, την αντιμετώπιση από το κράτος των ελλείψεων σε φάρμακα, την ανάγκη δημιουργίας δημόσιων ξενώνων και δομών για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.

Το ΚΚΕ θα μελετήσει και θα αξιοποιήσει τις αναλυτικές θέσεις της Ομοσπονδίας στην παρέμβασή του στη Βουλή και την Ευρωβουλή, στο μαζικό λαϊκό κίνημα για την προβολή και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των ασθενών με καρκίνο.

Να αποκατασταθεί το δικαίωμα απονομής συντάξεων χηρείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, χτες, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α., αποτελούμενη από την κα Δεληγιάννη Καλλιόπη, Α' αντιπρόεδρο και την κα Ντελλή Παναγιώτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύζυγοι θανόντων, που πλήττονται από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική και ιδιαίτερα με το άρθρο 12 του ν. 4387/16, το οποίο αποτελεί πλήγμα στο δικαίωμα της σύνταξης χηρείας. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση και μέσα στη Βουλή, για την κατάργηση του άρθρου 12 και την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής συντάξεων χηρείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο λαϊκός πατριωτισμός εκφράζεται στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι το βασικό αίτημα που διαμορφώθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι παρά τους υψηλούς τόνους και την ονοματολογία, κοσμοπολίτες και εθνικιστές συναντιούνται στο στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων.

Τη διευρυμένη κοινή συνεδρίαση συγκάλεσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, και παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, οι περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι δήμων και αντιπεριφερειών από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, Ιερές Μητροπόλεις, πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε, χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει ότι «καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει "μακεδονική" εθνότητα ή "μακεδονική" γλώσσα» και δηλώνει με σαφήνεια ότι «στηρίζουν το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, με συνθήματα όπως «Στην Πρέσπα οι προδότες, εδώ οι πατριώτες», μέλη χριστιανικών σωματείων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, ενώ συγκέντρωση για την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» πραγματοποιήθηκε και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από ακροδεξιές ομάδες.

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας δεν συμμετείχαν στη χτεσινή φιέστα.

Σε κοινή δήλωσή τους σημειώνουν: «Η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και του προέδρου της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, για την κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας και των ΔΣ των 38 δήμων της Κ. Μακεδονίας, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και FYROM, έρχεται σαν συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, όπου δήλωσαν στους γνωστούς "πατριωτικούς" τόνους ότι θα πρωτοστατήσουν στο σταμάτημα της συμφωνίας.

Οσοι όμως βγαίνουν σήμερα στα κάγκελα δηλώνοντας "πατριώτες", κοροϊδεύουν τον λαό γιατί συμπίπτουν και συμφωνούν πάνω στη στρατηγική της ελληνικής αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που οδηγούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες.

Τα ταξίδια και οι απανωτές επισκέψεις και συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι άλλωστε στο καθημερινό πρόγραμμα του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και των υπόλοιπων δημάρχων. Είναι αυτοί που πρωτοστατούν μαζί με την κυβέρνηση, στην πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας.

Επισημαίνουμε ότι ο αληθινός λαϊκός πατριωτισμός εκφράζεται γνήσια μόνο στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενάντια στο ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που σπέρνει τη φτώχεια, την ανεργία και τους πολέμους. Γι' αυτό και όλοι οι λαοί της περιοχής πρέπει να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους και την κοινή τους πάλη ενάντια σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στον εθνικισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην υπάρχει κανείς εφησυχασμός».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org