ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει σήμερα και αύριο με διευρυμένη και «καυτή» ατζέντα

Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών εκτός ΕΕ, αύξηση δαπανών για πολεμικές επεμβάσεις και προετοιμασία για τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με ΗΠΑ συστήνει ο πρόεδρός του

Από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής

Eurokinissi

Από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής
Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχοντας στην ατζέντα της «καυτά» ζητήματα, μεταξύ των οποίων:

-- «Η εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής και η ενίσχυση πλευρών της, η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ)».

Για το θέμα αυτό, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται και αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όπως έδειξε και η «μίνι» Σύνοδος 16 χωρών την περασμένη Κυριακή, στην πρόσκλησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δίνει την «κοινή συνισταμένη» της παραπέρα καταστολής επικροτώντας τα τέτοια μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, που είχαν «ως αποτέλεσμα οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων στην ΕΕ να μειωθούν κατά 96%, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτά τα μέτρα». Προτείνει «δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης», όπως και τη δημιουργία «στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ ενός χρηματοδοτικού μέσου με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Παράλληλα - δείχνοντας ότι με πρόσχημα (και) τη μετανάστευση η ΕΕ ετοιμάζεται να πατήσει πιο αποφασιστικά «πόδι» σε Αφρική και Μ. Ανατολή - σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο δημοσιονομικό εργαλείο το οποίο θα διαχειρίζονται όσοι είναι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση, καθώς μόνο αυτοί είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αποτελεσματική συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για την εξάλειψη των ροών. Ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες καταγωγής και διαμετακόμισης, και ιδίως την υποστήριξή μας προς την λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για τον πλήρη έλεγχο των τοπικών υδάτων της Λιβύης».

-- Η ασφάλεια - άμυνα και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, με έμφαση στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), στη στρατιωτική κινητικότητα, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ).

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου, αυτή δεσμεύεται να εντείνει τις προσπάθειες για να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ιμπεριαλιστικής ένωσης και να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Η δέσμευση θα περιλαμβάνει επίσης εντονότερες προσπάθειες για να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα. «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια (...) Η Ενωση, ως εκ τούτου, λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα, ενισχύοντας τις αμυντικές επενδύσεις, την ανάπτυξη των ικανοτήτων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν τη στρατηγική της αυτονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

-- Οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, ενώ αναμένεται να εγκριθούν συμπεράσματα για τη φορολογία, την καινοτομία και την ψηφιακή οικονομία. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2018 και θα συζητήσει σχετικά με τη μελλοντική διαχείριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).

Για τα θέματα αυτά ο Ντ. Τουσκ αναφέρει: «Η πρόθεσή μου είναι να λάβω τις πρώτες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για σημαντικά βήματα που θα ενισχύσουν όχι μόνο το κοινό νόμισμα, αλλά - και το πιο σημαντικό - την Ενωσή μας. Και δεδομένου του παγκόσμιου πολιτικού πλαισίου, θα ήταν πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά τις αντιθέσεις αυτές που οξύνονται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, και οι οποίες επίσης θα συζητηθούν στη Σύνοδο, ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκλησή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρά τις άοκνες προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την ενότητα της Δύσης, οι υπερατλαντικές σχέσεις υπόκεινται σε τεράστια πίεση λόγω των πολιτικών του Προέδρου Τραμπ» και συνιστά «να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε την Ενωσή μας για τα χειρότερα σενάρια».

Εξάλλου, αύριο, Παρασκευή, η Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ θα συζητήσει, σε μη αποκλειστική σύνθεση (ΕΕ 27), τη μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ενόψει της σχετικής συζήτησης ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Παρακαλώ, όχι κόκκινες γραμμές!», μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η νομισματική ένωση παραμένει ανολοκλήρωτη, τονίζοντας ακόμη πως μια από τις σημαντικότερες προτάσεις για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ είναι η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αναφορικά με τις εκκρεμότητες της «τραπεζικής ένωσης», εστίασε στο ζήτημα της «κοινής εγγύησης» των καταθέσεων στις τράπεζες της Ευρωζώνης, που αποτελεί σημείο αιχμής των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων καθώς βέβαια και στην αντιμετώπιση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», που αποτελούν «βαρίδια» τόσο για τις τράπεζες όσο και για την τόνωση της χρηματοδότησης σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ομίλους.

Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδέχεται να εξετάσει συγκεκριμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ