ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Χρήσιμα συμπεράσματα στη Σύνοδο Μέσης Ανατολής

Από τη Σύνοδο Μέσης Ανατολής στο Αμμάν της Ιορδανίας
Από τη Σύνοδο Μέσης Ανατολής στο Αμμάν της Ιορδανίας
Στο Αμμάν της Ιορδανίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Σύνοδος Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις 22 - 24 Ιούνη.

Οι συμμετέχοντες από τα κινήματα ειρήνης της Ιορδανίας (που φιλοξένησε τη σύνοδο), της Παλαιστίνης (συντονιστής περιοχής), του Λιβάνου, του Μπαχρέιν, του Ισραήλ, της Τυνησίας και της Συρίας συζήτησαν για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις, τους κινδύνους από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της περιοχής που στηρίζουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Σύνοδο διαβάστηκαν γραπτά μηνύματα από τα κινήματα της Κύπρου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Σουδάν. Το ΠΣΕ εκπροσώπησε ο εκτελεστικός γραμματέας του, Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην κατάσταση στην Παλαιστίνη, όπου το ισραηλινό καθεστώς κατοχής συνεχίζει την αργή γενοκτονία ενός λαού που μάχεται εδώ και 70 χρόνια για το αναφαίρετο δικαίωμα σε ανεξάρτητο κράτος αλλά και στον πολύπαθο συριακό λαό, που εδώ και 7 χρόνια αντιμετωπίζει μια τεράστια ιμπεριαλιστική επιχείρηση. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κατάσταση στην Υεμένη, όπου καταγράφεται μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, με πείνα και επιδημίες τύπου χολέρας, ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εδώ και έναν χρόνο.

Η Σύνοδος Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που αποτελεί πρόκληση και ενισχύει τα σχέδια για «εβραιοποίηση» της πόλης αλλά και του ίδιου του Ισραήλ, προωθώντας στην πράξη καθεστώς απαρτχάιντ.

Εκφράστηκε η αλληλεγγύη στις αντιιμπεριαλιστικές και φιλειρηνικές δυνάμεις που δρουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα στο Ισραήλ, στο πλευρό των λαών της Παλαιστίνης και της Συρίας.

Επαναβεβαιώθηκε η σταθερή θέση του ΠΣΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και τη δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα πριν από την 4η Ιούνη 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καταδικάζοντας παράλληλα την υποκρισία και συμπαιγνία των κυβερνήσεων που στα λόγια δήθεν στηρίζουν την Παλαιστίνη (όπως και η ελληνική) ενώ στην πράξη είναι συνένοχοι στο συνεχιζόμενο έγκλημα με θύμα τον Παλαιστινιακό λαό.

Οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Συρίας από τον τουρκικό στρατό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για διαμελισμό της Συρίας σε σφαίρες επιρροής και προτεκτοράτα.

Η Σύνοδος καταδίκασε τα σχέδια χειραγώγησης των λαών στη βάση εθνοτικών, φυλετικών, θρησκευτικών και άλλων προσχηματικών διαχωρισμών, που στόχο έχουν να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια για τη δυστυχία και τους πολέμους, που αφορούν στον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας, αγορών και στα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιρειών, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη νέα «Ευρύτερη Μέση Ανατολή». Ενα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές συνόρων, βίαιη αλλαγή κυβερνήσεων στα μέτρα των ιμπεριαλιστών και στο πλαίσιο αυτό τα εκατομμύρια των προσφύγων αποτελούν την «παράπλευρη απώλεια», για την οποία χύνονται κροκοδείλια δάκρυα από αυτούς που ουσιαστικά ευθύνονται.

Σχετικά με το Ιράν, το ΠΣΕ δεν δέχεται με κανένα πρόσχημα ή δικαιολογία μια πολιτική ή στρατιωτική επέμβαση ή επιβολή κυρώσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη στις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις στο Ιράν στον αγώνα τους για τα λαϊκά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στο περιθώριο της περιφερειακής συνάντησης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με το Ιορδανικό ΚΚ, όπου ο Ομάρ Αουάντ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του κόμματος, ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα και τις πρόσφατες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ανακοινώνεται συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

ΜΟΣΧΑ.--

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τη ρωσική ηγεσία και τον ίδιο τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συμφώνησαν σε συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, λεπτομέρειες για την οποία (τόπος και χρόνος) αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ, ως έκφραση της διάθεσης και από τις δύο πλευρές να γίνει μια σύνοδος κορυφής για να εξεταστούν συνολικά οι διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό «παγωμένες». Επίσης, μεταφέρθηκε η ευχή του Πούτιν η συνάντηση να είναι ένα βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων.

Ο Μπόλτον συναντήθηκε για πάνω από δύο ώρες και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία, στη Συρία και οι διμερείς σχέσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Αέριο, που γίνεται έως αύριο Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρικ Πέρι, και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούχιν, με τους οποίους συζήτησε το μεγάλο σχέδιο του αγωγού «Nord Stream 2», που θα διπλασιάσει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές αγορές. Υπογράμμισε ότι είναι μια συμφέρουσα λύση για την Ευρώπη και ότι «το σχέδιο αυτό βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα και δεν θα πρέπει να μπλέκουν πολιτικές κρίσεις».

Φυσικά, ο αγωγός αυτός, που σχεδιάζεται να μπει σε λειτουργία το 2019 (με κόστος κατασκευής 9,5 δισ. ευρώ) και μαζί με τον «Nord Stream 1» θα φτάσει να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, στηρίζεται και από ευρωπαϊκά μονοπώλια και παρακάμπτει την Ουκρανία. Ωστόσο είναι απόλυτα ανταγωνιστικός με τα σχέδια των ΗΠΑ, που θέλουν να προωθήσουν το υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο των δικών τους εταιρειών.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ο «εμπορικός πόλεμος» διευρύνεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Λάδι στη φωτιά» της όξυνσης των μονοπωλιακών αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ έριξε χτες για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι σκέφτεται να «διασώσει» τα αμερικανικά μονοπώλια αυτοκινητοβιομηχανίας με επιβολή δασμών 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα. Το σχέδιο αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο σε Ευρωπαίους και Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και σε Αμερικανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες «Ford», «General Motors» και «Fiat Chrysler» παραμένουν επιφυλακτικές, βλέποντας τι συμβαίνει σε άλλες εταιρείες που έχουν εμπλακεί στην εφαρμογή των δασμών, π.χ. στην εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών «Harley Davidson». Ορισμένα αμερικανικά μονοπώλια του είδους εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο, εφόσον επιβληθούν δασμοί σε εισαγόμενα αυτοκίνητα, να οδηγήσουν στην απόλυση 624.000 εργαζομένων σε αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ. Εκφράζουν επίσης ανησυχίες για τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς πολλά ανταλλακτικά προέρχονται από ξένες χώρες, προτού συναρμολογηθούν στην τελική γραμμή παραγωγής ενός οχήματος, επί αμερικανικού εδάφους.

Στο μεταξύ, πρωτοσέλιδο άρθρο στην αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «Global Times» επισημαίνει πως η Κίνα θα πρέπει να πάρει «μέτρα αυτοάμυνας» απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς, προσφέροντας επιδοτήσεις σε εταιρείες και βιομηχανίες που ίσως υποστούν ζημιές από τη διαμάχη στο εμπόριο. Οι κινεζικές τεχνολογικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα, θα μπορούσαν να υποστούν «άδικη μεταχείριση» και να «γίνουν τα θύματα του εμπορικού πολέμου του Τραμπ», ανέφερε η εφημερίδα.

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Τραμπ αποφάσισε να μην επιβάλει νέα όρια στις επενδύσεις που πραγματοποιούν Κινέζοι επιχειρηματίες σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες κάνουν εξαγωγές ηλεκτρονικών προϊόντων αιχμής στην Κίνα.

  • Χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ, με 5 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες δεν θα υποχρεώνονται να εγγραφούν ως μέλη και να καταβάλλουν συνδρομές στα συνδικάτα που τους εκπροσωπούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως ίσχυε έως τώρα. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η υποχρεωτικότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων στις ΗΠΑ, όπως και σε άλλες χώρες, δεν εξασφάλιζε αγωνιστικό προσανατολισμό στα συνδικάτα, αφού κυριαρχούν οι δυνάμεις της ταξικής συναίνεσης και του συμβιβασμού. Το μέτρο χρησιμοποιείται από τις αστικές κυβερνήσεις για να μπουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.
ΣΥΡΙΑ
Προέλαση του στρατού στο Ντέιρ Εζόρ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πλήρη ανάκτηση της ερήμου Μπάντια, έκτασης 5.800 τ. χλμ., της ανατολικής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, από τα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο Σύρος στρατηγός Αλί Μαϊχούμπ, τονίζοντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι θα ακολουθήσει δίωξη των τζιχαντιστών και από τις άλλες περιοχές της χώρας.

Το ίδιο 24ωρο, Κούρδοι και Αραβες μαχητές από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» - που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ - συνέχισαν τις σφοδρές συγκρούσεις με τζιχαντιστές μεθοριακών περιοχών της βόρειας Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, που έχει τεθεί από τον περασμένο Μάρτη υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού και μισθοφόρων τζιχαντιστών του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», σημειώθηκε χτες διπλή βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητα που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά. Από το ισχυρό ωστικό κύμα της έκρηξης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 20.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η επιλογή της γαλλικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, να διορίσει τον πρέσβη που έχει στο Ιράν «ειδικό απεσταλμένο στη Συρία». Ο διορισμός του 61χρονου Γάλλου διπλωμάτη Φρανσουά Σενμόντ έγινε με απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο Σενμόντ θα αναλάβει τη νέα του αποστολή στις 27 Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αντικαταστάτης του στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας

Το ΠΑΜΕ εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στους εργαζόμενους της Γαλλίας, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν.

Σήμερα, Πέμπτη, 30ή μέρα της απεργίας των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, που στηρίζεται με απεργία σε πολλούς κλάδους σε όλη τη Γαλλία, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα βρίσκεται στο Παρίσι ύστερα από πρόσκληση των γαλλικών συνδικάτων.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα χαιρετίσει σε εκδήλωση του Συνδικάτου Εργαζομένων στα τρένα CGT des Cheminots de Versailles και θα πάρει μέρος στη μεγάλη εργατική διαδήλωση που θα ακολουθήσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ